media_140x140_1.gifmedia_105x140_1.gifmedia_105x105_1.gifmedia01.gif
media02.gif
media_140x105_1.gif
media_105x105a_1.gif

Vélemények, hozzászólások:
media@lico-art.hu


Kulturális, zenei programokról bővebbet a www.sambosi.hu,

Bemutatkozó

A város mocska

Prága - rulez!!!

"ARENA PLAZA, ahol a trend születik" - van mit dolgozni még ezen

Józsefváros mélyén, ahol a házak összebújnak...

Király utcai gusztustalanságok

Te Szent János Kórház! Atyaég!

Amerre fű nem, csak a szar terem... Felkapott környékek siráma

Linkajánló a javából

Mindenhonnan: művész-világ, A38-as hajó, emmaportal, Nádorfi Krisztina rajongói oldala, Millenáris, szigg.net, stb.

Hová, de hová menjünk???

Szerdán kezdődik a 13. SAMBOSI JAZZ FESZTIVÁL a Belvárosban

El Camino real ORSZÁGÚT

Bécsi impresziók

Bécs, noheimal: most épp Rembrandttal randiztunk

Bécsben újra: Provence-tól Egyiptomig

"Édes hazám, fogadj magadba": Dunakanyar

"Édes hazám, fogadj magadba" - Andocs

Brüsszeli hangulatok 2007- nekik - szokatlanul meleg nyarán

"Édes hazám, fogadj magadba" - Székesfehérvár

Bécsi szelet fél napra

Krakkó kis hideg falatokban - megsózva Wielickával ;-)

Auschwitz - nagyon szubjektíven

PÁRIZSi vegyes felvágott ;-))

Versailles - a pompa szinte agyon nyom

PÁRIZS a Pékek, Álmok, Rue-k, Illatok, Zenék, Stílusok egyvelege

Prága fölött az ég szivárvánnyal

Romanticseh vártúrák

Rovinj - ékszerdoboz a templom alatt

Spanyolország: mór mámor, Don Quijote, Andalúzia, Gaudí - és most már Woody Allen -Barcelonája

Franciaország ékköve: az Azúrpart

Olaszország mindig sok mediterrán örömöt kínál

Szem-szájnak, fülnek ingere

Nyomokban még Klimtet is tartalmaz

Porzik a siker útján a Spamalot-vágta

Nagyon szegények lettünk - Vekeredi László halálára (1924-2009)

Bevadult karácsony

Tág és színes a Vodka-univerzum...

Pulykát tekercseltem - karácsonyra is jó lett

Térdre borult Budapesten Leonard Cohen

Nem várt már az indián nyár beköszöntéig Cseh Tamás

Bélszín carpaccio meg a többiek : a guszta hidegtálak bármelyik évszakot feldobják

Válságkonyha juszt is jó ízekkel, ötletekkel !

RADNÓTI MIKLÓS: 100

Rántott csibe takarékos-finoman

Az a jó öreg pogácsa évezredeket köt át

Lévai Katalin kliséinek kiskertje

Flekken medvetalpakon

Stroganoff-bélszín: az egyszerű luxus

A nagy ünnepi sertéspörkölt

A tavasz nyerő párosa: fejessaláta tojásos nokedlivel...

Kocsonya - hideg napok vigasza

Mint maceszgombóc a Vatikánban....

Megkegyelmeztünk Malackának - nem került a gulyáslevesbe!

Fejjel Allahnak

Szezám csukódj! Kínai kel, karfiol csőben sütve

Töltöttkáposzta uram módjára

Magyaros minestrone után hungarikum rétes

Bableves csipetkével - sörkorcsolya felső fokon

Bombay alu Budapesten

Hrabal szárnyacskái San Francisco-ig repítenek

PC helyett PK: politikai konyha, ahol én zsidózok...

Sajtos guba, a kaják nyári Mikulása

Caesar-saláta (magyar kisöccsei)

Polpették magyarítva - sajttól borzas húsgombóckák

Dávid hala

In mermoriam Darvas Iván 1925-2007

Csíkosiszta csirkemájak, vörösborban úszó szivek

Lángos paradicsom leveskével

Brassói aprópecsenye ürügyén erdélyi emlékek

Alain Delon és Mireille Darc együtt járták Madison poros útjait a Champes-Elysées-n

Retro: "A krumplileves, az legyen kromplileves" - antinosztalgia a 3.60-as kenyér korából

SünDisznó az asztalon

Fogyókúrás csirke Stahl-ruhában

Palacsinta: a miénk aztán igazán röpül - a goffrink meg kockáshasú ;-))

Lasagne - jó magyarosan pulykából, a Hálaadás Napja főszereplőjéből

Újházy-variációink és a francia kapcsolat

Vega-gyönyör Dóritól: rántott sajt és gombafejek

Mit rejt a háromlábú csirke hasa?

Csak jó tökösen!

Fokhagyma, vámpírok - Vámpírok bálja

Lecsó (avagy Oscar-díjasan L`ecsó :-)), gyuvecs - éhhalál elleni gyorsbevetésű csodafegyver!

Barcelona töltött paprikája meg a miénk - két külön ízvilág

Bella Itália! (pár falatnyi belőled, egy szerény magyar hűtőből...)

Túrógombóc frissítve, óhohohóóó!

Márquez, Dél-Amerika forró szíve

Kusz-kusz és perzsaszőnyegek - az arab világ ajándékai

Sólet, az a kis light-os ;-) finomság

Popey, a spenót-fan tengerész

Szent-Györgyi Albert és a paprikás csirke meséje

Dobverők a tepsiben

Pizzára fel avagy tésztaság tényleg fél egészség!

Gomba: az étkek kalapos nagyasszonya

Stefánia, Te drága, annyian szeretnek!

Gyökérkezelés

Massát megmentették, de a gyalogbetegnek tavaly halált hozott a honvédosok közönye - nem vagyok meglepve!

Mit ér a magyarságunk?

2009, szeptember 5-e, Freddy Mercury születésnapja:. vajh megint vérbe borul a homokozó??

Vágó és legújabb csapata kíméletlen harcban az ezotériával

Nincs nyugi romaügyben... De ez így nem mehet tovább! -

Rettegett Viktor

Kutyafül

Szégyen, hogy mekkora "állat" az ember!

Ali-balett négy felvonásban

Macskahalál egy kurva film miatt - következmény? Ja, az nincs ilyenért Magyarországon...

MANCSról film készülne Jean Renoval - Mi a kutyusaink emlékét itt is őrizzük

Nőből vagyunk

A Korai Fejlesztőknél soha nincs elég korán!

Párizsi bevásárlótúrán: Lafayette-től Chanelig

Somától Salma Hayek melléig

Dr. Katona Ferenc , a kicsik 1000 %-os ORVOSA

Angelina Jolie vintage-mániája - noha nála ez azért nem a spórolás, csakis a vadászat szelíd őrülete

A pénz beszól

Brüsszeli Green Week: egyetlen kelet-európai részvevőként meghívták a Zöld homlokzat-projekt gazdáját

Spórkassza: hogyan éljük túl a gázvita által kinyitott jégcsapot meg a többi nyalánkságot?

********

ANGOLTANÍTÁS ÉS FORDÍTÁS:
www.teleteacher.hu


Archívum

Fotógaléria




Rántott csibe takarékos-finoman

2 in 1: először levesben fő, aztán...

Mindig ódzkodtam a rántott hús sütésétől, pedig imádom! (hogy nem hiába, azt az itt olvasható http://buvosszakacs.blog.hu/2007/10/30/rantott_hus alapos történelme is igazolja)... De fel nem foghattam, hogy nem lesz belül nyers a viszonylag vastag csirkecomb, miközben leég róla kívül a panír? Jó, panírban forgatva, nagyon lassú tűzön, nem magas fokozaton ajánlják kisütni, de akkor is... Végre vén fejemmel megtanultam sajtot, gombát kirántani http://www.lico-art.hu/media/cikkek.php?cikk=30, de mindig izgatott, milyen lehet a finom házi rántott csibecomb bármikor az asztalomra bűvölve? Aztán valamelyik nap láttam a híres Nigella Lawson http://www.judapest.org/nigella-lawson-zsido-gyokerei/(akinek magyar klónja az ő ötletét lenyúlva milliárdossá lett Stahl) főzőműsorát, amit anyám teljes extázisban szokott nézni a TV Paprikán ;-). Ő valami tejbetrutyis módszerrel főzte, majd rántotta ki a csirkéje lábát - ezt valaki meg is magyarította egy blogon.
Mivel nem elejétől láttam a nagyasszony ténykedését(az kicsit zavar, hogy lobog bele a sötét haja a kajába folyton), így nem fogtam, mi is az a szürkés izé, amiből kiveszi a combokat (ezt csak a most olvasott blogon értettem meg), de megihletődve ettől gondoltam egy merészet! Mivel válság van, sőt: egyre válságabb - miért ne lehenet ezt is a takarékosság jegyében megcsinálni úgy, hogy két legyet üssünk egy csapásra?



A 2 felengedett csibecombot olivaolajon - karikára vágott sárgarépákkal együtt - megpirítottam kicsit, majd hideg vízzel nyakon öntöttem. Bele ment a lét izesíteni a szokásos - ízlés szerinti - tengeri só, kurkuma, pirospaprika, szerecsendió, feketebors, egész vöröshagyma (a színe végett) - mindezt lassú gyöngyözéssel elkezdtem fedetlenül főzni. Mikor már puha lett a combocska - mindkettő - kiszedtem, letörülgettem, félreraktam. Így tehát nyertem egy finom erőlevest megpetrezselyemezve, amibe - én most épp üvegtésztát főztem bele, de - bármi betét: daragaluska, maceszgombóc, cérnametélt is elfért volna... A leveske jóízű megevése után - még legalább két adagnyi maradt ebből a mennyiségből mélyhűtve - nekiláttam a kirántásnak. Láttam, hogy Nigella - és New Orleans http://www.neworleansonline.com/,a dszessz fővárosa - úgy paníroz, hogy nem tányérba szedi a hozzávalókat, mint mi, hanem zacskókba. Aztán abba dobja a husit: összefogja és rázza, rázza, amíg a liszt vagy később a panír teljesen és egyenletesen be nem fedi az egész felületét. Én is így jártam el, mondhatom: nagyon hatásos! (és mivel kifőtt combbal dolgozunk, utána maradékot vissza is tölthetjük, nem vész kárba - mert a kívánt mennyiség ezekből nem kiszámítható pontosan - a panírozás végeztével.) Tényleg gyönyörűen bevonódtak a darabok liszttel. Ezután mindegyiket bedobtam a sóval felvert egész tojásban, ami persze mélytányérban figyelt... Utána jöhetett a panír - sajna nem vadifriss zsemlemorzsából (ahogy a kekec bűvös szakácsék kívánják), hanem csak a bolti készből. Amibe reszelt sajtot is kevertem, de lehet diót, mandulát, morzsa helyett apróra tört chipset, cornflakes-et, eltökélt biósoknak estleg korpát, stb. A morzsával is e zacsis kiszerelésben bűvészkedtem, és a liszthez hasonlóan, teljesen befogta az is a húst. A fánksütésemből http://www.lico-art.hu/media/cikkek.php?cikk=383 megmaradt, leszűrt és hidegen tárolt étolajból forró fürdőt csináltam egy serpenyőben. Amikor sercegősre vette a figurát, beletettem úszni a csirkealkatrészeket, bebundázva, menetkészen. Kétszer átforgattam, hogy biztosan aranyra süljenek. (A panír ezzel a színével tényleg az aranyat utánozza és jó ideje helyettesíti is: hisz régen valódi aranylapokkal vonták be az ételeket...). Kívül isteni ropogós, belül puhán zamatos étel lett a jutalmam - még másnapra eltéve, mikrózás után is élvezhető maradt! A maradék tojásba - ne vesszen az se kárba! -beszórtam egy kis morzsát,sót, reszelt sajtot, és azt is kirántottam. Húspótléknak se rossz, jól majszolható... Ha meg ugyanebbe darabos diót szórunk és rántunk ki, különöleges ízt és feltétet nyerünk hátköznapi főzelékre, vagy saláta mellé. Mélyhűthető, elővehető bármikor.

Az ebből készült leves is erős, jóízű és sokat variálható étel, amit szintén fagyaszthatunk: hisz eltehető alaplének, Újházy-kezdeménynek, influenzás időkben gyógyító csirkelevesnek se utolsó! (ha utolsó periódusában beledobunk egy-két gerezd fokhagymát, az bizony csodát tesz!)

Az olajat, - ha nem kétszáz fok felett sisteregtettük -, megint le lehet szalvétán át szűrni és eltenni.
Ezekben a forint-lerongyolós nehéz napokban/hetekben/hónapokban sőt sajnos talán években - 2009 márciusát írjuk és még csak az elején tartunk :-(( - nem árt megfontolni ilyesféle praktikákat a konyhában, hiszen a hasunkon lehet/kell spórolni, de nem mindegy, hogy minőségromlás vagy csak pénzmegtakarítás-e a vége. Ha már szívnunk kell, mégse a legkeserűbb vége jusson a szánkba...




© 2005 Lico Bt.

Tiffany díszüvegekMédiaZöld homlokzat

www.kronart.hu - KronArt Design - weblapkészítés, reklámgrafika, programozás, dekoráció