media_140x140_1.gifmedia_105x140_1.gifmedia_105x105_1.gifmedia01.gif
media02.gif
media_140x105_1.gif
media_105x105a_1.gif

Vélemények, hozzászólások:
media@lico-art.hu


Kulturális, zenei programokról bővebbet a www.sambosi.hu,

Bemutatkozó

A város mocska

Prága - rulez!!!

"ARENA PLAZA, ahol a trend születik" - van mit dolgozni még ezen

Józsefváros mélyén, ahol a házak összebújnak...

Király utcai gusztustalanságok

Te Szent János Kórház! Atyaég!

Amerre fű nem, csak a szar terem... Felkapott környékek siráma

Linkajánló a javából

Mindenhonnan: művész-világ, A38-as hajó, emmaportal, Nádorfi Krisztina rajongói oldala, Millenáris, szigg.net, stb.

Hová, de hová menjünk???

Szerdán kezdődik a 13. SAMBOSI JAZZ FESZTIVÁL a Belvárosban

El Camino real ORSZÁGÚT

Bécsi impresziók

Bécs, noheimal: most épp Rembrandttal randiztunk

Bécsben újra: Provence-tól Egyiptomig

"Édes hazám, fogadj magadba": Dunakanyar

"Édes hazám, fogadj magadba" - Andocs

Brüsszeli hangulatok 2007- nekik - szokatlanul meleg nyarán

"Édes hazám, fogadj magadba" - Székesfehérvár

Bécsi szelet fél napra

Krakkó kis hideg falatokban - megsózva Wielickával ;-)

Auschwitz - nagyon szubjektíven

PÁRIZSi vegyes felvágott ;-))

Versailles - a pompa szinte agyon nyom

PÁRIZS a Pékek, Álmok, Rue-k, Illatok, Zenék, Stílusok egyvelege

Prága fölött az ég szivárvánnyal

Romanticseh vártúrák

Rovinj - ékszerdoboz a templom alatt

Spanyolország: mór mámor, Don Quijote, Andalúzia, Gaudí - és most már Woody Allen -Barcelonája

Franciaország ékköve: az Azúrpart

Olaszország mindig sok mediterrán örömöt kínál

Szem-szájnak, fülnek ingere

Nyomokban még Klimtet is tartalmaz

Porzik a siker útján a Spamalot-vágta

Nagyon szegények lettünk - Vekeredi László halálára (1924-2009)

Bevadult karácsony

Tág és színes a Vodka-univerzum...

Pulykát tekercseltem - karácsonyra is jó lett

Térdre borult Budapesten Leonard Cohen

Nem várt már az indián nyár beköszöntéig Cseh Tamás

Bélszín carpaccio meg a többiek : a guszta hidegtálak bármelyik évszakot feldobják

Válságkonyha juszt is jó ízekkel, ötletekkel !

RADNÓTI MIKLÓS: 100

Rántott csibe takarékos-finoman

Az a jó öreg pogácsa évezredeket köt át

Lévai Katalin kliséinek kiskertje

Flekken medvetalpakon

Stroganoff-bélszín: az egyszerű luxus

A nagy ünnepi sertéspörkölt

A tavasz nyerő párosa: fejessaláta tojásos nokedlivel...

Kocsonya - hideg napok vigasza

Mint maceszgombóc a Vatikánban....

Megkegyelmeztünk Malackának - nem került a gulyáslevesbe!

Fejjel Allahnak

Szezám csukódj! Kínai kel, karfiol csőben sütve

Töltöttkáposzta uram módjára

Magyaros minestrone után hungarikum rétes

Bableves csipetkével - sörkorcsolya felső fokon

Bombay alu Budapesten

Hrabal szárnyacskái San Francisco-ig repítenek

PC helyett PK: politikai konyha, ahol én zsidózok...

Sajtos guba, a kaják nyári Mikulása

Caesar-saláta (magyar kisöccsei)

Polpették magyarítva - sajttól borzas húsgombóckák

Dávid hala

In mermoriam Darvas Iván 1925-2007

Csíkosiszta csirkemájak, vörösborban úszó szivek

Lángos paradicsom leveskével

Brassói aprópecsenye ürügyén erdélyi emlékek

Alain Delon és Mireille Darc együtt járták Madison poros útjait a Champes-Elysées-n

Retro: "A krumplileves, az legyen kromplileves" - antinosztalgia a 3.60-as kenyér korából

SünDisznó az asztalon

Fogyókúrás csirke Stahl-ruhában

Palacsinta: a miénk aztán igazán röpül - a goffrink meg kockáshasú ;-))

Lasagne - jó magyarosan pulykából, a Hálaadás Napja főszereplőjéből

Újházy-variációink és a francia kapcsolat

Vega-gyönyör Dóritól: rántott sajt és gombafejek

Mit rejt a háromlábú csirke hasa?

Csak jó tökösen!

Fokhagyma, vámpírok - Vámpírok bálja

Lecsó (avagy Oscar-díjasan L`ecsó :-)), gyuvecs - éhhalál elleni gyorsbevetésű csodafegyver!

Barcelona töltött paprikája meg a miénk - két külön ízvilág

Bella Itália! (pár falatnyi belőled, egy szerény magyar hűtőből...)

Túrógombóc frissítve, óhohohóóó!

Márquez, Dél-Amerika forró szíve

Kusz-kusz és perzsaszőnyegek - az arab világ ajándékai

Sólet, az a kis light-os ;-) finomság

Popey, a spenót-fan tengerész

Szent-Györgyi Albert és a paprikás csirke meséje

Dobverők a tepsiben

Pizzára fel avagy tésztaság tényleg fél egészség!

Gomba: az étkek kalapos nagyasszonya

Stefánia, Te drága, annyian szeretnek!

Gyökérkezelés

Massát megmentették, de a gyalogbetegnek tavaly halált hozott a honvédosok közönye - nem vagyok meglepve!

Mit ér a magyarságunk?

2009, szeptember 5-e, Freddy Mercury születésnapja:. vajh megint vérbe borul a homokozó??

Vágó és legújabb csapata kíméletlen harcban az ezotériával

Nincs nyugi romaügyben... De ez így nem mehet tovább! -

Rettegett Viktor

Kutyafül

Szégyen, hogy mekkora "állat" az ember!

Ali-balett négy felvonásban

Macskahalál egy kurva film miatt - következmény? Ja, az nincs ilyenért Magyarországon...

MANCSról film készülne Jean Renoval - Mi a kutyusaink emlékét itt is őrizzük

Nőből vagyunk

A Korai Fejlesztőknél soha nincs elég korán!

Párizsi bevásárlótúrán: Lafayette-től Chanelig

Somától Salma Hayek melléig

Dr. Katona Ferenc , a kicsik 1000 %-os ORVOSA

Angelina Jolie vintage-mániája - noha nála ez azért nem a spórolás, csakis a vadászat szelíd őrülete

A pénz beszól

Brüsszeli Green Week: egyetlen kelet-európai részvevőként meghívták a Zöld homlokzat-projekt gazdáját

Spórkassza: hogyan éljük túl a gázvita által kinyitott jégcsapot meg a többi nyalánkságot?

********

ANGOLTANÍTÁS ÉS FORDÍTÁS:
www.teleteacher.hu


Archívum

Fotógaléria




Válságkonyha juszt is jó ízekkel, ötletekkel !

Válság van, - jobb helyeken córesz ;-)) - ezt mantrázza október óta minden orgánum a fülünkbe. Készülnek a komoly megszorító csomagok - Bajnai-csomag - amit persze megint a megszokott, halálosan béna módon közvetítenek a jónép felé, így egy hónappal az Európa parlamenti választások előtt, az MSZP-sek. Riogatnak - értelmetlenül is - mindennel mindenkit; szárnyalnak a rémhíreknek tűnő igaziak, a Fidesz legnagyob örömére. Ízelítő: elveszik az üdülési csekket - ettől, ha tényleg megteszik, legalább bedől a belföldi turizmus, amit ez úgy-ahogy életben tartott, belebasznak a cafeteria-rendszerbe, megsuhogtatják ugye régi kedvencüket, az ingatlanadót a 600 milliós házikók tulajai: ( azért a legtöbb ember az adózott jövedelméből éhezett össze valami kéglit, és kétmillió alatt még jó, hogy a kutyaólat nem adóztatják meg a jelen állás szerint), stb. stb. Na, tutira a vesztésre gyúrnak szocikámék, tág teret adva a népmentő sosehazudósnak, hogy a saját hülyeségeit turbóztassa, ahogy a csövön kifér. Amúgy az origón megjelent ma egy cikkecske arról mesélve igazi mesketét, hogy szép hazánkban amennyi - 400 milliárd forintnyi - a válságcsomag értéke, annyi folyik el a korrupciós kanálisokból egyenest a jó,mély politikusi zsebek mélyére. http://www.origo.hu/itthon/20090511-korrupcio-partfinanszirozas-modszerek-technikak.html. Ezek után ezeknek papolni átláthatóságról, tisztességről, számlaadásról, fehérgazdaságról - több, mint undorító; de ez a rizsa + álságos genyázás legalább pártsemleges. Végre ebben egybesül az ország vezető krémje ever for ever. Mindegyikük tarol valahol, tehát soha nem lesz a mai pol.elit számára itt elszámoltatás és büntis irgum-burgum vaskalap....

Na, ezek után, leküzdve a reménytelenség pitonszorítását, én hozzáteszem ehhez a huhogáshoz a magam kis élethangjait, ötleteit. Lehet talán - remélem, példáim igazolódnak majd másoknál is a gyakorlatban is, bár én nem stopperrel főzetek civilekkel, mint Stahl fakanálművésznő-milliárdosasszony a hitelességért - úgy is spórolni, (mert az elkerülhetetlen sajnos), hogy ne a hasunkon érezzük meg, csak a pénztárcánkon...
Mai ötletem tényleg a kényszer szülte, mert semmilyen más tészta, mint a cérnametélt nem volt itthon. De akadt hozzá hálisten legalább némi sonka (kétféle is: szaftosabb és angolszalonna-szerű),egy egész tojás és mélyhűtött tojásfehérje is (még a farsangi fánkos időkből eltéve), főzőtejszín, brie-sajt, fűszerek. Ebből gondoltam ki ezt a fincsiséget.



A tésztát - egy zacskónyit - kifőztem sós,olajos vízben, ahogy szoktuk. Leszűrtem majd kiolajozott jénaiban összekevertem pár kanálnyi főzőtejszínnel, apróra vágott sonkával, élesztőkocka-nagyságúból feldarabolt brie-vel: sóztam, borsoztam, majd beleforgattam óvatosan a keményre felvert két-három tojásfehérjét. Főleg a tetejére halmoztam a javát és betoltam a közepes erősségűre állított sütőbe. Amikor a hab szép aranyló árnyalatban megsült (kb. 15-20 perc), kivettem és tálaltam is, olyasformán cikkekre vágva fel, mint a tortát. Könnyű, kellemes kis izé lett - végülis ilyesmiből készül, csak édesen: túróval a vargabéles is -jut eszembe, talán lehetett volna beleaprítani hagymát is. De szerintem elviseli a szardíniát is, ha az van otthon - a többi összetevő maradhat.

A takarékosságot szolgálja nálam a biztonságos rántott csibét előállító találmány is, http://www.lico-art.hu/media/cikkek.php?cikk=386 , mely szerint érdemes először levest főzni a jószágból - isteni, szinbádosan karikázó aranylé keletkezik így fedő nélkül bugyogtatva - majd a kifőtt darabot (még a teljes combot is!) a szokott panírban kirántani. Hogy ne legyen egészségtelen ettől a dolog (ahogy ma riogatnak ezzel is), a liszt ilyenkor lehet teljes őrlésű bio, Graham, stb. Míg a prézli (zsemlemorzsa) közé keverhetünk megtört diót, mandulát, reszelt sajtot, szezámmagot, de múltkor tört sós mogyorót is belekevertem, ami nagy siker volt - ez fejedelmibb jelleget ad az éteknek. Hogy a mosogatással is spóroljunk ilyenkor (a víz, energia kincs!), nejlonzacskókba lehet a lisztet, morzsát önteni - becélozva a kellő mennyiséget - és abban összerázni a húst, mert sokkal jobban-egyenletesebben befedi így a felületét a panír, a nejlont meg el lehet dobni utána. (Így csinálják Louisánában, Angilában is.) Még azt is elárulom, hogy ha marad tojás, akkor belekeverem a zsemlemorzsát (ami reszelt sajttal még dúsabb és finomabb) és golyócskákat formálva beledobom a sistergő olajba. Attól, hogy csupán a maradékot hasznosítom így, még jóízű feltét is, noha husi, gomba nem rejlik benne... Kis dióval, mandulával még inyencebb falatkák lehetnek ebből - fogvájóra tűzve esetleg előételként is tündökölhetnek.

Más ötletek idevágóan: megmaradt szikkadt kenyérből csinálhatunk krutont (crouton), ami feldobja a hagyma-, fokhagyma-és paradicsomleveseket. . Apróra kockázottan olajjal meglocsolva - lehet fűszerezve is - kisütjük roppanós-barnára és azonnal tálaljuk a forró levesre . Ha nagyobb darab vekni maradna meg szárazon, ehetetlenül, annak kivájva a belsejét, és ezt összekeverve sajttal, tejföllel, hagymával, sonkával/májkrémmel, sóval, fűszerekkel kiváló töltött kenyeret nyerhetünk a sütőben megsütve.. Újra friss lesz és pikánsan ízletes: vacsorának, előételnek, salátával ebédnek is kiváló!

A paradicsomleves végét felhasználhatjuk a már időszerű töltött paprika szaftjának, vagy olaszos tészták mártásának, ha kicsit besűrítjük liszttel és megvadítjuk több bazsalikommal. Főzelékek egy-egy utolsó adagját is ki lehet keverni kis tejszínnel, kefírrel, joghurttal, tejföllel krémmé, esetleg pirítósra kenve vagy ropival mártogatósra véve az addig unamas, gyerkőc által nemszeretem figurát.

A friss, gyenge karalábé héját is - ahogy a nemsokára megjelenő zöldborsóét is - jól megmosottan bedobhatjuk levesbe, kiáztatva belőlük a sok - addig - kidobott értékes vitamint. Szóval agyalni, agyalni, agyalni - reformáljuk csak meg Lenin papa mondását ekkép - biztos sok minden eszünkbe jut a szükség szorításában, ami felett/mellett eddig elsiklottunk. :-))) A magyart mindenhol nagyon kreatívnak ismerik, mert soha nem szenvedett a bőség zavarában - tehát a kényelmi megoldások helyett törnie kellett a bukóját. És ez nem vált eddig se a kárára! Ez olyan hungarikum, amire joggal büszkék lehetünk. Áthidalhatjuk így e nehéz napokat (és azok éjszakáját) http://www.youtube.com/watch?v=cQwwqajZXD8 IMÁDOM!!;-)), - mégse a nyomor jut eszünkbe majd erről.

Fotó: Sebő Gábor




© 2005 Lico Bt.

Tiffany díszüvegekMédiaZöld homlokzat

www.kronart.hu - KronArt Design - weblapkészítés, reklámgrafika, programozás, dekoráció