media_140x140_1.gifmedia_105x140_1.gifmedia_105x105_1.gifmedia01.gif
media02.gif
media_140x105_1.gif
media_105x105a_1.gif

Vélemények, hozzászólások:
media@lico-art.hu


Kulturális, zenei programokról bővebbet a www.sambosi.hu,

Bemutatkozó

A város mocska

Prága - rulez!!!

"ARENA PLAZA, ahol a trend születik" - van mit dolgozni még ezen

Józsefváros mélyén, ahol a házak összebújnak...

Király utcai gusztustalanságok

Te Szent János Kórház! Atyaég!

Amerre fű nem, csak a szar terem... Felkapott környékek siráma

Linkajánló a javából

Mindenhonnan: művész-világ, A38-as hajó, emmaportal, Nádorfi Krisztina rajongói oldala, Millenáris, szigg.net, stb.

Hová, de hová menjünk???

Szerdán kezdődik a 13. SAMBOSI JAZZ FESZTIVÁL a Belvárosban

El Camino real ORSZÁGÚT

Bécsi impresziók

Bécs, noheimal: most épp Rembrandttal randiztunk

Bécsben újra: Provence-tól Egyiptomig

"Édes hazám, fogadj magadba": Dunakanyar

"Édes hazám, fogadj magadba" - Andocs

Brüsszeli hangulatok 2007- nekik - szokatlanul meleg nyarán

"Édes hazám, fogadj magadba" - Székesfehérvár

Bécsi szelet fél napra

Krakkó kis hideg falatokban - megsózva Wielickával ;-)

Auschwitz - nagyon szubjektíven

PÁRIZSi vegyes felvágott ;-))

Versailles - a pompa szinte agyon nyom

PÁRIZS a Pékek, Álmok, Rue-k, Illatok, Zenék, Stílusok egyvelege

Prága fölött az ég szivárvánnyal

Romanticseh vártúrák

Rovinj - ékszerdoboz a templom alatt

Spanyolország: mór mámor, Don Quijote, Andalúzia, Gaudí - és most már Woody Allen -Barcelonája

Franciaország ékköve: az Azúrpart

Olaszország mindig sok mediterrán örömöt kínál

Szem-szájnak, fülnek ingere

Nyomokban még Klimtet is tartalmaz

Porzik a siker útján a Spamalot-vágta

Nagyon szegények lettünk - Vekeredi László halálára (1924-2009)

Bevadult karácsony

Tág és színes a Vodka-univerzum...

Pulykát tekercseltem - karácsonyra is jó lett

Térdre borult Budapesten Leonard Cohen

Nem várt már az indián nyár beköszöntéig Cseh Tamás

Bélszín carpaccio meg a többiek : a guszta hidegtálak bármelyik évszakot feldobják

Válságkonyha juszt is jó ízekkel, ötletekkel !

RADNÓTI MIKLÓS: 100

Rántott csibe takarékos-finoman

Az a jó öreg pogácsa évezredeket köt át

Lévai Katalin kliséinek kiskertje

Flekken medvetalpakon

Stroganoff-bélszín: az egyszerű luxus

A nagy ünnepi sertéspörkölt

A tavasz nyerő párosa: fejessaláta tojásos nokedlivel...

Kocsonya - hideg napok vigasza

Mint maceszgombóc a Vatikánban....

Megkegyelmeztünk Malackának - nem került a gulyáslevesbe!

Fejjel Allahnak

Szezám csukódj! Kínai kel, karfiol csőben sütve

Töltöttkáposzta uram módjára

Magyaros minestrone után hungarikum rétes

Bableves csipetkével - sörkorcsolya felső fokon

Bombay alu Budapesten

Hrabal szárnyacskái San Francisco-ig repítenek

PC helyett PK: politikai konyha, ahol én zsidózok...

Sajtos guba, a kaják nyári Mikulása

Caesar-saláta (magyar kisöccsei)

Polpették magyarítva - sajttól borzas húsgombóckák

Dávid hala

In mermoriam Darvas Iván 1925-2007

Csíkosiszta csirkemájak, vörösborban úszó szivek

Lángos paradicsom leveskével

Brassói aprópecsenye ürügyén erdélyi emlékek

Alain Delon és Mireille Darc együtt járták Madison poros útjait a Champes-Elysées-n

Retro: "A krumplileves, az legyen kromplileves" - antinosztalgia a 3.60-as kenyér korából

SünDisznó az asztalon

Fogyókúrás csirke Stahl-ruhában

Palacsinta: a miénk aztán igazán röpül - a goffrink meg kockáshasú ;-))

Lasagne - jó magyarosan pulykából, a Hálaadás Napja főszereplőjéből

Újházy-variációink és a francia kapcsolat

Vega-gyönyör Dóritól: rántott sajt és gombafejek

Mit rejt a háromlábú csirke hasa?

Csak jó tökösen!

Fokhagyma, vámpírok - Vámpírok bálja

Lecsó (avagy Oscar-díjasan L`ecsó :-)), gyuvecs - éhhalál elleni gyorsbevetésű csodafegyver!

Barcelona töltött paprikája meg a miénk - két külön ízvilág

Bella Itália! (pár falatnyi belőled, egy szerény magyar hűtőből...)

Túrógombóc frissítve, óhohohóóó!

Márquez, Dél-Amerika forró szíve

Kusz-kusz és perzsaszőnyegek - az arab világ ajándékai

Sólet, az a kis light-os ;-) finomság

Popey, a spenót-fan tengerész

Szent-Györgyi Albert és a paprikás csirke meséje

Dobverők a tepsiben

Pizzára fel avagy tésztaság tényleg fél egészség!

Gomba: az étkek kalapos nagyasszonya

Stefánia, Te drága, annyian szeretnek!

Gyökérkezelés

Massát megmentették, de a gyalogbetegnek tavaly halált hozott a honvédosok közönye - nem vagyok meglepve!

Mit ér a magyarságunk?

2009, szeptember 5-e, Freddy Mercury születésnapja:. vajh megint vérbe borul a homokozó??

Vágó és legújabb csapata kíméletlen harcban az ezotériával

Nincs nyugi romaügyben... De ez így nem mehet tovább! -

Rettegett Viktor

Kutyafül

Szégyen, hogy mekkora "állat" az ember!

Ali-balett négy felvonásban

Macskahalál egy kurva film miatt - következmény? Ja, az nincs ilyenért Magyarországon...

MANCSról film készülne Jean Renoval - Mi a kutyusaink emlékét itt is őrizzük

Nőből vagyunk

A Korai Fejlesztőknél soha nincs elég korán!

Párizsi bevásárlótúrán: Lafayette-től Chanelig

Somától Salma Hayek melléig

Dr. Katona Ferenc , a kicsik 1000 %-os ORVOSA

Angelina Jolie vintage-mániája - noha nála ez azért nem a spórolás, csakis a vadászat szelíd őrülete

A pénz beszól

Brüsszeli Green Week: egyetlen kelet-európai részvevőként meghívták a Zöld homlokzat-projekt gazdáját

Spórkassza: hogyan éljük túl a gázvita által kinyitott jégcsapot meg a többi nyalánkságot?

********

ANGOLTANÍTÁS ÉS FORDÍTÁS:
www.teleteacher.hu


Archívum

Fotógaléria




Popey, a spenót-fan tengerész

Popey, a spenót-fan tengerész

Két dolog szinte biztos ebben a közel sem tökéletes világban. Az, hogy a gyerekek valami rejtélyes oknál fogva utálják a legtöbb - hótegészségesnek - kikiáltott főzeléket, és szeretik a rajzfilmeket. Ha a (német spinát szóból eredeztetett) spenótunk,- ami magyarul paraj - megkedveltetése lenne velük a célunk, megkockáztatathatjuk az ősöreg Popey az erőtől duzzadó alsókarú ;-)), tetovált matróz bevetését is. Hiszen ő a Disney-stúdió ama halhatatlan figurája,http://torrentfreak.com/download-classic-popeye-cartoons-for-free/ aki vadul előre meredő állkapcájával, fogai közé szorított pipájával, eszelős - főleg tetovált alkarra like Madonna


MSN.-fotó

kigyúrt izmaival, kacsázó járásával na meg örökké sápítozó, hórihorgas babájával, Olívval sok nemzedék spenótiszonyát próbálta bájával leküzdeni immár 1933 óta! Hogy tényleg ez volt-e a fő küldetése megszületésének, sajnos nem tudom. De sose csökkenő népszerűségére jellemző, hogy Robin Williams főszereplésével jó pár éve -1980 - megalkották e rajzfilm emberi változatát is Robert Altman világhírű rendező vezényletével, amiben a nagy hollywoodi nevettetőnek iszonyatos alsó csülköt formáltak az eredetihez való hűség jegyében a sminkesek. És hát Robin Williamsnek, a legbárgyúbb mosolyú szívszínésznek lehet-e ellenállni?! (a neje pl. képes rá, mert Robinunk némileg alkoholista lett.) Shelley Duvall, a kissé nagyonis lóisztikus (by Markos György)fejű nagyszerű színésznő volt oldalbordája ebben a musicalben... De mindegyis hogyan szerepel a vásznon, Popey rajzolt vagy hús-vér formában a legismertebb spenótreklám a világtörténelemben. Vagy hat így a kölykökre vagy nem,. de "hajóját nem éri vész" egyik esetben sem, az biztos. ;-))

Jogos(?) utálat ide vagy oda, a spenót tényleg az egyik legegészségesebb növényünk, ami régről ismert. Iratokban perzsa fű néven már a VIII.-IX. században is megemlítették. Sötétzöld színe azt jelzi, hogy nagyon sok értékes anyag található benne. Ezek a következők: antioxidánsok, amik megvédenek a rák és a szív-érrendszeri bajok ellen, lutein, ami a szem sárgafolt-elfajulását gátolja meg, nehogy vakok legyünk ettől a bajtól öregkorunkban, K-vitamin, ami a vérzékenység ellen hat. Sok bioaktív összetevője sikeresen harcol a daganatok kialakulása ellen és gombaölő hatása is igazolt. Megvan benne az a magnézium is, ami az izmokat építi és működésüket segíti, ráadásul a vérnyomást is hatásosan szabályozza: a magasat csökkenti, ám az alacsony okozta fáradtságot is megszünteti. Jó tesz a szervezet elsavasodása ellen is. (Dr. Asbóth Mária nyomán).

Mivel többbféle fajtája létezik, kutatók mindezek stressztűrő képességeit vizsgálva keresik a legoptimálisabb tulajdonságú növényt. Kora tavasszal üdén-frissen a piacok egyik sztárja. Persze akkor jó így hazavinni, ha a szára olyan gyönge még, hogy az is simán megfőzhető, pürésíthető. Különben később már nagyon strapás és időrabló előkészíteni, holott maga a főzelék-gyártás - tökegyszerű! De a mirelite-csomagban lévő is hamar elkészül!

Ez utóbbit felolvasztjuk mikróban, ha csonttá fagyottan vesszük elő, de éjjel magától is felenged másnapra. A lábasban kis olivaolajat melegítünk, arra pár gerezd apróra vágott fokhagymát szórunk és picit fonnyasztjuk a lángon. Majd rázuhintjuk a parajt, amit rögtön sózunk is, nehogy a szép vad-zöld színét elveszítse. Én szeretem a rántást: teljes kiőrlésű és durum simaliszt egyvelegéből csöpp mennyiségben nem hiszem, hogy hizlalna, hiszen nem a hajdani napközik csúszpájz=a fakanál-is-megáll-benne stílusában készül! Nos, hát ebből is, abból rászitálok valamennyit: inkább érzéssel, mint méréssel. Na jó, kb. egy-két evőkanálnyit...

Megkavarom, borsozom, és HIDEG vízzel nyakon öntöm, épp annyival csak, hogy legyen szaftos de ne ússzon híg levesként
. Ezután el is kezd ellentmondást nem tűrően rotyogni, ami azért veszélyes, mert minden azonnal zöldpöttyös lesz tőle 2 km-es körzeten belül ;-), amikor kavargatjuk fedő nélkül. Akkor belé keverek egy kis kanálnyi főzőtejszínt , hogy selymes, finom íze legyen. Még hagyni kell pár ritty-rottyot, szolid puffogást, hogy összeérjen benne a többféle íz, köztük a borsé is, és már kész is. Szinte percek alatt!

Ehető húsokhoz, de igazán mutatós tük.tojjal, vagyis tükörtojás-feltéttel. Mi a képen mosolygósra vettük a figurát, hátha a gyerekek is visszavigyorognak majd rá és megszeretik..(Legalábbis megpróbálják talán ezek után.) Olyan ötletem is van, hogy finom, nem túl édes tésztájú palacsintába süllyesztve próbáljuk a makacs kölykét jobb belátásra s evésre bírni... Két eset lehet: vagy megszereti ezért a parajt, megy megutálja miatta egy életre a palit is ;-))).

A spenótot még felhasználhatjuk tésztába keverve úgy, ahogy az olaszok teszik színessé varázsolt gnocchijukkal és más ezerféle pasta-féléjükkel. Kelttésztában is el tudom képzelni, míg kis tésztakosárkájukban a franciák szeretik elegánsan elővezetni. Ötletben határ a spenótfröccsös ég...

Ha pedig most nyár elején kifogunk friss, zsenge példányokat a piacon, száruktól megszabadítva és apróra vágva nagyon finom krémet lehet rittyenteni belőlük. Kb. 20 dkg sötétzöld levélből - jól meg kell mosni, de főzni tilos!!! - egy adagnyi (az is kb. 20 dkg) mascarpone sajt http://www.sajtcentrum.hu/news.php?item.50 hozzá két-háromkanálnyi kefír, 2-3 gerezd aprított fokhagyma/koratavasszal medvehagyma/, só bors - lehet színes, zöld, fekete, fehér - összekeverésével többnapi adag készül. Némi, hűtőben való érlelése után friss vagy pirítós kenyérre kenve zamatos, kellemesen üdítő reggeli, vacsora vagy épp előétel-ötlet. Még talán az erre makrancos kölyök is megenné uzsinak a suliban...

Egy mára élnagyanyává lett énekesnőtől kaptam - sok más finomság leírása mellett - ezt a könnyeden finom receptet: ő még mindig rajongók fantáziáját mozgatja meg, hisz régi dalait sok szeretettel teszik fel fiatalok a Youtube-ra. http://de.youtube.com/watch?v=8OctOrRL-wk&feature=related illetve http://de.youtube.com/watch?v=RkGvHQ8YwaI&feature=related Selényi Hédi, a Mikrolied-vokál szopránja a Generállal nyert 1972-ben Ki Mit Tud-ot. http://passzio.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=675 Sok kedves daluk máig dúdolt slágerré vált azokban a mindig visszaidézet hetvenes években... ;-)) Hisz a retrománia még mindig tarol.




© 2005 Lico Bt.

Tiffany díszüvegekMédiaZöld homlokzat

www.kronart.hu - KronArt Design - weblapkészítés, reklámgrafika, programozás, dekoráció