media_140x140_1.gifmedia_105x140_1.gifmedia_105x105_1.gifmedia01.gif
media02.gif
media_140x105_1.gif
media_105x105a_1.gif

Vélemények, hozzászólások:
media@lico-art.hu


Kulturális, zenei programokról bővebbet a www.sambosi.hu,

Bemutatkozó

A város mocska

Prága - rulez!!!

"ARENA PLAZA, ahol a trend születik" - van mit dolgozni még ezen

Józsefváros mélyén, ahol a házak összebújnak...

Király utcai gusztustalanságok

Te Szent János Kórház! Atyaég!

Amerre fű nem, csak a szar terem... Felkapott környékek siráma

Linkajánló a javából

Mindenhonnan: művész-világ, A38-as hajó, emmaportal, Nádorfi Krisztina rajongói oldala, Millenáris, szigg.net, stb.

Hová, de hová menjünk???

Szerdán kezdődik a 13. SAMBOSI JAZZ FESZTIVÁL a Belvárosban

El Camino real ORSZÁGÚT

Bécsi impresziók

Bécs, noheimal: most épp Rembrandttal randiztunk

Bécsben újra: Provence-tól Egyiptomig

"Édes hazám, fogadj magadba": Dunakanyar

"Édes hazám, fogadj magadba" - Andocs

Brüsszeli hangulatok 2007- nekik - szokatlanul meleg nyarán

"Édes hazám, fogadj magadba" - Székesfehérvár

Bécsi szelet fél napra

Krakkó kis hideg falatokban - megsózva Wielickával ;-)

Auschwitz - nagyon szubjektíven

PÁRIZSi vegyes felvágott ;-))

Versailles - a pompa szinte agyon nyom

PÁRIZS a Pékek, Álmok, Rue-k, Illatok, Zenék, Stílusok egyvelege

Prága fölött az ég szivárvánnyal

Romanticseh vártúrák

Rovinj - ékszerdoboz a templom alatt

Spanyolország: mór mámor, Don Quijote, Andalúzia, Gaudí - és most már Woody Allen -Barcelonája

Franciaország ékköve: az Azúrpart

Olaszország mindig sok mediterrán örömöt kínál

Szem-szájnak, fülnek ingere

Nyomokban még Klimtet is tartalmaz

Porzik a siker útján a Spamalot-vágta

Nagyon szegények lettünk - Vekeredi László halálára (1924-2009)

Bevadult karácsony

Tág és színes a Vodka-univerzum...

Pulykát tekercseltem - karácsonyra is jó lett

Térdre borult Budapesten Leonard Cohen

Nem várt már az indián nyár beköszöntéig Cseh Tamás

Bélszín carpaccio meg a többiek : a guszta hidegtálak bármelyik évszakot feldobják

Válságkonyha juszt is jó ízekkel, ötletekkel !

RADNÓTI MIKLÓS: 100

Rántott csibe takarékos-finoman

Az a jó öreg pogácsa évezredeket köt át

Lévai Katalin kliséinek kiskertje

Flekken medvetalpakon

Stroganoff-bélszín: az egyszerű luxus

A nagy ünnepi sertéspörkölt

A tavasz nyerő párosa: fejessaláta tojásos nokedlivel...

Kocsonya - hideg napok vigasza

Mint maceszgombóc a Vatikánban....

Megkegyelmeztünk Malackának - nem került a gulyáslevesbe!

Fejjel Allahnak

Szezám csukódj! Kínai kel, karfiol csőben sütve

Töltöttkáposzta uram módjára

Magyaros minestrone után hungarikum rétes

Bableves csipetkével - sörkorcsolya felső fokon

Bombay alu Budapesten

Hrabal szárnyacskái San Francisco-ig repítenek

PC helyett PK: politikai konyha, ahol én zsidózok...

Sajtos guba, a kaják nyári Mikulása

Caesar-saláta (magyar kisöccsei)

Polpették magyarítva - sajttól borzas húsgombóckák

Dávid hala

In mermoriam Darvas Iván 1925-2007

Csíkosiszta csirkemájak, vörösborban úszó szivek

Lángos paradicsom leveskével

Brassói aprópecsenye ürügyén erdélyi emlékek

Alain Delon és Mireille Darc együtt járták Madison poros útjait a Champes-Elysées-n

Retro: "A krumplileves, az legyen kromplileves" - antinosztalgia a 3.60-as kenyér korából

SünDisznó az asztalon

Fogyókúrás csirke Stahl-ruhában

Palacsinta: a miénk aztán igazán röpül - a goffrink meg kockáshasú ;-))

Lasagne - jó magyarosan pulykából, a Hálaadás Napja főszereplőjéből

Újházy-variációink és a francia kapcsolat

Vega-gyönyör Dóritól: rántott sajt és gombafejek

Mit rejt a háromlábú csirke hasa?

Csak jó tökösen!

Fokhagyma, vámpírok - Vámpírok bálja

Lecsó (avagy Oscar-díjasan L`ecsó :-)), gyuvecs - éhhalál elleni gyorsbevetésű csodafegyver!

Barcelona töltött paprikája meg a miénk - két külön ízvilág

Bella Itália! (pár falatnyi belőled, egy szerény magyar hűtőből...)

Túrógombóc frissítve, óhohohóóó!

Márquez, Dél-Amerika forró szíve

Kusz-kusz és perzsaszőnyegek - az arab világ ajándékai

Sólet, az a kis light-os ;-) finomság

Popey, a spenót-fan tengerész

Szent-Györgyi Albert és a paprikás csirke meséje

Dobverők a tepsiben

Pizzára fel avagy tésztaság tényleg fél egészség!

Gomba: az étkek kalapos nagyasszonya

Stefánia, Te drága, annyian szeretnek!

Gyökérkezelés

Massát megmentették, de a gyalogbetegnek tavaly halált hozott a honvédosok közönye - nem vagyok meglepve!

Mit ér a magyarságunk?

2009, szeptember 5-e, Freddy Mercury születésnapja:. vajh megint vérbe borul a homokozó??

Vágó és legújabb csapata kíméletlen harcban az ezotériával

Nincs nyugi romaügyben... De ez így nem mehet tovább! -

Rettegett Viktor

Kutyafül

Szégyen, hogy mekkora "állat" az ember!

Ali-balett négy felvonásban

Macskahalál egy kurva film miatt - következmény? Ja, az nincs ilyenért Magyarországon...

MANCSról film készülne Jean Renoval - Mi a kutyusaink emlékét itt is őrizzük

Nőből vagyunk

A Korai Fejlesztőknél soha nincs elég korán!

Párizsi bevásárlótúrán: Lafayette-től Chanelig

Somától Salma Hayek melléig

Dr. Katona Ferenc , a kicsik 1000 %-os ORVOSA

Angelina Jolie vintage-mániája - noha nála ez azért nem a spórolás, csakis a vadászat szelíd őrülete

A pénz beszól

Brüsszeli Green Week: egyetlen kelet-európai részvevőként meghívták a Zöld homlokzat-projekt gazdáját

Spórkassza: hogyan éljük túl a gázvita által kinyitott jégcsapot meg a többi nyalánkságot?

********

ANGOLTANÍTÁS ÉS FORDÍTÁS:
www.teleteacher.hu


Archívum

Fotógaléria




Gomba: az étkek kalapos nagyasszonya

Gomba: az étkek kalapos nagyasszonya

Mindenkinek kedve szerint: lehet ezt elnevezni a növények Dávid Ibolyájának, netán a megasztáros Szabó Eszterének - kinek mi hozza meg a jó étvágyat! Mert most a gombáról lesz szó, amit ezerféleképp lehet megcsinálni. Az indiaiak buta növénynek tartják, mert a sötétben növekszik, hát kíváncsi lennék arra, hogy a csicsóka-pityókának pl. mekkora az IQ-ja? Na de hálisten, nem vagyunk a szigorú étkezési szokások hazájában, Indiában, inkább hódoljunk a kalapos nagysád előtt!

Annál is inkább, hiszen van egy fajtája, amiért itt Európában (és Amerika felkapottabb helyein is) szó szerint aranyat adnak: ez az "illatos" szarvasgomba http://szarvasgomba.hu/fajtak.html. Állítólag Provence-ban nő a legkiválóbb, de van Olaszországban is (ezt persze fikázzák a franciák, naná), az Isztrián is http://www.adriatica.net/hrvatska/feature/tartufi/main_hu.htm és a legelitebb éttermek kínálatát színesíti vagyonokért a világvárosokban. Jellegzetes szaga van, és kialakult maffiahálózata a csempészetére és hamisítására. Betanított kutyák (itthon a vizslák szimatolják legbiztosabban ki, hol nő az erdőben - ezért is olyan iszonyú drága, mert tölgyesek mélyén lelhető csak föl ritkán, termeszteni nem lehet), sőt erre kiképzett disznók - akik! igen okos jószágok ehhez is http://www.lico-art.hu/media/cikkek.php?cikk=344 - várnak bevetésre a francia és olasz erdőkben minden szezonkor... Nos én még személyesen nem találkoztam a gombák eme arisztokratájával, de pl. a WestEndben a Kotányi fűszerboltban néha hirdetik grammját... A mihez tartás végett: http://szarvasgomba.lap.hu/

Akkor vissza köznép eledeléhez:
Miután lemosom, mert ezzel kezdődik minden gombafejezet ;-) , szoktam pörköltet csinálni belőle. Először kis hagymát olivaolajon megfuttatok, azon fő magában a gomba 1-2 percig. Nemsokára picit meghintem teljes kiőrlésű és simaliszt keverékével (nekem a csak teljes őrlésűből nem szokott sikerülni főzni, túl vizes lesz belőle minden), megszórom pirospaprikával, felengedem HIDEG vízzel (hogy ne csomósodjék), de csak kevéssel, mert a gomba mindig sok levet ereszt. Ha van, néha "ő" is kap a nyaka közé vörösbort és zutty, főhet még némileg megsózva-borsozva. Nagyon hamar megvan, hiszen nem kell agyonkínozni a lángon, puha lesz percek alatt. Frissen szaggatott galuskával, néha főtt tésztával esetleg rizzsel is finom. Mellé saláták, savanyúság természetesen

Ugyanez az alap sárga- ill. fehérépával és kicsit több vízzel felengedve, tejföllel ízesítve, fűszerezve borssal-sóval, sajtgaluskát - sok reszelt sajttal/márványsajttal + 1 tojással, pici sóval elkeverünk annyi kanálnyi lisztet, amennyivel lágy, rugalmas tésztát kapunk - beleszaggatva már finom, tartalmas gombalevesként tündököl. Elég egy picifejű kávéskanállal dolgozni a tészta-adagolásnál, mert mindenképpen óriásira és habkönnyűre duzzadnak! Petrezselyem bele, és tálalható, de répa helyett lehet tejszínnel, kurkumával dolgozni, és egy részét a gombának botmixerrel pürésíteni. Ez megint más ízvaráiációt ad... A tányérban is kaphat még némi tejfölt, főleg a magyaros fajtánál, ha valaki úgy szereti.



Lehet saláta is: forró vízben pár percig főjön a gomba, majd rögtön hideg vízzel leöblítendő. Aztán majonézzel, petrezselyemmel vagy megint a tejföl-reszelt sajt/sajtkrém, hagyma, só, pici bors összeállítással meg lehet bolondítani és tálalás előtt behűteni. Van a svédgomba-változat is a salátafazonra, de azt nem szeretem, tehát nem is tudom. Valami paprikás trutymó a lelke, azt hiszem...

Na de a mostani recepicénk a töltött gomba!
Ehhez kellenek a címben említett, méltóságteljes nagy kalpagok.
Ha ilyen gombatermés akad az utunkba, ne habozzunk megvenni (erdeiről nem értekeznék, mert semmit sem értek hozzá, de ha megvizsgáltatja szakértőnél a szedője, biztos abból is sok finomság készíthető; ezek a sorok a champignonról szólnak).

Ezt is forró vizes-hideg vizes váltófürdőben kezeljük pár percig (tehát felforraljuk a kevés vizet alatta, nem kell kifőzni belőle a tápanyagot rögtön az elején!) és óvatosan kiszedjük a tönkjét. Annak a végét eldobjuk, a többit felaprítjuk.(vigyázat: nagyon fog a gombaszár, gyászosan néz ki utána köröm!)

Aztán a töltelékhez adjuk, ami nem áll másból, mint: juhtúró, másnéven liptói, kb. 20-25 dkg, egy egész tojás (hogy kössön), felvágva fél fej vöröshagyma, pár gerezdnyi fokhagyma, némi kapor. Bors is mehet bele, egészen minimális só, ha muszáj, hiszen a liptói karakteresen sós ízű. Beletöltöm az összekevert masszát mindegyik kalapba, jó megpúpozva őket. Egymás mellett sorakozhatnak kiolajozott jénaiban (jó a fedő is, nem kell a mély része) vagy kis tepsiben. Levet is eresztenek majd a sütőben, amit olyan fél 7 tájékra kell beállítani hőfokilag... (sajna lejött a mosástól a fém Indesitemről a fokmérő-felirat, hát így sacc-per-kábé lövöm be azóta...) Tíz-tizenöt perc kb.a sütőideje, akkor már egész bíztató a dolog. Én ráhelyeztem most vékonyra szelt, közömbös ízű trappista sajtot is: még mutatósabbá teszi a látványt. Mert jó megvárni, amíg a sajtlemezkék megpirulnak ropogósra. Utána kis kaporszálakkal lehet díszíteni és főtt rizzsel máris fogyasztható. Aki igényli, tejföllel megöntözheti.

Ám a gombafejek rántva is isteniek! Errről már egy másik vega-ötetelésemben volt utalás http://www.lico-art.hu/media/cikkek.php?cikk=30 , íme részletesebben... Miután párszor már végre :))) sikerült nekem is - aki a rántottságot nem nagyon kentem-vágtam eddig -, büszkén ide tárom eredményeimet. Olyan mázlink volt, hogy egy, a Katona József utca WestEndhez közeli üzletében a kedves zöldséges srác vasárnap délután ingyen odaadta egy mosoly kíséretében a szerinte már nem túl kóser gombafejeit. Semmi bajuk nem volt (ilyet a Lehelen simán még kemény pénzekért adnak) és nemhogy hibátlanok voltak, de ÓRIÁSIAK is!


a képen már mélyhűltek, ezért olyan hólepték ;-), a paradicsom pedig a méretarányt jelzi

8-10 cm átmérőjű finom húsos kalpagjuk alatt jó tömzsi szárak ültek, amiket szintén simán fel lehetett használni e nagy projekthez. Mivel mamám is szereti, hát, gondoltam azt az 5-7 darabot, amit így elvittünk a pusztulástól mentve, mind kirántom, és a felesleget mélyhűtve elrakom keményebb napokra. Három levesestányért befogtam: egyikbe a tönkölybúzlisztet szórtam, a középsőbe 3 kisebb egész tojást tettem kicsit felverve, sózva, a harmadikba pedig a zsemlemorzsát reszelt sajttal (de lehet szerintem még szezámmaggal, törött dióval, fenyőmaggal, stb.) megvadítva... A JÓL MEGMOSOTT fejeket megszabadítottam - óvatosan, nehogy szétessenek - a tönkjüktől, aminek levágtam a végét és megszárogattam mindent. Először lisztbe forgattam, hogy mindenhol bevonjam vele, aztán tojásba, aztán megperdítettem alul-felül a sajtos morzsában. (ezt mindig utána töltöttem, ha fogyóban volt, hisz a maradékkal mit lehet már kezdeni? Szemétnek meg drága)

Egy nagyobb edényben ez alatt elkezdtem forralni a napraforgó olajat, hogy e kirántanivaló fejecskék jól tudjanak úszni benne. Kb. három fért bele ezekből a gigaadarabokból. Amikor serceg az olaj, megfelelő a hőfok. Túlsütni nem jó, mert elégeti a panírruhát, és 190 fok felett egészségtelen marad az olaj. Én pedig el szoktam tenni úgy, hogy a maradékot szalvétával kibélelt szűrőn át belecsöpögtetem egy üvegbe. Azt lezárom, hűvös sötét helyen tartom, és így felhasználható máskor is. Ilyen olajárak mellett?!! Naná... Persze figyelni kell, nehogy megavasodjék - akkor kellemetlen szagú lesz és nagyon habzik - mert úgy már nem jó! A maradék pörcöket, morzsadarabokat meg kidobom szalvétával összegyűjtve egy csomóban. Lefolyóba, WC-be önteni az olajat eléggé barátságtalan lépés, mert tönkrevágja az élővizeket...

Nos, hamar megsültek az aranybarna, illatos kalapok: egy nagy darab fej és pár láb bőven elég egy felnőttnek. Mi újkrumplival ettük s majonézzal, de salátával, rizzsel, esetleg - külön tálalva, hogy el ne ázzanak! - főzelékkel is finom lehet. Vendégvárónak se rossz ötlet, hiszen - bár a sütésnek "illata", az van - de hamari friss ételként elkészülve könnyű és mutatós falatok kínálhatók belőle. Ekkora kalpaggal pedig egyenesen látványelemként is funkcionál a drága!




© 2005 Lico Bt.

Tiffany díszüvegekMédiaZöld homlokzat

www.kronart.hu - KronArt Design - weblapkészítés, reklámgrafika, programozás, dekoráció