media_140x140_1.gifmedia_105x140_1.gifmedia_105x105_1.gifmedia01.gif
media02.gif
media_140x105_1.gif
media_105x105a_1.gif

Vélemények, hozzászólások:
media@lico-art.hu


Kulturális, zenei programokról bővebbet a www.sambosi.hu,

Bemutatkozó

A város mocska

Prága - rulez!!!

"ARENA PLAZA, ahol a trend születik" - van mit dolgozni még ezen

Józsefváros mélyén, ahol a házak összebújnak...

Király utcai gusztustalanságok

Te Szent János Kórház! Atyaég!

Amerre fű nem, csak a szar terem... Felkapott környékek siráma

Linkajánló a javából

Mindenhonnan: művész-világ, A38-as hajó, emmaportal, Nádorfi Krisztina rajongói oldala, Millenáris, szigg.net, stb.

Hová, de hová menjünk???

Szerdán kezdődik a 13. SAMBOSI JAZZ FESZTIVÁL a Belvárosban

El Camino real ORSZÁGÚT

Bécsi impresziók

Bécs, noheimal: most épp Rembrandttal randiztunk

Bécsben újra: Provence-tól Egyiptomig

"Édes hazám, fogadj magadba": Dunakanyar

"Édes hazám, fogadj magadba" - Andocs

Brüsszeli hangulatok 2007- nekik - szokatlanul meleg nyarán

"Édes hazám, fogadj magadba" - Székesfehérvár

Bécsi szelet fél napra

Krakkó kis hideg falatokban - megsózva Wielickával ;-)

Auschwitz - nagyon szubjektíven

PÁRIZSi vegyes felvágott ;-))

Versailles - a pompa szinte agyon nyom

PÁRIZS a Pékek, Álmok, Rue-k, Illatok, Zenék, Stílusok egyvelege

Prága fölött az ég szivárvánnyal

Romanticseh vártúrák

Rovinj - ékszerdoboz a templom alatt

Spanyolország: mór mámor, Don Quijote, Andalúzia, Gaudí - és most már Woody Allen -Barcelonája

Franciaország ékköve: az Azúrpart

Olaszország mindig sok mediterrán örömöt kínál

Szem-szájnak, fülnek ingere

Nyomokban még Klimtet is tartalmaz

Porzik a siker útján a Spamalot-vágta

Nagyon szegények lettünk - Vekeredi László halálára (1924-2009)

Bevadult karácsony

Tág és színes a Vodka-univerzum...

Pulykát tekercseltem - karácsonyra is jó lett

Térdre borult Budapesten Leonard Cohen

Nem várt már az indián nyár beköszöntéig Cseh Tamás

Bélszín carpaccio meg a többiek : a guszta hidegtálak bármelyik évszakot feldobják

Válságkonyha juszt is jó ízekkel, ötletekkel !

RADNÓTI MIKLÓS: 100

Rántott csibe takarékos-finoman

Az a jó öreg pogácsa évezredeket köt át

Lévai Katalin kliséinek kiskertje

Flekken medvetalpakon

Stroganoff-bélszín: az egyszerű luxus

A nagy ünnepi sertéspörkölt

A tavasz nyerő párosa: fejessaláta tojásos nokedlivel...

Kocsonya - hideg napok vigasza

Mint maceszgombóc a Vatikánban....

Megkegyelmeztünk Malackának - nem került a gulyáslevesbe!

Fejjel Allahnak

Szezám csukódj! Kínai kel, karfiol csőben sütve

Töltöttkáposzta uram módjára

Magyaros minestrone után hungarikum rétes

Bableves csipetkével - sörkorcsolya felső fokon

Bombay alu Budapesten

Hrabal szárnyacskái San Francisco-ig repítenek

PC helyett PK: politikai konyha, ahol én zsidózok...

Sajtos guba, a kaják nyári Mikulása

Caesar-saláta (magyar kisöccsei)

Polpették magyarítva - sajttól borzas húsgombóckák

Dávid hala

In mermoriam Darvas Iván 1925-2007

Csíkosiszta csirkemájak, vörösborban úszó szivek

Lángos paradicsom leveskével

Brassói aprópecsenye ürügyén erdélyi emlékek

Alain Delon és Mireille Darc együtt járták Madison poros útjait a Champes-Elysées-n

Retro: "A krumplileves, az legyen kromplileves" - antinosztalgia a 3.60-as kenyér korából

SünDisznó az asztalon

Fogyókúrás csirke Stahl-ruhában

Palacsinta: a miénk aztán igazán röpül - a goffrink meg kockáshasú ;-))

Lasagne - jó magyarosan pulykából, a Hálaadás Napja főszereplőjéből

Újházy-variációink és a francia kapcsolat

Vega-gyönyör Dóritól: rántott sajt és gombafejek

Mit rejt a háromlábú csirke hasa?

Csak jó tökösen!

Fokhagyma, vámpírok - Vámpírok bálja

Lecsó (avagy Oscar-díjasan L`ecsó :-)), gyuvecs - éhhalál elleni gyorsbevetésű csodafegyver!

Barcelona töltött paprikája meg a miénk - két külön ízvilág

Bella Itália! (pár falatnyi belőled, egy szerény magyar hűtőből...)

Túrógombóc frissítve, óhohohóóó!

Márquez, Dél-Amerika forró szíve

Kusz-kusz és perzsaszőnyegek - az arab világ ajándékai

Sólet, az a kis light-os ;-) finomság

Popey, a spenót-fan tengerész

Szent-Györgyi Albert és a paprikás csirke meséje

Dobverők a tepsiben

Pizzára fel avagy tésztaság tényleg fél egészség!

Gomba: az étkek kalapos nagyasszonya

Stefánia, Te drága, annyian szeretnek!

Gyökérkezelés

Massát megmentették, de a gyalogbetegnek tavaly halált hozott a honvédosok közönye - nem vagyok meglepve!

Mit ér a magyarságunk?

2009, szeptember 5-e, Freddy Mercury születésnapja:. vajh megint vérbe borul a homokozó??

Vágó és legújabb csapata kíméletlen harcban az ezotériával

Nincs nyugi romaügyben... De ez így nem mehet tovább! -

Rettegett Viktor

Kutyafül

Szégyen, hogy mekkora "állat" az ember!

Ali-balett négy felvonásban

Macskahalál egy kurva film miatt - következmény? Ja, az nincs ilyenért Magyarországon...

MANCSról film készülne Jean Renoval - Mi a kutyusaink emlékét itt is őrizzük

Nőből vagyunk

A Korai Fejlesztőknél soha nincs elég korán!

Párizsi bevásárlótúrán: Lafayette-től Chanelig

Somától Salma Hayek melléig

Dr. Katona Ferenc , a kicsik 1000 %-os ORVOSA

Angelina Jolie vintage-mániája - noha nála ez azért nem a spórolás, csakis a vadászat szelíd őrülete

A pénz beszól

Brüsszeli Green Week: egyetlen kelet-európai részvevőként meghívták a Zöld homlokzat-projekt gazdáját

Spórkassza: hogyan éljük túl a gázvita által kinyitott jégcsapot meg a többi nyalánkságot?

********

ANGOLTANÍTÁS ÉS FORDÍTÁS:
www.teleteacher.hu


Archívum

Fotógaléria




Bélszín carpaccio meg a többiek : a guszta hidegtálak bármelyik évszakot feldobják





Kinek van kedve - még a legelvetemültebben élháziasszonykának se nagyon - órákig darvadozni nyári 40 fokban a konyha még plusz hőséget termelő ájerjában vendégváráskor? Beleájulhatunk mártírként ugyan zárt helyen is a kondérba - tán ezért is a fővött ételek sztárja a gulyásleves, halászlé, szóval a szabadtéri bográcsos finomságok - de a vendégek sem biztos, hogy értékelik majd ezt a hősiességünket, ha nem bírják eredményét a fullasztó melegben letuszkolni magukba... Ennél sokkal jobb ötlet a pazar látványú és ízorgiájú - előre elkészíthető és lehűthető - hidegtálak kreálása. De ettől a szem-száj-kápráztató szokástól télen sem kell eltérnünk ;-DDD!
Ha nagyon ki akarjuk vágni a rezet (mert sznobékat várjuk, akik élből fikáznak mindent amúgy is fene nagy jólétük ormairól) vagy pusztán kényeztetni akarunk baráti ínyeket kevés melóval - csináljunk bélszín carpacciot! http://href.hu/x/9nds (itt abc-rendben halad a szótár, görgessük kicsit le az étel történetéig)
Ami persze olasz, persze főúrias (akárcsak a Margherita-pizza), és persze nemcsak pusztán festői, hanem egy valaha élt festőről van elnevezve, ;-)) Vittore Carpaccioról! http://en.wikipedia.org/wiki/Vittore_Carpaccio Ő - a XV.- XVI századi velencei művész - Bellini tanítványaként kezdett; de mint a dalmáciai iskola képviselője óriási hírnévre nem tett szert megbízhatóan konzervatív, de reneszánsz érintésű iparosmunkáival. Hiszen kortársai a művészet máig legnagyobb géniuszai voltak, ez tehát szegény Vittore egyéni szocproblémája, nem a miénk... De még az iwiwen is bejelölhetjük: http://www.reneszansziwiw.hu/entity/361/datapage :-)) Nos, Cipriani, a Harry bárja nevű hely tulaja nem tudni, miért épp róla nevezte el hercegnőfogó ételét. De tény, hogy a látvány magáért beszél: a pár órára fóliában mélyhűtött bélszínt dermedt de nem szilánkosra fagyottan kivesszük és papírvékonyra szeleteljük. Egy mutatós tányérra körben legyező szerűen lerakjuk a vesepecsenyét - mi négyünkre úgy fél kg-ot vettünk (kb. 3000 Ft), de abből másnap kifért még három személyes bélszín-tük.toj-os petrezselyemmel szórt burgonyás ebéd is - és meglocsoljuk finom olivaolajjal. (mondjuk azt is lehet, - ahogy én csináltam - , hogy mielőtt lehűtöm a leszeletéshez, egy napig fokhagymás, fűszeres olivaolajos szaftban érlelni) Tengeri sóval, bő citromlével megöntözzük, majd amikor ezt magába szívta a halványrózsaszín hús, lehet is ráadagolni a parmezánt (nálam mozzarella volt épp), rucolát avagy endíviát, uborkát, paradicsomot (én pici mandarinokat is vágtam közé). Ha lett volna, bizisten kis fenyőmaggal is megszórom, de szerintem a pici pirított mandula, mogyoró, dió se árthat neki...


Nagyon finom, kellemesen eltelítő mégis könnyű, hűsítő és élveztes kaja, a vendégség előtt bármikor megcsinálható, hiszen folpackkal lefedve türelmesen vár a sorára a jégen. Finom elszopogatni olivás Jókenyérrel( ez a márkája) - a Kaiser`s-ben 280 Ft egy masni belőle: de van hagymás, paprikás, paradicsomos változatban, mind isteni ízű! Jól csúszik rá a jégharmatos üvegében pukkanásra váró száraz!! pezsgő vagy rozés fröccs avagy a spanyolok kedvenc hőségelleni széruma a tinto verrano: vörösborba öntött narancsjuice sok jégkockával. Mi négyen a nagy habzsi-dőzsinkben a terasz árnyában még kedvenc töltött avagy zsidótojásaimat http://www.lico-art.hu/media/cikkek.php?cikk=260 is befaltuk a carpaccióhoz (ami persze nemcsak bélszínből, hanem mindenféle hajszálvékonyra szeletelt, emígy asztalra kerülő ételből készülhet). Ez a tojat is hamari, mutatós jó italkorcsolya - antipasti (előétel) is és főfogás is lehet bármikor. Tejfellel, kefírrel, joghurttal, különböző - gyengébb, erősebb - mustárokkal, majonézekkel, bele- és ráreszelt sajtokkal, fűszerekkel más-más ízhatást érhetünk el...

Hogy a hidegtálazás nagy kedvenc a profiknál is, arra gy forró július pénteki ünnepi - diplomaosztást ünneplő - lakománk is példa volt a Gustoban http://www.kavehazak.hu/kavehazak/kavehaz.php?id=73, e Margit-hídhoz közeli kis meghitt budai kuckóban. A tulajdonos, András hatalmas mennyei és gyönyörű tálakat pakolt kb. húszunk elé a hőségriadós déli órákban bélszínből (bár ez épp nem carpaccio volt), ráksalátából paradicsom, hagyma, fodros sali diszítéssel, + a kétféle lazac /füstölt és sütött), csirkemell, libamáj combóból. Nem feküdte meg a gyomrot az elfogyasztás ( és mennyiség volt pedig!), mindenki azt csipegetett belőle, amire kedve volt. Ámde a hatása (ízélmények a köbön amúgy!) - nálam, a haspóknál is - kitartott éjfélig, a következő - jazzkoncert utáni - hűtőtámadásig ;-))). Íme, az olasz Carpaccio mester olajára méltó látványuk:



Bár arról most nincs képünk, érdemes sütizni is betérni hozzájuk, mert a TIRAMISUjuk egyenesen zseniális!

Fotók: Sebő Gábor




© 2005 Lico Bt.

Tiffany díszüvegekMédiaZöld homlokzat

www.kronart.hu - KronArt Design - weblapkészítés, reklámgrafika, programozás, dekoráció