media_140x140_1.gifmedia_105x140_1.gifmedia_105x105_1.gifmedia01.gif
media02.gif
media_140x105_1.gif
media_105x105a_1.gif

Vélemények, hozzászólások:
media@lico-art.hu


Kulturális, zenei programokról bővebbet a www.sambosi.hu,

Bemutatkozó

A város mocska

Prága - rulez!!!

"ARENA PLAZA, ahol a trend születik" - van mit dolgozni még ezen

Józsefváros mélyén, ahol a házak összebújnak...

Király utcai gusztustalanságok

Te Szent János Kórház! Atyaég!

Amerre fű nem, csak a szar terem... Felkapott környékek siráma

Linkajánló a javából

Mindenhonnan: művész-világ, A38-as hajó, emmaportal, Nádorfi Krisztina rajongói oldala, Millenáris, szigg.net, stb.

Hová, de hová menjünk???

Szerdán kezdődik a 13. SAMBOSI JAZZ FESZTIVÁL a Belvárosban

El Camino real ORSZÁGÚT

Bécsi impresziók

Bécs, noheimal: most épp Rembrandttal randiztunk

Bécsben újra: Provence-tól Egyiptomig

"Édes hazám, fogadj magadba": Dunakanyar

"Édes hazám, fogadj magadba" - Andocs

Brüsszeli hangulatok 2007- nekik - szokatlanul meleg nyarán

"Édes hazám, fogadj magadba" - Székesfehérvár

Bécsi szelet fél napra

Krakkó kis hideg falatokban - megsózva Wielickával ;-)

Auschwitz - nagyon szubjektíven

PÁRIZSi vegyes felvágott ;-))

Versailles - a pompa szinte agyon nyom

PÁRIZS a Pékek, Álmok, Rue-k, Illatok, Zenék, Stílusok egyvelege

Prága fölött az ég szivárvánnyal

Romanticseh vártúrák

Rovinj - ékszerdoboz a templom alatt

Spanyolország: mór mámor, Don Quijote, Andalúzia, Gaudí - és most már Woody Allen -Barcelonája

Franciaország ékköve: az Azúrpart

Olaszország mindig sok mediterrán örömöt kínál

Szem-szájnak, fülnek ingere

Nyomokban még Klimtet is tartalmaz

Porzik a siker útján a Spamalot-vágta

Nagyon szegények lettünk - Vekeredi László halálára (1924-2009)

Bevadult karácsony

Tág és színes a Vodka-univerzum...

Pulykát tekercseltem - karácsonyra is jó lett

Térdre borult Budapesten Leonard Cohen

Nem várt már az indián nyár beköszöntéig Cseh Tamás

Bélszín carpaccio meg a többiek : a guszta hidegtálak bármelyik évszakot feldobják

Válságkonyha juszt is jó ízekkel, ötletekkel !

RADNÓTI MIKLÓS: 100

Rántott csibe takarékos-finoman

Az a jó öreg pogácsa évezredeket köt át

Lévai Katalin kliséinek kiskertje

Flekken medvetalpakon

Stroganoff-bélszín: az egyszerű luxus

A nagy ünnepi sertéspörkölt

A tavasz nyerő párosa: fejessaláta tojásos nokedlivel...

Kocsonya - hideg napok vigasza

Mint maceszgombóc a Vatikánban....

Megkegyelmeztünk Malackának - nem került a gulyáslevesbe!

Fejjel Allahnak

Szezám csukódj! Kínai kel, karfiol csőben sütve

Töltöttkáposzta uram módjára

Magyaros minestrone után hungarikum rétes

Bableves csipetkével - sörkorcsolya felső fokon

Bombay alu Budapesten

Hrabal szárnyacskái San Francisco-ig repítenek

PC helyett PK: politikai konyha, ahol én zsidózok...

Sajtos guba, a kaják nyári Mikulása

Caesar-saláta (magyar kisöccsei)

Polpették magyarítva - sajttól borzas húsgombóckák

Dávid hala

In mermoriam Darvas Iván 1925-2007

Csíkosiszta csirkemájak, vörösborban úszó szivek

Lángos paradicsom leveskével

Brassói aprópecsenye ürügyén erdélyi emlékek

Alain Delon és Mireille Darc együtt járták Madison poros útjait a Champes-Elysées-n

Retro: "A krumplileves, az legyen kromplileves" - antinosztalgia a 3.60-as kenyér korából

SünDisznó az asztalon

Fogyókúrás csirke Stahl-ruhában

Palacsinta: a miénk aztán igazán röpül - a goffrink meg kockáshasú ;-))

Lasagne - jó magyarosan pulykából, a Hálaadás Napja főszereplőjéből

Újházy-variációink és a francia kapcsolat

Vega-gyönyör Dóritól: rántott sajt és gombafejek

Mit rejt a háromlábú csirke hasa?

Csak jó tökösen!

Fokhagyma, vámpírok - Vámpírok bálja

Lecsó (avagy Oscar-díjasan L`ecsó :-)), gyuvecs - éhhalál elleni gyorsbevetésű csodafegyver!

Barcelona töltött paprikája meg a miénk - két külön ízvilág

Bella Itália! (pár falatnyi belőled, egy szerény magyar hűtőből...)

Túrógombóc frissítve, óhohohóóó!

Márquez, Dél-Amerika forró szíve

Kusz-kusz és perzsaszőnyegek - az arab világ ajándékai

Sólet, az a kis light-os ;-) finomság

Popey, a spenót-fan tengerész

Szent-Györgyi Albert és a paprikás csirke meséje

Dobverők a tepsiben

Pizzára fel avagy tésztaság tényleg fél egészség!

Gomba: az étkek kalapos nagyasszonya

Stefánia, Te drága, annyian szeretnek!

Gyökérkezelés

Massát megmentették, de a gyalogbetegnek tavaly halált hozott a honvédosok közönye - nem vagyok meglepve!

Mit ér a magyarságunk?

2009, szeptember 5-e, Freddy Mercury születésnapja:. vajh megint vérbe borul a homokozó??

Vágó és legújabb csapata kíméletlen harcban az ezotériával

Nincs nyugi romaügyben... De ez így nem mehet tovább! -

Rettegett Viktor

Kutyafül

Szégyen, hogy mekkora "állat" az ember!

Ali-balett négy felvonásban

Macskahalál egy kurva film miatt - következmény? Ja, az nincs ilyenért Magyarországon...

MANCSról film készülne Jean Renoval - Mi a kutyusaink emlékét itt is őrizzük

Nőből vagyunk

A Korai Fejlesztőknél soha nincs elég korán!

Párizsi bevásárlótúrán: Lafayette-től Chanelig

Somától Salma Hayek melléig

Dr. Katona Ferenc , a kicsik 1000 %-os ORVOSA

Angelina Jolie vintage-mániája - noha nála ez azért nem a spórolás, csakis a vadászat szelíd őrülete

A pénz beszól

Brüsszeli Green Week: egyetlen kelet-európai részvevőként meghívták a Zöld homlokzat-projekt gazdáját

Spórkassza: hogyan éljük túl a gázvita által kinyitott jégcsapot meg a többi nyalánkságot?

********

ANGOLTANÍTÁS ÉS FORDÍTÁS:
www.teleteacher.hu


Archívum

Fotógaléria




 Szent-Györgyi Albert és a paprikás csirke meséje

Szent-Györgyi Albert és a paprikás csirke meséje

Annyira hungarikum, annyira minket jellemez! Lehet csípős vagy édes-nemes de így vagy úgy megízesít mindent. A fűzérben száradó pirospaprika-lánc minden hazai szuvenírbolt elengedhetetlen tartozéka, amelyik turista innen elmegy haza, biztos visz egy kis adagot magával, aki magyar meg épp kiutazik külföldre, szintén becsomagol ajándékba ilyet. Ez nem más, mint a szegedi, kalocsai paprika, kis hazánk védjegye. Amit sajnos nemrég hagytak tönkreverni: külföldi vacakkal keverve méregként funkcionált pár hétig, aztán téglaporral alázva hamisítani is próbálták...

De talán ennek a tendenciának vége, hiszen csak belátja minden hivatalosság, hogy ilyen értéket nagyon is kell óvni!

Pedig azért mégsem pirospaprikával a nyeregtáskában vágtattak ide be eleink a Vereckei-szorosnál, bármennyire is ősi jellegzetességünknek hisszük...

A növény története homályba vész: vannak, akik szerint már Néró háziorvosa is megemlítette "piper longum rotundum" néven, és a leírás igen ráillik a ma ismertre. Mások amellett kardoskodnak, hogy csak az Újvilág felfedezése után jutott el Európába, mert Kolombusz a paprikával is megismertette a vén kontinenst; hajóorvosa, Chansa fel is jegyezte ezt az amerikai "találkozást" naplójába. Az viszont tény, hogy az Ibériai-félszigeten már a XVI. században nagyban termelték.

Hozzánk a törököktől ezt átvevő bolgárkertészek révén jutott el, neve pedig indiai vagy törökbors volt, mert csípett, mint a fene. Ezt a tulajdonságát a kapszaicin molekula biztosítja, mely ingerli a nyelv fájdalomérzékelő idegvégződéseit. Ezzel segíti a nyálképződést, ami ugye kell az emésztés zavartalanságához és közben az örömszerző endorfint is felszabadítja a szervezetben. Ráadásul hőt termel, tehát izzasztja-hűti ezáltal az embert, ezért is kedvelik a forró helyeken - Mexikó, India, pl. - a nagyon csípős fűszereket. Sokan vélik úgy, hogy a maróan erős paprika letisztítja a torkot, elűzve a bacikat is...

Itthon 1604-ben történik róla először említés törökborsként. Hazánk két dolgot fedezett fel a paprikával kapcsolatban és talán ezért lett a magyar konyha vitathatatlanul egyeduralkodó jelképe: az egyik, hogy itt kezdték el úgy enni, alkalmazni a főzésben, hogy nem keverték más fűszerekkel, csak magában, a sajátságos hatásában bíztak. Másrészt a honi szakácsok jöttek rá arra, hogy a zsír, hagyma, pirospaprika "szentháromsága" (ahogy Barta László írja, aki e növényke történetét kikutatta és feltette a netre) forradalmi ízeket ad. A pörkölt minden változata ezen alapszik, és más kultúra konyhaművészete ezt így soha nem aknázta ki. Ezért magyaros(ch) az itt főtt gulasch a hozzánk látogatóknak! Pláne különleges az, amikor megselymesítik és szelidítik ezt a paprikás -hagymás ízt tejföllel is! /amiről majd a túrógombóc-fejezetben regélünk ;-)/

A napsütötte Alföld déli csücske: Szeged és Kalocsa környéke ideális termesztőhely lett. Régen - de talán ma se megy másképp -, azon a környéken az egész falunak munkát adott: a mondás szerint "kilenc pénteken kell kapálni", aztán szeptemberben beérik. Akkor a szedése, majd a felfűzése-szárítása hajtja melóba a népeket. Minden ablakban fűzér piroslik, amit kiszárítva fényessé érlel a nap. Ezután leőrlik és a boltokba kerülve - remélhetőleg a hiteles minőségében - várhatja a háziasszonyok rohamát. Mert a paprikát kihagyni a kajából Magyarországon szerintem nem lehet!

A paprika nemcsak kulináris dicsőséget szerzett az országnak, de azt az egyetlen magyar Nobel-díjat is, amit itteni kutatásért adtak! Szent-Györgyi Albert http://hu.wikipedia.org/wiki/Szent-Gy%C3%B6rgyi_Albert, a múlt század első harmadában a Szegedi Tudományegyetem laboratóriumában fedezte föl, hogy a paprika C-vitamint tartalmaz, ráadásul ötször annyit, mint a narancs vagy a citrom, amit addig e fontos anyag fő lelőhelyének tartottak.

A rossz nyelvek szerint egyszer a felesége addig nyaggatta, hogy egye már meg a vacsorára kiporciózott zöldpaprikát, hogy a balhét elkerülendő, inkább elkezdte vizsgálni. Ne vitatkozhasson vele majd reggel kardos kis asszonykája azon, hogy ott van-e még a tányéron a nyomorult paprika vagy sem... És így jött rá a hatalmas dicsőséget hozó tényre! Ez biztos csak legenda a laborból, de a paprikát azóta se lökte le a konyhai trónról más fűszernövény.

Nos, a paprikás csirke is megérdemelné a kaja-Nobelt, mert amennyire egyszerű annyira nagyszerű étek. Könnyű megcsinálni, hamar elkészül, és isteni! Minden külföldi leborul előtte. /Ha van ízlése persze ;-)/

Kb. egy másfél kilós csirkét szétnyiszálunk. (Én a bőrét is lenyúzom, mert sütve finom, de főzve?! és a szárnyát, zúzáját, nyakát, stb. elteszem levesnek valamikorra). A combjait, a hátát és a mellét megmosom és az olivaolajon (tudom, hogy zsíron autentikus persze, de ki főz már azzal? szerintem olivával is csúcs és könnyebb emészteni!) megpirított fejnyi hagymára rádobom őket. Kicsit odapörkölöm majd megszórom kevés liszttel (tönköly vagy teljes kiőrlésű és durum simaliszt keveréke), pirospaprikával és sóval. Mivel én szeretem a tartalmas szaftot, ezért mindig rántással főzök, de azt igyekszem ilyen egészségesen kivitelezni. Összekeverem a darabokat, és rájuk engedek HIDEG vizet. Annyit épp, hogy ne ússzon, de legyen azért leve, amit pici borral is meg lehet bolondítani. Aztán hangyányi majoranna, bors, egy babérlevél meg pici májacska bele; ha már nem drága, pár darab zöldpaprika is kerül hozzá - így már el is rotyog magában. Inkább kis tűzön lefedve (néha kavarva, kóstolva) párolódjék, mint őrülten forrjon... Feldarabolásától számítva 60-70 perc alatt kész is. Galuskával - keverék liszt (ezért ilyen barnás a fotón), egy tojás, némi só és annyi víz, amennyivel rugalmas, kicsit lágy tésztát kapunk, amit jó állni hagyni kb. fél órát a forró, sós-olajos vízbe szaggatás előtt - feltálalva maga a mámor. Lehet hozzá adni kovászos uborkát, fejessalátát, csalamádét, ki mit szeret. Tejföllel is megzuttyintható a teteje, szépen is mutat rajta. De már a főzés közben is kaphat belőle, a tunkolni való értékes szaftjának csak jót tesz... Minden cseppje érték, ezért a kenyeret se sajnáljuk az asztalról!




© 2005 Lico Bt.

Tiffany díszüvegekMédiaZöld homlokzat

www.kronart.hu - KronArt Design - weblapkészítés, reklámgrafika, programozás, dekoráció