media_140x140_1.gifmedia_105x140_1.gifmedia_105x105_1.gifmedia01.gif
media02.gif
media_140x105_1.gif
media_105x105a_1.gif

Vélemények, hozzászólások:
media@lico-art.hu


Kulturális, zenei programokról bővebbet a www.sambosi.hu,

Bemutatkozó

A város mocska

Prága - rulez!!!

"ARENA PLAZA, ahol a trend születik" - van mit dolgozni még ezen

Józsefváros mélyén, ahol a házak összebújnak...

Király utcai gusztustalanságok

Te Szent János Kórház! Atyaég!

Amerre fű nem, csak a szar terem... Felkapott környékek siráma

Linkajánló a javából

Mindenhonnan: művész-világ, A38-as hajó, emmaportal, Nádorfi Krisztina rajongói oldala, Millenáris, szigg.net, stb.

Hová, de hová menjünk???

Szerdán kezdődik a 13. SAMBOSI JAZZ FESZTIVÁL a Belvárosban

El Camino real ORSZÁGÚT

Bécsi impresziók

Bécs, noheimal: most épp Rembrandttal randiztunk

Bécsben újra: Provence-tól Egyiptomig

"Édes hazám, fogadj magadba": Dunakanyar

"Édes hazám, fogadj magadba" - Andocs

Brüsszeli hangulatok 2007- nekik - szokatlanul meleg nyarán

"Édes hazám, fogadj magadba" - Székesfehérvár

Bécsi szelet fél napra

Krakkó kis hideg falatokban - megsózva Wielickával ;-)

Auschwitz - nagyon szubjektíven

PÁRIZSi vegyes felvágott ;-))

Versailles - a pompa szinte agyon nyom

PÁRIZS a Pékek, Álmok, Rue-k, Illatok, Zenék, Stílusok egyvelege

Prága fölött az ég szivárvánnyal

Romanticseh vártúrák

Rovinj - ékszerdoboz a templom alatt

Spanyolország: mór mámor, Don Quijote, Andalúzia, Gaudí - és most már Woody Allen -Barcelonája

Franciaország ékköve: az Azúrpart

Olaszország mindig sok mediterrán örömöt kínál

Szem-szájnak, fülnek ingere

Nyomokban még Klimtet is tartalmaz

Porzik a siker útján a Spamalot-vágta

Nagyon szegények lettünk - Vekeredi László halálára (1924-2009)

Bevadult karácsony

Tág és színes a Vodka-univerzum...

Pulykát tekercseltem - karácsonyra is jó lett

Térdre borult Budapesten Leonard Cohen

Nem várt már az indián nyár beköszöntéig Cseh Tamás

Bélszín carpaccio meg a többiek : a guszta hidegtálak bármelyik évszakot feldobják

Válságkonyha juszt is jó ízekkel, ötletekkel !

RADNÓTI MIKLÓS: 100

Rántott csibe takarékos-finoman

Az a jó öreg pogácsa évezredeket köt át

Lévai Katalin kliséinek kiskertje

Flekken medvetalpakon

Stroganoff-bélszín: az egyszerű luxus

A nagy ünnepi sertéspörkölt

A tavasz nyerő párosa: fejessaláta tojásos nokedlivel...

Kocsonya - hideg napok vigasza

Mint maceszgombóc a Vatikánban....

Megkegyelmeztünk Malackának - nem került a gulyáslevesbe!

Fejjel Allahnak

Szezám csukódj! Kínai kel, karfiol csőben sütve

Töltöttkáposzta uram módjára

Magyaros minestrone után hungarikum rétes

Bableves csipetkével - sörkorcsolya felső fokon

Bombay alu Budapesten

Hrabal szárnyacskái San Francisco-ig repítenek

PC helyett PK: politikai konyha, ahol én zsidózok...

Sajtos guba, a kaják nyári Mikulása

Caesar-saláta (magyar kisöccsei)

Polpették magyarítva - sajttól borzas húsgombóckák

Dávid hala

In mermoriam Darvas Iván 1925-2007

Csíkosiszta csirkemájak, vörösborban úszó szivek

Lángos paradicsom leveskével

Brassói aprópecsenye ürügyén erdélyi emlékek

Alain Delon és Mireille Darc együtt járták Madison poros útjait a Champes-Elysées-n

Retro: "A krumplileves, az legyen kromplileves" - antinosztalgia a 3.60-as kenyér korából

SünDisznó az asztalon

Fogyókúrás csirke Stahl-ruhában

Palacsinta: a miénk aztán igazán röpül - a goffrink meg kockáshasú ;-))

Lasagne - jó magyarosan pulykából, a Hálaadás Napja főszereplőjéből

Újházy-variációink és a francia kapcsolat

Vega-gyönyör Dóritól: rántott sajt és gombafejek

Mit rejt a háromlábú csirke hasa?

Csak jó tökösen!

Fokhagyma, vámpírok - Vámpírok bálja

Lecsó (avagy Oscar-díjasan L`ecsó :-)), gyuvecs - éhhalál elleni gyorsbevetésű csodafegyver!

Barcelona töltött paprikája meg a miénk - két külön ízvilág

Bella Itália! (pár falatnyi belőled, egy szerény magyar hűtőből...)

Túrógombóc frissítve, óhohohóóó!

Márquez, Dél-Amerika forró szíve

Kusz-kusz és perzsaszőnyegek - az arab világ ajándékai

Sólet, az a kis light-os ;-) finomság

Popey, a spenót-fan tengerész

Szent-Györgyi Albert és a paprikás csirke meséje

Dobverők a tepsiben

Pizzára fel avagy tésztaság tényleg fél egészség!

Gomba: az étkek kalapos nagyasszonya

Stefánia, Te drága, annyian szeretnek!

Gyökérkezelés

Massát megmentették, de a gyalogbetegnek tavaly halált hozott a honvédosok közönye - nem vagyok meglepve!

Mit ér a magyarságunk?

2009, szeptember 5-e, Freddy Mercury születésnapja:. vajh megint vérbe borul a homokozó??

Vágó és legújabb csapata kíméletlen harcban az ezotériával

Nincs nyugi romaügyben... De ez így nem mehet tovább! -

Rettegett Viktor

Kutyafül

Szégyen, hogy mekkora "állat" az ember!

Ali-balett négy felvonásban

Macskahalál egy kurva film miatt - következmény? Ja, az nincs ilyenért Magyarországon...

MANCSról film készülne Jean Renoval - Mi a kutyusaink emlékét itt is őrizzük

Nőből vagyunk

A Korai Fejlesztőknél soha nincs elég korán!

Párizsi bevásárlótúrán: Lafayette-től Chanelig

Somától Salma Hayek melléig

Dr. Katona Ferenc , a kicsik 1000 %-os ORVOSA

Angelina Jolie vintage-mániája - noha nála ez azért nem a spórolás, csakis a vadászat szelíd őrülete

A pénz beszól

Brüsszeli Green Week: egyetlen kelet-európai részvevőként meghívták a Zöld homlokzat-projekt gazdáját

Spórkassza: hogyan éljük túl a gázvita által kinyitott jégcsapot meg a többi nyalánkságot?

********

ANGOLTANÍTÁS ÉS FORDÍTÁS:
www.teleteacher.hu


Archívum

Fotógaléria




Bevadult karácsony

Dús vaddisznópörkölttel

A karácsonyi pukkadásig zabálás törvénye - hogy sokfélét kell az asztalra tálalni - él és erősödik válság ide vagy oda! Ki akar lesajnálni való "snassz" háromfogásossal villogni, amikor mindenkitől azt hallhatja másnap (vagy már előzetesben nyomatva), milyen többes menüsor lesz szervírozva a díszes alkalomra? Háziasszonyi olimpia is ez - elismerjük vagy se - amit a lapok, netes oldalak is az őrületig fokoznak receptözönnel, terítési ordunggal. Bizony, nem lehet kitérni előle. .-)) Mivel nálunk a pulykának volt egy erős - de konstruktív - ellenzéke, ki kellett találnom alternatív de megfelelően különleges fogást is az obligát férji halászlé, töltöttkáposztahttp://www.lico-art.hu/media/cikkek.php?cikk=306, és a nemrég felfedezett pulykatekercs mellé. Ez utóbbit http://www.lico-art.hu/media/cikkek.php?cikk=408 aztán nem is ettük végül, annyira bevált és betelített az általam addig még soha nem készített (és evett) vaddisznópörkölt... :-))) Mely állatot http://hu.wikipedia.org/wiki/Vaddiszn%C3%B3 én leginkább későn este láttam néha Budán, a Tündérhegyi úton , amint pici csíkos malackáival jóízűen fürdőzött a pocsolyákban, kicsit rábambulva mellettük elhaladó kocsinkra. Ezért nem is volt nagy lelkesedés bennem megfőzni, de hát hiába vagyok állatszerető, ha a vegaság nem a mi műfajunk.



Hogy vadásszam és megöljem saját kezemmel arról persze szó se lehet, noha úgy ecsetelik puskás népek, hogy mily gyönyör teliholdnál lesről mészárolni őkelmét, avagy kutyákkal "csapatni". Jó Zrínyinket is egy ilyen vadkan nyírta ki http://hu.wikipedia.org/wiki/Zr%C3%ADnyi_Mikl%C3%B3s_%28k%C3%B6lt%C5%91%29, így bár elhiszem, hogy veszélyes üzem a vaddisznózás, de általában mégis neki drukkolok. Tavaly a Dunában is fürdött egyikük, hülyék által halálra kergettetve, pedig csak az életéért úszott. Mert bejáratosak lettek néha a kukákkal gazdag budai utcákba, idomulva némileg a városias környezethez, ha már az ő létvilágukból marja ki a mohó ember a földet a háza alá...

Vadász/gyilkos ismerős híján (hálisten) a férjem szokásos jó Lehel piacunkon vett 1kg 25 dekás jószágot (kilója 2200 forint). Cetlije szerint mindezt előre kockázva (na, ez költői túlzás volt, hisz keményen megharcoltam vele - sőt a kutya is jóllakott az utólagos kezelés nyomaival ;-)). Summa summarum, ennyi adag hetünknek elég lett körettel. (Arról majd később, nem volt kispista az se...) Nos a felhasználás előtt három nappal nekiálltam igaziból megpucoválni a szegény röfi halála előtt rám hagyományozott szerveit; ami nagyon bőnyeges-zsíros-inas volt, az röpült is a kutyusnak szánt vízbe forrni. (aki úgy imádta, hogy majd megfulladt a rohanós benyeldeklésébe :-DDD). Amikor már a tényleg normális méretű - kb. 2x2-es - kockákra felvágtam, beletettem egy olajjal (mint utólag kiderült, mert a fene se nézte: oliva helyett dió volt), korianderrel (boróka híján, mivel az is jó vadakhoz), pici citrommal, ecettel, sóval borssal gazdagított pácba érlelődni a fridzsiderbe. Körül is néztem addig persze a neten receptekért, kaptam is barátnőtől - végül aztán a magam kútfőjéből kutyultam valami ehetőt. :-) /erről bármikor töredelmesen vallanak eskü alatt a családtagjaim/
Bár másfél órát írt a legtöbb tanács, én azért kis lángon mégis majd három órát szántam rá. Amúgy nem egy bonyolult étek: a pácléből nyert olajon először nagy lángon megpörköltem (amiből a neve is ered ugye) a husikat, szinte a fehéredésükig. Ettől a külső rostok összeugranak - ahogy írják az okosok - és ez jóféle burokba zárja a későbbi párolódás során az értékes nedveket. Amikor ez megvolt (pár perc kavargatással), rászórtam a felvágott egész fej vöröshagymát és együtt - kisebb lángon pirítottam. (Persze jó lett volna belé fokhagyma is, de amiket manapság kapni, pfúj: amik kívül egészségnek tűnnek, belül csontszáraz ócskaságok - és akkor már nem volt hová rohannom újabb adagért...) A hagymás húsokra szórtam még - ahogy mindig is írom, mert szeretem a töményebb szaftokat - leheletnyi rozslisztet, majd házi pirospaprikát. Amikor azt is összekavarva megkapattam a tűzön, felöntöttem az egészet hideg vízzel és elkezdtem - a lassú fortyogás hőfokára állítva a gázt - főzni-párolni fedő alatt. Sóztam, borsoztam, egy chilipaprikát meg két kisebb paradicsomot is felszeletelve közé dobtam. (zöldpaprika is belefért volna, csak azt elfelejtett az a drága jó uram hozni persze...)

Rá kell nézni gyakran (már nem a férjemre, noha az se árt), mert a leve hamar elfő, de egészen az utolsó fázisig vízzel pótoltam a párolgást, mert - szintén a sokeszűek tanácsa! - a hozzáillő száraz vörösbor sava idő előtt megkeményítené... A második órában, mikor már nagyon omlóan puha lett, meg is kapta a szekszárdi fröccsét is, hogy még finomabb csorgatható, fűszeres, bő levet ereszthessen. Mert a mellé tervezett köret nem más lett, mint egy önmagában is fajsúlyos tészta, a sztrapacska, szalonnapörcökkel, juhtúróval. Erről már írtam, nagy rajongója lévén a szlovákok - ott nem is ezen a néven futó - találmányának: http://www.lico-art.hu/media/cikkek.php?cikk=333 Nos a vad picit édeskés (alig érezhető) puha szaftos halma meg az alatta lévő pikáns-sós íz remek összhangot adott - nálunk épp - a csípős ecetes almapaprikával.

Bármikorra ajánlom - ha van idő pácolódnia pár napig - mert nem igényel folytonos ott-tüsténkedést csak némi figyelmet és ízharmóniát. Mellé elmegy a sztrapacska helyett a sima nokedli, a krumplifánk, krokett, tán még - szerintem - a főtt, (kicsit tejfölbe forgatott) tészta sőt a túróscsusza is! Nem mindennapi épp ezért élvezetes, (jól mélyhűthető, tehát előre megfőzhető) kellemes és nem annyira drága vendégváró étel. Amivel locsoltuk, az a - száraz vörös - bor illik hozzá a legjobban.

Fotó: Sebő Gábor




© 2005 Lico Bt.

Tiffany díszüvegekMédiaZöld homlokzat

www.kronart.hu - KronArt Design - weblapkészítés, reklámgrafika, programozás, dekoráció