media_140x140_1.gifmedia_105x140_1.gifmedia_105x105_1.gifmedia01.gif
media02.gif
media_140x105_1.gif
media_105x105a_1.gif

Vélemények, hozzászólások:
media@lico-art.hu


Kulturális, zenei programokról bővebbet a www.sambosi.hu,

Bemutatkozó

A város mocska

Prága - rulez!!!

"ARENA PLAZA, ahol a trend születik" - van mit dolgozni még ezen

Józsefváros mélyén, ahol a házak összebújnak...

Király utcai gusztustalanságok

Te Szent János Kórház! Atyaég!

Amerre fű nem, csak a szar terem... Felkapott környékek siráma

Linkajánló a javából

Mindenhonnan: művész-világ, A38-as hajó, emmaportal, Nádorfi Krisztina rajongói oldala, Millenáris, szigg.net, stb.

Hová, de hová menjünk???

Szerdán kezdődik a 13. SAMBOSI JAZZ FESZTIVÁL a Belvárosban

El Camino real ORSZÁGÚT

Bécsi impresziók

Bécs, noheimal: most épp Rembrandttal randiztunk

Bécsben újra: Provence-tól Egyiptomig

"Édes hazám, fogadj magadba": Dunakanyar

"Édes hazám, fogadj magadba" - Andocs

Brüsszeli hangulatok 2007- nekik - szokatlanul meleg nyarán

"Édes hazám, fogadj magadba" - Székesfehérvár

Bécsi szelet fél napra

Krakkó kis hideg falatokban - megsózva Wielickával ;-)

Auschwitz - nagyon szubjektíven

PÁRIZSi vegyes felvágott ;-))

Versailles - a pompa szinte agyon nyom

PÁRIZS a Pékek, Álmok, Rue-k, Illatok, Zenék, Stílusok egyvelege

Prága fölött az ég szivárvánnyal

Romanticseh vártúrák

Rovinj - ékszerdoboz a templom alatt

Spanyolország: mór mámor, Don Quijote, Andalúzia, Gaudí - és most már Woody Allen -Barcelonája

Franciaország ékköve: az Azúrpart

Olaszország mindig sok mediterrán örömöt kínál

Szem-szájnak, fülnek ingere

Nyomokban még Klimtet is tartalmaz

Porzik a siker útján a Spamalot-vágta

Nagyon szegények lettünk - Vekeredi László halálára (1924-2009)

Bevadult karácsony

Tág és színes a Vodka-univerzum...

Pulykát tekercseltem - karácsonyra is jó lett

Térdre borult Budapesten Leonard Cohen

Nem várt már az indián nyár beköszöntéig Cseh Tamás

Bélszín carpaccio meg a többiek : a guszta hidegtálak bármelyik évszakot feldobják

Válságkonyha juszt is jó ízekkel, ötletekkel !

RADNÓTI MIKLÓS: 100

Rántott csibe takarékos-finoman

Az a jó öreg pogácsa évezredeket köt át

Lévai Katalin kliséinek kiskertje

Flekken medvetalpakon

Stroganoff-bélszín: az egyszerű luxus

A nagy ünnepi sertéspörkölt

A tavasz nyerő párosa: fejessaláta tojásos nokedlivel...

Kocsonya - hideg napok vigasza

Mint maceszgombóc a Vatikánban....

Megkegyelmeztünk Malackának - nem került a gulyáslevesbe!

Fejjel Allahnak

Szezám csukódj! Kínai kel, karfiol csőben sütve

Töltöttkáposzta uram módjára

Magyaros minestrone után hungarikum rétes

Bableves csipetkével - sörkorcsolya felső fokon

Bombay alu Budapesten

Hrabal szárnyacskái San Francisco-ig repítenek

PC helyett PK: politikai konyha, ahol én zsidózok...

Sajtos guba, a kaják nyári Mikulása

Caesar-saláta (magyar kisöccsei)

Polpették magyarítva - sajttól borzas húsgombóckák

Dávid hala

In mermoriam Darvas Iván 1925-2007

Csíkosiszta csirkemájak, vörösborban úszó szivek

Lángos paradicsom leveskével

Brassói aprópecsenye ürügyén erdélyi emlékek

Alain Delon és Mireille Darc együtt járták Madison poros útjait a Champes-Elysées-n

Retro: "A krumplileves, az legyen kromplileves" - antinosztalgia a 3.60-as kenyér korából

SünDisznó az asztalon

Fogyókúrás csirke Stahl-ruhában

Palacsinta: a miénk aztán igazán röpül - a goffrink meg kockáshasú ;-))

Lasagne - jó magyarosan pulykából, a Hálaadás Napja főszereplőjéből

Újházy-variációink és a francia kapcsolat

Vega-gyönyör Dóritól: rántott sajt és gombafejek

Mit rejt a háromlábú csirke hasa?

Csak jó tökösen!

Fokhagyma, vámpírok - Vámpírok bálja

Lecsó (avagy Oscar-díjasan L`ecsó :-)), gyuvecs - éhhalál elleni gyorsbevetésű csodafegyver!

Barcelona töltött paprikája meg a miénk - két külön ízvilág

Bella Itália! (pár falatnyi belőled, egy szerény magyar hűtőből...)

Túrógombóc frissítve, óhohohóóó!

Márquez, Dél-Amerika forró szíve

Kusz-kusz és perzsaszőnyegek - az arab világ ajándékai

Sólet, az a kis light-os ;-) finomság

Popey, a spenót-fan tengerész

Szent-Györgyi Albert és a paprikás csirke meséje

Dobverők a tepsiben

Pizzára fel avagy tésztaság tényleg fél egészség!

Gomba: az étkek kalapos nagyasszonya

Stefánia, Te drága, annyian szeretnek!

Gyökérkezelés

Massát megmentették, de a gyalogbetegnek tavaly halált hozott a honvédosok közönye - nem vagyok meglepve!

Mit ér a magyarságunk?

2009, szeptember 5-e, Freddy Mercury születésnapja:. vajh megint vérbe borul a homokozó??

Vágó és legújabb csapata kíméletlen harcban az ezotériával

Nincs nyugi romaügyben... De ez így nem mehet tovább! -

Rettegett Viktor

Kutyafül

Szégyen, hogy mekkora "állat" az ember!

Ali-balett négy felvonásban

Macskahalál egy kurva film miatt - következmény? Ja, az nincs ilyenért Magyarországon...

MANCSról film készülne Jean Renoval - Mi a kutyusaink emlékét itt is őrizzük

Nőből vagyunk

A Korai Fejlesztőknél soha nincs elég korán!

Párizsi bevásárlótúrán: Lafayette-től Chanelig

Somától Salma Hayek melléig

Dr. Katona Ferenc , a kicsik 1000 %-os ORVOSA

Angelina Jolie vintage-mániája - noha nála ez azért nem a spórolás, csakis a vadászat szelíd őrülete

A pénz beszól

Brüsszeli Green Week: egyetlen kelet-európai részvevőként meghívták a Zöld homlokzat-projekt gazdáját

Spórkassza: hogyan éljük túl a gázvita által kinyitott jégcsapot meg a többi nyalánkságot?

********

ANGOLTANÍTÁS ÉS FORDÍTÁS:
www.teleteacher.hu


Archívum

Fotógaléria




Pizzára fel avagy tésztaság tényleg fél egészség!

Pizzára fel avagy tésztaság tényleg fél egészség!

A calzone se kutya...

Köszönet a L`Art pour L`Art hajdani zseniális poénjáért, de ez így van! Szerintem legalábbis... A sok vadító fogyókúra-recept és szénhidrát-gyűlölő csodadiéta - és az ő szívelhájasodásban elhunyt prófétája, Dr. Atkins - mind kiűzné életünkből a millióféle kelt tésztát. Ne hagyjuk! Annál mámorítóbb illat, mint a frissen sült cipó szaga szerintem kevés van. Állítólag a metróaluljárókban üzemelő pékségek még valamivel fokozzák is a kiáramló szagélményeket, vásárlásra ösztönözve.

A kenyér nem más, mint az emberiség - égtájtól független - szakrális élménye. Jézus is kenyeret szaporított, mindenhol a földön alapétel. Ha kimaradt az élesztés - ahogy kényszerűségből a zsidók pusztába vándorlásakor - akkor a keserű és szikkadt macesz vált szent emlékké. A jó barátot diplomáciai szinten is kenyérrel és sóval fogadják mindenhol. Hogy is lehetne többezer éves kultúrtörténeti fejezetet kidobni pár nyüves kilóért?? És ne felejtsük: a kenyér egyik isteni mellékterméke a lángos http://www.lico-art.hu/media/cikkek.php?cikk=164 ;-))

A pizza Olaszország esszenciája.Erről zengett ódát az a Lénárd Sándor polihisztor, orvos, zenész, irodalmár, aki Magyarországról a harmincas évek végén elmenekülve (na miért is vajon?!) először Itáliában vert tanyát, majd a fasiszták térnyerése miatt onnan is tovább húzódott Brazíliába. Ott fordította le latinra a Micimackót: ebből tanították a dél-amerikai kölyköket ez ókori nyelvre. Imádott főzni ;-D - innen, hazulról vitetett oda letelepíteni barackfákat, hogy sárgabarackíz lehessen a palacsintájában... Micimackón túl a másik főműve a Római konyha http://mek.oszk.hu/02700/02763/html/index.htm. Ebben a pizza-fejezet az ő elfogultan szerelmes vallomása ehhez az ősi tésztához. Amely már a Magna Greacia idején - az ókori görögök csizmabeli megtelepedésekor - ilyesmi kelesztett, olajjal locsolt lepények formájában hatott az ottani hasakra...;-))http://pizza.lap.hu/ Maga a név is a latin pincere=összegyúrni szóból vezethető le. Vergilius Aeneisében már említi ezt az ételt, ahogy a Kr. előtti 3. században is írtak a "lapos kelt tésztáról, amit olivaolajjal, mézzel, fűszerekkel ízesítenek és forró kövön sütnek." Pompeii lávaborította, izzó sírrá vált házaiban - sajnos így az emberekkel együtt :(( - is sült egykor ez az étek, ahogy a nyomok mutatják... Akkoriban mai jellegzetességeit, a paradicsomot és az indiai vizibivaly tejét (a mozzarella alapanyaga)még nem ismerhették. A mai értelemben vett étel sztorija Nápolyban kezdődött, ahol ennek az ókori tésztának igazán nagy hagyománya volt, 1830-ig utcai árusok kínálták.

Raffaello Esposito, a ma is működő Pizzéria Bardiban, (akkoriban ez volt a Pietro et basta cosi című sütöde, ami az 1780-as években alapíttatott) 1889-ben háromszínű pizzát sütött a savoiai király, I. Umberto és felesége, Margherita királyné tiszteletére. Zöld volt rajta a bazsalikom, fehér a mozzarellasajt és piros az a paradicsom, amelyet sokáig nem is mertek enni mérgezéstől félve az emberek. Csak a XVIII. századtól lett népszerű növény a főzésben Nápoly táján.
Ez a jóízű és szellemesen készíthető kenyértészta-alapú sütemény meghódította Itáliát, ahol a déli nagyvárosban meg is nyílt az első működő állandó pizzéria. Ma is üzemel ott a régi helyén, a Via Port Alba 18. szám alatt. A margherita pizza meg minden olasz vendéglő alapdarabja lett.(a Wikipédia nyomán)

Aztán a világ is belé szeretett s ez a vonzalom azóta is tombol. A földkerekén szinte mindenhol kapni: 24 éve, első párizsi napjaink azzal teltek, hogy szinte tobzódtunk az akkor még nekünk tökismeretlen isteni pizzákban! Szóval a tipikus "falusi kislány Pesten"-fazon után, amikor rácsudálkoztunk a létezésére, már gátlástalanul nyomattuk a franciáknál: házhoz hozattuk millióféle fajtáját, mint a nagyok. ;-)) Aztán később elvetődve a Riviérára - St. Tropez környékén is, ha olcsón jóízű meleg ételt akartunk a gyerekeinknek adni, a pálmalevelekkel fedett kis kunyhóban frissen, kemencében sütöttet -vagy ötféle fajta volt csak ott! - vettük meg a tengerparton. Ettünk azóta a horvátoknál Trogirban dalmát szalámival telirakottat, Velencében egy arab vendéglőjében mennyeit vagyonokért (mert az evőeszközt, szalvétát - ahogy ott sajna szokás - is aranyárban adta hozzá), itthon az Il Trenoban, Mosonmagyaróvárott de csomó más helyen is. Sőt Bálint-nap kapcsán olvastam valahol, hogy Indiában azon háborodtak fel a hagyományőrzők, hogy szívalakú pizzákkal üzletelnek a boltosok!! Még a mindenre oly rigorózus Norbi update-gurunk is forgalmazta gyorsan megbukott gyorséttermében a Moszkva térnél, saját átiratában, jó drágán...

Nos én is átfazoníroztam rendesen a készítését, hiszen nincs 600 fok körül üzemelő fatüzelésű kemencém, csak kandallóm, de abban még nem próbáltam sütni ;-). Lénárd szerint ne is kísérletezzünk otthon, mert a hirtelen nagyon felhevített - külön ember felelős ezért a folyamatért a vendéglőkben - kemenceláng egyszerre olvasztja meg a sajtot, olajat, paradicsomot, és az csak úgy a tökély. Hát sorry, én azért makacsul gyártom csak a magam módján:



Olyan spécilisztem már van (kapható a Metroban, Kaiser`s-ban, stb.) - jelentem alássan -, de ezzel együtt se tudok a fejem fölött pörgetni nyújtott, méteres átmérőjű vékony tésztadarabokat, pedig vannak erre komoly nemzetközi versenyek is (lásd a lenti képen a világbajnok győztes dobását!). A fenti fotón biolisztből gyúrtam - ezért olyan barnás - a kétsajtos (ementáli+brie) drágámat, lila bazsalikommal, paradicsomszeletekkel megbolondítva...

Mottóm: "Főzök kaja, ahogy jön, s amiből összeáll." Néha az olaszt tanult lányom sikítva a fejéhez kap látva mit művelek: mamaaa, mit szólna ehhez a Gianni Annoni meg a többi olasz?!!! Csókolom a szívüket, de ez a levédiai magyaros változat, fő a kreativitás! Szóval:

Kb. 150 gr tönköly- vagy teljes kiőrlésű vagy lisztet és 350 gr durum sima lisztet - vagy fél kilónyi (kb.) pizzalisztet - egy öblös edénybe beleszitálok, hogy levegős legyen majd a tészta. Addig a mikró olvasztó fokozatán melegszik kb. 2 deci tej cukrozva (nálam szőlőcukorral, avagy nádcukorral de jó bele a sima is). A langyos édes tejbe beteszem az élesztőkockát (amit fagyasztóban lehet tárolni, de jégszekrénybe téve lehet felolvasztani). Amikor ez habosan felfut, beleöntöm a lisztbe, hozzácsapva két egész tojást, belecsorgatva olivaolajat vagy olvasztott vajat/margarint, tán két evőkanálnyit. Só érzéssel, kis szárított oregánó (a pizza alapnövénye, megbolondítja magát a tésztát is), aztán jön az összedolgozás. Én kézzel és fakanállal szoktam. Hasamhoz szorítom a bödit és elkezdem magam felé verni a nyers tésztát. Fényessé és egyneművé, rugalmassá kell válnia. Aztán letakarva jó meleg helyen törülközőbe bagyulálva elrakom kelni. Szeretek kelt tésztát csinálni, mert hamar megy a készítés, magától jól eldagadozik; addig el is lehet menni hazulról, minden mást is lehet csinálni, hisz egy-két óra alatt megpuffad. Olyan gyönyörűséges ilyenkor és annyira illatos! Akkor deszkára borítom (Tupper ez is és nem is deszka), kikaparom minden cseppjét: én nyersen is imádom. Akkor jó, ha olyan szálasan esik ki a bödönből. Elkezdem gyúrni, mint keramikustanonc koromban az agyagot. Hogy ne legyen benne levegő. Két kézzel jól megdolgozom, majd szétlapogatom. Nyújtófával is. Az ügyesebbek dobhatják, én meg se kísérlem. A tepsit - illetve fejlődtem - a kerek, IKEA-ban vett, leragadásgátlóval bevont formát



kikenem szűzolivával, és begyújtom a sütőt is már előre, - az elmosódott hőfok-számok miatt,érzésre kb. 200 fokon azaz "fél hét táján", már ami a gomb irányát jelenti -, hogy langyosan várja a tésztát. Vizes edényt is teszek belé, mert gőzben szeret sülni a pizza, mint minden más kelttészta.
( Bár hozzá kell valamit tennem: a fenti mennyiségből foszlós habkönnyű, de vastag tésztájú darab lesz. Ha ezt elfelezem - mélyhűthető nyersen, csak a fridzsiderben s nem a szabad levegőn kell felengedtetni -, akkor már jó vékony, átsültebb korong készül. Kis családom szerint inkább ez az IGAZI! Megcsinálom addig a feltétjét, mielőtt beteszem sülni, addig is kel egy kicsit.

Ami van otthon, az kerül rá: le a tradíciók rabigájával! Amikor a Premier Outletbe http://www.premieroutletscenter.hu/ indultunk vadászni délelőtt, előtte összedobtam a tésztát, hogy hamar meglegyen a friss kaja, ha beesünk a fárasztó, többórás bóklászás után. Na, akkor gombás, olajbogyós, angolszalonnás, márványsajtos, joghurtos-mustáros bevonatot kapott... Mmmm. Ha viszont épp csak szalámim volt, és összeboronáltam a francia és az olasz hagyományt: camembert- és kéksajtot morzsoltam arra szószra, ami szalámiból, ketchupból, pici tejszínből, olajból állt. Egymásnak eresztettem gond nélkül az angol - vörös Cheddar-sajt lett ráreszelve: isteni !!- és az itáliai+magyar ízeket is legutóbb. Sans gens/probléma 1 szál se-alapon a pizzámra hajítottam a jó sós, zamatos apróra vágott magyar tarját paradicsommal és zöldpaprikával.Olyan családbarát darab: bedagasztottam 10 perc alatt, eltettem a fürdőszobába (a legmelegebb helyünkre) megkelni - addig kirándulgattam békésen a szeszélyes időben. Mire hazaértem, fel is puffadt a kétszeresére (fele ment rögtön mélyhűlni), bele sütőbe, 20 perc alatt ehettük is a négy adagot!



Hiszen bármit elvisel magán: kukoricás-ananászos, szalonnás-gombás, szardíniás, sima sonkás, reszelt sajtos, tojásos feltétet. Csak győzzük ötlettel! Egyszer lecsót is tettem rá: Dóra olaszbarátsága miatt majd megölt ezért, de ízlett neki! Kipróbáltam Anyák napja tiszteletére a bélszínes-gombás-bazsalikomos paradicsomszószost reszelt sajttal.



Ciki a dicsekvés, de zseniális lett! Nem nagy ügy: valahonnan megmaradt mélyhűtőből felengedett két szelet beefsteaket vékony csíkokra vágtam, gombával odatettem oliván "elő"sülni kicsit serpenyőben. Leöntöttem a két napja megmaradt bazsalikomos paradicsom krémleves egy részével, majd fortyogtattam tovább picit... Ez a mennyiség hatunknak bőséges adag lett, Nem echte itáliai persze, de nagyon finom így áthangszerelve is! Legújabb kreációm a háromsonkás-háromsajtos változata: paprikás szélűsovány gépsonkát, angolszalonnát és fűszeres szlovák felvágott-félét - ami otthon épp van, ugye: ez a jelszó - megpirítok olajon, ráöntöm az előző napi sűrű! (olasz léből készült) paradicsomleves-maradékot, összefőzöm kicsit az egészet, aztán megpöttyözöm paprikával töltött olajbogyóval és megszórom hátfajta sajttal: trapistával, füstölttel és korongokra vágott mozzarellával. Ezek 20 perc alatt egybefolynak, elrotyognak magukban, valami csodás harmóniává érve. Mmmmmmmmm... ;-)))

Na akkor be a sütőbe a ráterített trutyival és süljön! Kb. 20 perc, és gyönyörű széle lesz, aranybarna kérge sül, ráolvad a sajt, az is megpirul picit, összefonnyadnak a paradicsomszeletek, ha vannak rajta. Bele lehet szúrni egy hústűt, ha nem ragad, kész is. Pehelykönnyű, elolvad a szájban és hűtve több napig is eláll. Mikrózható, de le is fagyasztható. Frissen isteni, de jóízű másnaposan is. A világon az egyik legkönnyebben készíthető és legmutatványosabb kaja, 2007 karácsony másodnapján is lelkesen ettük a sajtosszélű szalámis-gombás-hagymás változatát.



Nekem elhihetik, mert bonyolultságokkal bíbelődni órákig: ahhoz aztán soha nem volt/nincs türelmem és tehetségem ;-))). Lehet, hogy Lénárd Tanár Úr szelleme megorrol rám ezért a makacs próbálkozásért, de igenis ehető és finom, ami kikerül a gázsütőből.



Ez pedig a calzone alias félbehajtot töltött pizza,(a fotón az a kékes szín valami bevillanás, nem a tészta hibája ;-))!!) amit most fedeztem fel legyártandó finomságnak 2009 borús késő őszén ;-))). Tésztája a szokásos - könnyű összedobni, mint fentebb elragoztam - kockaélesztő fut a cukros tejben, hozzá 2 tojás, kb. evőkanálnyi olivaolaj - majd mindezek zutty, bele az őket rugalmas tésztává felvevő lisztbe (most rozs-, durum- és fehér finomliszt egyvelege volt kéznél). Ha a melegben -1-1,5 óra - megkelt, ki kell vékonyra gyúrni-lapogatni (ez a mennyiség két pizzányi adag lesz) és megtölteni paradicsomos szószban tartott (ami épp most nekem lecsós volt, de lehet gombás, zelleres, stb.), pirított sonkával, reszelt sajttal. E "kenetet feladom rá", aztán félbehajtom és széleit jól összenyomva, olajozott pizzasütőre téve betolom a tűzhelybe. Így sül meg kétszáz fok körül, a nedves - nálam cirkuláló - levegős sütőben. Kb. 15-20 perc és kész is: gyönyörű roppanós barna-szőke a teteje, belül foszlós és a zamatok is élénken megmaradnak... Igen kiadós ebéd egy könnyed (akár karalábé)leves után, hármunknak bőven elég is volt.

Pizzára fel avagy tésztaság tényleg fél egészség!




© 2005 Lico Bt.

Tiffany díszüvegekMédiaZöld homlokzat

www.kronart.hu - KronArt Design - weblapkészítés, reklámgrafika, programozás, dekoráció