media_140x140_1.gifmedia_105x140_1.gifmedia_105x105_1.gifmedia01.gif
media02.gif
media_140x105_1.gif
media_105x105a_1.gif

Vélemények, hozzászólások:
media@lico-art.hu


Kulturális, zenei programokról bővebbet a www.sambosi.hu,

Bemutatkozó

A város mocska

Prága - rulez!!!

"ARENA PLAZA, ahol a trend születik" - van mit dolgozni még ezen

Józsefváros mélyén, ahol a házak összebújnak...

Király utcai gusztustalanságok

Te Szent János Kórház! Atyaég!

Amerre fű nem, csak a szar terem... Felkapott környékek siráma

Linkajánló a javából

Mindenhonnan: művész-világ, A38-as hajó, emmaportal, Nádorfi Krisztina rajongói oldala, Millenáris, szigg.net, stb.

Hová, de hová menjünk???

Szerdán kezdődik a 13. SAMBOSI JAZZ FESZTIVÁL a Belvárosban

El Camino real ORSZÁGÚT

Bécsi impresziók

Bécs, noheimal: most épp Rembrandttal randiztunk

Bécsben újra: Provence-tól Egyiptomig

"Édes hazám, fogadj magadba": Dunakanyar

"Édes hazám, fogadj magadba" - Andocs

Brüsszeli hangulatok 2007- nekik - szokatlanul meleg nyarán

"Édes hazám, fogadj magadba" - Székesfehérvár

Bécsi szelet fél napra

Krakkó kis hideg falatokban - megsózva Wielickával ;-)

Auschwitz - nagyon szubjektíven

PÁRIZSi vegyes felvágott ;-))

Versailles - a pompa szinte agyon nyom

PÁRIZS a Pékek, Álmok, Rue-k, Illatok, Zenék, Stílusok egyvelege

Prága fölött az ég szivárvánnyal

Romanticseh vártúrák

Rovinj - ékszerdoboz a templom alatt

Spanyolország: mór mámor, Don Quijote, Andalúzia, Gaudí - és most már Woody Allen -Barcelonája

Franciaország ékköve: az Azúrpart

Olaszország mindig sok mediterrán örömöt kínál

Szem-szájnak, fülnek ingere

Nyomokban még Klimtet is tartalmaz

Porzik a siker útján a Spamalot-vágta

Nagyon szegények lettünk - Vekeredi László halálára (1924-2009)

Bevadult karácsony

Tág és színes a Vodka-univerzum...

Pulykát tekercseltem - karácsonyra is jó lett

Térdre borult Budapesten Leonard Cohen

Nem várt már az indián nyár beköszöntéig Cseh Tamás

Bélszín carpaccio meg a többiek : a guszta hidegtálak bármelyik évszakot feldobják

Válságkonyha juszt is jó ízekkel, ötletekkel !

RADNÓTI MIKLÓS: 100

Rántott csibe takarékos-finoman

Az a jó öreg pogácsa évezredeket köt át

Lévai Katalin kliséinek kiskertje

Flekken medvetalpakon

Stroganoff-bélszín: az egyszerű luxus

A nagy ünnepi sertéspörkölt

A tavasz nyerő párosa: fejessaláta tojásos nokedlivel...

Kocsonya - hideg napok vigasza

Mint maceszgombóc a Vatikánban....

Megkegyelmeztünk Malackának - nem került a gulyáslevesbe!

Fejjel Allahnak

Szezám csukódj! Kínai kel, karfiol csőben sütve

Töltöttkáposzta uram módjára

Magyaros minestrone után hungarikum rétes

Bableves csipetkével - sörkorcsolya felső fokon

Bombay alu Budapesten

Hrabal szárnyacskái San Francisco-ig repítenek

PC helyett PK: politikai konyha, ahol én zsidózok...

Sajtos guba, a kaják nyári Mikulása

Caesar-saláta (magyar kisöccsei)

Polpették magyarítva - sajttól borzas húsgombóckák

Dávid hala

In mermoriam Darvas Iván 1925-2007

Csíkosiszta csirkemájak, vörösborban úszó szivek

Lángos paradicsom leveskével

Brassói aprópecsenye ürügyén erdélyi emlékek

Alain Delon és Mireille Darc együtt járták Madison poros útjait a Champes-Elysées-n

Retro: "A krumplileves, az legyen kromplileves" - antinosztalgia a 3.60-as kenyér korából

SünDisznó az asztalon

Fogyókúrás csirke Stahl-ruhában

Palacsinta: a miénk aztán igazán röpül - a goffrink meg kockáshasú ;-))

Lasagne - jó magyarosan pulykából, a Hálaadás Napja főszereplőjéből

Újházy-variációink és a francia kapcsolat

Vega-gyönyör Dóritól: rántott sajt és gombafejek

Mit rejt a háromlábú csirke hasa?

Csak jó tökösen!

Fokhagyma, vámpírok - Vámpírok bálja

Lecsó (avagy Oscar-díjasan L`ecsó :-)), gyuvecs - éhhalál elleni gyorsbevetésű csodafegyver!

Barcelona töltött paprikája meg a miénk - két külön ízvilág

Bella Itália! (pár falatnyi belőled, egy szerény magyar hűtőből...)

Túrógombóc frissítve, óhohohóóó!

Márquez, Dél-Amerika forró szíve

Kusz-kusz és perzsaszőnyegek - az arab világ ajándékai

Sólet, az a kis light-os ;-) finomság

Popey, a spenót-fan tengerész

Szent-Györgyi Albert és a paprikás csirke meséje

Dobverők a tepsiben

Pizzára fel avagy tésztaság tényleg fél egészség!

Gomba: az étkek kalapos nagyasszonya

Stefánia, Te drága, annyian szeretnek!

Gyökérkezelés

Massát megmentették, de a gyalogbetegnek tavaly halált hozott a honvédosok közönye - nem vagyok meglepve!

Mit ér a magyarságunk?

2009, szeptember 5-e, Freddy Mercury születésnapja:. vajh megint vérbe borul a homokozó??

Vágó és legújabb csapata kíméletlen harcban az ezotériával

Nincs nyugi romaügyben... De ez így nem mehet tovább! -

Rettegett Viktor

Kutyafül

Szégyen, hogy mekkora "állat" az ember!

Ali-balett négy felvonásban

Macskahalál egy kurva film miatt - következmény? Ja, az nincs ilyenért Magyarországon...

MANCSról film készülne Jean Renoval - Mi a kutyusaink emlékét itt is őrizzük

Nőből vagyunk

A Korai Fejlesztőknél soha nincs elég korán!

Párizsi bevásárlótúrán: Lafayette-től Chanelig

Somától Salma Hayek melléig

Dr. Katona Ferenc , a kicsik 1000 %-os ORVOSA

Angelina Jolie vintage-mániája - noha nála ez azért nem a spórolás, csakis a vadászat szelíd őrülete

A pénz beszól

Brüsszeli Green Week: egyetlen kelet-európai részvevőként meghívták a Zöld homlokzat-projekt gazdáját

Spórkassza: hogyan éljük túl a gázvita által kinyitott jégcsapot meg a többi nyalánkságot?

********

ANGOLTANÍTÁS ÉS FORDÍTÁS:
www.teleteacher.hu


Archívum

Fotógaléria




A tavasz nyerő párosa: fejessaláta tojásos nokedlivel...

...de a sztracsapka se kutya kovászos uborkával!





Hiába, hogy a tavaszi langyosság kicsit megakadt március elején – nem baj: izzítanak a hangulaton a drága honmentőink már 15-ére! – azért mindenki várja már a kikeletet. Most, amikor „tavaszi szél vizet áraszt” és még hűvöset fúj a szoknyák alá, esőt permetez a fejünkre - tudható, hogy a hidegnek lassan vége már. Idén március 23-án lesz húsvét, elég korán -180 valahány évvel ezelőtt volt ilyen, és kb. ugyanennyi esztendő múlva lesz megint... De már azért a piacokon bazsalyog a teliképű fejessaláta, ami - mint ezen a linken http://www.kertpont.hu/index.php3?menu=cikk&cikkid=491 olvasható - igen régi gyógynövény-leszármazottaktól nemesedett mai étellé. Már az ókori egyiptomiak , majd a görögök (Arisztotelész, Galénusz), közvetítésükkel pedig a rómaiak is kedvelték: termesztették, ették, élvezték. Augusztusz császárt súlyos bajából ki is kúrálta e növény fogyasztása. Ezért oltárt is emeltetett neki. Kolostorkertekben – hisz a papok híres növénynemesítők-termesztők voltak - nődögélt sokféle fajtája (a Földközi-tenger mentén ma is a hosszúkásabb levelűeket eszik. Kolombusz és konkvisztádor-kollégái juttatták el innen a Karibi-szigetekre.) Egy ma is honos gyomnövényből , a keszegsalátából származtatják, aminek addig ehető a levélzete és a virága, amíg zsenge... A ma kapható szépszínű fejessali e hosszú nemesítési folyamatok utolsó „gyümölcse”, mely népszerű fogyókúrás étel is kalória híján, de ásványi anyagokkal, vitaminokkal dúsan: http://www.lico-art.hu/media/cikkek.php?cikk=248 is.

A tojásos nokedlivel egyenesen tavaszthozó/idéző ételnek tartják – talán az üde zöld-sárga árnyalata miatt is . Mindenesetre, aki húsmentesen böjtöli tisztára magát húsvétra, az is finomat ehet, ezt megkóstolván. Könnyű elkészíteni és megenni is látványnak kellemes - mindig olcsó, gyors ebéd, vacsora. Én kiskorom óta imádom teli szájjal falni, ;-)



megtanultam hát főzni is. Odébb van igencsak a bonyolult és drága kajáktól, laktató és mutatós…. Kell hozzá három tojás – egy a tésztába, kettő majd a kész galuskákra – és annyi liszt, amennyit a tojás meg a víz felvesz, hogy sima, picit folyós, rugalmas tésztát kapjunk. Ezt leginkább érzésre lehet kimérni. (ez két felnőtt adagja) Én fele-fele arányban használtam bio- azaz teljes kiőrlésű illetve hagyományos finomlisztet (ezért barnásabb a képen). Kell bele némi só + én még valamennyi füstölt sajtot is belereszeltem, pikánsabbá téve… Fel kell forralni 1-1,5 liternyi sós-olajos vizet és abba kell beleszaggatni a trutyit (ami, ha áll félórát, órát, addig jól beduzzad). Az igazi profik vágódeszkára borítják és boszorkányos gyorsasággal késsel aprítják a lobogó vízbe a formás galusokat. Ám hol vagyok én ettől???? De hálisten lehet kapni olyan fémszaggatót, ami egy serpenyőalakú, soklyukú darab. Arra ráöntjük a nyúlós tésztát, és elkezdjük addig kavargatni fakanállal, amíg át nem folyik a vízbe az összes lisztes anyag. Gusztusos, rugalmas falatokat kapunk, de kb. negyedórai kemény fizikai meló ezt „ledarálni”… Nekem megéri, mert nagyon finom lesz! Ahogy az utolsóval is végzünk, jénaiba leszűrjük, majd két tojással elkeverjük. Megsózzuk és a mikróban megmelegítjük úgy, hogy a tojás picit rezgős maradjon rajta.

Amíg a mikrohullámú sütő dolgozik, vagy persze előbb, a fejessalátát leveleire bontva megmossuk – mindent földet kisikálva belőle! – és megszárogatjuk. Mert csak úgy tapad rá az a dresszing, ami evőkanálnyi olivaolajból, fél citrom levéből, késhegynyi mustárból, sóból, vízből áll. Nem szabad agyon ecetezni, cukros vizezni, mert akkor elfonnyad és ehetetlen guzmi lesz! Paradicsommal, kis újhagymával is feldobható: így látványnak is frissítő. Ez a két íz együtt – a könnyen omló galuska és a roppanó savanykásan üde zöldség – a gyomrot ugyan nem terheli de kellemesen megtölti. Ilyen galuska - tojás feltét nélkül -, dukál a csirke- és sertéspörkölthöz; viszont ha kis nyers reszelt krumplival felturbózzuk a tésztáját, majd kifőzés után ráöntjük a pirított szalonnapörc, zsír, juhtúró, tejfel-combót, már meg is érkezünk a sztrapacska mennyeiségéhez (ami Szlovákiában népétel - de a krumplis tésztájú tulképp haluska névre hallgat és a káposztás tésztájú az ottani igazi sztrapi. Nálunk valahogy mégis ez így ragadt meg a köztudatban, tehát maradok én is ennél a variációnál... Jó tudni, hogy jövőre biza már csak euróért szolgálják fel nekünk mindkettőt a jó tót atyafiak ;-) Sörkorcsolyának isteni, meg általában is mindenkor nagyon finom és persze laktató. Képünkön az uram (+ a Nap) készítette sós-fokhagymás kovászos uborkával pózol a "drága".

Apropó, a kovi ubi - jó vendéglői szlengben -, az persze nem a tavasz, hanem már a forró nyár üzenete! Amikor két-három full verőfényes nap várható zivatamentes kánikulai meleggel, na akkor érdemes beindítani az ipart: kinek mennyire van szüksége, annyit vegyen kovászolni való uborkából (más, mint a kigyóugorka: kisebb, rücskösen kopottasabb héjú!!) a piacon. Ehhez hozzá a vásároljon a delikvens, mondjuk a zuram nagy csomag száras-virágos kaprot is, és keressen otthon pár szelet szikkadt - de van aki a pirítottra esküszik - kenyeret. A zöldséget gondosan megmosva - aprólékos háziasszonyok (na nem ilyen a férjem ;-) levágják a két végét is, nehogy keserűvé tegye a művüket - szorosan egymás mellé állítja egy nagy befőttesüvegben. Közé tunkolja elosztva a kaprot, a fokhagyma gerezdeket és a tetejét befedi a kenyérrel. Ezt lobogó, sós vízzel leönti - jó az üveget a mosogató fémtáljába állítani, így nem reped el a hirtelen hőtől - egészen a bödön szájáig. Légmentesen lefedve napos helyre cipeli (mivel nálunk ez a tetőterasz: három emelet séta felfelé majd a kész cuccal lefelé)és várja az érés csodáját. Pár nap múlva, amikor a harszöld színű uborka sárgulni kezd, a leve bugyog, akkor kész is. (nálunk most a dolmányos varjak is belebódultak élvezetébe...) Le kell persze szűrni a katyvaszt róla, utána kisebb üvegekbe porciózni, felönteni a kovászlével és behűteni. Kész is. Csak annyit tudok mondani róla: isteni (főleg, ha eltaláljuk a só ideális arányát)! De a sztrapacska nem szezonétel, így télen elbírja maga mellett a csalamádét is, lényeg a zsíros ízre a savanyúság...




© 2005 Lico Bt.

Tiffany díszüvegekMédiaZöld homlokzat

www.kronart.hu - KronArt Design - weblapkészítés, reklámgrafika, programozás, dekoráció