media_140x140_1.gifmedia_105x140_1.gifmedia_105x105_1.gifmedia01.gif
media02.gif
media_140x105_1.gif
media_105x105a_1.gif

Vélemények, hozzászólások:
media@lico-art.hu


Kulturális, zenei programokról bővebbet a www.sambosi.hu,

Bemutatkozó

A város mocska

Prága - rulez!!!

"ARENA PLAZA, ahol a trend születik" - van mit dolgozni még ezen

Józsefváros mélyén, ahol a házak összebújnak...

Király utcai gusztustalanságok

Te Szent János Kórház! Atyaég!

Amerre fű nem, csak a szar terem... Felkapott környékek siráma

Linkajánló a javából

Mindenhonnan: művész-világ, A38-as hajó, emmaportal, Nádorfi Krisztina rajongói oldala, Millenáris, szigg.net, stb.

Hová, de hová menjünk???

Szerdán kezdődik a 13. SAMBOSI JAZZ FESZTIVÁL a Belvárosban

El Camino real ORSZÁGÚT

Bécsi impresziók

Bécs, noheimal: most épp Rembrandttal randiztunk

Bécsben újra: Provence-tól Egyiptomig

"Édes hazám, fogadj magadba": Dunakanyar

"Édes hazám, fogadj magadba" - Andocs

Brüsszeli hangulatok 2007- nekik - szokatlanul meleg nyarán

"Édes hazám, fogadj magadba" - Székesfehérvár

Bécsi szelet fél napra

Krakkó kis hideg falatokban - megsózva Wielickával ;-)

Auschwitz - nagyon szubjektíven

PÁRIZSi vegyes felvágott ;-))

Versailles - a pompa szinte agyon nyom

PÁRIZS a Pékek, Álmok, Rue-k, Illatok, Zenék, Stílusok egyvelege

Prága fölött az ég szivárvánnyal

Romanticseh vártúrák

Rovinj - ékszerdoboz a templom alatt

Spanyolország: mór mámor, Don Quijote, Andalúzia, Gaudí - és most már Woody Allen -Barcelonája

Franciaország ékköve: az Azúrpart

Olaszország mindig sok mediterrán örömöt kínál

Szem-szájnak, fülnek ingere

Nyomokban még Klimtet is tartalmaz

Porzik a siker útján a Spamalot-vágta

Nagyon szegények lettünk - Vekeredi László halálára (1924-2009)

Bevadult karácsony

Tág és színes a Vodka-univerzum...

Pulykát tekercseltem - karácsonyra is jó lett

Térdre borult Budapesten Leonard Cohen

Nem várt már az indián nyár beköszöntéig Cseh Tamás

Bélszín carpaccio meg a többiek : a guszta hidegtálak bármelyik évszakot feldobják

Válságkonyha juszt is jó ízekkel, ötletekkel !

RADNÓTI MIKLÓS: 100

Rántott csibe takarékos-finoman

Az a jó öreg pogácsa évezredeket köt át

Lévai Katalin kliséinek kiskertje

Flekken medvetalpakon

Stroganoff-bélszín: az egyszerű luxus

A nagy ünnepi sertéspörkölt

A tavasz nyerő párosa: fejessaláta tojásos nokedlivel...

Kocsonya - hideg napok vigasza

Mint maceszgombóc a Vatikánban....

Megkegyelmeztünk Malackának - nem került a gulyáslevesbe!

Fejjel Allahnak

Szezám csukódj! Kínai kel, karfiol csőben sütve

Töltöttkáposzta uram módjára

Magyaros minestrone után hungarikum rétes

Bableves csipetkével - sörkorcsolya felső fokon

Bombay alu Budapesten

Hrabal szárnyacskái San Francisco-ig repítenek

PC helyett PK: politikai konyha, ahol én zsidózok...

Sajtos guba, a kaják nyári Mikulása

Caesar-saláta (magyar kisöccsei)

Polpették magyarítva - sajttól borzas húsgombóckák

Dávid hala

In mermoriam Darvas Iván 1925-2007

Csíkosiszta csirkemájak, vörösborban úszó szivek

Lángos paradicsom leveskével

Brassói aprópecsenye ürügyén erdélyi emlékek

Alain Delon és Mireille Darc együtt járták Madison poros útjait a Champes-Elysées-n

Retro: "A krumplileves, az legyen kromplileves" - antinosztalgia a 3.60-as kenyér korából

SünDisznó az asztalon

Fogyókúrás csirke Stahl-ruhában

Palacsinta: a miénk aztán igazán röpül - a goffrink meg kockáshasú ;-))

Lasagne - jó magyarosan pulykából, a Hálaadás Napja főszereplőjéből

Újházy-variációink és a francia kapcsolat

Vega-gyönyör Dóritól: rántott sajt és gombafejek

Mit rejt a háromlábú csirke hasa?

Csak jó tökösen!

Fokhagyma, vámpírok - Vámpírok bálja

Lecsó (avagy Oscar-díjasan L`ecsó :-)), gyuvecs - éhhalál elleni gyorsbevetésű csodafegyver!

Barcelona töltött paprikája meg a miénk - két külön ízvilág

Bella Itália! (pár falatnyi belőled, egy szerény magyar hűtőből...)

Túrógombóc frissítve, óhohohóóó!

Márquez, Dél-Amerika forró szíve

Kusz-kusz és perzsaszőnyegek - az arab világ ajándékai

Sólet, az a kis light-os ;-) finomság

Popey, a spenót-fan tengerész

Szent-Györgyi Albert és a paprikás csirke meséje

Dobverők a tepsiben

Pizzára fel avagy tésztaság tényleg fél egészség!

Gomba: az étkek kalapos nagyasszonya

Stefánia, Te drága, annyian szeretnek!

Gyökérkezelés

Massát megmentették, de a gyalogbetegnek tavaly halált hozott a honvédosok közönye - nem vagyok meglepve!

Mit ér a magyarságunk?

2009, szeptember 5-e, Freddy Mercury születésnapja:. vajh megint vérbe borul a homokozó??

Vágó és legújabb csapata kíméletlen harcban az ezotériával

Nincs nyugi romaügyben... De ez így nem mehet tovább! -

Rettegett Viktor

Kutyafül

Szégyen, hogy mekkora "állat" az ember!

Ali-balett négy felvonásban

Macskahalál egy kurva film miatt - következmény? Ja, az nincs ilyenért Magyarországon...

MANCSról film készülne Jean Renoval - Mi a kutyusaink emlékét itt is őrizzük

Nőből vagyunk

A Korai Fejlesztőknél soha nincs elég korán!

Párizsi bevásárlótúrán: Lafayette-től Chanelig

Somától Salma Hayek melléig

Dr. Katona Ferenc , a kicsik 1000 %-os ORVOSA

Angelina Jolie vintage-mániája - noha nála ez azért nem a spórolás, csakis a vadászat szelíd őrülete

A pénz beszól

Brüsszeli Green Week: egyetlen kelet-európai részvevőként meghívták a Zöld homlokzat-projekt gazdáját

Spórkassza: hogyan éljük túl a gázvita által kinyitott jégcsapot meg a többi nyalánkságot?

********

ANGOLTANÍTÁS ÉS FORDÍTÁS:
www.teleteacher.hu


Archívum

Fotógaléria




Az a jó öreg pogácsa évezredeket köt át

Pogi van krumplis, tejfölös, sajtos sőt több ...

Imádatom a pogácsa iránt nagyon korai és máig lankadatlan. Sajnos eddig csinálni nem tudtam, tehát egyoldalú szerelemem csak nagy bevásárlásokkal ;-))teljesedhetett ki... De végre megtört az átok - kaptam olyan receptet, amit én is felfogtam: kösz, Laci!! - így elkezdtem gyártani; már a harmadik eresztésem is jól sikerült! Persze messze vagyok attól a vérprofizmussal kisütött mámortól, ami például a Daubner Cukrászda http://www.hungaromap.hu/index.php?pageid=businessshow&businessshow_businessid=149 mennyei juhtúrós apró pogiját jellemzi. Hasonló habkönnyű és szájban olvadó minőség található - 2500 forint/kg -os áron - a Szent István körúti Európa Cukrászdában is. http://www.europakavehaz.hu/magunkrol.htm is. (a Daubneréknak miért nincs ilyen weblapja?? Igaz, hegyekben állnak a népek ott télen-nyáron, de mégis, ez a XXI.század, ébresztő, csókolom!)
Viszont a pogácsa korántsem mai találmány: már az ókorban ismert ételféle volt. Kr. előtt 150-ből datolya- és szőlődíszes ember formájú pogácsát találtak 1936-ban, egy egyiptomi fejedelmi sírt feltáró ásatáson, míg Rómában - a négyszáz! fajta édesség hazájában (ennyi sütőformát találtak régészek, még az idősebb Cato is írt e komoly választékról) - scribitta néven forgalmaztak ilyesmi, cserépfazonú-színű süteményt. Ismert volt ott az egyszerű mézes pogácsa is. (forrás: internet)
Hozzánk a törökök - akiknek többek közt a földműveléssel járó szavainkat, pl. búza, árpa, őröl, eke, stb. köszönhetjük - közvetítésével került, ők bogacanak ejtették. Ez a kis kerek, lapos/magasabb kelttésztaféle ma is isteni sör- borkorcsolya minden vendégségben, sőt, esküvők, konferenciák, fogadások, sajtótájékoztatók elengedhetetlen asztali dísze aranyló, illatos darabjaival. Millióféle változata van: http://pogacsa.lap.hu/ - mára inkább sós ízben terjedt el, míg a többezer éves leletek még a mézes variációiról regélnek. Nem tudom, hogy - noha nagyon régóta sütik már a földkerekén - más országban is ennyire ismert és kultikus-e, mint Magyarországon? (egy ilyesmit találtam:http://www.pogacha.com/ de ők horvát gyökerűnek mondják éttermüket...) Mert nálunk igazi hungarikumnak is felfogható a pogácsa/pogi,



egyenesen népmesei elem, mondhatni, szinte a mondakörünk része :-)). Már az ovikban is közismert tény, tény, tény - Micimackó is bólogat - hogy a legkisebb fiú, anyja hamuban sült pogácsájával a tarisznyájában lép ki az ismeretlen nagyvilágba. Hódítani indul, nagy sikereket elérni szülei kis kunyhóját elhagyva és emiatti kezdeti félelmét - éhségén túl - az otthon ízét jelentő sütemény rágcsálása oldja. Merthogy igenis mágikus kaja ez, hiszen a mamája összes aggódó szeretete, tudása, emléke belegyúrva vár arra, hogy a legényke nagy elhagyatottságában és bánatában beléharapjon és kis időre meg is nyugodjon a jó falatoktól. Ezenkívül tápláló, hiszen sokszor sütnek bele egész krumplit (az enyémben is lapul), tejfölt, juhtúrót, sajtot, kisütött szalonnapörcöt, töpörtyűt, stb. És, ha foszlósan könnyű, langyos lesz elkészülvén, határ csak a csillagos ég a befalásában. Nekem legalábbis...

Kezdtem úgy újévet, hogy a kis Vuk volt a legbensőbb társam hajnalban, lévén egész éjjel tömtem magamba a Daubnerék juhtúrósát számolatlanul. Na és pezsgő ide vagy oda, bizony jóbol is megártott a rengeteg... Azóta próbálom magam fékezni e téren, de a sajátomat is lendületesen pusztítottam, ahogy kisült.

Készíteni egyszerű: 30 dkg liszt (bármennyire egészséges a teljes kiőrlésű, ezt jobb finomból csinálni - vagy esetleg kicsi, hozzákevert Grahammel) átszitálva várja az egy darab tojást, egy doboz tejfölt, egy szétnyomott főtt krumplit. Ezt a masszát összekeverjük a cukros tejben felfuttatott fél élesztőkockával és kiskanálnyi olajjal (ami nálam oliva). Sózzuk meg; én volt, hogy reszelt sajtot is tettem a tésztába, sőt az akkor kiváltotta a burgonyát. De szerintem lehet ezeket mind együtt is keleszteni... Ebből az adagból - lisztet lehet, hogy még kell szitálni hozzá, nehogy túl folyós legyen - erővel kivert, szép fényesre dagasztott, egynemű anyagot kell kapnunk. Ami jól bebagyulálva mehet is kelni a legmelegebb helyiségbe kb. egy órát.
Ahogy feljön az anyag - illatozva - a kelesztő edény - nekem Tupperwarehttp://www.tupperware.hu/ - falán, vihetjük is a gyúródeszkára kiborítani. Belisztezzük, majd a nyújtófával a kemény, rugalmas cipóvá gyúrás után kilapítjuk. Hagyjuk kicsit így is kelni, tiszta ruhával letakarva. 20 perc múltán újra összetömörítjuk, kinyújtjuk. Minél többször játsszuk ezt el, annál légiesebb lesz az eredmény. Amikor megunjuk a csikicsukit, a lapos tésztát elkezdjük kiszaggatni.
(van persze minden tüchtig háziasszonykáknak igazi fém pogácsaszaggatója, nekem jó a kispohár is e célra...) Egy tepsit - ennél a 30 dkg-ás adagnál elég a közepes méretű, hisz kb. 18, 20 darab öt centi átmérőjű süti fér belé - kiolajozunk, picit megszórunk liszttel és így elhelyezzük benne a darabokat.Mielőtt betesszük sülni, tojássárgájával (ennyihez elég egy adag) megkenhetjük, sőt reszelt sajjtal/szezámmaggal, köménnyel/mákkal meg is szórhatjuk, ízlés szerint. (nagyobb étvágynál és tömegnél a dupla mennyiség játszik , természetesen! ;-) Ha felpuffadnak a meleg sütőben - előre jó begyújtani, kis vízzel, hogy párában sülhessen, kb. 200 fokon - összeragadhatnak... Hamar kész és jó folyamatosan figyelni: mikor aranylik már a tetejük, kb. akkorra jó is lesz a mű! (amúgy a hústűpróba is segít:ha kihúzva száraz, a sütink megsült)
Illata már a sülés közepe táján nyeldeklésre késztető finoman betölti a lakást, tényleg otthonná varázsolva azt. Ebből a gasztroélményból ma is megérthető, hogy miért ez a kaja ősidők óta a fent vázolt legkisebb vándornak szánt anyai ajándék... Bableveshez http://www.lico-art.hu/media/cikkek.php?cikk=66 egyenesen kötelező!!! ;-))

De így húsvét végén feltaláltam a maradékokból összegyúrharó mennyei pogit is (ilyenkor ez stílszerű név, nem?), ami a szokott mennyiségen és összetevőkön túl - most durumlisztból sütöttem (ami sárgásabb, egészségesebb) - kifőtt sonkadarabkákat, krumplisalátából leszűrt burgonyát, hagymát is tartalmazott... A muszáj-macerkák után - felfuttatni a fél kocka élesztőt cukoros langyos tejben, majd bezuttyintani a tálba, amiben a liszt, 2 egész tojás, tejföl, olaj, só figyel,. ebből fényes tésztát kell gyúrni, majd azt keleszteni, utána háromszor hajtogatni, kinyújtani, szaggatni, sárgájával a tetjét megkenni, reszelt sajtal borzolni - párás, forró sütőben megsütöttem.
Isteni könnyű, omlós, foszlós csoda lett! Takarékos is: mert kidobni se kellett a megunt kajákat - ez a húsvéthétfő legfontosab babonája/tiltása is egyben! - és az utolsó nap is ünnepi lett ettől; mindenhez megy előételnek, kísérónek, nasinak!

Fotó: Sebő Gábor




© 2005 Lico Bt.

Tiffany díszüvegekMédiaZöld homlokzat

www.kronart.hu - KronArt Design - weblapkészítés, reklámgrafika, programozás, dekoráció