media_140x140_1.gifmedia_105x140_1.gifmedia_105x105_1.gifmedia01.gif
media02.gif
media_140x105_1.gif
media_105x105a_1.gif

Vélemények, hozzászólások:
media@lico-art.hu


Kulturális, zenei programokról bővebbet a www.sambosi.hu,

Bemutatkozó

********

ANGOLTANÍTÁS ÉS FORDÍTÁS:
www.teleteacher.hu


Archívum

Fotógaléria




Kiállítás a Csókban - 100 éve született a Victor

Kiállítás a Csókban

100 éve született a Victor

Ő, aki nagy magyar és egyben nagy francia, aki máig híres szerte a nagyvilágban minden erőszakosság, szervezett imádás és droidok mozgósítása nélkül is. Igaz,sajnos már 9 éve halott. Élete nagy részét nem is magyar földön töltötte, hiszen 1930-ban Párizsba ment egy elnyert reklámpályázat segítségével. 1959-ben meg már francia állampolgárságot kapott.

Nos ő nem más, mint Vásárhelyi Viktor, akit mindenhol csak Victor Vasarelyként ismernek. Hatalmas életműve szó szerint és átvitt értelemben is lenyűgöző.

A mediterrán levegőjű, művészetbarát városban, Pécsett látta meg a napvilágot 1906-ban. Ahogy egy másik géniusz, a szintén "tüke-pécsi"(őshonos) Csontváry Kosztka Tivadar, ő is a természettudományok felől érkezett a művészetbe. Orvosira járt Pesten, de aztán csatlakozott a Bortnyik Sándor alapította Bauhaus-csoporthoz, ahol szakított a "festő csakis ábrázoljon"-mentalitással, és az elvontabb dolgok felé fordult.

Amikor Franciaországba érkezett, először reklámos tevékenységet folytatott, de ezt később szégyellte. Elkezdett kinetikus képeket alkotni, redukálva színvilágát feketére és fehérre. Ennek leghíresebb és legszebb darabja az a szőnyeg, amely Zebra címen megtekinthető a pécsi szülőházában 1976 óta üzemelő múzeumában.

Ezzel a divatba is hatalmas izgalmat hozott a 60-as években. Courréges francia divattervező Vasarely fekete-fehér kockáit, sávjait, tehát az op-art-nak nevezett áramlatot használta fel arra, hogy robbantson a kifutókon majd az utcákon is évekig a női módi terén: fehér miniruhái teljesen sima egyenes szabással attól voltak csak feldobva, hogy ilyen mintákkal díszítették őket. Aztán ez a motívum megjelent mindenhol: napszemüvegek keretén, cipőkön, lábhoz feszülő, térdet takaró csizmákon, karkötőkön, fülbevalókon, öveken. Nagy tupír afejbúbon, op-artos fülbevalók, feketére mázolt rejtélyes szemek, lábat mutogató, falatnyi, kontrasztos kockákban tobzódó rucik. Ez volt az akkori nőideál, amelyet végülis egy képzőművész talált ki...

Aztán lassan kiszínesedett képi világa, a vonalakat felváltották a négyszögekből kialakított "dobozok, melyek különféle torzításokban végül kidomborodó kerek formát adnak a sík vásznon belül.

Vad, tiszta színekkel dolgozott és precíz, mérnöki kiszámítottsággal alkotta meg csalóka műveit: mozogni - kinetika! - homorulni, kidagadni, fordulni látszottak a fali kárpitjai, képei. Nagyon dekoratív egyedi művészet az övé, abszolút alkalmas nagy felületű falak díszítésére. Ilyen látható is Monte Carloban. Itthon a Déli Pályaudvarnál is van műve - sajnos a városi bunkók által kevésbé megbecsülve, mint a Föld más tájain...

1969-ben volt a Műcsarnokban retrospektív kiállítása, lenyűgöző anyaggal. Az óbudai Zichy-kastély egy részét is a Vasarely-gyűjtemény számára nyitották meg évekkel ezelőtt. Most Pesten, a belvárosi Csók Galériában, a Váci utcában látható április 23-ig az előtte tisztelgő tárlat sok nyomatát felvonultatva. Bár az igazi hatást nem ezek adják - csak ízelítőt -, hanem az, ha "élőben" láthatjuk szobányi faliszőnyegeibe beleszőve a művészt mindvégig izgató mozgalmasságot. Minden komoly múzeum birtokol Vasarely-műveket, amelyek természetesen vagyonokat érnek. Az itteni csepűrágó-stílusú "hazaffyassággal" ellentétben ő, aki több mint 60 évet Magyarországtól távol töltött el, mély elkötelezettségét azzal fejezte ki szülőföldje iránt, hogy két múzeumnyi, felbecsülhetetlenül drága alkotást hagyott ránk.

Amikor tavaly ősszel égtek a párizsi külvárosok a balhét kereső, elégedetlen - főleg arab és fekete - fiatalok molotov-koktéljai nyomán, kigyulladt Vasarely hajdani műteremháza is. Azok a felheccelt suhancok valószínűleg fel sem fogták, mert nem is tudták, hogy kinek az emlékét gyalázták emígy meg...

Kiállítás a Csókban - 100 éve született a Victor

© 2005 Lico Bt.

Tiffany díszüvegekMédiaZöld homlokzat

www.kronart.hu - KronArt Design - weblapkészítés, reklámgrafika, programozás, dekoráció