media_140x140_1.gifmedia_105x140_1.gifmedia_105x105_1.gifmedia01.gif
media02.gif
media_140x105_1.gif
media_105x105a_1.gif

Vélemények, hozzászólások:
media@lico-art.hu


Kulturális, zenei programokról bővebbet a www.sambosi.hu,

Bemutatkozó

A város mocska

Prága - rulez!!!

"ARENA PLAZA, ahol a trend születik" - van mit dolgozni még ezen

Józsefváros mélyén, ahol a házak összebújnak...

Király utcai gusztustalanságok

Te Szent János Kórház! Atyaég!

Amerre fű nem, csak a szar terem... Felkapott környékek siráma

Linkajánló a javából

Mindenhonnan: művész-világ, A38-as hajó, emmaportal, Nádorfi Krisztina rajongói oldala, Millenáris, szigg.net, stb.

Hová, de hová menjünk???

Szerdán kezdődik a 13. SAMBOSI JAZZ FESZTIVÁL a Belvárosban

El Camino real ORSZÁGÚT

Bécsi impresziók

Bécs, noheimal: most épp Rembrandttal randiztunk

Bécsben újra: Provence-tól Egyiptomig

"Édes hazám, fogadj magadba": Dunakanyar

"Édes hazám, fogadj magadba" - Andocs

Brüsszeli hangulatok 2007- nekik - szokatlanul meleg nyarán

"Édes hazám, fogadj magadba" - Székesfehérvár

Bécsi szelet fél napra

Krakkó kis hideg falatokban - megsózva Wielickával ;-)

Auschwitz - nagyon szubjektíven

PÁRIZSi vegyes felvágott ;-))

Versailles - a pompa szinte agyon nyom

PÁRIZS a Pékek, Álmok, Rue-k, Illatok, Zenék, Stílusok egyvelege

Prága fölött az ég szivárvánnyal

Romanticseh vártúrák

Rovinj - ékszerdoboz a templom alatt

Spanyolország: mór mámor, Don Quijote, Andalúzia, Gaudí - és most már Woody Allen -Barcelonája

Franciaország ékköve: az Azúrpart

Olaszország mindig sok mediterrán örömöt kínál

Szem-szájnak, fülnek ingere

Nyomokban még Klimtet is tartalmaz

Porzik a siker útján a Spamalot-vágta

Nagyon szegények lettünk - Vekeredi László halálára (1924-2009)

Bevadult karácsony

Tág és színes a Vodka-univerzum...

Pulykát tekercseltem - karácsonyra is jó lett

Térdre borult Budapesten Leonard Cohen

Nem várt már az indián nyár beköszöntéig Cseh Tamás

Bélszín carpaccio meg a többiek : a guszta hidegtálak bármelyik évszakot feldobják

Válságkonyha juszt is jó ízekkel, ötletekkel !

RADNÓTI MIKLÓS: 100

Rántott csibe takarékos-finoman

Az a jó öreg pogácsa évezredeket köt át

Lévai Katalin kliséinek kiskertje

Flekken medvetalpakon

Stroganoff-bélszín: az egyszerű luxus

A nagy ünnepi sertéspörkölt

A tavasz nyerő párosa: fejessaláta tojásos nokedlivel...

Kocsonya - hideg napok vigasza

Mint maceszgombóc a Vatikánban....

Megkegyelmeztünk Malackának - nem került a gulyáslevesbe!

Fejjel Allahnak

Szezám csukódj! Kínai kel, karfiol csőben sütve

Töltöttkáposzta uram módjára

Magyaros minestrone után hungarikum rétes

Bableves csipetkével - sörkorcsolya felső fokon

Bombay alu Budapesten

Hrabal szárnyacskái San Francisco-ig repítenek

PC helyett PK: politikai konyha, ahol én zsidózok...

Sajtos guba, a kaják nyári Mikulása

Caesar-saláta (magyar kisöccsei)

Polpették magyarítva - sajttól borzas húsgombóckák

Dávid hala

In mermoriam Darvas Iván 1925-2007

Csíkosiszta csirkemájak, vörösborban úszó szivek

Lángos paradicsom leveskével

Brassói aprópecsenye ürügyén erdélyi emlékek

Alain Delon és Mireille Darc együtt járták Madison poros útjait a Champes-Elysées-n

Retro: "A krumplileves, az legyen kromplileves" - antinosztalgia a 3.60-as kenyér korából

SünDisznó az asztalon

Fogyókúrás csirke Stahl-ruhában

Palacsinta: a miénk aztán igazán röpül - a goffrink meg kockáshasú ;-))

Lasagne - jó magyarosan pulykából, a Hálaadás Napja főszereplőjéből

Újházy-variációink és a francia kapcsolat

Vega-gyönyör Dóritól: rántott sajt és gombafejek

Mit rejt a háromlábú csirke hasa?

Csak jó tökösen!

Fokhagyma, vámpírok - Vámpírok bálja

Lecsó (avagy Oscar-díjasan L`ecsó :-)), gyuvecs - éhhalál elleni gyorsbevetésű csodafegyver!

Barcelona töltött paprikája meg a miénk - két külön ízvilág

Bella Itália! (pár falatnyi belőled, egy szerény magyar hűtőből...)

Túrógombóc frissítve, óhohohóóó!

Márquez, Dél-Amerika forró szíve

Kusz-kusz és perzsaszőnyegek - az arab világ ajándékai

Sólet, az a kis light-os ;-) finomság

Popey, a spenót-fan tengerész

Szent-Györgyi Albert és a paprikás csirke meséje

Dobverők a tepsiben

Pizzára fel avagy tésztaság tényleg fél egészség!

Gomba: az étkek kalapos nagyasszonya

Stefánia, Te drága, annyian szeretnek!

Gyökérkezelés

Massát megmentették, de a gyalogbetegnek tavaly halált hozott a honvédosok közönye - nem vagyok meglepve!

Mit ér a magyarságunk?

2009, szeptember 5-e, Freddy Mercury születésnapja:. vajh megint vérbe borul a homokozó??

Vágó és legújabb csapata kíméletlen harcban az ezotériával

Nincs nyugi romaügyben... De ez így nem mehet tovább! -

Rettegett Viktor

Kutyafül

Szégyen, hogy mekkora "állat" az ember!

Ali-balett négy felvonásban

Macskahalál egy kurva film miatt - következmény? Ja, az nincs ilyenért Magyarországon...

MANCSról film készülne Jean Renoval - Mi a kutyusaink emlékét itt is őrizzük

Nőből vagyunk

A Korai Fejlesztőknél soha nincs elég korán!

Párizsi bevásárlótúrán: Lafayette-től Chanelig

Somától Salma Hayek melléig

Dr. Katona Ferenc , a kicsik 1000 %-os ORVOSA

Angelina Jolie vintage-mániája - noha nála ez azért nem a spórolás, csakis a vadászat szelíd őrülete

A pénz beszól

Brüsszeli Green Week: egyetlen kelet-európai részvevőként meghívták a Zöld homlokzat-projekt gazdáját

Spórkassza: hogyan éljük túl a gázvita által kinyitott jégcsapot meg a többi nyalánkságot?

********

ANGOLTANÍTÁS ÉS FORDÍTÁS:
www.teleteacher.hu


Archívum

Fotógaléria




Újházy-variációink és a francia kapcsolat

Újházy-variációink és a francia kapcsolat

Újházy Ede, a múlt-múlt század nagyhangú, nagytestű, harcsabajszú színésze volt, kedvelt pesti figura, akinek alakításairól ma már alig tudunk valamit. Ami viszont halhatatlanná tette, az saját talámányú levese, ami szintén hungarikum a maga nemében. A ligeti Gundel étterem elődjében, a híres Wampeticsben főzték számára az első ilyen "témájú" lélöttyöt, amikor egyszer elpöttyintette a körülötte ugráló pincérnek, hogy mennyire kedveli tyúkhúst. A figyelmes vendéglősék ezt hallva már ilyesmit adtak elé ebédkor másnap, ő meg állandóan odajárva, szinte naponta finomítgatta, alakítgatta, míg mai fazonjára rátalált. (Életben van-e ez a magatartás még éttermeinkben??) Krúdy Gyula is megírta ennek a gasztronómiai fölfedezésnek a történetét sokszor, ahogy a 100 éves magyar kabaré atyja, Nagy Endre is.

Őszerinte e szálfatermetű, jóhúsban lévő, gyomor-párttag komédiás mindig - ahogy a népdal is tanácsolja - Debrecenbe ment kakasért. Egyenesen imádta azokat a vén jószágokat, amelyek "Belekeményedett izmaiba szerelmi viharok íze-sava gyülemlett össze..." Három napig kellett kukta, AMC és egyéb varázsbödik híján ezeket főzni, hogy ehető is legyen, belepuhuljon az inas, sok csatát megért szárnyashusi a levesbe. Azontúl, hogy izgalmas a története, az se volt mellékes, mennyire omlik el a szájban... A jó íze végett belehajigáltak e baromfit ellepő hideg vízbe mindent: répát, fehérrépát, karfiolt, borsót, gombát, paradicsomot, zellert, karalábét, petrezselyemet, gyömbért, borsot, zöldpaprikát, fokhagymát, paprikát, sót. Lassú gyöngyöző forralással főtte ki magát, lefedetlenül, nehogy megzavarosodjék! Amikor kész lett, kiszedték a húst és /julien/zsülienre= vékony kis hasábokra vágták, ahogy a répát, karalábét, zellert is. A külön vízben kifőtt metélttésztát és ezt az egyveleget mélytányérba halmozták, rámerték az aranyló levet, petruskával díszítették: így fenségeskedett-illatozott Újházy és utódai asztalán. Ha porcelántálban adták "fel" -ahogy én is -, akkor csak nagyjából darabolták el benne a tyúkot, kakast, és metéltet a tányérba porciózták. A kackiás madár legrangosabb részei - taréj, herék - voltak Újházy kedvencei, csak kiválasztottjainak adott néha belőlük kóstolót: komolyan hitte, hogy amint a kakas boldog úrfi-életében, ő is olyan fickós lesz tőlük! Afrodiziákum volt ez szerinte, ami még a halottat is életre galvanizálja, ha szájába öntenek belőle egy picikét. (forrás: internet)

Én ennél sokkal fapadosabban csináltam. :( A Lehelen vett tanyasi, kukoricán tartott kapirgálóst (sima,fiatal csirke volt a szentem) az uram még reggel felszabdalta, ne kelljen később konyhai magányomban karmos lábakkal, egyebekkel -brr! - viaskodnom... Az értékesebbjével paprikás ötleteim voltak másnapra, ezért a mi ál-Újházynkba csak a szárnyai, mája, szíve, fara, egyebe kerültek... Kicsit olivaolajon megpirítottam ezeket a négybe vágott 2-3 fehér- és sárgarépával, majd jött hideg víz a - szó szerint - nyaka közé, és pici tűzön kezdődött a fedetlen, lassú főzés órákig. Pirospaprikával és kurkumával "aranyosítottam"(kutatások megerősítették, hogy a kurkumin, amely erős sárga színű, nagyon hatásos rákmegelőző flavonoid: főleg a vastagbélrákot kerülhetjük el fogyasztásával meg az Alzheimer-kórral szemben is véd) tengeri só az ízét, de belekerült még karalábé is. Én a zellert szagról és ízről is utálom; tudom, hogy az is vágygerjesztő növény pedig, sorry. Borsóm, karfiolom nem is volt, de 6-7 fej gomba azért került bele! Két óra múlva gyönyörűen aranykarikás, áttetsző lett. "Márta néni boglyas házi tésztáját" (így forgalmazzák) főztem ki külön hozzá, majd együtt tálaltam; kinek májjal, kinek alkatrészekkel, kinek csak répával. Hamiskás de finom Újházy lett belőle, vagy két liter.

Az alábbi változatot zöldborsóval is feldobtam, de ebbe is "csak" csirkealkatrészek kerültek pulyka helyett...




DE a lényeg ugyanaz: fedő nélkül, lassan gyöngyözve fődögélni hagyni!! Mivel a tészta romlik meg benne legelőször, tanácsos külön eltenni őket. Mutatós, táplálóan ízletes de azonnali hűtést igénylő leves.

Mellé gyorsan összeütöttem egy kis francia rakott krumplit. Egy előző vacsora miatt kifőzve, meghámozva várt már hat-nyolc nagyobbacska burgonya.http://www.femina.hu/egeszseg/burgonya_gyogyhatas Két keménytojást, tejfölt és kolbász híján 10 dkg -nyi márványsajtot adtam hozzá: krumpli - tojás, tejföl,sajt - krumpli - tojás, tejföl,sajt - krumpli - sajt összeállításban, kicsit sózva mindegyik fejezetet ;-). Nyerő csapatnak bizonyult ez franciaféle, húsz perc alatt ropogósra megsülve! (Természetesen a hagyományos - kolbásszal dúsított - változata is nagy kedvenc nálunk, csak persze kicsit töltősebb...) Könnyű, pikáns ízét a színes paprikasaláta (ecetes, olajos sós vízben, fél fej nagy vöröshagymából vágott szeletekkel érlelődtek ezek a vékonyra gyalult zöldfélék paradicsommal vegyítve, borssal megszórva)kiemelte.

Újházy-variációink és a francia kapcsolat




© 2005 Lico Bt.

Tiffany díszüvegekMédiaZöld homlokzat

www.kronart.hu - KronArt Design - weblapkészítés, reklámgrafika, programozás, dekoráció