media_140x140_1.gifmedia_105x140_1.gifmedia_105x105_1.gifmedia01.gif
media02.gif
media_140x105_1.gif
media_105x105a_1.gif

Vélemények, hozzászólások:
media@lico-art.hu


Kulturális, zenei programokról bővebbet a www.sambosi.hu,

Bemutatkozó

A város mocska

Prága - rulez!!!

"ARENA PLAZA, ahol a trend születik" - van mit dolgozni még ezen

Józsefváros mélyén, ahol a házak összebújnak...

Király utcai gusztustalanságok

Te Szent János Kórház! Atyaég!

Amerre fű nem, csak a szar terem... Felkapott környékek siráma

Linkajánló a javából

Mindenhonnan: művész-világ, A38-as hajó, emmaportal, Nádorfi Krisztina rajongói oldala, Millenáris, szigg.net, stb.

Hová, de hová menjünk???

Szerdán kezdődik a 13. SAMBOSI JAZZ FESZTIVÁL a Belvárosban

El Camino real ORSZÁGÚT

Bécsi impresziók

Bécs, noheimal: most épp Rembrandttal randiztunk

Bécsben újra: Provence-tól Egyiptomig

"Édes hazám, fogadj magadba": Dunakanyar

"Édes hazám, fogadj magadba" - Andocs

Brüsszeli hangulatok 2007- nekik - szokatlanul meleg nyarán

"Édes hazám, fogadj magadba" - Székesfehérvár

Bécsi szelet fél napra

Krakkó kis hideg falatokban - megsózva Wielickával ;-)

Auschwitz - nagyon szubjektíven

PÁRIZSi vegyes felvágott ;-))

Versailles - a pompa szinte agyon nyom

PÁRIZS a Pékek, Álmok, Rue-k, Illatok, Zenék, Stílusok egyvelege

Prága fölött az ég szivárvánnyal

Romanticseh vártúrák

Rovinj - ékszerdoboz a templom alatt

Spanyolország: mór mámor, Don Quijote, Andalúzia, Gaudí - és most már Woody Allen -Barcelonája

Franciaország ékköve: az Azúrpart

Olaszország mindig sok mediterrán örömöt kínál

Szem-szájnak, fülnek ingere

Nyomokban még Klimtet is tartalmaz

Porzik a siker útján a Spamalot-vágta

Nagyon szegények lettünk - Vekeredi László halálára (1924-2009)

Bevadult karácsony

Tág és színes a Vodka-univerzum...

Pulykát tekercseltem - karácsonyra is jó lett

Térdre borult Budapesten Leonard Cohen

Nem várt már az indián nyár beköszöntéig Cseh Tamás

Bélszín carpaccio meg a többiek : a guszta hidegtálak bármelyik évszakot feldobják

Válságkonyha juszt is jó ízekkel, ötletekkel !

RADNÓTI MIKLÓS: 100

Rántott csibe takarékos-finoman

Az a jó öreg pogácsa évezredeket köt át

Lévai Katalin kliséinek kiskertje

Flekken medvetalpakon

Stroganoff-bélszín: az egyszerű luxus

A nagy ünnepi sertéspörkölt

A tavasz nyerő párosa: fejessaláta tojásos nokedlivel...

Kocsonya - hideg napok vigasza

Mint maceszgombóc a Vatikánban....

Megkegyelmeztünk Malackának - nem került a gulyáslevesbe!

Fejjel Allahnak

Szezám csukódj! Kínai kel, karfiol csőben sütve

Töltöttkáposzta uram módjára

Magyaros minestrone után hungarikum rétes

Bableves csipetkével - sörkorcsolya felső fokon

Bombay alu Budapesten

Hrabal szárnyacskái San Francisco-ig repítenek

PC helyett PK: politikai konyha, ahol én zsidózok...

Sajtos guba, a kaják nyári Mikulása

Caesar-saláta (magyar kisöccsei)

Polpették magyarítva - sajttól borzas húsgombóckák

Dávid hala

In mermoriam Darvas Iván 1925-2007

Csíkosiszta csirkemájak, vörösborban úszó szivek

Lángos paradicsom leveskével

Brassói aprópecsenye ürügyén erdélyi emlékek

Alain Delon és Mireille Darc együtt járták Madison poros útjait a Champes-Elysées-n

Retro: "A krumplileves, az legyen kromplileves" - antinosztalgia a 3.60-as kenyér korából

SünDisznó az asztalon

Fogyókúrás csirke Stahl-ruhában

Palacsinta: a miénk aztán igazán röpül - a goffrink meg kockáshasú ;-))

Lasagne - jó magyarosan pulykából, a Hálaadás Napja főszereplőjéből

Újházy-variációink és a francia kapcsolat

Vega-gyönyör Dóritól: rántott sajt és gombafejek

Mit rejt a háromlábú csirke hasa?

Csak jó tökösen!

Fokhagyma, vámpírok - Vámpírok bálja

Lecsó (avagy Oscar-díjasan L`ecsó :-)), gyuvecs - éhhalál elleni gyorsbevetésű csodafegyver!

Barcelona töltött paprikája meg a miénk - két külön ízvilág

Bella Itália! (pár falatnyi belőled, egy szerény magyar hűtőből...)

Túrógombóc frissítve, óhohohóóó!

Márquez, Dél-Amerika forró szíve

Kusz-kusz és perzsaszőnyegek - az arab világ ajándékai

Sólet, az a kis light-os ;-) finomság

Popey, a spenót-fan tengerész

Szent-Györgyi Albert és a paprikás csirke meséje

Dobverők a tepsiben

Pizzára fel avagy tésztaság tényleg fél egészség!

Gomba: az étkek kalapos nagyasszonya

Stefánia, Te drága, annyian szeretnek!

Gyökérkezelés

Massát megmentették, de a gyalogbetegnek tavaly halált hozott a honvédosok közönye - nem vagyok meglepve!

Mit ér a magyarságunk?

2009, szeptember 5-e, Freddy Mercury születésnapja:. vajh megint vérbe borul a homokozó??

Vágó és legújabb csapata kíméletlen harcban az ezotériával

Nincs nyugi romaügyben... De ez így nem mehet tovább! -

Rettegett Viktor

Kutyafül

Szégyen, hogy mekkora "állat" az ember!

Ali-balett négy felvonásban

Macskahalál egy kurva film miatt - következmény? Ja, az nincs ilyenért Magyarországon...

MANCSról film készülne Jean Renoval - Mi a kutyusaink emlékét itt is őrizzük

Nőből vagyunk

A Korai Fejlesztőknél soha nincs elég korán!

Párizsi bevásárlótúrán: Lafayette-től Chanelig

Somától Salma Hayek melléig

Dr. Katona Ferenc , a kicsik 1000 %-os ORVOSA

Angelina Jolie vintage-mániája - noha nála ez azért nem a spórolás, csakis a vadászat szelíd őrülete

A pénz beszól

Brüsszeli Green Week: egyetlen kelet-európai részvevőként meghívták a Zöld homlokzat-projekt gazdáját

Spórkassza: hogyan éljük túl a gázvita által kinyitott jégcsapot meg a többi nyalánkságot?

********

ANGOLTANÍTÁS ÉS FORDÍTÁS:
www.teleteacher.hu


Archívum

Fotógaléria




Palacsinta: a miénk aztán igazán röpül - a goffrink meg kockáshasú ;-))

Palacsinta: a miénk aztán igazán röpül - a goffrink meg kockáshasú ;-))

Többszáz recept!

Igen, nálunk itthon nem csak késsel, fakanállal vakarászott, nehézkesen átfordított ez a tésztaféle, de szinte hasítja a levegőt, immár 08. október 7-e óta az én kezem által is! (Pont annyira landol az űrben persze, ahogy a nagyotmondó, ex-orosztanerő-pucérkodó médiabulvár-termék hölgy, a mi Anettkánk... mára nyugalmazta magát. Űrhajóról vakított e bús özvegy még férjezettként pár éve, de hát tudható, hogy 1 MIG-gel sétarepülőzés - orosz utazási iroda jóvoltából - 7 millából kijön kabala-kacsával. :-D A világűr ugyanis 100 km-es magasságban kezdődik, bár az amerikaiak már 85 km-től arról beszélnek. Anettkánk az ő kifizetett MIG-jén 25 000 m-ig jutott - ami persze szép, ám közel sem űrhajózás! ;-))
Viszont a címben említett "palikánk" kis konyhánk légterét mindenképp bejárja, ha beindítjuk... Erről támadhatatlan bizonyítékot készítettem, lásd a lenti fotót :). A férjem igen finom palacsintát tud sütni, ilyen komplett showműsorba ágyazva (és most már jelenthetem büszkén se a fiam, se a lányom, se én nem vagyunk lemaradva mögötte).
Nála elég korán kezdődött ez - mint elmesélte - az életre szóló viszonyuk: 11 éves kisiskolás korában az őrsvezetőképzőn! (az se volt semmi, jelzem ifjabb és gyengébb idegzetű olvasóimnak)... Akkor a borsólevesbe aprított hagymától szagos-csúszós deszkán csavarta fel első tésztakorongjait, amitől azok olyanok is lettek, amilyenek - de később tényleg művésze lett ennek. Én pedig, aki hányatott ifjúságomban otthon ilyet soha nem kaptam (anyám nem is ért ilyenre rá, nem is tud csinálni azóta se) csak vágyakoztam rá reménytelenül... Nagynéha barátnőim mamáinak szíve esett meg rajtam és a kolduló tekintetemen. Nekem akkor maga a Káanáan volt egy lakás, ahol ilyen finomságok sültek naponta. Mindenkit irígyeltem, aki ilyen családban élhetett.

Nos, az élet kárpótolt, hiszen kikaptam a szórásból egy ilyen jóembert. Hát azóta is élvezzük ezt a finomságot, ahányan vagyunk! Mindannyian szeretjük nagyon - mazsolás túrót már nem annyira - és ezért gyakran van repertoáron. Gábor nem a magyar strandokon méregdrágán árult, "nájlonfüggöny vékony"-trend híve, az ő palacsintája anyagban, ízben igen gazdag. Nem hoz szégyent elődjére, a patinás placentára (lepény), amit Európában a római légiók katonái terjeszthettek el. Sikeresen, hiszen az angol(majd amerikai) pancake - kb. 1 centi vastagra sütve -, a francia crépe, jobban megbarnítva, átlósan hajtogatva (megégetve rákaramellizáják a likőrben oldott cukrot: így készül a híres Crépe Suzette), az osztrák smarni, ami a szétszaggatott tésztából lekvárral sütve menti a menthetőt: mind ebből származik, ahogy a miénk is.

Ha a történeténél tartunk, emlékezzünk meg Gundel Károlyról, a világhíres vendéglősről is, aki 1956 november 28-án hunyt el. Ligeti étterme ma is a nevét viseli, komoly garanciát adva a magas minőségre. Ő kreált ebből az egyszerű palacsintából főúri desszertet, világhíres hungarikumot. Az alaptésztába vékony csíkban belehelyezte a csodatölteléket, ami a következőkből áll: előző este rumba áztatott mazsola,tejszínben elkevert, finomra darált dió, cukrozott narancshéj szintén rummal öntözve(ő még nem tudta, hogy manapság gombaölő méreggel itatják át lemoshatatlanul a citrusféléket, veszélyes tehát a héjukat használni és enni). Ezeket a felcsavart darabokat pihentette, amíg a vanilíával,tejszínnel, csokoládéval és belécsorgatott tejjel édes forró mártást főzött, hozzáadva a rum másik felét. Ezzel locsolta aztán meg a hajtogatott palacsintákat; van aki szerint ezt meg is gyújtotta, flambírozva alkotását. (Leszármazottja volt Gundelnek lánya révén a csodálatos színész, a gourmet(ínyenc)Szinbád alakítója, Latinovits Zoltán http://hu.wikipedia.org/wiki/Latinovits_Zolt%C3%A1n. 1976-ban megrázó nyári hír volt a nagy művész József Attila-i, önként/?/ választott halála...) Gundel nagypapa másik unokája volt - így Latinovits féltestvére - az a 2009 nyarán (fura titkolózós hónapok után kómájából meg sem ébredve) 67 évesen elhunyt Bujtor István, akit egy ország imádott Csöpiként...http://www.muvesz-vilag.hu/film/hirek/13416)

De hogy tovább tágítsuk az palacsinta szent körét: ettünk mi már ún. fáraó-palacsintát is nyáron, amelyben vaníliafagyi lapult és szintén csokiszósz+tejszínhab borította, láttunk Tarifában (spanyol kikötő, szemben Afrikával, ahol Paulo Coelho első könyve, Az alkimista is kezdődik) olyan üzletet, ahol sokféle-fajta mellett Bailey`s-es töltettel is hirdették a drágát...

Nos az uram ilyenkor - ha kérjük - nem lacafacázik: a 75 dkg lisztet (ha lehet durumból) összekeveri 3 egész tojással, majd abba belecsorgatja lassan, kevergetve a fél liter tejet. Csomós nem lehet, folyton kavargatja ezért, miközben néhány édesítőt, vagy ennek megfelelő pár adag cukrot is ad hozzá - sok nem kell, mert leragad tőle - a pici só mellé. Önt hozzá 1/2 deciliter olivaolajat, kis szódabikarbónát a könnyűsége miatt, majd ahogy a tésztasűrűség megkívánja, pár deci víz is kerül hozzá.
Hallottam nemrég egy másik variációt is - még nem próbáltam, de érdekes felvetésű - itt 1 l tejhez két tojást és annyi lisztet adunk, hogy folyós legyen, majd a kockaéesztőből egy ujjnyit is. Nos ez azt szolgálja, hogy pihekönnyű és NEM LETAPADÓS TÉSZTÁT KAPJUNK SÜTÉS KÖZBEN! Ha nincs otthon épp ennyi tejünk, pótolható a mennyisége buborékos ásvány- ill. szódavízzel is. Hozzá olaj (kávéskanálnyi), pici só is kerüljön, cukorról itt szó se esik...Lassan-szépen kevergetve érjük el azt, hogy tejszínsűrű de nehogy túl híg legyen! (Turmixgépesek előnyben) Jó, ha van ideje állni, hogy megduzzadjanak a lisztszemek benne. Majd kb. negyedóra múlva lehet forrósítani az olajjal épphogy kikent speciális palacsintás - igen keskeny peremű, lapos - serpenyőket: uram ő sztereóban kettővel nyomatja... Amíg az egyik sül, a másikat dobja. Nem láttam még elejteni soha, nem is győzök álmélkodni rajta! Az is igaz, hogy a férjem elég sűrűben nyomja, mi a vékonyabb tésztájút tudjuk dobálgatni immár, ami kb. háromnegyedig megtelt merőkanálnyi. (A fentebb leírt fél tejes anyagmennyiség amúgy három-négy embernek legalább két napi adagja, illetve 8-10 embernek egyszeri étke! A liter tejből gyártott óriási palacsintái 18-20 darabot adnak ki.A balatoni, stb. bódékban ebből már kb. kétheti ;-)adagot sütnek, igaz, azokon át is lehet látni...)

/Mély/Hűthető is pár napig, főleg ha fel van tekerve mindegyik ( egymásra halmozva összeragadva már nem marad annyira nagyon rugalmasan omlós), mikróban felmelegítve is finom. Szoktunk túrót, kakaót, nutellát, általa eltett baracklekvárt, néha tejjel összefőzött diót-mákot belegöngyölni (lejjebb millióféle mód olvasható még). Lehet aztán túróval, lekvárral felváltva megtölteni a maradék darabokat, ezeket egymás mellé/fölé sorban lefektetni egy jénaiban, meglocsoni cukros tejföllel, és szépen megsütni sütőben. Nagyon kellemes vendégváró kaja, mert előre el lehet készíteni és akkor kell csak betolni a forróságba, ha befutnak a várva várték éhesen... Negyedóra múltán illatosan és aranyosra pirultan készen is van, úgy vágható, mint a torta. Forró nyári napon úgy ettem, hogy a frissen gőzölgő, töltött tésztatekercsekre hideg vanília/csoki/joghurt/gyümölcsfagyit lapátoltam habbal. Mmmmmm, nem volt rossz!! Télen mindezt a hűvösséget elhagyjuk és rummal meggyújtva a meghitt melegséget fokozhatjuk fényes jókedvünkben...
Most épp az alma pongyolában avagy népisebben mondva bundában című ínyencség után pihegek itt kikerekedve... A már nem annyira ép és feszes bőrű gyümölcsöt se kell így kidobni: megmossuk (én nem hámozom, mert a héjában sok vitamin van és erősebben antioxidáns, mint a húsa: jobban pusztítja a ráksejteket!) felszeleteljük magházig. Ezután a sima palacsintánál kicsit sűrűbbre hagyott tésztába dobjuk. Forró, pici olajjal kikent serpenyőben kisütjük, lehetőleg úgy, hogy minden oldalát bevonja a "bunda"... A tüchtig, az persze darabonként is szórakozhat vele (akinek van, de nekem semmi türelmem ehhez), ám praktikus egyszerre többet beleönteni. A tészta úgyis összefogja mindet, tehát egyben meg lehet fordítani óvatosan, aranyra sütve mindkét oldalán. Fahéjas porcukorral a tetején isteni téli gondűző egy jó forró tartalmas leves után, de desszertnek is kellemes bár eléggé kiadós. Reggelire, uzsonnára gőzölgő kakaóval, csokival esetleg fűszeres forralt borral - mmmmm; így elrejtve tán az almaundoros gyerkőcök (fiam 27 éve kitartóan utálja, de miért???) átverésére is alkalmas!! :-)

Van aztán olyan variáció is, hogy épp csak minimális cukor, de több só kerül az tésztába, és akkor befogadja a ledarált pörköltmaradékot, hetykén rádobott tejfölsapkával - ez hortobágyi palacsinta álnéven előételként ismert -, vagy pl. a spenótkrémet, amivel nagyon finom lesz, ha az összetekert darabokat még reszelt, ráolvasztott sajttal is megbundázzuk! De ezek mellett én sokszor csak magában falom - szigorúan kézzel: isteni a rugamas, friss tésztáját tépkedni -, mert annyira jóízű, hogy kár bármivel elrontani... Húsvét után a megmaradt finom főtt sonkánkat felhasználandó, kitaláltam a sós palacsinta tekercset, ami nagy sikert aratott német barátinknál. Eleve cukormentes, durumbúzatésztájába a kisütés után vékonyra szelt sajtlapokat terítettem, arra pedig elosztottam a pici sonkadarabok+tormás kefír alkotta trutyit. Jó szorosan, még melegen felcsavartam és aztán órákra a firdzsiderbe tettem. Onnan kivéve jól lehet karikákra vágni: nagyon mutatós retekdíszekkel a tányéron. Amolyan kis ínyencfalatkák a nagy zaba előtt de pl.paradicsomlevesbe betétnek is jól funkcionáltak már. A húsvéti sonka x+y.-ik feltámadása ez az ételfajta, de bármikor bármivel (salátával, tojáskrémmel, szaftos csirke-, hal-, sertés-, marhahússal is) jó lehet. Látványnak is!

Mielőtt ideönteném a neten kapott több, mint 100 különféle palacsinta receptjét további lakomákra ösztönzésül - figyelem: nyugalom mgzavarására alkalmas, hosszú olvasmány!! -, lássuk jó uram másik bravúrját, ami nem más, mnt a belga eredetű gofri - története itt olvasható: http://chiliesvanilia.blogspot.com/2007/03/flamandok-vallonok-eurokratk.html Az erre szolgáló sütőalkalmatosság összezárható rácsos felületet adó elektromos ketyere, hamar elkészül benne a sütemény. Lehet vendégek előtt is csinálni, nincs olajszag, stb.; csak figyelni kell, ki ne fusson a tészta, mert macerás letiszítani. Ami amúgy hasonlít a palacsintáéhoz, de a liszt 75 dkg-jából kb. egyharmad mennyiség legyen búza/kukorica dara! - belga szakács figyelmeztetése!! Ezért ez mindenképpen pihentetni kell a daraszemek duzzadásáért! Tejből, vízből is kevesebb kell, mert sűrűbb tésztát kell, hogy kapjunk. Az igazi a (nálunk nem tudom, hogy létezik-e, ha egyáltalán?) durvára tört, nagyszemű cukorral készül, ami nem olvad sütéskor, de roppan evéskor. Ám a miénkkel is jó persze. Ha már világosbarna, fényes, akkor kész is van. Könnyű, illatos négyzeteit isteni megkenni a norvégok kedvencével: áfonyalekvárral és rázuttyintott tejföllel. Pikánsan csodás! Mélyben is meg a rendes +5 fokon is hűthető (bár, ha sokáig van a frigóban, akkor megszíjasodik), de mikrózva újra finom lesz.

Vissza palacsintaözönhöz: jöjjenek először az ÉDESEK ABC-sorrendben

Afrikai palacsinta
A kókuszreszeléket kakaóval, reszelt narancshéjjal, kristálycukorral elkeverjük. Az édes tésztából sütött palacsintákat megtöltjük vele, henger alakúra formázzuk. Vaníliamártással tálaljuk.
Almás palacsinta
A hámozott, vékony szeletekre vágott almákat vajon megpároljuk. Az édes palacsintatésztából - lehetőleg vajon - a szokásosnál vastagabb tésztát sütünk úgy, hogy amikor a tészta a serpenyőben már összeállt, akkor az almaszeleteket belenyomkodjuk, megforgatjuk benne, és készre sütjük. Melegen, fahéjas porcukorral meghintve tálaljuk.
Almás-mákos palacsinta
A darált mákot állandó keverés mellett cukros tejjel sűrű péppé főzzük. Reszelt citromhéjjal és reszelt almával ízesítjük. Az édes tésztából sütött palacsintákat a mákos krémmel megtöltjük. Összegöngyöljük, vaníliás porcukorral meghintjük, puncsmártással tálaljuk.
Almás táska
A hámozott almákat lereszeljük, citrommal meglocsoljuk, és az édes tésztából sütött palacsintákat, megtöltjük vele. Vánkos alakúra formázzuk, felvert tojásban és zsemlemorzsában megforgatjuk. Bő, forró zsiradékban kisütjük. Finomra vágott mandulában megforgatva, azonnal, forrón tálaljuk.
Alpesi palacsinta
Az áttört tehéntúrót kevés liszttel, porcukorral és személyenként 1 tojással jól eldolgozzuk. Személyenként 1/2 dl tejjel simára keverjük. Vajazott palacsintasütőben megsütjük, sárgabarack lekvárral megkenjük. Félbehajtva, vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.
Aranka palacsintája
Az Aranka vanília krémport a tasakon található használati utasítás alapján elkészítjük, és az édes tésztából sütött palacsintákat megtöltjük vele. Porcukorral meghintve, átmelegítve, azonnal tálaljuk.
Ánizsos palacsinta
Az édes tésztából sütött palacsintákat ánizzsal meghintjük és összehajtva, porcukorral leszórva tálaljuk.
Barackos palacsinta
Az édes tésztából sütött palacsintákat egész kevés vízzel hígított és átforralt baracklekvárral megkenjük. Henger alakúra göngyöljük, porcukorral meghintve tálaljuk.
Bécsi palacsinta
A darált diót porcukorral, tejszínnel, rummal, kis kockákra vágott ananásszal elkeverjük, és lassú tűzön állandó keverés mellett felfőzzük. Az édes tésztából sütött palacsintákat a krémmel megtöltjük, háromszögletűre hajtjuk. Forró csokoládémártással áthúzzuk, tejszínhabbal díszítve, azonnal tálaljuk.
Darás palacsinta
Vaníliás tejben a szokásos módon tejbegrízt készítünk, amelyet még melegen 1 tojássárgájával és mazsolával elkeverünk. Az édes tésztából sütött palacsintákat megtöltjük, málnaszörppel leöntve, porcukorral meghintve tálaljuk.
Diós palacsinta
A darált diót porcukorral, kevés tejjel, 2 cl rummal, mazsolával, reszelt citromhéjjal elkeverjük, és lassú tűzön állandó keverés mellett felfőzzük. Az édes palacsintatésztából készült palacsintákat a krémmel megtöltjük, feltekerjük, porcukorral meghintve tálaljuk.
Énekes palacsinta
A tojássárgáját vaníliás porcukorral, pár csepp rummal habosra keverjük. Az édes tésztából sütött palacsintákat a krémmel megtöltjük. Négyrét hajtva, porcukorral meghintve tálaljuk.
Epres palacsinta
A tisztított epreket 4-5 percig forró cukros vízben főzzük, majd jól lecsurgatjuk. Az édes tésztából sütött palacsintákat az eperrel úgy töltjük meg, hogy a gyümölcsöket óvatosan szétnyomkodjuk. A palacsintákat hengerformába göngyöljük, nagyon gyengén kivajazott tűzálló tálba helyezzük, 1 dl tejszínt aláöntünk, és néhány percig forró sütőben sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Esterházy palacsinta
Öt dkg vajat habosra keverünk 5 dkg por- cukorral, 5 tojássárgájával és csipetnyi sóval. Óvatosan hozzáadunk 5 dkg lisztet, 2 dl tejet és a tojások felvert habját. A masszából teflonserpenyőben, kevés vajon palacsintákat sütünk, de csak az egyik oldalukat sütjük meg, nem fordítjuk meg. Tálaláskor a tányérra csúsztatjuk, megrakjuk kis kockákra vágott vegyes befőttel, tojáslikőrrel meglocsoljuk és félbehajtjuk. Vaníliás cukorral meghintve adjuk asztalra.
Fahéjas palacsinta
Az édes tésztából sütött palacsintákat fahéjas porcukorral megszórjuk és összehajtogatva, forrón tálaljuk.
Gesztenyés palacsinta
A készen kapható gesztenyemasszát áttörjük. Tejszínnel, 2 cl rummal habosra keverjük. Az édes tésztából sütött palacsintákat a krémmel megtöltjük. Háromszögletűre hajtjuk, porcukorral meghintve tálaljuk.
Gundel palacsinta A darált diót porcukorral, kevés tejjel, mazsolával, reszelt citromhéjjal elkeverjük és lassú tűzön, állandó keverés mellett felfőzzük. Az édes palacsintatésztából készült palacsintákat a krémmel megtöltjük, háromszögletűre hajtjuk. A palacsintákat rumos csokoládémártással áthúzzuk és forrón tálaljuk.
Heléna palacsinta
A hámozott körteszeleteket cukros, szegfűszeggel és citromhéjjal ízesített vízben puhára főzzük, összetörjük. Az édes tésztából sütött palacsintákat darált dióval megszórjuk, a körtekrémmel megkenjük, négyszögletűre hajtogatjuk. Vaníliás porcukorral meghintve, vaníliamártással tálaljuk.
Holland palacsinta
A túrót áttörjük, vaníliás porcukorral, mazsolával, reszelt citromhéjjal, pár csepp citrommal habosra keverjük. A palacsintákat a krémmel megtöltjük, felgöngyöljük, és gyengén kivajazott tűzálló tálba fektetjük. Annyi tojássárgájával elkevert tejföllel húzzuk át, hogy az ellepje. Porcukorral meghintjük és előmelegített sütőben kb. 10 percig sütjük. Azonnal, forrón tálaljuk.
Karibi palacsinta
A banánokat pépesre vágjuk, pár csepp citrommal meglocsoljuk, darált dióval, kevés porcukorral ízesítjük. Az édes tésztából készült palacsintákat a krémmel megtöltjük. Porcukorral meghintve, vaníliamártással tálaljuk.
Kati palacsintája
A tojássárgáját vaníliás porcukorral, pár csepp rummal, reszelt citromhéjjal, kevés mazsolával habosra keverjük. A krémmel megtöltjük az édes tésztából sütött palacsintákat és forró meggylekvárral áthúzva tálaljuk.
Kávés palacsinta
A karamell ízű pudingporból krémet készítünk úgy, hogy a felöntéshez használt tejet 1 dl kávéval ízesítjük. Az édes tésztából sütött palacsintákat megtöltjük, tejszínhabbal díszítve és kávélikőrrel leöntve tálaljuk.
Királyi palacsinta
Az édes tésztából sütött palacsintákat vaníliaparféval megtöltjük és tűzforró rumos csokoládémártással leöntve, vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.
Kakaós palacsinta
A kakaóport porcukorral összekeverjük. Az édes tésztából sütött, még meleg palacsintákat kakaós cukorral megszórjuk, négyrét összehajtva, porcukorral meghintve tálaljuk.
Kókuszos palacsinta
Az édes tésztából sütött palacsintákat porcukros kókuszreszelékkel meghintjük és felcsavarjuk. Vanília- vagy csokoládémártással tálaljuk.
Málnás palacsinta
A megmosott málnát porcukorral elkeverjük, majd kb. 1 órai állás után jól lecsurgatjuk. Az édes tésztából sütött palacsintákat a málnával megkenjük, felgöngyöljük. Vaníliás porcukorral meghintve, kevés saját levét aláöntve tálaljuk.
Mákos palacsinta
A mákot porcukorral, kevés tejjel eldolgozzuk és lassú tűzön, állandó keverés mellett felfőzzük. Az édes tésztából sütött palacsintákat megtöltjük vele, négyrét hajtva, porcukorral meghintve tálaljuk.
Mandulás palacsinta
A darált mandulát porcukorral, mazsolával, tejszínnel, reszelt citromhéjjal elkeverjük és lassú tűzön, állandó keverés mellett felfőzzük. Az édes tésztából készült palacsintákat megtöltjük és porcukorral meghintve tálaljuk.
Meggyes túrós palacsinta
A készen kapható meggyes túrós krémmel az édes tésztából sütött palacsintákat megtöltjük. Ha nincs kész krém, akkor a túrót áttörjük, porcukorral és kimagozott, finomra vágott meggybefőttel elkeverjük. A megtöltött palacsintákat porcukorral meghintve tálaljuk.
Mézes palacsinta
Az édes tésztából sütött palacsintákat mézzel megkenjük. Háromszögletűre hajtjuk, porcukorral meghintjük. Forrón tálaljuk.
Mogyorós palacsinta
A darált mogyorót porcukorral, tejszínnel elkeverjük és lassú tűzön, állandó keverés mellett felfőzzük. A palacsintákat a krémmel megtöltjük és porcukorral meghintve tálaljuk.
Néger palacsinta
A túrót áttörjük, vaníliás porcukorral, reszelt csokoládéval, reszelt citromhéjjal, 1 tojássárgájával, darált dióval, 1 dl felvert tejszínhabbal elkeverjük. Az édes tésztából készített palacsintákat megtöltjük vele, vaníliás porcukorral meg- hintve, puncsmártással tálaljuk.
Nóri palacsintája
Sűrű, édes tejberizst főzünk, és még mielőtt kihűlne, elkeverjük kakaóporral, mazsolával, kimagozott és félbevágott meggyel. Az édes tésztából sütött palacsintákat megtöltjük vele és csokoládémártással tálaljuk.
Ördög metélt
Az édes tésztából sütött palacsintákat metéltre vágjuk. A szokásosnál sűrűbb kakaót tejszínes tejjel felfőzünk. Gyengén kivajazott tűzálló tálba helyezett tésztát a tejszínes kakaóval meglocsoljuk, és előmelegített sütőben addig pároljuk, amíg a folyadékot beszívja. Porcukorral meghintve, tejszínhabbal díszítve, forrón tálaljuk.
Palacsintabomba
Az 1 cm-es csíkokra vágott palacsintákat kakaóval, dióval, rummal, baracklekvárral elkeverjük. Kivajazott tűzálló tálba helyezzük, és a tetejére almakarikákat fektetünk. Fahéjas cukorral meghintjük, és málnaszörppel ízesített tojásfehérje habbal bevonjuk. Kb. 15 percig sütjük, cikkekre vágva tálaljuk. Adhatunk mellé vanília- vagy borhabot.
Pék palacsinta
A karikákra vágott kiflit vaníliás cukros meleg tejben áztatjuk, majd jól kinyomkodjuk. Tojássárgájával, 1 evőkanál tejföllel, mazsolával habosra keverjük, reszelt citromhéjával ízesítjük. Az édes tésztából sütött palacsintákat megtöltjük vele és forró vaníliamártással áthúzva tálaljuk.
Pezsgős palacsinta
Két tojássárgáját 1 tojással, 2 evőkanál porcukorral, 1 evőkanál citromlével, 1 1/2 dl pezsgőt turmixgépben habosra keverünk. Az édes tésztából sütött palacsintákat henger alakúra formázzuk, a pezsgőhabbal leöntjük és vaníliás porcukorral meghintve, azonnal tálaljuk.
Porosz palacsinta
A készen kapható háztartási kekszet ledaráljuk, rummal, mazsolával, baracklekvárral, porcukorral és kevés tejszínnel sűrű krémet készítünk. Az édes tésztából sütött palacsintákat megtöltjük vele, melegen, porcukorral meghintve tálaljuk.
Részeg metélt
Az édes tésztából sütött palacsintákat kb. 4 mm széles metéltre vágjuk, és forró vajban átforrósítjuk. Szegfűszeggel ízesített, forralt vörösborral meglocsoljuk és azonnal, melegen, vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.
Rizses palacsinta
A rizsből tejberizst főzünk, amelyet darált mandulával, reszelt citromhéjával és vaníliás porcukorral eldolgozott tojássárgájával elkeverünk. Óvatosan eldolgozzuk a tojások fel- vert habjával. Az édes tésztából sütött palacsintákat megtöltjük ezzel és táska formára hajtogatjuk. A töltött palacsintákat lisztbe, felvert tojásba forgatjuk. Bő, forró zsiradékban kisütjük. Jól lecsepegtetjük, vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.
Szatmári palacsinta
Huszonöt dkg kimagozott aszalt szilvát 5 dkg mazsolával, 10 dkg dióval, 1 nagyobb almával, húsdarálón ledarálunk. Elkeverjük porcukorral, 1 evőkanál rummal és annyi zsemlemorzsával, hogy sűrű masszát kapjunk. Ízesítjük 1 narancs lereszelt héjával. Az édes tésztából sütött palacsintákat meg- töltjük vele, vaníliás porcukorral meghintve, kevés málnaszörpöt aláöntve tálaljuk. (a szilvától elég hajtós lehet ;-))
Szőlős palacsinta
A szőlőszemeket porcukorral ízesített, pirított zsemlemorzsában megforgatjuk. Az édes tésztából készített palacsintákat megtöltjük ezzel, aztán batyuformára hajtogatjuk. Vaníliás porcukorral meghintve, borsodóval tálaljuk.
Téli palacsinta
A sült tököt áttörjük, kevés citromlével, narancslével ízesítjük és eldolgozzuk 1 tojás felvert habjával. Az édes tésztából sütött palacsintákat a masszával megtöltjük. Vaníliás porcukorral meghintve, tejszínhabbal tálaljuk.
Török palacsinta
A darált diót és mákot egy kevés tejjel együtt felfőzzük. Porcukorral, baracklekvárral, mazsolával és reszelt citromhéjjal ízesítjük. Az édes tésztából készülő palacsintákat a krémmel megtöltjük, és porcukorral meghintve tálaljuk.
Túrós palacsinta
A túrót áttörjük, tojássárgájával, reszelt citromhéjjal, pár csepp citrommal, porcukorral, mazsolával habosra keverjük. Az édes tésztából sütött palacsintákat a túrókrémmel megtöltjük, felgöngyöljük és vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.

SÓS PALACSINTÁK
Amerikai palacsinta
A juhtúrót áttörjük és eldolgozzuk a levétől lecsurgatott, morzsolt kukoricával, finomra vágott metélőhagymával, sóval, 1 evőkanál tejföllel. A sós palacsintatésztából sütött palacsintákat a túrókrémmel megtöltjük, és vánkos formájúra hajtogatjuk. Kivajazott tűzálló tálban, tejföllel áthúzva kb. 15 percig, forró sütőben sütjük. Paradicsomsalátát adunk mellé.
Bajor palacsinta
A szokásosnál egy kicsit sűrűbb burgonyapürét készítünk, és a sós tésztából készült palacsintákat megtöltjük vele. Henger alakúra formázzuk. Kivajazott tűzálló tálba fektetjük a palacsinta-tekercseket, finomra vágott petrezselyemmel és 1 tojássárgájával elkevert tejföllel áthúzzuk. Előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük. Fejes salátával tálaljuk.
Bundás kenyér
Az egész vékony szeletekre vágott kenyeret sós palacsintatésztában megforgatjuk és bő, forró zsiradékban kisütjük. Pirospaprikával meghintve, reszelt sajttal megszórva, idénynek megfelelő salátával tálaljuk.
Burgonyás palacsinta
A szokásos módon elkészített sós palacsintatésztához a lereszelt főtt burgonyát és két tojás felvert habját óvatosan hozzáadjuk, reszelt szerecsendióval, sóval, majoránnával ízesítjük. Vajban a szokásosnál vastagabb palacsintákat sütünk.
Csirággal/?/ töltött palacsinta
A szép, hosszú csirágokat gyengén sós vízben kifőzzük. A sós tésztából készült palacsintákba 3-3 szál csirágot fektetünk és összegöngyöljük. Kivajazott tűzálló edénybe helyezzük a töltött palacsintákat. Tojássárgájával és sóval, fehér borssal ízesített tejföllel áthúzzuk. Előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük. Tálaláskor reszelt sajttal meghintjük.
Diplomata palacsinta
A kenyérszeleteket olajban kisütjük, és 1-1 palacsintával beterítjük. Egész vékonyan mustárral megkenjük, és 1-1 tükörtojást helyezünk rá. Sózzuk, pirospaprikával, finomra vágott snidlinggel meghintve, forrón tálaljuk. Tálaláskor reszelt hagymával ízesített tejföllel meglocsoljuk.
Erdész metélt
Vajon megpároljuk a vékonyan felszeletelt gombát, sózzuk, őrölt fehér borssal és reszelt parmezán sajttal megszórjuk. Hozzáadjuk a tejszínt, jól összeforraljuk, és a széles metéltre vágott palacsintához keverjük. Azonnal, forrón tálaljuk. Finomra vágott petrezselyemmel meghintjük.
Felvidéki palacsinta
A juhtúrót áttörjük, finomra vágott vöröshagymával, sóval, törött borssal, tejföllel krémszerűvé keverjük. A sós tésztából sütött palacsintákat megtöltjük és felgöngyöljük. Kivajazott tálba fektetjük a palacsintákat, finomra vágott kaporral ízesített tejföllel áthúzzuk és előmelegített sütőben kb. 10 percig sütjük. Fejes salátával tálaljuk.
Gábris palacsintája
A szokásos módon Újházy tyúkhúslevest főzünk. A főtt csirkét kicsontozzuk, és a főtt zöldségekkel együtt pépesre vágjuk, 1 db tojással, 1 evőkanál tejföllel összefogjuk, sóval ízesítjük. A sós tésztából sütött palacsintákat megtöltjük vele, vánkos formára hajtogatjuk. Kivajazott tűzálló tálba helyezzük a palacsintákat, és reszelt sajttal elkevert tejföllel áthúzzuk. Előmelegített sütőben, a sajt ráolvadásáig sütjük. Finomra vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk.
Gombás palacsinta
A szokásos módon sós tésztából palacsintákat sütünk. Finomra vágott gombát kevés zsiradékon és reszelt vöröshagymán, sóval, törött borssal, vágott petrezselyemmel ízesítve megfonnyasztunk. Elkeverjük 1 evőkanál zsemlemorzsával és 1 tojással. Megtöltjük a palacsintákat úgy, hogy vánkos formájúak legyenek. Bundázzuk, és bő, forró zsiradékban hirtelen kisütjük. Tartármártást vagy ketchupot adunk mellé.
Gombás palacsintatorta
A gombákat apróra vágjuk és reszelt vöröshagymával, kevés zsiradékon, finomra vágott petrezselyemmel, sóval, törött borssal ízesítve puhára pároljuk. A sós tésztából sütött palacsintákat kivajazott tűzálló tálban kettesével lerakjuk úgy, hogy a palacsintákat a gombakrémmel megkenjük. A záróréteg is gomba legyen. Meghintjük reszelt sajttal és előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük. Forrón, paradicsommártással tálaljuk.
Hortobágyi palacsinta
A szokásos módon sertés/csirkepörköltet készítünk, majd a levétől leszűrjük, és pépesre vágjuk. A levét tejfölös habarással besűrítjük. A sós tésztából készült palacsintákat a húspéppel megtöltjük, táskaformára hajtogatjuk, és saját, forró mártásával leöntve, tejföllel díszítve, finomra vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk.
Hubertus palacsinta
A főtt vagy sült vadhúst finomra vágjuk, majoránnával, kakukkfűvel, sóval, borssal, 1 tojással, tejföllel és annyi zsemlemorzsával eldolgozzuk, hogy sűrű masszát kapjunk. Hubertus likőrrel ízesítjük. A sós tésztából készült palacsintákat megtöltjük vele és kivajazott tűzálló edényben, tejföllel áthúzva, előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük. Citromkarikákkal díszítve, áfonyalekvárral tálaljuk.
Káposztás palacsinta
A torzsájától megtisztított káposztát vékony szálakra vágjuk, besózzuk, 1/2 óráig állni hagyjuk, majd jól kinyomkodjuk. Kevés zsíron 1 evőkanál porcukorral, törött borssal, állandó keverés mellett a káposztát megpirítjuk. A sós tésztából készített palacsintákat a káposztával megtöltjük. Egyéni ízlés szerint porcukorral meghintve is tálalhatjuk.
Kapros palacsinta
A sós tésztából sütött palacsintákat finomra vágott kaporral meghintjük, feltekerjük. Kivajazott tűzálló tálba rakjuk, annyi tejföllel áthúzzuk, hogy az ellepje. Sütőben átsütjük, forrón tálaljuk.
Karfiollal töltött palacsinta
A rózsáira szedett karfiolt sós vízben puhára főzzük, majd leszűrve pépesre vágjuk. Elkeverjük sóval, törött borssal, tejföllel, 1 db tojássárgájával. A sós tésztából sütött palacsintákat a krémmel megtöltjük, és vánkos formára hajtogatjuk. Lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába megforgatva bundázzuk. Bő, forró zsiradékban kisütjük. Önálló ételként, de sült húsok mellé köretként is adhatjuk.
Kaviáros palacsinta
A sós tésztából sütött palacsintákat a fekete vagy piros kaviárral megkenjük, pár csepp citromlével lecsepegtetjük. Háromszögletűre hajtjuk és gyengén kivajazott edényben, tojássárgájával elkevert tejföllel áthúzva, sütőben megmelegítjük.
Kertész palacsinta
Sárgarépát, fehérrépát, zellert és kelkáposztát vegetával ízesített vízben puhára főzünk, és főtt tojásokkal együtt áttörjük. Sóval, törött borssal, 1 evőkanál tejföllel, reszelt szerecsendióval ízesítjük, és krémesre keverjük. A sós tésztából sütött palacsintákat megtöltjük vele, vánkos alakúra formázzuk. Lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába forgatva bundázzuk, bő, forró zsiradékban kisütjük. Tartármártással tálaljuk.
Kolbásszal töltött palacsinta
A lángolt kolbász héját lehúzzuk, és a húst pépesre vágjuk. A sós tésztából sütött palacsintákat megtöltjük ezzel, vánkos formára hajtogatjuk. Lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába bundázzuk. Bő, forró zsiradékban kisütjük. Tartármártással tálaljuk.
Körözöttes palacsintatekercs
A hagyományosan készített körözöttet finomra vágott szalámival elkeverjük, megtöltjük vele a sós tésztából sütött palacsintákat és néhány percre forró sütőbe helyezzük. Teával kitűnő téli vacsora.
Körözöttes palacsintatorta
A sós tésztából sütött palacsintákat kettesével egy lapos tányérra lerakjuk, és közte hagyományosan készített körözöttel megkenjük. Végül az egész palacsintatortát körözöttel bekenjük, keménytojás karikákkal díszítjük és 2 órai hűtőszekrényben történt tárolás után tálaljuk.
Kunsági palacsinta
A főtt marhahús felének megfelelő mennyiségű tepertőt a hússal, 1/4 fej vöröshagymával együtt ledarálunk. Sóval, törött borssal, majoránnával ízesítjük, 1 tojással, 1 evőkanál tejföllel jól eldolgozzuk. A sós tésztából készült palacsintákat a húskrémmel megtöltjük, kivajazott tűzálló tálba helyezzük. Mustárral ízesített tejföllel áthúzzuk és előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük. Forrón tálaljuk.
Lecsós palacsinta
A hagyományos módon lecsót készítünk, zsírjától lecsurgatjuk. A szokásosnál egy kicsit sűrűbb palacsintamasszát eldolgozzuk a lecsóval. A palacsintákat kisütjük és lepényszerűen tálaljuk.
Milánói palacsinta
A szokásos módon milánói paradicsomos makarónit készítünk. A sós tésztából készült palacsintákat a makarónival megtöltjük, négybe hajtjuk, és reszelt sajttal vastagon megszórjuk. A sajt olvadásáig sütőbe helyezzük, majd forrón tálaljuk.
Padlizsános palacsinta I.
A hámozott padlizsánt karikákra vágjuk. Sózzuk, és enyhe fűszerkeverékkel ízesítjük, kevés vajon megpároljuk. Ezután sós palacsintatésztát készítünk, és a padlizsánkarikákra öntve palacsintákat sütünk. Pirospaprikával meghintve, lepényszerűen tálaljuk.
Padlizsános palacsinta II.
A megmosott és szárazra törölt padlizsánt forró sütőben megsütjük, még melegen meghámozzuk, és műanyag- vagy fakéssel pépesre vágjuk, cseppenként - mintha majonézt készítenénk - hozzáadjuk az olajat, habos krémmé keverjük és finomra vágott vöröshagymával, sóval, citrommal, mustárral, 1 kávéskanál porcukorral ízesítjük. A sós tésztából sütött palacsintákat meg- töltjük vele és forró tejföllel áthúzva tálaljuk.
Palacsintás máj
A vékony sertésmáj-szeleteket vagy a csirkemájat sűrű, sós palacsintatésztába forgatjuk és bő, forró zsiradékban kisütjük. Tálaláskor sózzuk, almapürét adunk mellé.
Palacsintametélt
A sós tésztából sütött palacsintákat 2-4 mm széles metéltekre vágjuk és levesbetétként tálaljuk.
Palacsintasaláta
A sós palacsintákat 1/2 cm széles metéltre vágjuk, és kevés tartármártással elkeverjük. Hűtőszekrényben 1 órán át, pihentetjük, majd salátalevéllel, paradicsom- és tojáskarikákkal díszítve tálaljuk.
Palacsinta Tabáni módra
Kivajazott tűzálló tál aljára egymásra fektetünk 2 palacsintát. Erre rakjuk a karikákra vágott keménytojást és a kolbászkarikákat. Vegetával ízesítjük. Újra két db palacsinta következik, majd tojás és kolbászkarika. A záró-réteg palacsinta legyen. Áthúzzuk tejföllel és előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük. Tálaláskor reszelt sajttal meghintjük.
Parajpalacsinta
Hagyományos módon sós palacsintatésztát készítünk. Hozzáadjuk a megfőtt és finomra összevágott parajt. Sózzuk, borsozzuk. A tojások fehérjét habbá verjük és eldolgozzuk a masszával, majd palacsintákat sütünk. Tálalhatjuk üresen, de tölthetjük is tejfölös sonkavagdalékkal vagy reszelt sajttal.
Paraszt palacsinta
Finomra vágott vöröshagymát kevés zsiradékon, kis kockákra vágott lángolt kolbásszal, zöldpaprikával és paradicsommal megfonnyasztunk. Sóval, törött borssal ízesítjük. Egy-egy adagot palacsintasütőbe helyezünk és ráöntjük a sós tésztából készült palacsintamasszát. A szokásosnál vastagabb palacsintákat sütünk. Pirospaprikával megszórva tálaljuk.
Párizsi palacsinta
A zsemléket kevés tejben beáztatjuk, a párizsit közepes fej vöröshagymával húsdarálón ledaráljuk, majd átengedjük a kicsavart zsemléket is. Összedolgozzuk tojással, sóval, törött borssal, pirospaprikával, 1 evőkanál tejföllel, egészen kevés köménymagporral. A sós tésztából sütött palacsintákat megtöltjük vele, táska alakúra hajtogatjuk és lisztben, felvert tojásban bundázzuk. Bő, forró zsiradékban kisütjük. Tartármártással tálaljuk.
Prágai palacsinta
A keménytojások sárgáját összetörjük finomra vágott sonkával, sóval, törött borssal, mustárral, kevés reszelt vöröshagymával, Piros arannyal, valamint néhány evőkanál tejszínnel krémesre dolgozzuk. A sós tésztából sütött palacsintákat megtöltjük, és kivajazott tűzálló edénybe helyezzük. Tojássárgájával ízesített tejszínnel áthúzzuk és előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük. Tálaláskor finomra vágott petrezselyemmel és sonkával díszítjük.
Prímás palacsinta
A bőrétől elválasztott és kicsontozott csirkemelleket sózzuk, vegetával ízesítjük, és kevés vajon puhára sütjük, majd megdaráljuk. Eldolgozzuk tejföllel, tojássárgájával és finomra vágott petrezselyemmel, reszelt szerecsendióval. Sós tésztából sütött palacsintákat a csirkekrémmel megtöltjük, és vánkos alakúra hajtogatjuk. A párizsi szelethez hasonlóan kisütjük és tartármártással, ketchuppal tálaljuk.
Retekkrémes palacsinta
A retket lereszeljük és tojássárgás besamellel eldolgozzuk. Sóval, törött borssal ízesítjük. A sós tésztából sütött palacsintákat megkenjük vele, felgöngyöljük. Tejföllel áthúzva tálaljuk.
Roquefortos palacsinta
A roquefortot lereszeljük, és kevés vajjal elkeverjük. A sós tésztából sütött palacsintákat a sajtkrémmel megtöltjük, henger alakúra formázzuk. A töltött palacsintákat kivajazott tűzálló tálba helyezzük és 1 db tojássárgájával, törött borssal ízesített tejföllel áthúzzuk. Előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük. Fejes salátával tálaljuk.
Sáfrányos palacsinta
A finomra vágott vöröshagymát finomra vágott petrezselyemmel, kevés olajon üvegesre pároljuk. Hozzákeverjük a kevés meleg vízben feloldott sáfrányt. Sózzuk, borsozzuk és lassú tűzön kb. 10 percig pároljuk. Levesszük a tűzről, belekeverjük a reszelt sajttal elhabart tojásokat, majd a tűzre visszatéve lágy rántotta sűrűségűre sütjük. Megtöltjük a sós tésztából sütött palacsintákat, forrón, ketchuppal tálaljuk.
Sajtos palacsinta
A sós tésztából sütött palacsintákat reszelt sajttal megtöltjük. Háromszögletűre hajtjuk és forró tejföllel leöntve tálaljuk.
Sajtos rántott palacsinta
Sós tésztából a szokásos módon palacsintákat sütünk. 1/2 cm vastag sajtszeleteket helyezünk a közepükre, és vánkos formára hajtogatjuk. Lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába megforgatva bundázzuk és bő, forró zsiradékban kisütjük. Tartármártással tálaljuk.
Sajtos palacsintatorta
A sós tésztából sütött palacsintákat kivajazott tűzálló tálban kettesével lerakjuk úgy, hogy a palacsinták közé reszelt sajtot hintünk. Tetejét felvert tojásfehérjével bevonjuk, de előtte a habba is reszelt sajtot keverünk. Előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük. Tálaláskor tartármártást adunk mellé.
Sonkás palacsinta
A füstölt sonkát egészen finomra vágjuk, 1 tojássárgájával, tejföllel krémesre keverjük. A sós tésztából sütött palacsintákat megtöltjük vele. Felgöngyöljük, és gyengén kivajazott tűzálló tálba fektetjük. Tejföllel áthúzzuk, előmelegített sütőben kb. 10 percig sütjük. Forrón, vágott sonkával és finomra vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk.
Szalámis palacsinta
A szokásos módon sós palacsintatésztát készítünk, amelyet elkeverünk kis kockákra vágott szalámival. A megszokott módon, de egy kicsit vastagabbra sütjük. Tálaláskor paradicsomkarikákkal díszítjük.
Szalonnás palacsinta
A kis csíkokra vágott szalonnát zsírjára sütjük, a zsír egy részét leöntjük, a maradék zsiradékon és szalonnán a sós tésztából készült palacsintákat megsütjük. Lepényszerűen, finomra vágott petrezselyemmel meghintve, azonnal, forrón tálaljuk.
Tengerész palacsinta
A szardíniát levétől lecsurgatjuk, összetörjük. Citrommal, törött borssal, kevés tejföllel elkeverjük, és a sós tésztából készített palacsintákat a halkrémmel megtöltjük. Kivajazott tűzálló tálba a hengereket egymás mellé fektetjük. A tojássárgájával elkevert tejföllel áthúzzuk és előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük. Tálaláskor finomra vágott petrezselyemmel díszítjük.
Tojásos palacsinta
Sós tésztából palacsintákat készítünk, és a szokásosnál keményebbre sütött rántottával megtöltjük. Felgöngyöljük és forrón, pirospaprikával meghintve tálaljuk. Hagymás paradicsom- vagy burgonyasalátát adunk mellé.
Tojáskrémes palacsinta
A keménytojásokat pépesre vágjuk, sóval, törött borssal, vajjal, tejföllel, kevés mustárral és finomra vágott vöröshagymával habosra keverjük. A sós tésztából sütött palacsintákat megtöltjük vele, vánkos alakúra formázzuk, és a rántott húshoz hasonlóan bundázzuk, kisütjük. Tartármártással tálaljuk.
Tormás palacsinta
A készen kapható ecetes tormát besamellel eldolgozzuk. Ha szükséges, akkor sózzuk, kevés cukorral ízesítjük, 1 tojássárgájával elkeverjük. A sós tésztából sütött palacsintákat megtöltjük ezzel, és henger alakúra formázzuk. Tejföllel áthúzva, finomra vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk.
Velős palacsinta
A finomra vágott vöröshagymát vajban megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a hártyáitól megtisztított és összevágott sertésvelőt. Sóval, törött borssal, majoránnával, finomra vágott zöldpetrezselyemmel ízesítjük, 1 vagy 2 db tojással, kevés zsemlemorzsával összefogjuk. A sós tésztából sütött palacsintákat megtöltjük vele, vánkos formára hajtogatjuk. Lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába bundázzuk. Bő, forró olajban kisütjük. Tartármártással tálaljuk.
Veronai palacsinta
A sós tésztából készült palacsintákat reszelt sajttal megtöltjük. Henger alakúra formázzuk. Kivajazott tűzálló tálba helyezzük, és paradicsommártással áthúzzuk. Előmelegített sütőben kb. 10 percig sütjük. Tálaláskor finomra vágott kapribogyóval megszórjuk.
Zellerkrémes palacsinta
A kockákra vágott zellert tejes vízben puhára főzzük, majd áttörjük. Sóval, törött borssal, reszelt sajttal és annyi főzőlével elkeverjük, hogy kenhető pépet kapjunk. A sós tésztából sütött palacsintákat megtöltjük ezzel, kivajazott tűzálló tálba helyezzük. Tojássárgájával elkevert tejföllel áthúzzuk és előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük. Finomra vágott zellerlevéllel meghintve tálaljuk.
Zöldborsós palacsinta
A hagyományosan készített sós palacsintatésztát elkeverjük a levétől lecsurgatott zöldborsókonzervvel és finomra vágott petrezselyemmel - így sütjük meg. A megsütött palacsintákat reszelt sajttal meghintve tálaljuk. Húúh, ez tömény volt és lehet mégvariálni is...

Vissza az uram másik bravúrjához, ami nem más, mnt a belga eredetű - története itt: http://chiliesvanilia.blogspot.com/2007/03/flamandok-vallonok-eurokratk.html"target=" blank">a href="http://chiliesvanilia.blogspot.com/2007/03/flamandok-vallonok-eurokratk.html"target=" blank">http://chiliesvanilia.blogspot.com/2007/03/flamandok-vallonok-eurokratk.html - gofri ( az erre szolgáló sütőalkalmatosság összezárható, rácsos felületet adó elektromos ketyere, hamar elkészül benne a sütemény.) Lehet vendégek előtt is csinálni, nincs olajszag, stb.; csak figyelni kell, ki ne fusson, mert macerás letiszítani. A tésztája hasonló a palacsintáéhoz, de a liszt 75 dkg-jából kb. egyharmad mennyiség legyen búza/kukorica dara - figyelmeztet minden belga szakács! Ezért ez mindenképpen pihenjen a daraszemek duzzadása miatt. Tejből, vízből is kevesebb kell, mert sűrűbb tésztát kell kapjunk. Az igazi a (nálunk nem tudom, hogy létezik és kapható-e?) durvára tört, nagyszemű cukorral készül, ami nem olvad sütéskor, de roppan evéskor. De a miénkkel is jó persze; sőt néhol hozzá lehet jutni ilyesmi barna cukorhoz, azzal is klassz.. Ha már világosbarna, fényes, akkor kész is.Könnyű, illatos négyzeteit isteni megkenni a norvégok kedvencével: áfonyalekvárral és rázuttyintott tejföllel. Pikánsan csodás! Mélyben is meg a rendes 5 fokon is hűthető (bár, ha sokáig van a frigóban, akkor kicsit szíjasodik), de mikrózva újra finom lesz.

Palacsinta: a miénk aztán igazán röpül - a goffrink meg kockáshasú ;-))




© 2005 Lico Bt.

Tiffany díszüvegekMédiaZöld homlokzat

www.kronart.hu - KronArt Design - weblapkészítés, reklámgrafika, programozás, dekoráció