media_140x140_1.gifmedia_105x140_1.gifmedia_105x105_1.gifmedia01.gif
media02.gif
media_140x105_1.gif
media_105x105a_1.gif

Vélemények, hozzászólások:
media@lico-art.hu


Kulturális, zenei programokról bővebbet a www.sambosi.hu,

Bemutatkozó

A város mocska

Prága - rulez!!!

"ARENA PLAZA, ahol a trend születik" - van mit dolgozni még ezen

Józsefváros mélyén, ahol a házak összebújnak...

Király utcai gusztustalanságok

Te Szent János Kórház! Atyaég!

Amerre fű nem, csak a szar terem... Felkapott környékek siráma

Linkajánló a javából

Mindenhonnan: művész-világ, A38-as hajó, emmaportal, Nádorfi Krisztina rajongói oldala, Millenáris, szigg.net, stb.

Hová, de hová menjünk???

Szerdán kezdődik a 13. SAMBOSI JAZZ FESZTIVÁL a Belvárosban

El Camino real ORSZÁGÚT

Bécsi impresziók

Bécs, noheimal: most épp Rembrandttal randiztunk

Bécsben újra: Provence-tól Egyiptomig

"Édes hazám, fogadj magadba": Dunakanyar

"Édes hazám, fogadj magadba" - Andocs

Brüsszeli hangulatok 2007- nekik - szokatlanul meleg nyarán

"Édes hazám, fogadj magadba" - Székesfehérvár

Bécsi szelet fél napra

Krakkó kis hideg falatokban - megsózva Wielickával ;-)

Auschwitz - nagyon szubjektíven

PÁRIZSi vegyes felvágott ;-))

Versailles - a pompa szinte agyon nyom

PÁRIZS a Pékek, Álmok, Rue-k, Illatok, Zenék, Stílusok egyvelege

Prága fölött az ég szivárvánnyal

Romanticseh vártúrák

Rovinj - ékszerdoboz a templom alatt

Spanyolország: mór mámor, Don Quijote, Andalúzia, Gaudí - és most már Woody Allen -Barcelonája

Franciaország ékköve: az Azúrpart

Olaszország mindig sok mediterrán örömöt kínál

Szem-szájnak, fülnek ingere

Nyomokban még Klimtet is tartalmaz

Porzik a siker útján a Spamalot-vágta

Nagyon szegények lettünk - Vekeredi László halálára (1924-2009)

Bevadult karácsony

Tág és színes a Vodka-univerzum...

Pulykát tekercseltem - karácsonyra is jó lett

Térdre borult Budapesten Leonard Cohen

Nem várt már az indián nyár beköszöntéig Cseh Tamás

Bélszín carpaccio meg a többiek : a guszta hidegtálak bármelyik évszakot feldobják

Válságkonyha juszt is jó ízekkel, ötletekkel !

RADNÓTI MIKLÓS: 100

Rántott csibe takarékos-finoman

Az a jó öreg pogácsa évezredeket köt át

Lévai Katalin kliséinek kiskertje

Flekken medvetalpakon

Stroganoff-bélszín: az egyszerű luxus

A nagy ünnepi sertéspörkölt

A tavasz nyerő párosa: fejessaláta tojásos nokedlivel...

Kocsonya - hideg napok vigasza

Mint maceszgombóc a Vatikánban....

Megkegyelmeztünk Malackának - nem került a gulyáslevesbe!

Fejjel Allahnak

Szezám csukódj! Kínai kel, karfiol csőben sütve

Töltöttkáposzta uram módjára

Magyaros minestrone után hungarikum rétes

Bableves csipetkével - sörkorcsolya felső fokon

Bombay alu Budapesten

Hrabal szárnyacskái San Francisco-ig repítenek

PC helyett PK: politikai konyha, ahol én zsidózok...

Sajtos guba, a kaják nyári Mikulása

Caesar-saláta (magyar kisöccsei)

Polpették magyarítva - sajttól borzas húsgombóckák

Dávid hala

In mermoriam Darvas Iván 1925-2007

Csíkosiszta csirkemájak, vörösborban úszó szivek

Lángos paradicsom leveskével

Brassói aprópecsenye ürügyén erdélyi emlékek

Alain Delon és Mireille Darc együtt járták Madison poros útjait a Champes-Elysées-n

Retro: "A krumplileves, az legyen kromplileves" - antinosztalgia a 3.60-as kenyér korából

SünDisznó az asztalon

Fogyókúrás csirke Stahl-ruhában

Palacsinta: a miénk aztán igazán röpül - a goffrink meg kockáshasú ;-))

Lasagne - jó magyarosan pulykából, a Hálaadás Napja főszereplőjéből

Újházy-variációink és a francia kapcsolat

Vega-gyönyör Dóritól: rántott sajt és gombafejek

Mit rejt a háromlábú csirke hasa?

Csak jó tökösen!

Fokhagyma, vámpírok - Vámpírok bálja

Lecsó (avagy Oscar-díjasan L`ecsó :-)), gyuvecs - éhhalál elleni gyorsbevetésű csodafegyver!

Barcelona töltött paprikája meg a miénk - két külön ízvilág

Bella Itália! (pár falatnyi belőled, egy szerény magyar hűtőből...)

Túrógombóc frissítve, óhohohóóó!

Márquez, Dél-Amerika forró szíve

Kusz-kusz és perzsaszőnyegek - az arab világ ajándékai

Sólet, az a kis light-os ;-) finomság

Popey, a spenót-fan tengerész

Szent-Györgyi Albert és a paprikás csirke meséje

Dobverők a tepsiben

Pizzára fel avagy tésztaság tényleg fél egészség!

Gomba: az étkek kalapos nagyasszonya

Stefánia, Te drága, annyian szeretnek!

Gyökérkezelés

Massát megmentették, de a gyalogbetegnek tavaly halált hozott a honvédosok közönye - nem vagyok meglepve!

Mit ér a magyarságunk?

2009, szeptember 5-e, Freddy Mercury születésnapja:. vajh megint vérbe borul a homokozó??

Vágó és legújabb csapata kíméletlen harcban az ezotériával

Nincs nyugi romaügyben... De ez így nem mehet tovább! -

Rettegett Viktor

Kutyafül

Szégyen, hogy mekkora "állat" az ember!

Ali-balett négy felvonásban

Macskahalál egy kurva film miatt - következmény? Ja, az nincs ilyenért Magyarországon...

MANCSról film készülne Jean Renoval - Mi a kutyusaink emlékét itt is őrizzük

Nőből vagyunk

A Korai Fejlesztőknél soha nincs elég korán!

Párizsi bevásárlótúrán: Lafayette-től Chanelig

Somától Salma Hayek melléig

Dr. Katona Ferenc , a kicsik 1000 %-os ORVOSA

Angelina Jolie vintage-mániája - noha nála ez azért nem a spórolás, csakis a vadászat szelíd őrülete

A pénz beszól

Brüsszeli Green Week: egyetlen kelet-európai részvevőként meghívták a Zöld homlokzat-projekt gazdáját

Spórkassza: hogyan éljük túl a gázvita által kinyitott jégcsapot meg a többi nyalánkságot?

********

ANGOLTANÍTÁS ÉS FORDÍTÁS:
www.teleteacher.hu


Archívum

Fotógaléria




 Bella Itália! (pár  falatnyi belőled, egy szerény magyar hűtőből...)

Bella Itália! (pár falatnyi belőled, egy szerény magyar hűtőből...)

Lehet, hogy most is (mint a régebbi pizzámért) kapnék a fejemre/pofámra, ha igazi olaszok olvasnák főzős ámokfutásomat ;-)... Ám bármennyire próbálom tisztelni itt az ő hagyományaikat, ha nekem a mókusraktáramban csak olyan anyagok lelhetők föl, amik szigorúan véve köszönő viszonyban sincsenek az olasz előírásokkal, termékekkel (ezekbők kis echte ízelítő itt, az egér ide-odahúzogatásával lehet klassz térbeli élményeket kapni :-)): http://flashificator.com/1/BlueMoon/Buffet/Buffet.html - hát mit lehet tenni? Borul a papírforma és kész.

De két próbálkozásomat juszt is leírom, mert finomak lettek. Ugyan innen-onnan összekapart maradékból és kevés melóval készültek el viszont hamar; mégis valami délies hangulatba ringattak. /Ha már odamennem egy darabig elég reménytelennek tűnik sajna :((/

Bár paprikásnak elkészített csirkecombokról már írtam itt e hasábokon, mégsem tartok attól, hogy ismétlem magam, ha most másik három "szexisebb" darabjukról mesélek újfent. Ezeket sülten és olaszos - zöld-fehér-piros - trikolórban tartva szolgáltam föl, mivel háromféle tésztával sámfáztam ki. Eme töltelék viszont tényleg eredeti olasz, durumbúzából készített termékhttp://vv.alomvilag.hu/fozes-sutes_egy_varazsutesre-ez_nem_boszorkanysag: orsócska-formájú - "ő" a fusilli - és paradicsom, spenót illetve alapsárga színű. Miután kifőztem, némi tejszínes, tejfölös, olivaolajos mártásban megforgattam a talán fél zacskónál picivel több adagot. Azért lett ez, mert épp ez volt otthon; mondanom se kell, semmi előre tervezettség nem volt a dologban. ;-)). (Lehet, hogy komoly háziasszonyok/férfiak szerint ez a fajta főzés nagyon is megvetendő, de kit érdekel? Én sokszor rögtönzök hangulat, étvágy és a meglévő élelmiszerek hármasságát egybe illesztve. Ebből jönnek ki néha a legjobb kaják!)

Szóval a csirkecombokat meg is sütögettem kicsit, amíg a tészta főtt. Előtte persze mindegyiket rendesen lemostam, epiláltam (főleg piaci állatot eszünk, azt meg annyira nem kozmetikázza a gazdája ;-)) és megkentem - szent Stahl Judit intelme alapján - libazsírral és citromlével, hogy ropogós legyen majd az aranybarna bőrük. (Ebben speciel igaza van a nagyasszonynak.) Besóztam, sőt némi fokhagymás fűszerport is hintettem rájuk. Amikor kicsit már megkapatta őket a hő (fentről is kapták a grillből az áldást...), kiszedtem a sütőből és elkezdtem a bőrüket felhuzigálni, hogy megtölthessem őket.

A tészta - ami annyifelé bír mindig mászni, ahány szál van belőle! - lassan belekerült a helyére, így téve omlósabbá a húst (ezt meg a Lázár-Géza RTL-klubos páratlan főzőpárostól tanultam pár éve); míg a maradékát a három comb közé középre halmoztam kis szafttal megöntözve. (Némi locsolást jó néven vesz majd a továbbiakban is. :-))

Elkezdtek sülni, alul-felül, először nyílt tűzön, majd mikor az orsókák barnulni kezdtek már, akkor alufólia alatt. A csirkének kell minimum másfél, vagy tán két óra is, a beefsteakkel ellentétben a készre süléshez; neki nem jó, sőt veszélyes, ha véres és nyers marad! (lásd: madárinfluenza és egyéb ínyencségek L) Majd még egy kis szolizás a roppanós bőr kedvéért és kész is lett a mű. Nagyon kiadós eledel, no meg a tészta megsütve/barnítva olivaolajon igen finom ízű magában is. Együtt ez komplett ebéd, nem is kell mellé más köret; mi kis céklasalival ettük. A háromféle tésztaszín meg az aranybarna csibe nagyon kellemes összhatást ad a szemnek és utána a gyomornak is...

A következő napon aztán kicsit kihalt fridzsideremben tényleg nem sok minden árválkodott... Viszont éhezésbe zuhant vizsgára gályázó, mindig madárétkű fiam, aki csak csipeget, épp annyit, mint egy griff. Szóval nincs más hátra, mint előre: maradt tegnapelőttről egy tányér spenót - Popey matróz kedvence, mint tudhatjuk -, ami viszont kettőnknek rohadt kevés. Nos akkor legyen belőle zöld gnocchi, még ha fejemet is veszik ezért jobb olasz körökben!

A gnocchi http://mek.oszk.hu/02700/02763/html/, az olaszoknál az a krumplis nudli, amit Jupiternek szentelve leginkább csütörtökön - Giovedi=Jupiter napja - esznek ott hagyományőrzőék. Még az éttermek is igazodnak ehhez a szokáshoz, ahogy a 12 nyelven beszélő nagyszerű polihisztor: az orvos-író-festő-zenész-szakács-tanító Lénárd Sándor, a Micimackó latinra fordítója http://www.sulinet.hu/tart/fcikk/Kda/0/27399/1 Római konyha című szakácskönyvében elregéli... Ez az egész szokás talán azzal függ ez össze, hogy Jupiter (görögöknél Zeusz) - a kicsit nagyon is félrekufircolós ;-) főisten - máig a gazdagság, a mázli, a biztos anyagi jólét szimbóluma is. Bolygója, Jupiter - a legnagyobb a Nap után - a horoszkópban mindig a Nagy Szerencse, a jósors jelölője. 2008 az ő éve! A gnocchik meg nudliformájukat villával szétlapogatva pénzérmékre (is) hasonlítanak; de lehet, hogy tökmás a dolog magyarázata, mélyebb és titokzatosabb. Vagy egyszerűbb, nem tudom, sajnos.

Amikor spenótos változatát csináltam, akkor épp az eredeti recepttel szemben (ott főttet tesznek a tésztájába) én 2 db friss, üde nyers újkrumplit hámoztam és reszeltem hozzá. (erről szól a sztrapacska is: galuska frissen reszelt burgonyával dúsítva) Annyi tönkölybúza- illetve réteslisztet ( éljen az egészséges élet+ ez volt a készletben!) szórtam rá, amennyit a spenótfőzelék és egy tojás felvett ahhoz, hogy rugalmas tészta legyen belőle. Pici tejet is hozzáöntöttem, sóztam, borsoztam, kevertem-kavartam, és hagytam pihenni/duzzadni is. Odatettem gyöngyözve forrni olivaolajos-sós vizet a szaggatáshoz, mert itt épp amorf darabok készültek, hisz épp nem volt kedvem nudlizni 1 nagyot ;-))).

Addig is csináltam némi kis tejszínből, tejből, olivaolajból, pár pörcre sütött szalonnából, otthagyott szendvicsben talált szelet sonkából és sajtból mártásfélét is. Amikor a zubogást meghallottam, nekiálltam kifőzni a gnocchi-galusokat. Nem nudliztam, hanem kávéskanállal formáztam a tésztát, amit belezuttyintottam a lobogó vízbe. Pár perc főzés után kihalásztam őket, megöntöztem a szósszal és ráreszeltem (épp eidami, és nem parmezán) sajtot bőségesen. Nagyon jó lett, kettőnknek még sok is abból az egy tányérnyi spenótból... Három darab még maradt, azt mélyhűtöttem: majd valamelyik húslevesembe felszeletelve felszolgálom.

Varietas delectat, legyünk stílszerűek és latinosak: hiszen ez aztán tényleg sokféleképp főzhető, ízesíthető, szószokkal, reszelt sajttal bolondítható étek!



Ez a képen a toscanai bor előtt - már csak kis maradék, ami két bőséges adag után árválkodik nálunk - kettő db közepes főtt (szétnyomott) krumpliból és annyi tönkölylisztből készült, amit egy egész tojás, kis víz felvesz, na meg sóból és pici gyömbérből. Jól gyúrható, rugalmas tésztát kell kapnunk, amit öt-hat hosszú nudlira sodortam. Ezeket felvagdaltam, és érme-nagyságúra lapogattam, villával bekarcolva az egyik felüket. Lobogó, sós-olajos vízben kifőzve jól megduzzadnak és megnőnek. Bekavartam a forrdogáló olasz zöld pestos (készen kapható, Alla genovese a fajtája), francia camemberes szószba, amit kis magyar tejföllel lazítottam a "népek barátsága" eszme talaján ;-))). Bízva bízzunk a rómaiak (ill. en bloc az olaszok) ősi ízösztönében, amit Lénárd tanárúr is istenített: mindenféle szósszal lelocsolva, reszelt sajttal borzasítva kellemes hamar-étel, ami jól eltölti a bendőt, de főtt krumplis jóféle biolisztből mégsem hízlal szerintem. Hódoljunk ezzel is Jupiter uraság elótt, hisz ő a Fortuna major!!

 Bella Itália! (pár  falatnyi belőled, egy szerény magyar hűtőből...)




© 2005 Lico Bt.

Tiffany díszüvegekMédiaZöld homlokzat

www.kronart.hu - KronArt Design - weblapkészítés, reklámgrafika, programozás, dekoráció