media_140x140_1.gifmedia_105x140_1.gifmedia_105x105_1.gifmedia01.gif
media02.gif
media_140x105_1.gif
media_105x105a_1.gif

Vélemények, hozzászólások:
media@lico-art.hu


Kulturális, zenei programokról bővebbet a www.sambosi.hu,

Bemutatkozó

A város mocska

Prága - rulez!!!

"ARENA PLAZA, ahol a trend születik" - van mit dolgozni még ezen

Józsefváros mélyén, ahol a házak összebújnak...

Király utcai gusztustalanságok

Te Szent János Kórház! Atyaég!

Amerre fű nem, csak a szar terem... Felkapott környékek siráma

Linkajánló a javából

Mindenhonnan: művész-világ, A38-as hajó, emmaportal, Nádorfi Krisztina rajongói oldala, Millenáris, szigg.net, stb.

Hová, de hová menjünk???

Szerdán kezdődik a 13. SAMBOSI JAZZ FESZTIVÁL a Belvárosban

El Camino real ORSZÁGÚT

Bécsi impresziók

Bécs, noheimal: most épp Rembrandttal randiztunk

Bécsben újra: Provence-tól Egyiptomig

"Édes hazám, fogadj magadba": Dunakanyar

"Édes hazám, fogadj magadba" - Andocs

Brüsszeli hangulatok 2007- nekik - szokatlanul meleg nyarán

"Édes hazám, fogadj magadba" - Székesfehérvár

Bécsi szelet fél napra

Krakkó kis hideg falatokban - megsózva Wielickával ;-)

Auschwitz - nagyon szubjektíven

PÁRIZSi vegyes felvágott ;-))

Versailles - a pompa szinte agyon nyom

PÁRIZS a Pékek, Álmok, Rue-k, Illatok, Zenék, Stílusok egyvelege

Prága fölött az ég szivárvánnyal

Romanticseh vártúrák

Rovinj - ékszerdoboz a templom alatt

Spanyolország: mór mámor, Don Quijote, Andalúzia, Gaudí - és most már Woody Allen -Barcelonája

Franciaország ékköve: az Azúrpart

Olaszország mindig sok mediterrán örömöt kínál

Szem-szájnak, fülnek ingere

Nyomokban még Klimtet is tartalmaz

Porzik a siker útján a Spamalot-vágta

Nagyon szegények lettünk - Vekeredi László halálára (1924-2009)

Bevadult karácsony

Tág és színes a Vodka-univerzum...

Pulykát tekercseltem - karácsonyra is jó lett

Térdre borult Budapesten Leonard Cohen

Nem várt már az indián nyár beköszöntéig Cseh Tamás

Bélszín carpaccio meg a többiek : a guszta hidegtálak bármelyik évszakot feldobják

Válságkonyha juszt is jó ízekkel, ötletekkel !

RADNÓTI MIKLÓS: 100

Rántott csibe takarékos-finoman

Az a jó öreg pogácsa évezredeket köt át

Lévai Katalin kliséinek kiskertje

Flekken medvetalpakon

Stroganoff-bélszín: az egyszerű luxus

A nagy ünnepi sertéspörkölt

A tavasz nyerő párosa: fejessaláta tojásos nokedlivel...

Kocsonya - hideg napok vigasza

Mint maceszgombóc a Vatikánban....

Megkegyelmeztünk Malackának - nem került a gulyáslevesbe!

Fejjel Allahnak

Szezám csukódj! Kínai kel, karfiol csőben sütve

Töltöttkáposzta uram módjára

Magyaros minestrone után hungarikum rétes

Bableves csipetkével - sörkorcsolya felső fokon

Bombay alu Budapesten

Hrabal szárnyacskái San Francisco-ig repítenek

PC helyett PK: politikai konyha, ahol én zsidózok...

Sajtos guba, a kaják nyári Mikulása

Caesar-saláta (magyar kisöccsei)

Polpették magyarítva - sajttól borzas húsgombóckák

Dávid hala

In mermoriam Darvas Iván 1925-2007

Csíkosiszta csirkemájak, vörösborban úszó szivek

Lángos paradicsom leveskével

Brassói aprópecsenye ürügyén erdélyi emlékek

Alain Delon és Mireille Darc együtt járták Madison poros útjait a Champes-Elysées-n

Retro: "A krumplileves, az legyen kromplileves" - antinosztalgia a 3.60-as kenyér korából

SünDisznó az asztalon

Fogyókúrás csirke Stahl-ruhában

Palacsinta: a miénk aztán igazán röpül - a goffrink meg kockáshasú ;-))

Lasagne - jó magyarosan pulykából, a Hálaadás Napja főszereplőjéből

Újházy-variációink és a francia kapcsolat

Vega-gyönyör Dóritól: rántott sajt és gombafejek

Mit rejt a háromlábú csirke hasa?

Csak jó tökösen!

Fokhagyma, vámpírok - Vámpírok bálja

Lecsó (avagy Oscar-díjasan L`ecsó :-)), gyuvecs - éhhalál elleni gyorsbevetésű csodafegyver!

Barcelona töltött paprikája meg a miénk - két külön ízvilág

Bella Itália! (pár falatnyi belőled, egy szerény magyar hűtőből...)

Túrógombóc frissítve, óhohohóóó!

Márquez, Dél-Amerika forró szíve

Kusz-kusz és perzsaszőnyegek - az arab világ ajándékai

Sólet, az a kis light-os ;-) finomság

Popey, a spenót-fan tengerész

Szent-Györgyi Albert és a paprikás csirke meséje

Dobverők a tepsiben

Pizzára fel avagy tésztaság tényleg fél egészség!

Gomba: az étkek kalapos nagyasszonya

Stefánia, Te drága, annyian szeretnek!

Gyökérkezelés

Massát megmentették, de a gyalogbetegnek tavaly halált hozott a honvédosok közönye - nem vagyok meglepve!

Mit ér a magyarságunk?

2009, szeptember 5-e, Freddy Mercury születésnapja:. vajh megint vérbe borul a homokozó??

Vágó és legújabb csapata kíméletlen harcban az ezotériával

Nincs nyugi romaügyben... De ez így nem mehet tovább! -

Rettegett Viktor

Kutyafül

Szégyen, hogy mekkora "állat" az ember!

Ali-balett négy felvonásban

Macskahalál egy kurva film miatt - következmény? Ja, az nincs ilyenért Magyarországon...

MANCSról film készülne Jean Renoval - Mi a kutyusaink emlékét itt is őrizzük

Nőből vagyunk

A Korai Fejlesztőknél soha nincs elég korán!

Párizsi bevásárlótúrán: Lafayette-től Chanelig

Somától Salma Hayek melléig

Dr. Katona Ferenc , a kicsik 1000 %-os ORVOSA

Angelina Jolie vintage-mániája - noha nála ez azért nem a spórolás, csakis a vadászat szelíd őrülete

A pénz beszól

Brüsszeli Green Week: egyetlen kelet-európai részvevőként meghívták a Zöld homlokzat-projekt gazdáját

Spórkassza: hogyan éljük túl a gázvita által kinyitott jégcsapot meg a többi nyalánkságot?

********

ANGOLTANÍTÁS ÉS FORDÍTÁS:
www.teleteacher.hu


Archívum

Fotógaléria




Lecsó (avagy Oscar-díjasan L`ecsó :-)), gyuvecs - éhhalál elleni gyorsbevetésű csodafegyver!

Lecsó (avagy Oscar-díjasan L`ecsó :-)), gyuvecs - éhhalál elleni gyorsbevetésű csodafegyver!

Mindenhogy isteni

De tényleg: 10 perc alatt kész és finom, friss ízeivel mindenkit levesz a lábáról /már ha az illetőt addig nem a koplalás döntötte le róla ;-))/. Fesztivált is szentelnek neki Szentesen: idén volt szeptember 5-én a VIII. belőle! http://go4info.hu/cikk/go4info.php/2839 Persze, hogy klasszikus nyári étel, de mivel a téli szürkés napokban is bőséges a (jó, hogy akkortájt mediterrán vagy melegházi)paradicsom- és paprikakínálat, hát használjuk ki! Eltenni se nagy boszorkányság, és akkor egész télen (kb. sajna rohadt félév!) van hová nyúlni napérlelte ízemlékéért... Virsli, kolbász meg egész évben kapható, ahogy rizs is. A belőle fejlesztett gyuvecset, - melynek receptje a cikk végén olvasható és ugyanúgy szerb eredetű, mint az ősi vadmagyarnak gondolt l`ecsó ;-))http://www.cspv.hu/cspv_film/_info.html?film_id=004290 - szintén ajánlom vendégváró ebédnek, vacsorának. Gyorsan megvan, kevés kecmeccel, hiszen csak a sertéshús átsülési idejéig tart az elkészítése, viszont igen látványos, kiadós és finom!

A Pixar L`ecsója animációs filmnek is nagyon kellemes élmény: friss, üde, könnyű és szellemes, mint a címadó étek. Íme videón pici részlet ebből:http://videa.hu/main.php?page=play&v=fYtTtIf1goeCa9Vf 2 in 1: két amerikai álmot rajzoltak, modelleztek le. Egyszer azt, hogy ne csüggedj, mert legalulról is felküzdheted magad a CSÚCSRA, meg azt, ahogyan ők Párizst és Franciaországot kicsit lenézve, DE imádják... Jó adag PC (political correctly)-szósszal leöntve tálalták ezt a piszkot - mert mióta világ, a világ, ez a rágcsáló a pestis, a járvány szinonimája ugye: fúj-fúj - Párizzsal összekapcsoló mesét: hiszen arról szól, hogy még egy kis csatornapatkány is lehet hős és kiváló, ne nézzünk le eleve senkit csak azért, hová és minek született! A nagy Gusteau (nevét a filmben rosszul u-val ejtik, holott ez így ü lenne!) séf is azt mondta-hírdette, amíg élt és utána is:" Főzni mindenki tud!". Hájas őrangyalként kíséri ennek szellemében Rémyt, a kreatív rágcsálót, aki imád főzni és ízeket élvezni. Eljut így Párizsba, a világ gasztronómiai csúcsára, és itt, a legjobb helyen a legjobbat kutyulja ki a híres konyhában. Sok kaland, szívszorító ármány után megérdemelt nagy happiendes csattanóval zárul a családi mozi. Olyat rittyent l`ecsóból, a megkeseredett, hírhedetten szemétkedő, rettegett ételkritikus tányérjára (aki amúgy "kivégezni" jött az új séfet és éttermét), hogy az a falat nyomán feltoluló gyermekkori anyuka-főztje emlékektől sírva fakad. Mert a lecsó, az tényleg ilyen kaja: felhőtlen nyarait juttatja az ember eszébe... Csak az zavart ebben a tündéri moziban, hogy minden szereplő - patkány, ember - Basedow-kórosnak tűnt, ami nem kellemes betegség, dülledő szemgolyóval.http://egeszseg.origo.hu/cikk/0535/206072/basedowgravesbetegse_1.htm

A lecsó franciás - többféle zöldséggel dúsított - változatában, a a ratatouille-ban http://www.vital.hu/themes-inter/rec/hrecept2.htm is legfőbb alapanyag a paradicsom - szellemes nyelvünkben nagybetűvel írva, magát a mennyországot jelenti. Mely több, mint fél évezrede a világ egyik legkedveltebb, legegészségesebb kultúrnövénye. Bizony ez is Amerika felfedezésével került át Európába, hiszen Peruban még ma is gyomnövényként nő. Mexikóban kaptak rá az ízére, ezért ott elkezdték kertekben termeszteni. Neve is innen származik: tumatle. Így lett angolul tomato, spanyolul torna te, németül Tomate, oroszul tomat. Latinul úgy hívták, amikor 1553-ban először írtak az öreg kontinensen róla, hogy poma amoris= a szerelem almája. (egyik francia neve mai is: Pomme d`amour) Valóban volt bódító hatása, hiszen zölden még tartalmaz egy solanin nevű, kábulatot okozó alkalodiát, ami érésnél fokozatosan eltűnik belőle: ha piros a színe,



ez azt jelzi, hogy ártalmatlan már és falható zamatos husa.

De háromszáz évvel ezelőtt ezért nem merték fogyasztani, mérgezéstől tartva. Az első magyar nyelvű utalás róla 1664-ben történt, de igazi leírást (főleg az ész "megtsonkítását" okozó hatásáról) csak 1775-ben adott Csapó József. A XIX. században is még úri étel volt a gazdagok konyháján, aztán olasz hatásra vált népeledellé... (Bálint gazda nyomán)

Ma már óriási területen nevelik, majd 100 millió tonnát szüretelnek le belőle évente a földkerekségen. A legnagyobb termesztői az USA, Kína, Törökország és persze a pizza-csizma: azaz Itália. Ottani kutatók most hozták nyilvánosságra, hogy ezek a paradicsomkarikákkal dúsan megpakolt tésztafélék egyenesen életmentők! Mert tényleg, a paradicsom gömbölyű, avagy hurkább alakú bogyójában olyan bioflavin anyag van, a - lycopene =likopin -, amely sokkal eredményesebben harcol a szabadgyökök rákkeltő hatása ellen, mint a sárgarépában lévő másik karotinfajta. Méregteleníti ez a zöldség a májat is - sokan mondják, hogy néha a sírból hozza vissza a túlterhelt, tönkretett szervet - azáltal, hogy vértisztító káliumot tartalmaz C-, A- és az E-vitaminja

De aki allergiás rá, az hagyja ki az étrendjéből!
Mert több minden (a felsoroltakon túl: cukor, ásványi anyagok, stb.) mellett oxálsavat is rejt ízletes "gyümölcse", és ez, az arra hajlamosoknál bizony vesekő-, vesehomok-képződést is elindíthat. A kálciumtartalma ezzel egyesülve a legkeményebb követ - kálciumoxalát - hozza létre! (Nekem 30 éve a műtétemnél bele is tört a sebész kése...)Na, ennél randább dolog viszont kevés fordulhat elő emberrel, jelenthetem: olyan fájdalmakkal, görcsökkel jár, amit ellenségünknek se kívánunk!

Amúgy nagyon finom ez a szabad földön termett magyar zöldség nyersen is (a fóliás primőr agyon vegyszerezett meg sokkal ízetlenebb). Nyugaton viszont majd mindenhol, főleg déli meleg vidékeken! azt láttam, hogy valami zöld-sárga (a drága Baksa-Soós legszebb számának is ez a címe) színben játszót adnak el nyár közepén-végén is; ehetetlenül szar de legalább bódulatot okozhat. A paradicsom napon szárítva /olaszoknál! mmm), befőzve is kellemes tészta feltétnek és ketchupként minden gyerek kedvence! (Van olyan korszakuk, hogy mindenre rákenik).

Nemcsak belsőleg tisztít, hanem a bőrre gyakorolt hatása is fantasztikus. Kelésekre kell egy szeletét rátapasztani este és reggelre tuti a gyógyulás; kihúzza szinte a fertőzést okozó anyagokat. Ilcsi néni is paradicsomból kutyult össze napvédő tejet, ami a bőrrák ellen hatásos. (szerinte persze.) Már a színe is gyönyörű: tűzvörösen fényes, mosolygós. Van, akit irritál a héja (szelet okozva), de az forrázással könnyen eltávolítható.

A belőle (is) készülő lecsó meg mindenhol - a legspártaibb tábori körülmények között is: egy rezsón, bográcsban - megfőzhető, csak legyen valamennyi zsiradék, hagyma, paprika hozzá... Ha nem húsfélét, hanem tojást habarunk bele, a vegáknál is sikert arat! A rizs pedig elhagyható, akkor kicsit szaftosabb lesz a végeredmény. Nálam így készül:

Kis olivaolajon megpirítok egy közepes fej felaprózott hagymát. Utána dobok négy-öt (vagy amekkora a család igénye) paprikát kicsumázva, felkarikázva. Én szeretem vastagon: tehát durumlisztből kis rántással is megbolondítom. Ezt pici hideg vízzel felengedem, - egy kis bort is odalötyköltem neki -, aztán már a paradicsomdarabokon a sor. Kb. három nagyobb került az edénybe. Amikor már bizalomgerjesztően rotyog a fazék, jöhet hozzá a rizs, úgy fél tányérnyi (tartalmasabbá teszi, és amíg az vele megfő, elkészül tulkép az egész lecsó is.) Belevágható kolbász is; nekünk füstli virsli - 3 pár - volt hozzá. Ez a mennyiség két és fél adagnyi lett.

Én világéletemben komoly virsli-fan voltam mindaddig, míg el nem olvastam, miből is készül a drága... Azóta redukáltam a fogyasztását szilveszterre meg a lecsóidényre (oké, paprikás krumpliba is belefér még)...
Most `09 hideg-komorra sikeredett októberében viszont kipróbáltam a vok-os változatát.(mivel épp akcióztak a Kaiser`s-ben jóminőségű ilyen edényt 1000-ért ;-), hát csak nem hagyhattuk ott!!) Ugye ennél a főzési módnál a lényeg, hogy nagyon forró, kiolajozott serpenyőbe (hisz a vok: öblös nyeles edény, olyasmi, mint a fándli, amilyenben a kőművesek kikeverik a maltert) szórja be az ember a zöldségeket. Ez meg is történt a felszeletelt hagymával, paprikával, paradicsommal, majd erre rázúdult a három darab feldarabolt virsli is. Dobáltam rázogatva, ahogy a kínaiak szokták (én bénábban!), és rászórtam a kanálnyi rizst is pici sóval - mondjuk ez eleve kétadagosnak indult, hisz csak a maradék két paprika, három paradicsom volt az alapanyag... Saját levében puhult a rizs, nem adtam hozzá - a számomra megszokott kis rántást és levet se -, ez némileg persze időigényes. De cserébe finom, fogyókúrás étel lesz így, a nyár zamatát megőrző, könnyű íz jól esik még ilyenkor is. Ezért hát éljen és virágozzék a kínai-szerb-magyar konyha egysége és barátsága!!

Ha valaki elkészíti , el is lehet rakni télire avagy felhasználni palacsintába /a 100 finom pl. recept közt van lecsós is) http://www.lico-art.hu/media/cikkek.php?cikk=67 ,illetve a pizzára feltétnek http://www.lico-art.hu/media/cikkek.php?cikk=52. Olaszok belekopaszodhatnak eme szentségtörésbe, de finomnak azért finom!

Ha valaki még ennél is komolyabban akarja magát e témában előadni ;-)), csinálhat gyuvecset,



ami ennek az ételnek mondhatjuk: a felső foka. A kiolajozott tepsiben a kifőtt és felkarikázott krumpliágyra (kb. 1 kg, attól függ hány emberre készítjük; én általában 4 személyre főzök) rásimítjuk a lecsót (akkor a virsli/kolbász ki is hagyható belőle), arra rá a kiklopfolt, sózott-fűszerezett sertéskarajt/esetleg tarját - 6-8 szelet, ki mennyi húst szeret enni -, majd ismét lecsót-burgonyát, stb. pakolunk. Ahány emeletesre tervezzük, annyi réteget rakhatunk egymásra ebből a három összetevővől. De szerintem kétszer mindegyik fajta réteg elég: az már nyerő adag. Addig sülögetnek együtt minden ízt összeérlelve, ameddig a sertéshús teljesen ki nem fehéredik, nehogy nyers maradjon! Látványra, illatra is fenséges étek ez a megpirult - esetleg reszelt sajttal megvadított - burgonya "fedéllel"!




© 2005 Lico Bt.

Tiffany díszüvegekMédiaZöld homlokzat

www.kronart.hu - KronArt Design - weblapkészítés, reklámgrafika, programozás, dekoráció