media_140x140_1.gifmedia_105x140_1.gifmedia_105x105_1.gifmedia01.gif
media02.gif
media_140x105_1.gif
media_105x105a_1.gif

Vélemények, hozzászólások:
media@lico-art.hu


Kulturális, zenei programokról bővebbet a www.sambosi.hu,

Bemutatkozó

A város mocska

Prága - rulez!!!

"ARENA PLAZA, ahol a trend születik" - van mit dolgozni még ezen

Józsefváros mélyén, ahol a házak összebújnak...

Király utcai gusztustalanságok

Te Szent János Kórház! Atyaég!

Amerre fű nem, csak a szar terem... Felkapott környékek siráma

Linkajánló a javából

Mindenhonnan: művész-világ, A38-as hajó, emmaportal, Nádorfi Krisztina rajongói oldala, Millenáris, szigg.net, stb.

Hová, de hová menjünk???

Szerdán kezdődik a 13. SAMBOSI JAZZ FESZTIVÁL a Belvárosban

El Camino real ORSZÁGÚT

Bécsi impresziók

Bécs, noheimal: most épp Rembrandttal randiztunk

Bécsben újra: Provence-tól Egyiptomig

"Édes hazám, fogadj magadba": Dunakanyar

"Édes hazám, fogadj magadba" - Andocs

Brüsszeli hangulatok 2007- nekik - szokatlanul meleg nyarán

"Édes hazám, fogadj magadba" - Székesfehérvár

Bécsi szelet fél napra

Krakkó kis hideg falatokban - megsózva Wielickával ;-)

Auschwitz - nagyon szubjektíven

PÁRIZSi vegyes felvágott ;-))

Versailles - a pompa szinte agyon nyom

PÁRIZS a Pékek, Álmok, Rue-k, Illatok, Zenék, Stílusok egyvelege

Prága fölött az ég szivárvánnyal

Romanticseh vártúrák

Rovinj - ékszerdoboz a templom alatt

Spanyolország: mór mámor, Don Quijote, Andalúzia, Gaudí - és most már Woody Allen -Barcelonája

Franciaország ékköve: az Azúrpart

Olaszország mindig sok mediterrán örömöt kínál

Szem-szájnak, fülnek ingere

Nyomokban még Klimtet is tartalmaz

Porzik a siker útján a Spamalot-vágta

Nagyon szegények lettünk - Vekeredi László halálára (1924-2009)

Bevadult karácsony

Tág és színes a Vodka-univerzum...

Pulykát tekercseltem - karácsonyra is jó lett

Térdre borult Budapesten Leonard Cohen

Nem várt már az indián nyár beköszöntéig Cseh Tamás

Bélszín carpaccio meg a többiek : a guszta hidegtálak bármelyik évszakot feldobják

Válságkonyha juszt is jó ízekkel, ötletekkel !

RADNÓTI MIKLÓS: 100

Rántott csibe takarékos-finoman

Az a jó öreg pogácsa évezredeket köt át

Lévai Katalin kliséinek kiskertje

Flekken medvetalpakon

Stroganoff-bélszín: az egyszerű luxus

A nagy ünnepi sertéspörkölt

A tavasz nyerő párosa: fejessaláta tojásos nokedlivel...

Kocsonya - hideg napok vigasza

Mint maceszgombóc a Vatikánban....

Megkegyelmeztünk Malackának - nem került a gulyáslevesbe!

Fejjel Allahnak

Szezám csukódj! Kínai kel, karfiol csőben sütve

Töltöttkáposzta uram módjára

Magyaros minestrone után hungarikum rétes

Bableves csipetkével - sörkorcsolya felső fokon

Bombay alu Budapesten

Hrabal szárnyacskái San Francisco-ig repítenek

PC helyett PK: politikai konyha, ahol én zsidózok...

Sajtos guba, a kaják nyári Mikulása

Caesar-saláta (magyar kisöccsei)

Polpették magyarítva - sajttól borzas húsgombóckák

Dávid hala

In mermoriam Darvas Iván 1925-2007

Csíkosiszta csirkemájak, vörösborban úszó szivek

Lángos paradicsom leveskével

Brassói aprópecsenye ürügyén erdélyi emlékek

Alain Delon és Mireille Darc együtt járták Madison poros útjait a Champes-Elysées-n

Retro: "A krumplileves, az legyen kromplileves" - antinosztalgia a 3.60-as kenyér korából

SünDisznó az asztalon

Fogyókúrás csirke Stahl-ruhában

Palacsinta: a miénk aztán igazán röpül - a goffrink meg kockáshasú ;-))

Lasagne - jó magyarosan pulykából, a Hálaadás Napja főszereplőjéből

Újházy-variációink és a francia kapcsolat

Vega-gyönyör Dóritól: rántott sajt és gombafejek

Mit rejt a háromlábú csirke hasa?

Csak jó tökösen!

Fokhagyma, vámpírok - Vámpírok bálja

Lecsó (avagy Oscar-díjasan L`ecsó :-)), gyuvecs - éhhalál elleni gyorsbevetésű csodafegyver!

Barcelona töltött paprikája meg a miénk - két külön ízvilág

Bella Itália! (pár falatnyi belőled, egy szerény magyar hűtőből...)

Túrógombóc frissítve, óhohohóóó!

Márquez, Dél-Amerika forró szíve

Kusz-kusz és perzsaszőnyegek - az arab világ ajándékai

Sólet, az a kis light-os ;-) finomság

Popey, a spenót-fan tengerész

Szent-Györgyi Albert és a paprikás csirke meséje

Dobverők a tepsiben

Pizzára fel avagy tésztaság tényleg fél egészség!

Gomba: az étkek kalapos nagyasszonya

Stefánia, Te drága, annyian szeretnek!

Gyökérkezelés

Massát megmentették, de a gyalogbetegnek tavaly halált hozott a honvédosok közönye - nem vagyok meglepve!

Mit ér a magyarságunk?

2009, szeptember 5-e, Freddy Mercury születésnapja:. vajh megint vérbe borul a homokozó??

Vágó és legújabb csapata kíméletlen harcban az ezotériával

Nincs nyugi romaügyben... De ez így nem mehet tovább! -

Rettegett Viktor

Kutyafül

Szégyen, hogy mekkora "állat" az ember!

Ali-balett négy felvonásban

Macskahalál egy kurva film miatt - következmény? Ja, az nincs ilyenért Magyarországon...

MANCSról film készülne Jean Renoval - Mi a kutyusaink emlékét itt is őrizzük

Nőből vagyunk

A Korai Fejlesztőknél soha nincs elég korán!

Párizsi bevásárlótúrán: Lafayette-től Chanelig

Somától Salma Hayek melléig

Dr. Katona Ferenc , a kicsik 1000 %-os ORVOSA

Angelina Jolie vintage-mániája - noha nála ez azért nem a spórolás, csakis a vadászat szelíd őrülete

A pénz beszól

Brüsszeli Green Week: egyetlen kelet-európai részvevőként meghívták a Zöld homlokzat-projekt gazdáját

Spórkassza: hogyan éljük túl a gázvita által kinyitott jégcsapot meg a többi nyalánkságot?

********

ANGOLTANÍTÁS ÉS FORDÍTÁS:
www.teleteacher.hu


Archívum

Fotógaléria




Dobverők a tepsiben

Dobverők a tepsiben

A pulykahúst is szeretjük. És bár mindig drukkolok Hálaadás Napja tájékán, hogy melyik madárnak kegyelmez meg az amerikai elnök, hogy ne a gigasütőkben végezze vacsoraként, élőben mint látvány, annyira nem vonz.

Emlékszünk még, hogy a szőke Phoebe a Jóbarátokból nem evett semmi olyat, "aminek arca van". Hát ennek egy még tágabb variációját élem én - aki nem is bírnék soha vega lenni, talán a vérszomjas: húst hússal irányba lökő 0-ás vércsoportom miatt? ;-) -, mert igyekszem kiskorút nem fogyasztani. Szopós malac, bárány, borjú kizárva azon az alapon, hogy mielőtt a szerencsétlen állatnak a gyomromban befejeződne földi pályafutása, élhessen még egy kicsit! Olyat se tudok nagyon lenyelni, amelyik őrzi megölve eredeti fazonját: egybesütött újévi röfi citrommal a szájban, stb. Minél elvonatkoztatottabb, annál jobb. Feldolgozni, főzni is. Oké, ez szemforgató álláspont, de ez van.

Halat például nem nagyon tudok főzni, sőt sehogy se, mert élénken kísért gyerekkorom horrorja. Mikor a kádból már kivett, ebédre készítve fejbecsapott ponty utánam vágtatott az előszobában... Brrr.

Na de a pulyka az nem egy szép állat, kellemetlen a hangja is, de persze tudom, hogy élni szeretne ő is... Bocsánat tehát, van mit fejlődnöm!

Nemrég két hatalmas combjából főztem több felvonásos kajákat. Az első szcéna volt a szalonnával, fokhagymával megspékelt irdatlan nagy darabok - a dobverők - megsütése. Nincs vele sok cicó, én mindenesetre lenyúztam a vastag bőrét, amit a csirkéével ellentétben már nem szeretek sütve sem. A husit éles késsel beszurkáltam, így kifeszítve helyet csináltam benne a szalonna-, fokhagymadarabkáknak, besóztam, kicsit bedörgöltem piros arannyal, felöntöttem vízzel és be sütőbe. A szokásos fél 7-emen kezdtem nyuvasztani. Először, hogy pirosas kérge legyen: fedés nélkül, aztán letakarva. Kb. másfél vagy lehetett tán kettő óra is (hogy biztos ne maradjon sehol nyers), ami után elzártam a tüzet alatta. Olyan fazonjuk lett, mint két őshalnak tarajokkal... Habosra kevert krumplipürével jóízű ebéd lett. Hármunknak egy comb bőven elég volt.

A második felvonás a következőképp alakult: másnap lefarigcsáltam a húst a megmaradt másik combról kis darabokban. Ehhez kifőztem rizst, amit tejszínnel, kis tejjel, pici mustárral megbolondítva elkevertem a szétvágott husikkal. Só, kis bors, közé morzsolt márványsajt-maradék meg a tetejére illesztett camembert (mert ezt találtam épp otthon, de a reszelt is finom) és a kiolajozott jénaiban máris rizseshúsként sülögetett tovább. Húsz, nem egészen harminc perc alatt elkészült és finom lett.

Ma ettük a harmadik változatot. Ez csontleves lett, mégpedig tök egyszerűen. Nagy bödiben készült, hogy elférjenek ezek a baromi óriási csontok a víz alatt. A hideg löttybe tettem még ezekhez a pleisztocén-kori darabokhoz paprikát, sót, kis borsot, sáfrányt ( de a kurkuma is szép színt ad neki), és természetesen répákat, fehéret, sárgát vegyesen. Gyöngyözve forrongva, LEFEDETLENÜL (hogy ne zavarosodjon) békésen elvolt. Amikor a répák puhák lettek, elkészült. Most épp lúdgége tésztát főztem belé (illetve egy külön kis edényben), petrezselyemmel megszórtam és már ehettük is á la Krúdy-film, ahol Latinovits, mint Szinbád olyan szívet rengetően tudta kavargatni Dayka Margit figyelő szeme előtt az aranyló zsírkarikákkal, zöldségekkel dús, nemes nedűt. Amit a művésznő állítólag saját maga is főzött olyan varázsosra.

Dobverők a tepsiben




© 2005 Lico Bt.

Tiffany díszüvegekMédiaZöld homlokzat

www.kronart.hu - KronArt Design - weblapkészítés, reklámgrafika, programozás, dekoráció