media_140x140_1.gifmedia_105x140_1.gifmedia_105x105_1.gifmedia01.gif
media02.gif
media_140x105_1.gif
media_105x105a_1.gif

Vélemények, hozzászólások:
media@lico-art.hu


Kulturális, zenei programokról bővebbet a www.sambosi.hu,

Bemutatkozó

A város mocska

Prága - rulez!!!

"ARENA PLAZA, ahol a trend születik" - van mit dolgozni még ezen

Józsefváros mélyén, ahol a házak összebújnak...

Király utcai gusztustalanságok

Te Szent János Kórház! Atyaég!

Amerre fű nem, csak a szar terem... Felkapott környékek siráma

Linkajánló a javából

Mindenhonnan: művész-világ, A38-as hajó, emmaportal, Nádorfi Krisztina rajongói oldala, Millenáris, szigg.net, stb.

Hová, de hová menjünk???

Szerdán kezdődik a 13. SAMBOSI JAZZ FESZTIVÁL a Belvárosban

El Camino real ORSZÁGÚT

Bécsi impresziók

Bécs, noheimal: most épp Rembrandttal randiztunk

Bécsben újra: Provence-tól Egyiptomig

"Édes hazám, fogadj magadba": Dunakanyar

"Édes hazám, fogadj magadba" - Andocs

Brüsszeli hangulatok 2007- nekik - szokatlanul meleg nyarán

"Édes hazám, fogadj magadba" - Székesfehérvár

Bécsi szelet fél napra

Krakkó kis hideg falatokban - megsózva Wielickával ;-)

Auschwitz - nagyon szubjektíven

PÁRIZSi vegyes felvágott ;-))

Versailles - a pompa szinte agyon nyom

PÁRIZS a Pékek, Álmok, Rue-k, Illatok, Zenék, Stílusok egyvelege

Prága fölött az ég szivárvánnyal

Romanticseh vártúrák

Rovinj - ékszerdoboz a templom alatt

Spanyolország: mór mámor, Don Quijote, Andalúzia, Gaudí - és most már Woody Allen -Barcelonája

Franciaország ékköve: az Azúrpart

Olaszország mindig sok mediterrán örömöt kínál

Szem-szájnak, fülnek ingere

Nyomokban még Klimtet is tartalmaz

Porzik a siker útján a Spamalot-vágta

Nagyon szegények lettünk - Vekeredi László halálára (1924-2009)

Bevadult karácsony

Tág és színes a Vodka-univerzum...

Pulykát tekercseltem - karácsonyra is jó lett

Térdre borult Budapesten Leonard Cohen

Nem várt már az indián nyár beköszöntéig Cseh Tamás

Bélszín carpaccio meg a többiek : a guszta hidegtálak bármelyik évszakot feldobják

Válságkonyha juszt is jó ízekkel, ötletekkel !

RADNÓTI MIKLÓS: 100

Rántott csibe takarékos-finoman

Az a jó öreg pogácsa évezredeket köt át

Lévai Katalin kliséinek kiskertje

Flekken medvetalpakon

Stroganoff-bélszín: az egyszerű luxus

A nagy ünnepi sertéspörkölt

A tavasz nyerő párosa: fejessaláta tojásos nokedlivel...

Kocsonya - hideg napok vigasza

Mint maceszgombóc a Vatikánban....

Megkegyelmeztünk Malackának - nem került a gulyáslevesbe!

Fejjel Allahnak

Szezám csukódj! Kínai kel, karfiol csőben sütve

Töltöttkáposzta uram módjára

Magyaros minestrone után hungarikum rétes

Bableves csipetkével - sörkorcsolya felső fokon

Bombay alu Budapesten

Hrabal szárnyacskái San Francisco-ig repítenek

PC helyett PK: politikai konyha, ahol én zsidózok...

Sajtos guba, a kaják nyári Mikulása

Caesar-saláta (magyar kisöccsei)

Polpették magyarítva - sajttól borzas húsgombóckák

Dávid hala

In mermoriam Darvas Iván 1925-2007

Csíkosiszta csirkemájak, vörösborban úszó szivek

Lángos paradicsom leveskével

Brassói aprópecsenye ürügyén erdélyi emlékek

Alain Delon és Mireille Darc együtt járták Madison poros útjait a Champes-Elysées-n

Retro: "A krumplileves, az legyen kromplileves" - antinosztalgia a 3.60-as kenyér korából

SünDisznó az asztalon

Fogyókúrás csirke Stahl-ruhában

Palacsinta: a miénk aztán igazán röpül - a goffrink meg kockáshasú ;-))

Lasagne - jó magyarosan pulykából, a Hálaadás Napja főszereplőjéből

Újházy-variációink és a francia kapcsolat

Vega-gyönyör Dóritól: rántott sajt és gombafejek

Mit rejt a háromlábú csirke hasa?

Csak jó tökösen!

Fokhagyma, vámpírok - Vámpírok bálja

Lecsó (avagy Oscar-díjasan L`ecsó :-)), gyuvecs - éhhalál elleni gyorsbevetésű csodafegyver!

Barcelona töltött paprikája meg a miénk - két külön ízvilág

Bella Itália! (pár falatnyi belőled, egy szerény magyar hűtőből...)

Túrógombóc frissítve, óhohohóóó!

Márquez, Dél-Amerika forró szíve

Kusz-kusz és perzsaszőnyegek - az arab világ ajándékai

Sólet, az a kis light-os ;-) finomság

Popey, a spenót-fan tengerész

Szent-Györgyi Albert és a paprikás csirke meséje

Dobverők a tepsiben

Pizzára fel avagy tésztaság tényleg fél egészség!

Gomba: az étkek kalapos nagyasszonya

Stefánia, Te drága, annyian szeretnek!

Gyökérkezelés

Massát megmentették, de a gyalogbetegnek tavaly halált hozott a honvédosok közönye - nem vagyok meglepve!

Mit ér a magyarságunk?

2009, szeptember 5-e, Freddy Mercury születésnapja:. vajh megint vérbe borul a homokozó??

Vágó és legújabb csapata kíméletlen harcban az ezotériával

Nincs nyugi romaügyben... De ez így nem mehet tovább! -

Rettegett Viktor

Kutyafül

Szégyen, hogy mekkora "állat" az ember!

Ali-balett négy felvonásban

Macskahalál egy kurva film miatt - következmény? Ja, az nincs ilyenért Magyarországon...

MANCSról film készülne Jean Renoval - Mi a kutyusaink emlékét itt is őrizzük

Nőből vagyunk

A Korai Fejlesztőknél soha nincs elég korán!

Párizsi bevásárlótúrán: Lafayette-től Chanelig

Somától Salma Hayek melléig

Dr. Katona Ferenc , a kicsik 1000 %-os ORVOSA

Angelina Jolie vintage-mániája - noha nála ez azért nem a spórolás, csakis a vadászat szelíd őrülete

A pénz beszól

Brüsszeli Green Week: egyetlen kelet-európai részvevőként meghívták a Zöld homlokzat-projekt gazdáját

Spórkassza: hogyan éljük túl a gázvita által kinyitott jégcsapot meg a többi nyalánkságot?

********

ANGOLTANÍTÁS ÉS FORDÍTÁS:
www.teleteacher.hu


Archívum

Fotógaléria




Túrógombóc frissítve, óhohohóóó!

Túrógombóc frissítve, óhohohóóó!

Elismerem, a címben szemérmetlenül elloptam a Vígszínház sok éve hatalmas sikerrel futó musicaljének, a Padlásnak egyik betétdalát. Illetve átalakítottam a Szilvásgombóc című örökbecsűt, amelyet Presser Gábor zenéjére, Sztevanovity Dusán és Horváth Péter szövegére a - sajnos már elhunyt - csodás Tábori Nóra énekelt valaha. 2007 márciusának utolsó előtti hetében végleg elröppent a Rádiós is belőle, Kaszás Attila 47 évesen. Emlékéről: http://index.hu/kultur/klassz/kaszas0324/

Talán azért se kegyeltsértő ilyen szövegkörnyezetben megemlékezni róla, mert állítólag nagyszerűen és szívvel főzött, élvezte azt is, mint minden jót a neki megadatott rövid életében... Én most ezzel a lendülettel viszont a túrógombóchoz intéznék kisebb ódát, mert az is van annyira finom és laktató, mint darabbeli "társa", a szilvás... Igazi hungarikum, mert mindaz, amiből készül: az a fajta félzsíros tehéntúró és tejföl nem nagyon található meg más népek ételei között. Ismerik persze az olaszok is a ricottát (túró az is, de az szárazabb, mint a miénk, abból nem is sikerült nekem sose a gombi), a pannát (tejszínt) is, de ha tőlünk távol a világban jönne ránk a túrógombóc iránti ellenállhatatlan vágy, hát nehéz helyzetbe kerülnénk...

Náncsi Néni vendéglője, kint a Hűvösvölgyben nem véletlenül híres hetedhét-hét határban - a külföldiek körében is! - gyerekfej nagyságú csodáiról, amik szép-rezgőn omlósak, aranysárgán és illatosan finomak.

A tejföl is - amiről már ígértem egy kis szpícset a paprikás csirke-cikkben ;-) - természetesen magyar találmány. Valaha nem kellett bele sem adalékanyag, se szárazanyagtartalom, pláne nem növényi!! zsír! Ugyanis az minek is lenne benne?? Régen a friss, otthon a Riskából lefejt tejet rögvest kitették gőzölölgve állni. Lassan így a kis zsírgömböcskéi a felszínre törtek-emelkedtek. Aztán mivel a levegőből tejsavbaktériumok kerültek az anyagba, ez megsavanyította, összeugrasztotta. Lefölözték az értékes anyagot, s ez az igazi tejföl története. A maradékot meg melegítés után túróként dolgozták föl. Amikor viszont a vastag zsírréteg leszedhető a tej felszínéről, de még nem savanyodik, az a tejszín. (forrás:internet)

Mi is nyerhetünk ilyet, amikor a friss tejet - a Lehelen van két olyan üzlet is, ahol "cicabenzin" néven tartósítószer-menteset árulnak - elkezdjük lassú tűzön cukorral kavargatva forralni. Hálás dolog megcsinálni, nagyon sokáig eláll így kezelve.

Ma nagyüzemileg már tejszínből oltóanyag segítségével készítenek kétféle - 20 illetve 12 %-os zsírtartalmú - tejfölt, amelyet poharakba öntve gyártanak, majd alumínium fedéllel ellátnak. Ahogy Uj Péter említi Népszabadság-beli cikkében, ezt hívták anno vidéken "bóti"-nak, ami jelzi, hogy nem házias módon készült, de viszont drága. Itthon számtalan féle-fajta márka van, a multik is régen beszálltak az iparba. Nem is csoda, hiszen a sikere garantált: az édességeket kicsit pikánssá teszi, míg a hús- és egyéb ételekhez - paprikás csirke, gombapörkölt, rakott krumpli, rácponty, töltött/rakottkáposzta, túróscsusza, stb. -, különféle levesekhez nélkülözhetetlen az íze és selymesítő hatása miatt. De magában enni, friss kiflicsücsköt tunkolva belé, nos az is jó! Sőt, most a napozás szezon kezdetén jó megjegyezni, hogy a leégett, érzékeny bőrt is hűsítve ápolja, mivel csökkenti a gyulladást és a fájdalmat.

A túrógombóc nagy szerelmem, noha gyakran megjártam már vele ;-)). Bár igen hamar és egyszerűen elkészül, nagyon pofára lehet esni az utolsó kifőzős stádiumban. Egy va-bank a készítése! Én, amióta a Kasier`s-ban - ami már Spar - felfedeztem a durum-búzadarát, kicsit biztosabbra merek menni, hogy nem lesz "vízbegríz" a dologból... /Ami szégyenszemre megesett velem, csakúgy mint az, hogy ágyúgolyónak alkalmazhattam volna, olyan betonkemény lett. :(( /

Ez a búzafajták közül az úgynevezett keményszemű vagy üveges. Még tojás sem kell hozzá, nem csirízesedik, de a béta-karotinjától megőrzi sárga színét. Nagy a vitamin-, aminosav- és fehérjetartalma. Olaszország fele búzamennysége ebból adódik, mert szeretik feldolgozni makaróni, spagetti és más egyéb számtalan tésztafajtájuk alapanyagának. Jól gyúrható, főzhető és harapható, igen egészséges étel készíthető belőle. Itthon is egyre nagyobb területen vetik, mert a világban ma ez a kereslet. Nos, ebből tényleg finom, porhanyós és megbízható minőségű gombócok főzhetők!

Fél kg félzsíros tehéntúróhoz kb. 20 dkg durumdarát kevertem, és adtam hozzá két tojást azért is; szeretem és szerintem egészséges. Bár mindig újabb és újabb kutatásokkal bombáznak bennünket: hol kiderítik, hogy rossz koleszterin (LDL) van benne, hol - most ez a trend - meg az jön ki, hogy nagyon is szükséges az élethez, mert éppen hogy védi az érfalakat..

Szóval nekem kell és kész, viszont mivel a durumliszt nem kívánja meg a feldolgozásához, kisebb az esély a szalmonellára! (De jól lemosott héjú tojatokkal semmi gond :) ). Aztán kell bele még egy kis adag lágyító tejföl, pár kiskanálnyi (nálunk: szőlő)cukor, vaníliás cukor és kész is az alap. Amíg nem tudtam, hogy a citromhéj gombaölő méreggel van lemoshatatlanul kezelve, addig abból is belereszeltem. Ma már nem merem..

Ezt a kutyulékot aztán pár órára elteszem a fridzsiderbe. A daraszemek ezalatt megduzzadnak, összeérnek az ízek; így órákkal előre lehet készülni az ebédre vagy vendégségre. A főzéskor a lassan gyöngyöző sós-olajos vízbe beleeresztem a kb. 4-5 cm átmérőjűre formázott darabokat. De aki, amilyet szeret, olyat készítsen! (lásd. a gyermekfej nagyságú darabok Náncsi Néninél, amely vendéglő elnyerte Magyarországon másodmagával az áhított, Kelet-Európában harmadikként adott Michelin-ajánlást! http://travelline.hu/hirek-ajanlo/20080327_michelin_csillag_etterem.aspx?s=rss Megérdemlik!)

Amíg a levest eszi a család, szépen meg is főnek, de nem jó zubogtatva forralni! Elzárás után addig álljon egy darabig a vízben, amíg a teflonserpenyőben kis olivaolajon pár kanálnyi zsemlemorzsát megpirítunk, hogy szép ruhája legyen. Ezt bizony folyton keverni kell, mert rohadt gyorsan odakozmálhat! Amikor már aranybarnás az árnyalata, készen is van.

A szűrőlapáttal kiszedett gombócokat egyenként a teflonba helyezzük. Utána lassan, - kicsit ugyan idétlen de nagyon hasznos - "reszketős" kézmozdulattal a nyelénél fogva elkezdjük rázogatni az edényt. Így egyenletesen bevonja a gömbölyűségeket ez a pirított bunda, ami nagyon gusztusossá teszi a látványt és az ízét is. Tejfölt is kaphat, arra porcukrot és már omlik az egész puhán és édesen a szájba. Isteni, még másnap mikróban felmelegítve is! Egy húsleves után másfél darabbal már tele is voltunk! (A leírt mennyiségből 6 gombóc készült.) Most - e cikk publikálása után pár évvel, tehát 11-ben felfedeztem a neten Mindmegette rovatában tán? egy még a durumbúzásnál is biztosabban egyben maradó frakciót, akarom mondani darabot. (csak itt ugye 2011--ben omlanak-bomlanak a politikusok, na mindegy, az az elmeosztály-kategória, nem a főzősarok.) Szóval a beíró egy valahai főszakácstól kapta az ötletet és jelentem - épp vacsi után vagyok :-)) - valóban habkönnyű, finom és biztosan főzhető. (nekem, akinek volt már vízbegríz, ágyúgolyó, ez azért nem mindegy!)
Nos, a mi 250 gr túrónkhoz számoltam két evőkanál zsemlemorzsát (otthon csináljuk, legalább nem megy szemétbe a száraz kenyér), egy kanál grízt/búzadarát, egy egész tojást (nem is haboztam külön a fehérjét, de az biztos még jobban könnyíti), egy evőkanál lisztet, kis olajat, cukrot, vaníliáscukrot, ki mennyire édesszájú, annyit. Kb. egy evőkanálnyi főzőtejszínnel is megöntöztem, reszelt citromhéjjal is megszórtam majd összekevertem és elraktam pihenni a jégre pár órát. A szokásos, gyöngyözve forrdogáló sós-olajos vízben szép lassan főttek, aztán a zsemlemorzsával is összerázogattam (de ezt fajtát csak nagyon óvatosan!!), ahogy fentebb már írtam a hagyományosnál. Tejföl és vaníliáscukor egyvelegével nyakon vágtam és tálaltam is; ebből a mennyiségből az öt pillekönnyű, tenyérben elférő, laktató darabot. Remélem a kép is sikerül majd róla.

Szlovákiában, a Tátrában is ettünk nagyon kellemeset, bár az a gombóc kisebb volt és mákban utazott: ott valahogy cukorral karamellizálták a bevonó zsemlemorzsát, ami így roppanósra sült. Fogalmam se nincs sajnos, hogy csinálták!




© 2005 Lico Bt.

Tiffany díszüvegekMédiaZöld homlokzat

www.kronart.hu - KronArt Design - weblapkészítés, reklámgrafika, programozás, dekoráció