media_140x140_1.gifmedia_105x140_1.gifmedia_105x105_1.gifmedia01.gif
media02.gif
media_140x105_1.gif
media_105x105a_1.gif

Vélemények, hozzászólások:
media@lico-art.hu


Kulturális, zenei programokról bővebbet a www.sambosi.hu,

Bemutatkozó

A város mocska

Prága - rulez!!!

"ARENA PLAZA, ahol a trend születik" - van mit dolgozni még ezen

Józsefváros mélyén, ahol a házak összebújnak...

Király utcai gusztustalanságok

Te Szent János Kórház! Atyaég!

Amerre fű nem, csak a szar terem... Felkapott környékek siráma

Linkajánló a javából

Mindenhonnan: művész-világ, A38-as hajó, emmaportal, Nádorfi Krisztina rajongói oldala, Millenáris, szigg.net, stb.

Hová, de hová menjünk???

Szerdán kezdődik a 13. SAMBOSI JAZZ FESZTIVÁL a Belvárosban

El Camino real ORSZÁGÚT

Bécsi impresziók

Bécs, noheimal: most épp Rembrandttal randiztunk

Bécsben újra: Provence-tól Egyiptomig

"Édes hazám, fogadj magadba": Dunakanyar

"Édes hazám, fogadj magadba" - Andocs

Brüsszeli hangulatok 2007- nekik - szokatlanul meleg nyarán

"Édes hazám, fogadj magadba" - Székesfehérvár

Bécsi szelet fél napra

Krakkó kis hideg falatokban - megsózva Wielickával ;-)

Auschwitz - nagyon szubjektíven

PÁRIZSi vegyes felvágott ;-))

Versailles - a pompa szinte agyon nyom

PÁRIZS a Pékek, Álmok, Rue-k, Illatok, Zenék, Stílusok egyvelege

Prága fölött az ég szivárvánnyal

Romanticseh vártúrák

Rovinj - ékszerdoboz a templom alatt

Spanyolország: mór mámor, Don Quijote, Andalúzia, Gaudí - és most már Woody Allen -Barcelonája

Franciaország ékköve: az Azúrpart

Olaszország mindig sok mediterrán örömöt kínál

Szem-szájnak, fülnek ingere

Nyomokban még Klimtet is tartalmaz

Porzik a siker útján a Spamalot-vágta

Nagyon szegények lettünk - Vekeredi László halálára (1924-2009)

Bevadult karácsony

Tág és színes a Vodka-univerzum...

Pulykát tekercseltem - karácsonyra is jó lett

Térdre borult Budapesten Leonard Cohen

Nem várt már az indián nyár beköszöntéig Cseh Tamás

Bélszín carpaccio meg a többiek : a guszta hidegtálak bármelyik évszakot feldobják

Válságkonyha juszt is jó ízekkel, ötletekkel !

RADNÓTI MIKLÓS: 100

Rántott csibe takarékos-finoman

Az a jó öreg pogácsa évezredeket köt át

Lévai Katalin kliséinek kiskertje

Flekken medvetalpakon

Stroganoff-bélszín: az egyszerű luxus

A nagy ünnepi sertéspörkölt

A tavasz nyerő párosa: fejessaláta tojásos nokedlivel...

Kocsonya - hideg napok vigasza

Mint maceszgombóc a Vatikánban....

Megkegyelmeztünk Malackának - nem került a gulyáslevesbe!

Fejjel Allahnak

Szezám csukódj! Kínai kel, karfiol csőben sütve

Töltöttkáposzta uram módjára

Magyaros minestrone után hungarikum rétes

Bableves csipetkével - sörkorcsolya felső fokon

Bombay alu Budapesten

Hrabal szárnyacskái San Francisco-ig repítenek

PC helyett PK: politikai konyha, ahol én zsidózok...

Sajtos guba, a kaják nyári Mikulása

Caesar-saláta (magyar kisöccsei)

Polpették magyarítva - sajttól borzas húsgombóckák

Dávid hala

In mermoriam Darvas Iván 1925-2007

Csíkosiszta csirkemájak, vörösborban úszó szivek

Lángos paradicsom leveskével

Brassói aprópecsenye ürügyén erdélyi emlékek

Alain Delon és Mireille Darc együtt járták Madison poros útjait a Champes-Elysées-n

Retro: "A krumplileves, az legyen kromplileves" - antinosztalgia a 3.60-as kenyér korából

SünDisznó az asztalon

Fogyókúrás csirke Stahl-ruhában

Palacsinta: a miénk aztán igazán röpül - a goffrink meg kockáshasú ;-))

Lasagne - jó magyarosan pulykából, a Hálaadás Napja főszereplőjéből

Újházy-variációink és a francia kapcsolat

Vega-gyönyör Dóritól: rántott sajt és gombafejek

Mit rejt a háromlábú csirke hasa?

Csak jó tökösen!

Fokhagyma, vámpírok - Vámpírok bálja

Lecsó (avagy Oscar-díjasan L`ecsó :-)), gyuvecs - éhhalál elleni gyorsbevetésű csodafegyver!

Barcelona töltött paprikája meg a miénk - két külön ízvilág

Bella Itália! (pár falatnyi belőled, egy szerény magyar hűtőből...)

Túrógombóc frissítve, óhohohóóó!

Márquez, Dél-Amerika forró szíve

Kusz-kusz és perzsaszőnyegek - az arab világ ajándékai

Sólet, az a kis light-os ;-) finomság

Popey, a spenót-fan tengerész

Szent-Györgyi Albert és a paprikás csirke meséje

Dobverők a tepsiben

Pizzára fel avagy tésztaság tényleg fél egészség!

Gomba: az étkek kalapos nagyasszonya

Stefánia, Te drága, annyian szeretnek!

Gyökérkezelés

Massát megmentették, de a gyalogbetegnek tavaly halált hozott a honvédosok közönye - nem vagyok meglepve!

Mit ér a magyarságunk?

2009, szeptember 5-e, Freddy Mercury születésnapja:. vajh megint vérbe borul a homokozó??

Vágó és legújabb csapata kíméletlen harcban az ezotériával

Nincs nyugi romaügyben... De ez így nem mehet tovább! -

Rettegett Viktor

Kutyafül

Szégyen, hogy mekkora "állat" az ember!

Ali-balett négy felvonásban

Macskahalál egy kurva film miatt - következmény? Ja, az nincs ilyenért Magyarországon...

MANCSról film készülne Jean Renoval - Mi a kutyusaink emlékét itt is őrizzük

Nőből vagyunk

A Korai Fejlesztőknél soha nincs elég korán!

Párizsi bevásárlótúrán: Lafayette-től Chanelig

Somától Salma Hayek melléig

Dr. Katona Ferenc , a kicsik 1000 %-os ORVOSA

Angelina Jolie vintage-mániája - noha nála ez azért nem a spórolás, csakis a vadászat szelíd őrülete

A pénz beszól

Brüsszeli Green Week: egyetlen kelet-európai részvevőként meghívták a Zöld homlokzat-projekt gazdáját

Spórkassza: hogyan éljük túl a gázvita által kinyitott jégcsapot meg a többi nyalánkságot?

********

ANGOLTANÍTÁS ÉS FORDÍTÁS:
www.teleteacher.hu


Archívum

Fotógaléria




Stroganoff-bélszín: az egyszerű luxus

Néha meg kell engednünk magunknak a nagyvilágiság csábítását. Miért, miért??? L`Oreál-os szlogennel: Mert megérdemeljük! Én aztán - itt nyomon követhetően -igazán imádom az "eccerűűű", olcsó ám jó magyar főztöket; ezért utálom is, ha valaki itthon mindig csak az ezt lenéző proccságát bizonyítja a csillagászati összegekért beszerezhető alapanyagokból eszkábált külföldi csodákkal, de....... MINDIG VAN EGY DE. Amikor meginog a kőkemény pénzügyi fegyelem, és az ember a lovak közé hajítja önfeledten a szigorú kontroll gyeplőjét. Nos, velem is ez történt, mikor vendégeket vártunk egy péntek estére. Ki akartam vágni a rezet (és nem a szokássá lett balesetveszélyes, fémgyűjtó módon ;-))) Ukázt adtam tehát piaci beszerzőmnek, drága jó uramnak, hogy a Lehelről - van, ki e nevet nem ismeri??? - most finom marha http://www.konyhamester.hu/index.php?frameaddress=http://www.konyhamester.hu/a_r_t/anyag/A05.htm szűzpecsenyét, vesepecsenyét illetve mindközönségesen BÉLSZÍNT hozzon. Mivel ez a legdrágább árú hús (homárban nem utazom) - 40 dkg-nyi volt belőle több, mint 3000 forint - meg kell becsülni! Nem vagyunk válogatósok ;-)): szeretjük mi nagyon a nyersen fogyasztható tatárbifszteket (ledarálva összekeverjük pirospaprikával, borssal, a jól megmosott!! héjából feltört tojással, sóval, apróra vágott hagymával, mustárral, stb. és pirítósra kenjük: isteni!!), az á point= enyhén véres, hirtelen sütöttet (míg a well-done a jól átsütöttet jelenti) tükörtojattal vagy fűszervajjal a tetején, aztán a jóféle Budapest-fazonút (zöldborsós paprikás szafttal leöntve) meg a bélszín tournedost (ahány ház, annyiféle készítése), a Rossini-módra sütöttet (gombával - nota bene szarvasgombával- libamájjal, stb.)no meg ezt a Stroganoff-módon készültet.

Ez a név egy hatalmas vagyonú és hatalmú orosz kereskedő- majd később bárói, grófi családot jelöl, amely IV. azaz Rettegett Iván cár alatt kezdte összehordani szorgos hangya módján a vagyonát só- és ércbányák nyitásával, szőrmekereskedelemmel. Ez utóbbi esetében kicsit nagyon leigázták a zürjéneket ott, a messzi Szibériában http://www.kislexikon.hu/sztroganov.html, de akkoriban ez bevett szokás volt.... Később a barokk, majd a felhőtlen rokokó pazar éveiben - segítve a birodalomépítő I. Péter cárt munkálkodásában, s ezért sok stallumot elnyerve - fényűző palotát emeltek a szentpétervári Nyevszkíj proszpekten és vidáman élték a dúsgazdag, befolyásos arisztokraták életét. Francia személyzetük egyik tagja, a szakács tiszteletükre ihlette ezt a fejedelmi étket, mely úgy terjedt el a világban, mint az orosz luxus egyik jellegzetessége a kaviáron túl.



Persze, a Nagy Októberi Forradalom vihara 1917-ben őket is elsodorta a teli húsosfazék mellől... Most a BL-ben nagy csatában második lett Chelsea-t birtokló, hajdani árvagyerek orosz Abramovics (aki irdatlan vagyonát ilyen kis mismásokra költi Londonban, a Riviérán, Aspenben és Moszkvában):http://velvet.hu/celeb/penz080616/ és más mágnásaik - jó időben jó helyen lezabrálva a majd húsz éve atomjaira szétesett SZU hatalmas kőolaj- és egyéb vagyonát - élik azt az elképzelhetetlenül pazar életet, ami anno Sztorganovék osztályrésze lehetett. Hát persze , a mi XXI. századi körülményeink között... A Cannes-i, nizzai és egyéb frekventált, toplistás üdülőhelyek horribilis árú üzleteiben - mü govorím po rússzki=beszélünk oroszul - felirat hirdeti, hogy mennyire vágyva vággyák a mai exszovjet szerencselovagokat. Kedvenc ottani - Saint Tropez-i - festőnk, Iván Hor http://www.lico-art.hu/media/cikkek.php?cikk=7 is azt meséli, hogy a legbőkezűbb vásárlói ezek az újgazdag, "pénz nem számít" orosz turisták... (Ő, aki `56 szovjet megszállása miatt menekült el kamaszként Budapestről, most rájuk vár két galériájában a tenger partján... No comment.)

Nos a Stroganoff-bélszín (franciás írásmódban) amennyire isteni, annyira egyszerű bárkinek megfőzni - szerintem. A 40 dkg szép, szeletekben kimért vöröslő húst felcsíkoztam, majd színesborsos olivaoajban eltettem egy napra érlelődni a jégre. Másnap vásároltunk hozzá még 10 dkg-nyi gépsonkát, fél l főzőtejszínt - az uram sajna elfelejtett csem. ubot hozni, ami pedig kellett volna belé, szóval egy-két szál csemege uborka felcsíkozva is pikánsítja - négy-öt fejnyi nagyobb kalpagú champingon gombát. Ez a mennyiség öt adag étel lett.

A felforrósított olivaolajra rádobtam egy fej közepes vöröshagymát felaprítva, puhítottam, majd hozzá a szintén apróra vágott sonkát pirítani . Ebbe a jószagú sercegésben landolt széles ívben a pácolt bélszíncsík-adag. Nem kell kiszikkasztani, épp rózsaszínre-puhára sütve finom!! Utána küldtem a szeletekre vágott - jól megmosott - gombákat (ide kéne mellé az ubi!!) és együtt elkezdtem összerottyantani. A gomba hamar levet ereszt, akkor jöhet a főzőtejszín belé, sóval, borssal izesítve. Kevergettem egy kis ideig, amíg összeértek a bentvalók. Mivel a bifsztek ehető picit véresen is, nem kell/szabad sokáig kutyulgatni a tűzön - de ha hátszínből készül (ami harmada árban a bélszínnek), akkor sokkal időigényesebb a művelet. Lehet pulykával is csinálni, a szaft mindegyik változatnál ugyanaz.


A lényeg itt az ízharmónia kiteljesedése: az uborkától cseppet savanykás tejszín selymesen befedve a gombás sonkát, ráterül a különlegesen omlós-zamatos marhacsíkokra. Mi héjában főtt, majd sütőben kicsit pirított petrezselymes újkrumlival ettük május fényes havában. De olvastam, hogy sáfrányos rizzsel, olajban sült hercegnőburgonyával (mélyhűtve kapható) is feladható . Szerintem sajtos krumplipürével se lehet rossz, nyammmmmmm... Savanyúságot nem kínáltam mellé, igaz, az előételünk akkor este Cézár-saláta volt bhttp://www.lico-art.hu/media/cikkek.php?cikk=248, ami a vitaminszükségletet bőven kielégítette a maga friss fejessali+paradicsom+kígyóuborka combójával... Nem hízlaló kaja ez az orosz-francia koprodukció, csak egyszerűen isteni - de frissen tanácsos csinálni és tálalni! Ha félórát tartott az összerántása, sokat mondok, tehát nem fárasztó. A köretet és a bélszín pácolását persze előző nap is meg lehet csinálni (sőt a húst kötelező érlelni!)




© 2005 Lico Bt.

Tiffany díszüvegekMédiaZöld homlokzat

www.kronart.hu - KronArt Design - weblapkészítés, reklámgrafika, programozás, dekoráció