media_140x140_1.gifmedia_105x140_1.gifmedia_105x105_1.gifmedia01.gif
media02.gif
media_140x105_1.gif
media_105x105a_1.gif

Vélemények, hozzászólások:
media@lico-art.hu


Kulturális, zenei programokról bővebbet a www.sambosi.hu,

Bemutatkozó

A város mocska

Prága - rulez!!!

"ARENA PLAZA, ahol a trend születik" - van mit dolgozni még ezen

Józsefváros mélyén, ahol a házak összebújnak...

Király utcai gusztustalanságok

Te Szent János Kórház! Atyaég!

Amerre fű nem, csak a szar terem... Felkapott környékek siráma

Linkajánló a javából

Mindenhonnan: művész-világ, A38-as hajó, emmaportal, Nádorfi Krisztina rajongói oldala, Millenáris, szigg.net, stb.

Hová, de hová menjünk???

Szerdán kezdődik a 13. SAMBOSI JAZZ FESZTIVÁL a Belvárosban

El Camino real ORSZÁGÚT

Bécsi impresziók

Bécs, noheimal: most épp Rembrandttal randiztunk

Bécsben újra: Provence-tól Egyiptomig

"Édes hazám, fogadj magadba": Dunakanyar

"Édes hazám, fogadj magadba" - Andocs

Brüsszeli hangulatok 2007- nekik - szokatlanul meleg nyarán

"Édes hazám, fogadj magadba" - Székesfehérvár

Bécsi szelet fél napra

Krakkó kis hideg falatokban - megsózva Wielickával ;-)

Auschwitz - nagyon szubjektíven

PÁRIZSi vegyes felvágott ;-))

Versailles - a pompa szinte agyon nyom

PÁRIZS a Pékek, Álmok, Rue-k, Illatok, Zenék, Stílusok egyvelege

Prága fölött az ég szivárvánnyal

Romanticseh vártúrák

Rovinj - ékszerdoboz a templom alatt

Spanyolország: mór mámor, Don Quijote, Andalúzia, Gaudí - és most már Woody Allen -Barcelonája

Franciaország ékköve: az Azúrpart

Olaszország mindig sok mediterrán örömöt kínál

Szem-szájnak, fülnek ingere

Nyomokban még Klimtet is tartalmaz

Porzik a siker útján a Spamalot-vágta

Nagyon szegények lettünk - Vekeredi László halálára (1924-2009)

Bevadult karácsony

Tág és színes a Vodka-univerzum...

Pulykát tekercseltem - karácsonyra is jó lett

Térdre borult Budapesten Leonard Cohen

Nem várt már az indián nyár beköszöntéig Cseh Tamás

Bélszín carpaccio meg a többiek : a guszta hidegtálak bármelyik évszakot feldobják

Válságkonyha juszt is jó ízekkel, ötletekkel !

RADNÓTI MIKLÓS: 100

Rántott csibe takarékos-finoman

Az a jó öreg pogácsa évezredeket köt át

Lévai Katalin kliséinek kiskertje

Flekken medvetalpakon

Stroganoff-bélszín: az egyszerű luxus

A nagy ünnepi sertéspörkölt

A tavasz nyerő párosa: fejessaláta tojásos nokedlivel...

Kocsonya - hideg napok vigasza

Mint maceszgombóc a Vatikánban....

Megkegyelmeztünk Malackának - nem került a gulyáslevesbe!

Fejjel Allahnak

Szezám csukódj! Kínai kel, karfiol csőben sütve

Töltöttkáposzta uram módjára

Magyaros minestrone után hungarikum rétes

Bableves csipetkével - sörkorcsolya felső fokon

Bombay alu Budapesten

Hrabal szárnyacskái San Francisco-ig repítenek

PC helyett PK: politikai konyha, ahol én zsidózok...

Sajtos guba, a kaják nyári Mikulása

Caesar-saláta (magyar kisöccsei)

Polpették magyarítva - sajttól borzas húsgombóckák

Dávid hala

In mermoriam Darvas Iván 1925-2007

Csíkosiszta csirkemájak, vörösborban úszó szivek

Lángos paradicsom leveskével

Brassói aprópecsenye ürügyén erdélyi emlékek

Alain Delon és Mireille Darc együtt járták Madison poros útjait a Champes-Elysées-n

Retro: "A krumplileves, az legyen kromplileves" - antinosztalgia a 3.60-as kenyér korából

SünDisznó az asztalon

Fogyókúrás csirke Stahl-ruhában

Palacsinta: a miénk aztán igazán röpül - a goffrink meg kockáshasú ;-))

Lasagne - jó magyarosan pulykából, a Hálaadás Napja főszereplőjéből

Újházy-variációink és a francia kapcsolat

Vega-gyönyör Dóritól: rántott sajt és gombafejek

Mit rejt a háromlábú csirke hasa?

Csak jó tökösen!

Fokhagyma, vámpírok - Vámpírok bálja

Lecsó (avagy Oscar-díjasan L`ecsó :-)), gyuvecs - éhhalál elleni gyorsbevetésű csodafegyver!

Barcelona töltött paprikája meg a miénk - két külön ízvilág

Bella Itália! (pár falatnyi belőled, egy szerény magyar hűtőből...)

Túrógombóc frissítve, óhohohóóó!

Márquez, Dél-Amerika forró szíve

Kusz-kusz és perzsaszőnyegek - az arab világ ajándékai

Sólet, az a kis light-os ;-) finomság

Popey, a spenót-fan tengerész

Szent-Györgyi Albert és a paprikás csirke meséje

Dobverők a tepsiben

Pizzára fel avagy tésztaság tényleg fél egészség!

Gomba: az étkek kalapos nagyasszonya

Stefánia, Te drága, annyian szeretnek!

Gyökérkezelés

Massát megmentették, de a gyalogbetegnek tavaly halált hozott a honvédosok közönye - nem vagyok meglepve!

Mit ér a magyarságunk?

2009, szeptember 5-e, Freddy Mercury születésnapja:. vajh megint vérbe borul a homokozó??

Vágó és legújabb csapata kíméletlen harcban az ezotériával

Nincs nyugi romaügyben... De ez így nem mehet tovább! -

Rettegett Viktor

Kutyafül

Szégyen, hogy mekkora "állat" az ember!

Ali-balett négy felvonásban

Macskahalál egy kurva film miatt - következmény? Ja, az nincs ilyenért Magyarországon...

MANCSról film készülne Jean Renoval - Mi a kutyusaink emlékét itt is őrizzük

Nőből vagyunk

A Korai Fejlesztőknél soha nincs elég korán!

Párizsi bevásárlótúrán: Lafayette-től Chanelig

Somától Salma Hayek melléig

Dr. Katona Ferenc , a kicsik 1000 %-os ORVOSA

Angelina Jolie vintage-mániája - noha nála ez azért nem a spórolás, csakis a vadászat szelíd őrülete

A pénz beszól

Brüsszeli Green Week: egyetlen kelet-európai részvevőként meghívták a Zöld homlokzat-projekt gazdáját

Spórkassza: hogyan éljük túl a gázvita által kinyitott jégcsapot meg a többi nyalánkságot?

********

ANGOLTANÍTÁS ÉS FORDÍTÁS:
www.teleteacher.hu


Archívum

Fotógaléria




Lasagne - jó magyarosan pulykából, a Hálaadás Napja főszereplőjéből

Lasagne - jó magyarosan pulykából, a Hálaadás Napja főszereplőjéből

A Thanksgiving amerikai, (Kanada októberben ünnepli) hagyománya november negyedik csütörtökén óriási nemzeti eszem-iszom-féle családi ünnepbe torkollik az Óperencián túl.http://hu.wikipedia.org/wiki/H%C3%A1laad%C3%A1s Igazuk is van ebben a pulyka-ünneplésben, mert a pulykahús - hányszor zengedeztem róla - nagyon egészséges: fehér, könnyen emészthető, viszonylag zsírtalan (hártyáitól, inaitól kell megtisztítani), nincs jellegzetes mellékíze, ezért minden készíthető belőle, és mint sok amerikai családi menü mutatja, izgalmasan sokféle köret elfér mellette: áfonyaszósz, édesburgonya-felfújt, párolt-sült zöldségek, stb. (Az alsó képen egy San Francisco-i Hálaadás-napi pulyka látható, megadva az ünnep módját a terítéssel is. Ott ez a gigabyte változata dívik ;-))

A meleagris gallopavo, ehhez a komoly nevéhez méltón bazi nagy állat a madarak közt, ezért nem is tartják sokan kiskertbe valónak, inkább a legelőre bóklászónak. Szeret rovarok után kurkászni, jól elvan, de a haragjától mentsen az ég! "Elfutja a pulykaméreg!"- szól a mondás, és bizony dühében igen fájdalmasan tud odavágni, csípni tarajos fejével... Dél-Amerika az őshazája, ahol ma is élnek vadpéldányai(ott kb. 1000 körül kezdték el háziasítani), egyes öreg kakasok 30 kg-ra is megnőve. 1519-ből már vannak írásos feljegyzések arról, hogy a spanyol hódítók sok más egyébbel együtt őkelmét is behurcolták Európába, és a jónép kezdte enni.(forrás: internet)

A darálthústól az aprópecsenyéig, a húslevestől az egybesült gigászig (honunkban így, egybehagyva komplett karácsonyi ünnepi étek gesztenyével töltött hasikájával), megtűzdelt vagy töltött mellehusáig (mert kicsit száraz), eszement nagy combjáig - azok a bizonyos dobverők -, vagy sokféle sonkának feldolgozva mind-mind finomság és karcsúság forrása. Az ára is eléggé baráti és a brassói aprópecsenyétől http://www.lico-art.hu/media/cikkek.php?cikk=150 a hamis Sztroganoff-bélszínig minden főzhető-süthető belőle, amit csak a konyhai fantázia kitalálhat.

Én, mondjuk lasagne-ét is csináltam belőle, amikor épp darálva vendégeskedett nálunk .;-) Kb. így: a kész tésztát - ami lehet olasz (500 gr-os dobozban,ezt a fajtát nem kell előtte kifőzni - a felét használtam el) vagy magyar óriás lebbencstészta - lerakogatom a kiolajozott tepsibe. Megcsinálom a besamelt - ami ugyanúgy francia találmány, mint sajttal felturbózott változata, a Mornay-mártás -: 2 dl tejet fokozatosan hozzáöntünk az 5 dkg forró vajban /horribile dictu maragarinban!/ meghabosított 2 evőkanál liszthez, amit a tűzön folymatosan habverővel megdolgozunk. Kis szerecsendió bele, oszt kész-pasz, levehetjük a gázról-villanyról. Ezzel a krémszerűségggel lekenem a tésztalapokat, azokra kerül a megpirított, hagymával, némi paradicsomszósszal elődolgozott pulykadaráltság (lehetett összvisz fél kg? De négyünknek elég lett, sőt maradt is 1 adag). Erre aztán reszelt sajt jön, majd megint tésztalapok (ua. sorrend, mint fent: újabb emelet készül ezekből)- mindegyik besamellel átkenve és befejezésül sajttal lezárva. Sülni hagyjuk kb. 200 fokon, amíg a hús át nem sült teljesen; talán fél óra kell hozzá, sütője válogatja... De az illata jelzi is, mikor van kész.Látványnak is gyönyörű: az az aranybarna roppanó sajtpáncél a felkunkorodó tésztasarkak alól kibuggyanó töltelékkel, mmmm! Ez a szellemes és jófajta étek Itália Emília Romagna tartományából indult el világhódító útjára. Szó szerint mindenhol ismerik; hiszen mi is Hollandia egyik kis városában, Bredában, egy iszonyú hideg napon melegedtünk föl egy isteni forró lasagne-tól, sőt a nyári Granada is emlékezetes marad - többek között ;-))- csodás ízű ilyen fajta tésztájáról...

Múltkor belepislogtam az angol, botoxoltan is gyűrött arcú és mosdatlan szájú sztárséf, Gordon Ramsay http://www.gordonramsay.com/ műsorába. Épp valami nekem követhetetlen versenylázban süttetett egy csomó emberrel - többek közt - lasagne-t is. Ő még reszelt sárgarépát is belekevert a darálthúsba (azt nem tudom, pulyka volt-e?), plusz nála a mártás egyértelműen Mornay-féle volt az angol erős cheddar sajttal és tán némi tejszínnel... A tészta tetejét viszont már parmezánnal szórta meg. Gusztán nézett ki az eredmény - itthon persze lehet ezt füstölt reszelt sajttal kipróbálni.

Lasagne - jó magyarosan pulykából, a Hálaadás Napja főszereplőjéből




© 2005 Lico Bt.

Tiffany díszüvegekMédiaZöld homlokzat

www.kronart.hu - KronArt Design - weblapkészítés, reklámgrafika, programozás, dekoráció