media_140x140_1.gifmedia_105x140_1.gifmedia_105x105_1.gifmedia01.gif
media02.gif
media_140x105_1.gif
media_105x105a_1.gif

Vélemények, hozzászólások:
media@lico-art.hu


Kulturális, zenei programokról bővebbet a www.sambosi.hu,

Bemutatkozó

A város mocska

Prága - rulez!!!

"ARENA PLAZA, ahol a trend születik" - van mit dolgozni még ezen

Józsefváros mélyén, ahol a házak összebújnak...

Király utcai gusztustalanságok

Te Szent János Kórház! Atyaég!

Amerre fű nem, csak a szar terem... Felkapott környékek siráma

Linkajánló a javából

Mindenhonnan: művész-világ, A38-as hajó, emmaportal, Nádorfi Krisztina rajongói oldala, Millenáris, szigg.net, stb.

Hová, de hová menjünk???

Szerdán kezdődik a 13. SAMBOSI JAZZ FESZTIVÁL a Belvárosban

El Camino real ORSZÁGÚT

Bécsi impresziók

Bécs, noheimal: most épp Rembrandttal randiztunk

Bécsben újra: Provence-tól Egyiptomig

"Édes hazám, fogadj magadba": Dunakanyar

"Édes hazám, fogadj magadba" - Andocs

Brüsszeli hangulatok 2007- nekik - szokatlanul meleg nyarán

"Édes hazám, fogadj magadba" - Székesfehérvár

Bécsi szelet fél napra

Krakkó kis hideg falatokban - megsózva Wielickával ;-)

Auschwitz - nagyon szubjektíven

PÁRIZSi vegyes felvágott ;-))

Versailles - a pompa szinte agyon nyom

PÁRIZS a Pékek, Álmok, Rue-k, Illatok, Zenék, Stílusok egyvelege

Prága fölött az ég szivárvánnyal

Romanticseh vártúrák

Rovinj - ékszerdoboz a templom alatt

Spanyolország: mór mámor, Don Quijote, Andalúzia, Gaudí - és most már Woody Allen -Barcelonája

Franciaország ékköve: az Azúrpart

Olaszország mindig sok mediterrán örömöt kínál

Szem-szájnak, fülnek ingere

Nyomokban még Klimtet is tartalmaz

Porzik a siker útján a Spamalot-vágta

Nagyon szegények lettünk - Vekeredi László halálára (1924-2009)

Bevadult karácsony

Tág és színes a Vodka-univerzum...

Pulykát tekercseltem - karácsonyra is jó lett

Térdre borult Budapesten Leonard Cohen

Nem várt már az indián nyár beköszöntéig Cseh Tamás

Bélszín carpaccio meg a többiek : a guszta hidegtálak bármelyik évszakot feldobják

Válságkonyha juszt is jó ízekkel, ötletekkel !

RADNÓTI MIKLÓS: 100

Rántott csibe takarékos-finoman

Az a jó öreg pogácsa évezredeket köt át

Lévai Katalin kliséinek kiskertje

Flekken medvetalpakon

Stroganoff-bélszín: az egyszerű luxus

A nagy ünnepi sertéspörkölt

A tavasz nyerő párosa: fejessaláta tojásos nokedlivel...

Kocsonya - hideg napok vigasza

Mint maceszgombóc a Vatikánban....

Megkegyelmeztünk Malackának - nem került a gulyáslevesbe!

Fejjel Allahnak

Szezám csukódj! Kínai kel, karfiol csőben sütve

Töltöttkáposzta uram módjára

Magyaros minestrone után hungarikum rétes

Bableves csipetkével - sörkorcsolya felső fokon

Bombay alu Budapesten

Hrabal szárnyacskái San Francisco-ig repítenek

PC helyett PK: politikai konyha, ahol én zsidózok...

Sajtos guba, a kaják nyári Mikulása

Caesar-saláta (magyar kisöccsei)

Polpették magyarítva - sajttól borzas húsgombóckák

Dávid hala

In mermoriam Darvas Iván 1925-2007

Csíkosiszta csirkemájak, vörösborban úszó szivek

Lángos paradicsom leveskével

Brassói aprópecsenye ürügyén erdélyi emlékek

Alain Delon és Mireille Darc együtt járták Madison poros útjait a Champes-Elysées-n

Retro: "A krumplileves, az legyen kromplileves" - antinosztalgia a 3.60-as kenyér korából

SünDisznó az asztalon

Fogyókúrás csirke Stahl-ruhában

Palacsinta: a miénk aztán igazán röpül - a goffrink meg kockáshasú ;-))

Lasagne - jó magyarosan pulykából, a Hálaadás Napja főszereplőjéből

Újházy-variációink és a francia kapcsolat

Vega-gyönyör Dóritól: rántott sajt és gombafejek

Mit rejt a háromlábú csirke hasa?

Csak jó tökösen!

Fokhagyma, vámpírok - Vámpírok bálja

Lecsó (avagy Oscar-díjasan L`ecsó :-)), gyuvecs - éhhalál elleni gyorsbevetésű csodafegyver!

Barcelona töltött paprikája meg a miénk - két külön ízvilág

Bella Itália! (pár falatnyi belőled, egy szerény magyar hűtőből...)

Túrógombóc frissítve, óhohohóóó!

Márquez, Dél-Amerika forró szíve

Kusz-kusz és perzsaszőnyegek - az arab világ ajándékai

Sólet, az a kis light-os ;-) finomság

Popey, a spenót-fan tengerész

Szent-Györgyi Albert és a paprikás csirke meséje

Dobverők a tepsiben

Pizzára fel avagy tésztaság tényleg fél egészség!

Gomba: az étkek kalapos nagyasszonya

Stefánia, Te drága, annyian szeretnek!

Gyökérkezelés

Massát megmentették, de a gyalogbetegnek tavaly halált hozott a honvédosok közönye - nem vagyok meglepve!

Mit ér a magyarságunk?

2009, szeptember 5-e, Freddy Mercury születésnapja:. vajh megint vérbe borul a homokozó??

Vágó és legújabb csapata kíméletlen harcban az ezotériával

Nincs nyugi romaügyben... De ez így nem mehet tovább! -

Rettegett Viktor

Kutyafül

Szégyen, hogy mekkora "állat" az ember!

Ali-balett négy felvonásban

Macskahalál egy kurva film miatt - következmény? Ja, az nincs ilyenért Magyarországon...

MANCSról film készülne Jean Renoval - Mi a kutyusaink emlékét itt is őrizzük

Nőből vagyunk

A Korai Fejlesztőknél soha nincs elég korán!

Párizsi bevásárlótúrán: Lafayette-től Chanelig

Somától Salma Hayek melléig

Dr. Katona Ferenc , a kicsik 1000 %-os ORVOSA

Angelina Jolie vintage-mániája - noha nála ez azért nem a spórolás, csakis a vadászat szelíd őrülete

A pénz beszól

Brüsszeli Green Week: egyetlen kelet-európai részvevőként meghívták a Zöld homlokzat-projekt gazdáját

Spórkassza: hogyan éljük túl a gázvita által kinyitott jégcsapot meg a többi nyalánkságot?

********

ANGOLTANÍTÁS ÉS FORDÍTÁS:
www.teleteacher.hu


Archívum

Fotógaléria




A nagy ünnepi sertéspörkölt

Na igen, nálunk már csak ilyen luxusosan http://www.vallalkozoinegyed.hu/20080519/husz_szazalekkal_dragul_a_serteshus nagyszabásúvá fajulnak a születésnapi események. ;-)) Egészen ad astra: a sertépöriig... De ha 26 éves fiam azt szereti és - épp nem volt érkezésem thai, laoszi, indiai, mexikói és egyéb, jajdedivatossá lett népi "hurálos" csodát rittyenteni (ezeket nem is tudom főzni amúgy) - szerinte én meg tudom is főzni, akkor why not, ahogy Shakespare kérdezhetné? A jó, egyszerűségében mégis fenséges magyar könyha egyik kiemelten népszerű étele ez. A sertés, disznó, gyesznó, stb. néven elhíresült kétújjú patás http://www.kislexikon.hu/sertes_a.html régen lecövekelt már az ember mellett. Hisz svájci leletek alapján megállapítható, hogy az időszámítás előtti évezredekben a könnyen megszeldíthető európai vaddisznó meg esetleg valamilyen ázsiai fajta simán hagyta magát háziasítani. Mindenét fel lehet dolgozni: húsát, zsírját, bőrét, sörtéjét. Ahogy mi fogalmazzuk némileg nagyon hippokrita (álszent) módon, a Rudi - volt egy ilyen német filmecske a családi baráttá váló röfiről, meg hát ugye a nagy klasszikus amerikai Babehttp://www.filmajanlo.hu/index.php?inc=film&id=601 - valahogy mindig ránk hagyományozza a szerveit... Jóságos donor, köszönjük mindenét! Mondjuk - még álságosabb módon - én malacpecsenyét nem is eszem, ahogy borjút se - azok a picikék még éljenek egy kicsit legalább! - és azt se bírom, ha egész alakjában kerül nyársra és utána asztalra, szájában citrommal. Brrrrrrrrrrrr. A pörköltben legalább már annyira nem ismerhető fel. ;-))



A mi pünkösdi ételünk - Pongrác napján született a fiacskám, így ez most 2008-ban ünnep volt (nekünk mindig) - több mint 1kg /120 dkg/ sertéscombból készült. A bejáratott Lehelen http://www.lehel-csarnok.hu/tortenel.htm vette az uram, ahogy a többi ételünket is rendszeresen onnan szerzi be. 1 óra parkolás ingyenes, finom a lángos, szemgyönyörködtető a zöldség-gyümölcsfelhozatal, nagy a választék, jók az árak. Nos ezt az onnan hozott mennyiséget szépen megmostam, majd elkezdtem felkockázni, ami nem is volt kis meló. Mivel viszonylag szép sovány volt, nem kellett nagyon sok mócsingot lefarigcsálni róla. A sertéshúsra már mondtak mindenfélét: egészségtelen, tehát rákosít, hízlal, fúj-fúj... A legbibliaibb átkot a zsidók küldték rá; hithű se tőlük, se a mohamedánoknál nem is ehet ilyet, mert hogy rút, mocskos állat őkelme. Persze, mert szegénykének nincsenek verítékmirígyei és ezért nem tud izzadni - hány ember büdösebb nála a hatoson nyáron, ő egek!! - így jobb híján a pocsolyában hűti le magát, sárban dagonyázik, hogy így enyhítse a meleget a testén. De le lehet mosdatni, slaugozni és akkor nem koszosabb egy marhánál, mondjuk. Meg hát van egy veszélyes betegség, amit a húsában esetleg tenyésző bakérium okoz, ez a halálos botulizmus http://www.sulinet.hu/eletestudomany/archiv/1996/9637/06.html. Bénulásos idegmérget termel ez a baci, melyik a hőt nem bírja, tehát ezért kell nagyon alaposan megfőzni-sütni a sertéshúst! (Ezt használják gyengített formában az arc mimikai ráncait eltüntető botoxkezelésben.)

Valószínű, hogy kőtáblás, vándorlós időkben, ott a forró sivatagban korrekt főzés-sütés lehetőségének híján ugye sokszor estek a szegény szemiták ilyen fertőzésnek áldozatul, így egyszerűbb volt megtiltani egyszer s mindenkorra a malachús zabálását. Amúgy ez a földben tenő baktérium fellelhető a halakban, madarakban is, tehát szegény disznót annó hat-hétezer éve kemény diszkriminiáció sújtja egyeseknél ;-)). Manapság újra divatba jön hazánkban az egészségesnek kikiáltott mangalica, a bodridisznó (olyan göndör a szőre). Spanyolországban meg a fekete, erdőben makkoltatott jószágok husából készül a vagyonokért árult serrano sonka, tehát a prémium-lauxuskategória is elérhető általa. Jó páran - mint sokáig George Clooney is - háziállatnak tartják (pl.: vietnami csüngőhasút), hisz nagyon intelligens. A szaglása egyenesen remek, kitúrja a legdrágább szarvasgombát, ha erre beidomítják. És bizony a francia-olasz hegyekben ez a munkája sok röfinek... Szóval az állatok polihisztora, aki azért sajnos bevadulva írt néha embert is. ;-))

Nos a baktériális veszélyek tudatában elkezdtem főzni a szentséges pörit, jó idővel a tálalás előtt. A felkockázott tetemes mennyiségű húst - öt adag lett belőle - a kis olivaolajon megfonnyasztott egy fej felaprított vöröshagymára dobtam. Addig sütöttem, amíg szépen kifehéredett mindegyik kocka. Majd rászórtam a kedvenc rántásom eléréséért egy kanálnyi tönkölylisztet, pirospaprikát. Mindezt megkevertem és hideg vízzel felengedtem. Sóztam tengeri sóval, pici babérlevelet - egy spanyol sráctól tanultuk,hogy még a tészta főzővizébe is kell belőle -, paradicsomot, paprikakarikát, kurkumát, borsot és cseppnyi vörösbort adtam hozzá. Fedő alatt, néha kavargatva szépen elfődögélt magában kb. másfél óráig. Addig bőven volt idő elkészíteni a nokedlit http://www.lico-art.hu/media/cikkek.php?cikk=333, eme étek kiváló kísérőjét. Nekem most épp durumbuzám volt - amibe nem is szoktak tojás tenni olaszéknál - ez sárgásabb és kicsit grízesebb állagot adott. Én persze adtam a kb. 40 dkg durumliszthez 10 dkg tönkölylisztet is (éljen a reformkonyha!!) egy egész tojást és annyi vizet, amivel lágyan rugalmas tészta lett. Állni hagytam, hadd duzzadjanak össze a lisztszemek... Az uborkasaláta se volt ördöngösség: egy nagy kígyóuborkát felszeleteltem, besóztam. Majd leöntve a levét, kikevertem számára olivaolajból, ecetből, pici horcicaból (szlovák mustár: nem annyira erős, karakteres, mint a miénk, némileg fűszeres ízű) dresszinget, fokhagymát is téve hozzá. Azt is állni hagytam a jégen, kis paradicsomkarikákkal színesítve az összhatást, ami így szép hazafias piros-fehér-zöldbe borult...

A pörköltfőzés legmelósabb része a nokedliszaggatás. Kikerülhetetlen menete a következő: szívemhez-mellemhez szorított lyukas serpenyőféleségen áttuszkolom fakanállal az ide-odacsúszkáló tészaságot, mint fél egészséget ( copy right: l`Art pour l`Art-társulat) a lobogó sós-olajos víz felett. Így szép, szabályos galusok pottyannak ki, de erőteljesen kell kavargatni, hogy oda ne száradjon. A végére aztán jól ki lehet dögölni izzadtan a tűzhely mellett, nem mondom! Ilyenkor dúdolja önerősítésnek a kissé elcsigázott házinémber, hogy aszongya>
"Este fess a pesti nő ha kicsike száját festi ő/ csak érte remeg a férfisereg/

nappal stoppol, port töröl/ de este fél kilenc körül/ már dáma megint, taxinak int/

a bárban kacéran flörtöl,/ és nylont visel a lábán/ száz mohó férfiszem rögtön/ jajj leszalad a bokáján/

hajnalban szól a vekkere/ és tele van már a cekkere/ mert nem derogál,/ piacra jár./

délre jó ebédet főz/ csak szépíti őt a gáz a gőz/ mert mindenes is a kis hamis

az égből szállt a Földre a gyönyörű pesti nő/ van úgy hogy hű, hogy hűtelen,/ hogy jószívű, vagy hogy szívtelen/ mert ördög és angyal ő."


Mit mondjak: a taxival bárba járás rohadtul kimaradt az életemből, mint ahogy a stoppolás is (kivéve a boldog hetvenesekben az autóstoppolást...Na azt se én integettem le miniben álldigálva az út szélén "Földvár felé félúton" meg Jugóban, hanem a barátom.) Amikor zubogó vízből szűrővel minden darabot kihalásztam, kicsi liptóival is megbolondítottam, így adtam köretnek a puhára főtt, zamatos pörkölt mellé. Hú, siker volt a köbön, gourmét-kám igen rendesen betermelte, ahogy a család többi tagja is. Nem az a flancos procc kaja, de felvágásmentes, jó söröző-borozó együttlétekhez igencsak ajánlható télen-nyáron! Mélyhűthető, felmelegítve is finom, legfeljebb az összetapadt nokedliket kis tejföllel át lehet keverni.




© 2005 Lico Bt.

Tiffany díszüvegekMédiaZöld homlokzat

www.kronart.hu - KronArt Design - weblapkészítés, reklámgrafika, programozás, dekoráció