media_140x140_1.gifmedia_105x140_1.gifmedia_105x105_1.gifmedia01.gif
media02.gif
media_140x105_1.gif
media_105x105a_1.gif

Vélemények, hozzászólások:
media@lico-art.hu


Kulturális, zenei programokról bővebbet a www.sambosi.hu,

Bemutatkozó

A város mocska

Prága - rulez!!!

"ARENA PLAZA, ahol a trend születik" - van mit dolgozni még ezen

Józsefváros mélyén, ahol a házak összebújnak...

Király utcai gusztustalanságok

Te Szent János Kórház! Atyaég!

Amerre fű nem, csak a szar terem... Felkapott környékek siráma

Linkajánló a javából

Mindenhonnan: művész-világ, A38-as hajó, emmaportal, Nádorfi Krisztina rajongói oldala, Millenáris, szigg.net, stb.

Hová, de hová menjünk???

Szerdán kezdődik a 13. SAMBOSI JAZZ FESZTIVÁL a Belvárosban

El Camino real ORSZÁGÚT

Bécsi impresziók

Bécs, noheimal: most épp Rembrandttal randiztunk

Bécsben újra: Provence-tól Egyiptomig

"Édes hazám, fogadj magadba": Dunakanyar

"Édes hazám, fogadj magadba" - Andocs

Brüsszeli hangulatok 2007- nekik - szokatlanul meleg nyarán

"Édes hazám, fogadj magadba" - Székesfehérvár

Bécsi szelet fél napra

Krakkó kis hideg falatokban - megsózva Wielickával ;-)

Auschwitz - nagyon szubjektíven

PÁRIZSi vegyes felvágott ;-))

Versailles - a pompa szinte agyon nyom

PÁRIZS a Pékek, Álmok, Rue-k, Illatok, Zenék, Stílusok egyvelege

Prága fölött az ég szivárvánnyal

Romanticseh vártúrák

Rovinj - ékszerdoboz a templom alatt

Spanyolország: mór mámor, Don Quijote, Andalúzia, Gaudí - és most már Woody Allen -Barcelonája

Franciaország ékköve: az Azúrpart

Olaszország mindig sok mediterrán örömöt kínál

Szem-szájnak, fülnek ingere

Nyomokban még Klimtet is tartalmaz

Porzik a siker útján a Spamalot-vágta

Nagyon szegények lettünk - Vekeredi László halálára (1924-2009)

Bevadult karácsony

Tág és színes a Vodka-univerzum...

Pulykát tekercseltem - karácsonyra is jó lett

Térdre borult Budapesten Leonard Cohen

Nem várt már az indián nyár beköszöntéig Cseh Tamás

Bélszín carpaccio meg a többiek : a guszta hidegtálak bármelyik évszakot feldobják

Válságkonyha juszt is jó ízekkel, ötletekkel !

RADNÓTI MIKLÓS: 100

Rántott csibe takarékos-finoman

Az a jó öreg pogácsa évezredeket köt át

Lévai Katalin kliséinek kiskertje

Flekken medvetalpakon

Stroganoff-bélszín: az egyszerű luxus

A nagy ünnepi sertéspörkölt

A tavasz nyerő párosa: fejessaláta tojásos nokedlivel...

Kocsonya - hideg napok vigasza

Mint maceszgombóc a Vatikánban....

Megkegyelmeztünk Malackának - nem került a gulyáslevesbe!

Fejjel Allahnak

Szezám csukódj! Kínai kel, karfiol csőben sütve

Töltöttkáposzta uram módjára

Magyaros minestrone után hungarikum rétes

Bableves csipetkével - sörkorcsolya felső fokon

Bombay alu Budapesten

Hrabal szárnyacskái San Francisco-ig repítenek

PC helyett PK: politikai konyha, ahol én zsidózok...

Sajtos guba, a kaják nyári Mikulása

Caesar-saláta (magyar kisöccsei)

Polpették magyarítva - sajttól borzas húsgombóckák

Dávid hala

In mermoriam Darvas Iván 1925-2007

Csíkosiszta csirkemájak, vörösborban úszó szivek

Lángos paradicsom leveskével

Brassói aprópecsenye ürügyén erdélyi emlékek

Alain Delon és Mireille Darc együtt járták Madison poros útjait a Champes-Elysées-n

Retro: "A krumplileves, az legyen kromplileves" - antinosztalgia a 3.60-as kenyér korából

SünDisznó az asztalon

Fogyókúrás csirke Stahl-ruhában

Palacsinta: a miénk aztán igazán röpül - a goffrink meg kockáshasú ;-))

Lasagne - jó magyarosan pulykából, a Hálaadás Napja főszereplőjéből

Újházy-variációink és a francia kapcsolat

Vega-gyönyör Dóritól: rántott sajt és gombafejek

Mit rejt a háromlábú csirke hasa?

Csak jó tökösen!

Fokhagyma, vámpírok - Vámpírok bálja

Lecsó (avagy Oscar-díjasan L`ecsó :-)), gyuvecs - éhhalál elleni gyorsbevetésű csodafegyver!

Barcelona töltött paprikája meg a miénk - két külön ízvilág

Bella Itália! (pár falatnyi belőled, egy szerény magyar hűtőből...)

Túrógombóc frissítve, óhohohóóó!

Márquez, Dél-Amerika forró szíve

Kusz-kusz és perzsaszőnyegek - az arab világ ajándékai

Sólet, az a kis light-os ;-) finomság

Popey, a spenót-fan tengerész

Szent-Györgyi Albert és a paprikás csirke meséje

Dobverők a tepsiben

Pizzára fel avagy tésztaság tényleg fél egészség!

Gomba: az étkek kalapos nagyasszonya

Stefánia, Te drága, annyian szeretnek!

Gyökérkezelés

Massát megmentették, de a gyalogbetegnek tavaly halált hozott a honvédosok közönye - nem vagyok meglepve!

Mit ér a magyarságunk?

2009, szeptember 5-e, Freddy Mercury születésnapja:. vajh megint vérbe borul a homokozó??

Vágó és legújabb csapata kíméletlen harcban az ezotériával

Nincs nyugi romaügyben... De ez így nem mehet tovább! -

Rettegett Viktor

Kutyafül

Szégyen, hogy mekkora "állat" az ember!

Ali-balett négy felvonásban

Macskahalál egy kurva film miatt - következmény? Ja, az nincs ilyenért Magyarországon...

MANCSról film készülne Jean Renoval - Mi a kutyusaink emlékét itt is őrizzük

Nőből vagyunk

A Korai Fejlesztőknél soha nincs elég korán!

Párizsi bevásárlótúrán: Lafayette-től Chanelig

Somától Salma Hayek melléig

Dr. Katona Ferenc , a kicsik 1000 %-os ORVOSA

Angelina Jolie vintage-mániája - noha nála ez azért nem a spórolás, csakis a vadászat szelíd őrülete

A pénz beszól

Brüsszeli Green Week: egyetlen kelet-európai részvevőként meghívták a Zöld homlokzat-projekt gazdáját

Spórkassza: hogyan éljük túl a gázvita által kinyitott jégcsapot meg a többi nyalánkságot?

********

ANGOLTANÍTÁS ÉS FORDÍTÁS:
www.teleteacher.hu


Archívum

Fotógaléria




Rovinj - ékszerdoboz a templom alatt

Az Adriára látogatókhoz se volt 05 nyarán mindig kegyes az Öreg ott fent: sátorból kimosó óriási zuhék, hideg viharok vették el az egy-egy hétre oda "lecsúszó" honfitársaink kedvét Horvátországól. Pedig ott a rossz idő inkább kivételnek számít - de ez a nyár mindenhol őrült és kiszámíthatalan volt. A legkellemesebb azonban az Adria-part augusztus végén, szeptember közepéig. Annyi csak a hátrány, hogy korábban sötétedik, de a varázsos városkák este tündökölnek igazi bájukban.

rovinj06.jpg


Mi Rovinjt céloztuk meg (míg előző évben Pula és környéke: Leznjak volt soron, de sajnos az amphiteátrum és a Diana-templom kivételével az a régi kikötőváros igencsak "döglött" benyomást kelt) és hálistennek csalódnunk nem kellett!

rovinj01.jpg


Esős tocsogásban indultunk el (rajtam veszkocsizma volt utitársaink legnagyobb poénkodására, de térdig vízben mi mást...) Olyannyira helyzet volt, hogy tűzoltóautók szivattyúzták az utakról a fölös nedvességet Veszprém megyében. Tehát száguldozni nem lehetett; a Rovinjba való lejutás - az Isztria gyöngyszeme, olasz-horvát kétnyelvű város - így megnehezítve is kb. csak 7-8 órát vett igénybe. De a horvátok pályái http://www.utikalauz.hu/horvatorszag/horvatutak2005.html - ki ne zengené ezek dícséretét?! - nagyon kellemesek: pedig viaduktok, alagutak - szóval nem csak a sima anyaföldre leterített aszfaltszőnyeg, mint az itteni sohanapján elkészülőknél - állították helyzet elé az ottani tervezőket-építőket.(Na bocs, de legyünk korrektek, hisz amit előbb írtam, azt két éve vetettem gépbe. Most meg ezt tudtam meg: nálunk is -10 milliárdokat kidobva - a somogyi dombokon kanyarog a viadukt 120 m-nyi szintkülönbséget hidalva át, mert két balatoni helység nem engedte megépíteni az egyszerűbb sík változatot. Ennek ellenére úgy tűnik - lekopogom,- hogy 2008 nyarára elkészül itthon is végre a leggyorsabb út ODA, A VÍZHEZ! http://www.origo.hu/uzletinegyed/magyargazdasag/20070705-augusztusban-adjak-at-a-koroshegyi-volgyhidat-es-az-m7es-ujabb.html> A fizetős kapuknál oda-vissza kb. 200 kunát hagytunk ott ezért a használatért.

Még mielőtt átléptük volna Letenyénél a határt, megálltunk ebvacsorázni (ebéd-vacsora kb.18 órakor)a nagyrécsei Berény Fogadódál. http://www.vendegvaro.hu/36-4292 Már előző évben is beléjük szerettünk hazafelé jövet, de 05-ben volt aztán a totál belezúgás! Olyan ételeket hoztak eszméletlen nagy adagban (pl. velővel töltött, asztalt beborító rántott hús), frissen, ízletesen, szellemesen és szépen elkészítve (nem a "három kaporszál egy lavórban"-dizájnt követve!) hogy a velünk lévő, Amerikában élő barátaink végig azt tervezgették a nyaralás 6 napja alatt: "De mit fogunk majd enni visszafelé Nagyrécsén?" Korrekt és a pestinél egységekkel alacsonyabb árak, tündéri kedves pincérek, szóval ha lehetne, idetolnám őket a fővárosba fogadóstul, lovardástul, kerti tavastul, kandallóstul...

Este értünk be választott városunkba - a szállásadónőnk, Patrizia (internet foglalás, ebben nagyon profik, tonnányi weblaponhttp://horvatorszag.lap.hu/ részletesen, képekkel-árakkal hirdetik magukat, válaszolnak azonnal, megbízhatóak!)már várt az Istra kútnál. Rovinj egy félszigeten terül el, olasz városkához méltóan a régi negyed felszalad a hegytetőre, ahol a hatalmas Santa Eufémia templom őrzi a hely nyugalmát. Fenséges a látkép onnan, de a tengerpartól is: a pici színes házakon tyúkanyóként trónol ez a fehér épületmonstrum. Körben a parton csodálatos fenyőerdősáv fut, hatalmas terepet adva a futóknak, bicikliseknek, sétálóknak. Mivel esős nyár volt, minden üde, harsogó zöld volt. Az egész part szabadstrand, van sziklás, füves, kiskavicsos, homokos, sekélyebb és mélyebb vízű résszel.

Nos, a házunk egy kertvárosi részben volt, ahol kiwi- és gránátalmafák, leanderbokrok és pálmák bólogattak a kertekben. Mindenki a vendégfogadásból (is) él. Mi egy három éve készült tetőtéri lakásban "tengettük" napjainkat: nagyon választékos, tiszta, kellemes, mindennel felszerelt hely volt erkéllyel, kényelmes kétszemélyes ággyal - naponta kb. 60 eurós árban. (Ehhez napi és fejenkénti 1 eurót hozzá kell számolni helyi adónak.) A zuhét hálisten másnapra elfelejthettük, és egy délelőtti séta után birtokba vettük a tengert. Pont megfelelő hőfokú volt (a túl meleg már kellemetlen még ebből a csodaléből is), tiszta és áttetsző, a halak tömege ott kószált alattunk zavartalanul. Komplett akváriumban érezhettük magunkat (én nem annyira, mert szemüveg nélkül nem láttam tisztán, de fel van már találva és Hawaii környékén bérelhető is a dipotriás búvárszemüveg. Begyűrűzhetne hozzánk is...) Csodaszép nagy hajók siklottak az orrunk előtt, sok hátrányos helyzetű milliomos is megpihent ott "rozzant bárkájával" (10 millió dollárosra saccolta ezeket San Francisco-i barátunk) a strandunk öblében. Az olasz fölény látható-hallható volt, mellettük némi német, magyar és helyi erő is színesítette a palettát. Gyalog a szállástól kb. félóra lehetett a partunk, mi puhányok millió cuccunkkal kocsival 10 perc alatt ott voltunk. (A parkolás nem könnyű feladat, a belvárostól távol lehetett helyet fogni.)

rovinj03.jpg


Aztán csak a "napon döglés", ahogy kis amerikai barátnőnk fogalmazott ékes első anyanyelvén... Ő például férjecskéjével Velencéből ruccant át a komppal, ami naponta jár a két város közt. Ide este 8 körül érkezett. Olyan három órás út és biztos lenyűgöző látvány, még delfineket is észrevettek. Amúgy az Isztria Velence fennhatósága alá tartozott régebben, ez a házak stílusán és a szárnyas oroszlán sűrű előfordulásán is lemérhető még mindig.

Este napszítta bőrünket már valami ruhába burkolván elindultunk éttermet vadászni. Minden utcácskában tucatnyi van, rosszat elég nehéz lehet kifogni. ( Mindet sajnos!! nem próbáltuk, de ahol megfordultunk, egy sem okozott csalódást. :))Az árak `05-ben kb. a magyarországi (főleg inkább pesti)szinten voltak. Azóta már el is hagyták azt, sajnos. Erre figyelmeztetésként írta az Index is nemrég: "Az utóbbi években rendkívül népszerű horvátországi nyaralás úgy tűnik, hogy idén néhány százalékkal drágább lesz, mint tavaly. A kunával szemben hozzávetőleg 2 százalékot értékelődött fel fizetőeszközünk (minden esetben az MNB deviza középárfolyamaival számoltunk), de a horvát infláció igencsak felpörgött." Nos, bármennyibe is kerül, ha már ott vagyunk, legalább egyszer-kétszer élvezzük ki: az étteremválaszték egészen lenyűgöző, legyen szó puccosabb vagy szerényebb kajáldáról egyaránt...

Sokszor ettünk tengeri herkentyűket (hol máshol, ha nem ott?): isteni roppanósra sütött, hatalmas tálakban felhalmozott apró szardíniákat (elég olcsó és laktató), sokféle kagylót avagy lepényhalat, tintahalat ezer módon képpen elkészítve, tálalva stb. A kihagyhatatlan! csevapcsicsi (kis darálthús-kolbászkák félig marha- félig sertéshúsból, ajvárral - sültpaprikából krém -, nyers hagyma+ szalmakrumpli-körettel), a raznicsi (nyársra szúrt húsocskák, olyan tálalásban, mint a másik), az isztriai omboló (fügével megbolondított húsféle)mind helyi szerbhorvát specialitás. De félig-meddig olasz terület lévén nagyon erősek tésztákban is! Beleshetünk az utcákon kóvályogva illatélményeink után menve a fahasábbal táplált tűzű, originális itáliai kemencék világába, ahogy fáradhatatlanul tolják nagy lapáton forró hasukba a hatalmas zseniális pizzákat, rajtuk sokszor dalmát szalámi-feltéttel. No, a mindenütt csak rántott húst merők/kedvelők is megnyugodhatnak, megy az is (bár azért kár ide eljönni, az jó otthon is). A finom, súlyosan zamatos dalmát vörösborok, a sokféle sörük is megfizethető. Korrekt a számlaadás, nincs kecmec, átverés; idejük sincs erre, mert iszonyú a pörgés: a jobb vendéglők előtt sorállás van az asztalokért. Sok helyen nemcsak kaja de csodás panoráma is várja a vendégeket (este mécsesek, puha párnák fokozzák a gyönyört, rálátást kínálva az Adria habjaira), de a hangulat tengerparton, utcasarkon egyformán kellemes. A kávéjuk, kapucsinójuk, fagyijuk - 1 gombóc ára ugyan jóval 200 forint felett jár, de az olyan adag, hogy beleroppan a tölcsér! - olasz színvonalú tehát remek!

Reggelire mindig a kisboltban vásároltak a fiúk: frissen sült kenyér, a még meleg, ISTENI túrós burek (patkó alakú rétesféle, ami a linkkel ellentétben nemcsak Splitben de Rovinjban is nagyon finom!;-)) http://www.nol.hu/adria/cikk/448096/, péksütik, rétesek, hártyavékonyra szelt, csodás ízű felvágottak, zaftos gyümölcsök kerültek a kosarukba akkor még szinte hazai árakon, ma már kétszeres szorzóval... Viszont minden üzletük - a legparányibb is a legeldugottabb faluban - ragyogóan tiszta,légkondis!, jó választékú, minőségi árut kínáló. Kis szótár-segítség ahhoz http://www.nol.hu/adria/cikk/452542/, hogy a bolti vásárlás flottul menjen ;-)) /még az burek-témához: hazafelé Szlovéniában valami benzinkutas kajáldában is vettünk húsossal töltöttet, hogy éhen ne vesszünk. Igaz, mivel késő volt már, a maradékot adták - hát olyan is volt: zsíros, ehetetlen cafattal teli, forgácsízű szégyen. Attól mentsen isten tényleg!!! Viszont még mindig ezen a témán rugózva: én csináltam otthon, nem nagy ügy: egy adag leveles tészta, egy adag túró, hat-nyolc szelet bacon, 1-2 gerezd fokhagyma, némi só, esetleg pici bors és 2 tojás (egyet a túróba bedolgozni, egyet a tésztára kenni) kell hozzá. Kiolajoztam "faolajjal" (Novák Ferenc - "Tata" -koreográfus hívja így az olivaolajat) egy kisebb tepsit, majd az átgyúrt levelestészát belehajtogattam úgy, hogy a felére rákentem e fenti baconnal dúsított krémet és bebagyuláltam a tészta másik felével. Amikor 15-20 perc alatt a rákent sárgájától aranylóra megsült, CSODÁS lett! :))



A kép kedvéért felbevágtuk ezt a könnyű, gyors vendégváró ételt, mert akkora lett: négy felnőttnek való adag kijön belőle - még Vajdaságban gyökerező élszakácsnő barátnőnk is dícsérte...

A piacuk meg, - mint minden mediterrán helyen - külön élmény: a rózsás-zöld fügék, a gombócnyi szemű szőlők, hamvaskék öklömnyi szilvák és a többi itteni föld-teremténye látványnak is festői! A kofák kedvesek, lehet alkudni egy picit, ránk tukmálnak gyakran kóstolót is...

rovinj04.jpg


Ettünk ötszáz éves házban kialakítot hóttelegáns helyen a templom alatt; a szívélyes szőke holland feleség szolgált ki, aki szerb montegnegrói férjével csinálta a horvátoknál ezt a bizniszt - és nem veszélytelen ez, hiszen itt még mindig nem csípik a hajdani ellenséget. Mi egy szerb rendszámú kocsit nem láttunk azóta se, az itteni házaikba pl. a vajdaságiak is csak úgy jöhettek vissza, ha igazolták,hogy római katolikusok! És mivel a hajdani Jugóban a szerbeknek - magánembereknek, nagy gyáraiknak, stb. is - tömegével voltak itt nyaralóik, ez számukra óriási veszteség. Mert annyi Montenegro kiválásával számukra a tengernek. (Sőt, most hallottunk olyat is vajdasági ismerősöktől, hogy Szerbiában árulnak effektív nyaralásra szánt, fel-levehető horvát rendszámtáblát, mert az eredetivel életveszélyes ott megjelenni...). Itt már a tálalás is élmény volt (az árba ez az exkluzivitás nem volt kirívóan beleépítve). Az én fekete kagylóim például egy hatalmas fekete tányérra keresztbefektetett, nagy, gyöngyházfényű sonkakagylón érkeztek,


kukoricagombócokkal, fokhagymás szaftban. Virágzó, illatos növények dzsungele, kovácsoltvas bútorok, hatalmas, gyertyafénnyel teli ámpolnák fokozták a hangulatot. SF-i barátunkat - mert annyira feldobódott ennyi szépségtől - szívesen körbevitték mindenhol, megmutatva a gyönyörű, rézből készült antik kávéfőző-monstrumot, konyhájukat, termeiket... A másik véglet egy utcai kajálda volt - isteni az is - , ahol szerintünk asztallapként egy koporsó fedele szolgált. :) A benti helyiségben még balta is volt a falra akasztva (figyelmeztetés-képpen?), ehhez igazodva a pincérünk sem volt az a tündi-bündi, -mustárért pl. a szemközti boltba ugrottunk be, mert az istennek se hozta - de bajunk nem esett a túlzabáláson kívül.

Általában nagyon hálásak a dicséretért; ismerik jól a magyarokat, pár szót szívesen gügyögnek is a nyelvünkön, ha normálisak vagyunk velük és mosolygunk, nem pedig a vérbunkócskát játsszuk (néha ég a pofája az embernek, mit meg nem engednek édes honfitársaink magunknak külföldön). Az meg, ha mi is vesszük a fáradságot, hogy anyanyelvükön szóljunk hozzájuk, - noha persze németben, angolban, olaszban is otthon vannak - teljesen megolvasztja őket: pl. hvala lépa=köszönöm szépen!, dobro jutro=jó reggelt!, dober dan= jó napot!, dobro vécser=jó estét ill. dobro nocs!= jó éjt! dovi dzsenya=viszontlátására!(fonetikusan) Mikor mi 2000-ben Trogir mellett nyaralva megvillogtattuk ezt a frenetikus szókincsünket bérelt kéglink gazdáinak, annyira belénk szerelmesedtek ettől, hogy a háznál a szemünk láttára főzött 80 fokos törkölypálinkájukból nemcsak kínálgattak, de egy teli üveggel ránk is tukmáltak hazavinni. Tehát ennyi pici gesztust érdemes tenni, megéri! Persze, hallani arról is, hogy van, ahol szemetül átvágják és lehúzzák a magyart (erről is mesélhetek, de minek. Pondrók mindenhol vannak...) Szóval éberség és kedvesség!

Ennyi ipari mennyiségű ételt le kell persze járni. A hegynek kaptató utcákban mindenhol art gallery, souvenir-üzlet, hand made shop, stb. vert tanyát, kb. éjfélig nyitva tartva: a hangulatuk aranyos, de az árujuk - kis kivétellel - szemrontó giccs. De a girbe-gurba márványtömbök adta utcakő mindig csillog, megfut rajtuk a napfény éppúgy, mint a lámpák sugara. (Tűsarkúban biztos halál a vége!) Shakespeare-darabok díszletei lehetnek ilyenek, mint ez a városka. De ez valódi: kint lógnak a friss illatú száradó ruhák, lepedők - á la bella Italia -, keskeny évszázados házak kapaszkodnak egymásba, előttük minden négyzetcentimétert benő az illatos estike, a leander vagy más virág. A lakások ezekben a régi városrészekben bizony szűköcskések: sok vizes is, alig van hely élni, kint ücsörögnek hát székeiken, lefekvésig figyelve a tömeget, kutyáik jönnek-mennek szabadon, övék az utca. De barátságos jószágok; itt nem a pitbulltartásra kattantak rá... Vannak olyan házaik, amelyeket már láthatóan - mert gyönyörűen felújítottak - német, holland nyugdíjasok vettek meg: tengődnek szegények itt egész évben a kis morzsa nyugdíjukból.

rovinj05.jpg


A hat nap huss, el is röpült, pont, amire az ember beleszokna ennyi jóba. Hazafelé is özönvízben indultunk útnak, szürke lett ettől a csodáskék Adria. Hogy ne szakadjon meg rögtön a szívünk a búcsú miatt... De az illata, az a jódos-sós, leanderes, mosópor- és sülthús egyvelegű, összehasonlíthatatlan tengerparti illat még itt van az orromban. Ami ha egyszer megcsapta az embert, soha nem engedi elfelejteni Őt, a legszebb nagy vizet; visszavágyunk oda, hacsak egy hétre is de minden évben. Hogy milyen a víz simogatása, a számlolhatlanul változó kékség villódzása, a naplemente tömény szépsége? Ott kell ezt megtapasztalni. De legyünk elővigyázatosak is: hiszen itt olvasható http://index.hu/politika/bulvar/nyarvesz0614/, milyen banálisan is el lehet kapni Horvátország és egyéb mediterrán helyek strandjain heptatítisz fertőzést. (Rovinjban talán nem, - nekem nagyon tisztának tűnt, sok halacska is keringőzött ott - de bizony néhol bele-belefolydogál a szmetyis víz az amúgy kristálytengerbe - és akkor a kagylók is megfertőződhetnek a kapott szennytől. Egy ilyenbe lépve már meg is percsételődött a nyaraló sorsa...

Szóval repül ez egy-két veszett hamar sajna - de ilyen mámort élvezhetünk azért(ha nem is mindennapos vendéglőzéssel, de a bérelt kéglikben szuper konyhák vannak...) - kis túlzással - balatoni nyaralásra szánt összegből. A boltokból vett élelmiszerekből is finom kaják főzhetők és mivel a strandolás ingyen van, így kevesebből is kijöhetünk. (2005-ös adatok) Infók találhatók itt http://www.horvatorszaginfo.hu/horvatorszag/hirek/esemenyek/0/ arról, milyen nyári programmal várja a turistaözönt Horvátország.

Fotó: Sebő Gábor Tiffany-üvegkép: Sebő Dóra (megrendelhető tőle:http://www.lico-art.hu/tiffany/index.php




© 2005 Lico Bt.

Tiffany díszüvegekMédiaZöld homlokzat

www.kronart.hu - KronArt Design - weblapkészítés, reklámgrafika, programozás, dekoráció