media_140x140_1.gifmedia_105x140_1.gifmedia_105x105_1.gifmedia01.gif
media02.gif
media_140x105_1.gif
media_105x105a_1.gif

Vélemények, hozzászólások:
media@lico-art.hu


Kulturális, zenei programokról bővebbet a www.sambosi.hu,

Bemutatkozó

A város mocska

Prága - rulez!!!

"ARENA PLAZA, ahol a trend születik" - van mit dolgozni még ezen

Józsefváros mélyén, ahol a házak összebújnak...

Király utcai gusztustalanságok

Te Szent János Kórház! Atyaég!

Amerre fű nem, csak a szar terem... Felkapott környékek siráma

Linkajánló a javából

Mindenhonnan: művész-világ, A38-as hajó, emmaportal, Nádorfi Krisztina rajongói oldala, Millenáris, szigg.net, stb.

Hová, de hová menjünk???

Szerdán kezdődik a 13. SAMBOSI JAZZ FESZTIVÁL a Belvárosban

El Camino real ORSZÁGÚT

Bécsi impresziók

Bécs, noheimal: most épp Rembrandttal randiztunk

Bécsben újra: Provence-tól Egyiptomig

"Édes hazám, fogadj magadba": Dunakanyar

"Édes hazám, fogadj magadba" - Andocs

Brüsszeli hangulatok 2007- nekik - szokatlanul meleg nyarán

"Édes hazám, fogadj magadba" - Székesfehérvár

Bécsi szelet fél napra

Krakkó kis hideg falatokban - megsózva Wielickával ;-)

Auschwitz - nagyon szubjektíven

PÁRIZSi vegyes felvágott ;-))

Versailles - a pompa szinte agyon nyom

PÁRIZS a Pékek, Álmok, Rue-k, Illatok, Zenék, Stílusok egyvelege

Prága fölött az ég szivárvánnyal

Romanticseh vártúrák

Rovinj - ékszerdoboz a templom alatt

Spanyolország: mór mámor, Don Quijote, Andalúzia, Gaudí - és most már Woody Allen -Barcelonája

Franciaország ékköve: az Azúrpart

Olaszország mindig sok mediterrán örömöt kínál

Szem-szájnak, fülnek ingere

Nyomokban még Klimtet is tartalmaz

Porzik a siker útján a Spamalot-vágta

Nagyon szegények lettünk - Vekeredi László halálára (1924-2009)

Bevadult karácsony

Tág és színes a Vodka-univerzum...

Pulykát tekercseltem - karácsonyra is jó lett

Térdre borult Budapesten Leonard Cohen

Nem várt már az indián nyár beköszöntéig Cseh Tamás

Bélszín carpaccio meg a többiek : a guszta hidegtálak bármelyik évszakot feldobják

Válságkonyha juszt is jó ízekkel, ötletekkel !

RADNÓTI MIKLÓS: 100

Rántott csibe takarékos-finoman

Az a jó öreg pogácsa évezredeket köt át

Lévai Katalin kliséinek kiskertje

Flekken medvetalpakon

Stroganoff-bélszín: az egyszerű luxus

A nagy ünnepi sertéspörkölt

A tavasz nyerő párosa: fejessaláta tojásos nokedlivel...

Kocsonya - hideg napok vigasza

Mint maceszgombóc a Vatikánban....

Megkegyelmeztünk Malackának - nem került a gulyáslevesbe!

Fejjel Allahnak

Szezám csukódj! Kínai kel, karfiol csőben sütve

Töltöttkáposzta uram módjára

Magyaros minestrone után hungarikum rétes

Bableves csipetkével - sörkorcsolya felső fokon

Bombay alu Budapesten

Hrabal szárnyacskái San Francisco-ig repítenek

PC helyett PK: politikai konyha, ahol én zsidózok...

Sajtos guba, a kaják nyári Mikulása

Caesar-saláta (magyar kisöccsei)

Polpették magyarítva - sajttól borzas húsgombóckák

Dávid hala

In mermoriam Darvas Iván 1925-2007

Csíkosiszta csirkemájak, vörösborban úszó szivek

Lángos paradicsom leveskével

Brassói aprópecsenye ürügyén erdélyi emlékek

Alain Delon és Mireille Darc együtt járták Madison poros útjait a Champes-Elysées-n

Retro: "A krumplileves, az legyen kromplileves" - antinosztalgia a 3.60-as kenyér korából

SünDisznó az asztalon

Fogyókúrás csirke Stahl-ruhában

Palacsinta: a miénk aztán igazán röpül - a goffrink meg kockáshasú ;-))

Lasagne - jó magyarosan pulykából, a Hálaadás Napja főszereplőjéből

Újházy-variációink és a francia kapcsolat

Vega-gyönyör Dóritól: rántott sajt és gombafejek

Mit rejt a háromlábú csirke hasa?

Csak jó tökösen!

Fokhagyma, vámpírok - Vámpírok bálja

Lecsó (avagy Oscar-díjasan L`ecsó :-)), gyuvecs - éhhalál elleni gyorsbevetésű csodafegyver!

Barcelona töltött paprikája meg a miénk - két külön ízvilág

Bella Itália! (pár falatnyi belőled, egy szerény magyar hűtőből...)

Túrógombóc frissítve, óhohohóóó!

Márquez, Dél-Amerika forró szíve

Kusz-kusz és perzsaszőnyegek - az arab világ ajándékai

Sólet, az a kis light-os ;-) finomság

Popey, a spenót-fan tengerész

Szent-Györgyi Albert és a paprikás csirke meséje

Dobverők a tepsiben

Pizzára fel avagy tésztaság tényleg fél egészség!

Gomba: az étkek kalapos nagyasszonya

Stefánia, Te drága, annyian szeretnek!

Gyökérkezelés

Massát megmentették, de a gyalogbetegnek tavaly halált hozott a honvédosok közönye - nem vagyok meglepve!

Mit ér a magyarságunk?

2009, szeptember 5-e, Freddy Mercury születésnapja:. vajh megint vérbe borul a homokozó??

Vágó és legújabb csapata kíméletlen harcban az ezotériával

Nincs nyugi romaügyben... De ez így nem mehet tovább! -

Rettegett Viktor

Kutyafül

Szégyen, hogy mekkora "állat" az ember!

Ali-balett négy felvonásban

Macskahalál egy kurva film miatt - következmény? Ja, az nincs ilyenért Magyarországon...

MANCSról film készülne Jean Renoval - Mi a kutyusaink emlékét itt is őrizzük

Nőből vagyunk

A Korai Fejlesztőknél soha nincs elég korán!

Párizsi bevásárlótúrán: Lafayette-től Chanelig

Somától Salma Hayek melléig

Dr. Katona Ferenc , a kicsik 1000 %-os ORVOSA

Angelina Jolie vintage-mániája - noha nála ez azért nem a spórolás, csakis a vadászat szelíd őrülete

A pénz beszól

Brüsszeli Green Week: egyetlen kelet-európai részvevőként meghívták a Zöld homlokzat-projekt gazdáját

Spórkassza: hogyan éljük túl a gázvita által kinyitott jégcsapot meg a többi nyalánkságot?

********

ANGOLTANÍTÁS ÉS FORDÍTÁS:
www.teleteacher.hu


Archívum

Fotógaléria




Barcelona töltött paprikája meg a miénk - két külön ízvilág

Barcelona töltött paprikája meg a miénk - két külön ízvilág

Amíg kapni paprikát - és ennek szezonja egyre jobban kihúzódik, hiszen a boltok, piacok még tele vele - érdmes nekifogni, mert az ízének van egy kis napzamata még ilyenkor is... Az ismert magyar ételek közül ez is könnyen, hamar elkészíthető, nagy adagban lefőzhető és mélyhűthető, ezért gazdaságos. Nem utolsósorban pedig annyira finom, amennyire unikum! Lehet próbálkozni szerte a nagyvilágban hasonlóval, de mint példám mutatja, ezt az ízt nem lelhetjük föl másutt.

2005-ben másodszor járhattunk Barcelonában, ami egy különlegesen hangulatos sarkatlan sarka Európának. Az utcák ugyanis a legtöbbször nem derékszög, hanem tompaszög alakban futnak össze találkozásaiknál; ettől valahogy tágasabbnak és barátságosabbnak tűnik. A tenger sokat adó közelsége (ebből adódó évszázados kereskedelmi tapasztalatok+előnyök, idegenforgalmi vonzerő, stb.) a széles járdájú, többsávos, a hatalmas, árnyékot vető platánfákkal sűrűn belepett sugárutak, a nagyvilági paloták, a Ramblákon (sétálóutca-sor) folyamatos hullámzásban korzózó tömeg, a méregdrága üzletek letaglózó választéka, az iszonyú, éjjel-nappal dübörgő forgalom megmutatja, hogy Katalónia mit is jelent Spanyolországnak. No és persze ez Gaudi városa is: a turistacsalogató, örökké befejezetlen Sagrada Famíliáé, a fantasztikus Güell-parké, a mesebeli kéményekkel megbolondított Mia Casaé. (Persze ő se volt próféta saját hazájában: amikor 1926-ban elgyúrta a villamos, ismeretlen holttestként jelentették be... Aztán később pápai engedéllyel a Sagrada Família kriptájába temethették. 200 évet adott az emberiségnek, hogy felismerje és értékelje munkásságát. Azért ebben - hálisten - borúlátóbb volt a kelleténél, hiszen külföldiek, hazaiak csordái tömörülnek állandóan házai, parkja, temploma tájékán)A környező, hangulatos zöld hegyek is fokozzák szépségét: a Tibidabo - a Jóbarátokban (Friends) erről meséltek, ha csajozni-pasizni akartak, mert annyira jól hangzott ott Amerikában -, a Mont Juic: ahol szabadon garázdálkodó, öntudatos macskákat etetnek fekete Mercedesből minden este régi-régi fogadalom miatt. Gyönyörű, pofátlanul merész vörös kis dögöket láttunk, el is neveztük őket Zolinak (egy ismerős hasonnevűje után). Barcelona lenyűgöző de mégis élhető: villamossín pályáját friss zöld fű keretezi, pálmafák bólogatnak, tengeri levegőt kavar a szél. De tud nyomasztóan párás és fojtóan meleg is lenni.

És van Barcelonának is sötét, kanyargós, szutykos óvárosi része. Itt áll a fenséges Santa Eulália katedrális éttermek, fagyizók karéjában. Valahol errefelé van egy kis bolt, amibe azonnal beleszerettünk. A cég neve: KUKUXUMUSU. Édes, karcosan humoros egyedi pólóik, topjaik, már alsógatyáik!, táskáik, stb. is vannak - más városokban is árulják utcán, üzletekben, mint spanyol szuvenirt -, olyan rajzokkal, felfogással, amit csak díjazni lehet! Kedvenceim a bikaviadalos - amikor a jószág üldözi a hülye torreádort meg a vadászos, ua: a szarvas pózol gőgösen fegyvert fogva a millió kiterített ember hullája fölött... Legyen már az állatoknak is igazuk! Neten is rendelhető tőlük minden aranyos marhaság: http://kukuxumusu.com (Ez a cég speciel baszk, euskaria=baszk nyelven jelentése: a bolha csókja.)

Ám mint ők, a katalánok is igen büszkék nyelvükre, hagyományaikra, kemény munkával elért életszínvonalukra/gazdagságukra. Éppen ezért ők nem robbantgatással, ETA-val akarnak elszakadni az anyaországtól, hanem azon belül "ragyognak ki a karból" - hogy Molnár Ferenc Ibolyáját idézzem... Hiszen ez Spanyolország Svájca, ha érzékeltetni kéne a differenciát a többi régióval. Persze délies dzsuva, laza-zaza felfogás azért nyomokban itt is fellelhető, főleg az óváros girbe-gurba utcácskáiban. Itt ezekben a kis sikátorokban - érdekes módon - vékonycsontú, fehér lánykák a kukások, ők küzdenek éjszaka a nagyváros szeméthegyeivel, amik fekete zsákokban akadályozzák a sétát, erős szagélményeket árasztva... Emiatt sokszor akadtunk el kocsinkkal, várva, amíg az éjjel közepén végeztek munkájukkal. Amúgy minden spanyol városban ilyenkor takarítanak, hatalmas üvöltözés, csörömpölés közepette. De csak engem zavart ;-).

Nos, errefelé kóstoltam én a töltött paprika katalán változatát ebédkor egy echte helyi kismocskosban (ahol viszont a tulajdonosnő vékony sebészgumikesztyűben szolgált föl: ki érti, miért?!). Nagyon ajánlotta vendéglátónk, egy húsz éve ott élő magyar notabilitás, mint finom helyi specialitást. Azt a kaliforniai, előzőleg kicsit átsütött paprikát a nálunk megszokott darált hús helyett passzírozott tőkehallal - bacalauval, ami ott és Portugáliában a legnépszerűbb halfajta -, hagymával, fokhagymával töltötték meg és így megsütötték. A szintén paprikából nyert édeskés szaft elterült rajta, de még így is elég semleges íze volt. Ja, és a magyarnál valamivel csenevészebb paprikából csinálták - legalábbis abban a kocsmában így éreztem. Igaz, hogy annak a kaliforniai néven futó zöldségnek le is lett nyúzva töltés előtt már a héja, tehát nem maradt olyan roppanós, mint magyar rokona... Érdekesnek érdekes volt, de nem cserélném el a miénkkel!

Amit leginkább a - Szentgyörgyi Albertről pletykáló cikkemben megénekelt - magyar földön kialakult íze tesz utánozhatalanná. Hiába voltak gyönyörű és gusztusosan piros, méregzöld, aranysárga hatalmas paprikák a világ számos nagyvárosának hipermarketjeiben, amikor megettük őket, közel se jártak az itthoni napon érleltekhez! Azokban az igazi szabad földön-levegőn termesztett és már kapható hazai zöldségekben valami olyan zamat koncentrálódik, ami a lecsónak, zöldpaprikás vajaskenyérnek, stb. mind megadja a különleges bukéját, mégha küllemre nem is festőiek. Ráadásul szigorúan megfigyeltek, és ezért nem annyira mérgezettek, mint a lazább helyekről (pl. Marokkó) behozott, agyonkemizált importáruk.

Nálam tehát így készül ez az étel: az olivaolajon kicsit megforrósított sűrített paradicsommassza (a kisdobozos változat is elég, ami kecskeméti, azt hiszem) kap némi tönköly- és durumliszt keverék rántásalapot, amit hideg vízzel szaftossá keverünk. Abba jöhet só, bors, citromlé, hogy kellemesen-érzékien összevegyüljön a beledobott paprikákkal a főzés során.

Azokkal - hat-nyolc méretesebb darab, másnapra is elég - sincs sok gondunk: mosás után körben levágjuk a szárukat, kivájjuk a magházat-magokat és elkezdjük őket megtölteni jó púposra. A kedvenc, sokoldalú darált húsomat - most kb. fél kg-ot használtam föl, de abból még hat sült fasírtgombóc is kijött másnapokra - tejbeáztatott kenyérrel, felaprított hagymával, sóval, borssal, egy egész tojással összedolgoztam tölteléknek.
Ezt kanállal a paprikák hasába gyömöszöltem, amik így elkészítve kerültek a fortyogó paradicsomszószba. Aztán letakarva fővögetett az étel több, mint egy órát (a sertéshúst gondosan át kell főzni/sütni, mert nagyon veszélyes betegség forrása lehet, ha nyersen marad!).

Mi krumplipürét ettünk hozzá - aranykezű uram gyártmányát - de darabosan hagyott főtt burgonyával is isteni!

Barcelona töltött paprikája meg a miénk - két külön ízvilág




© 2005 Lico Bt.

Tiffany díszüvegekMédiaZöld homlokzat

www.kronart.hu - KronArt Design - weblapkészítés, reklámgrafika, programozás, dekoráció