media_140x140_1.gifmedia_105x140_1.gifmedia_105x105_1.gifmedia01.gif
media02.gif
media_140x105_1.gif
media_105x105a_1.gif

Vélemények, hozzászólások:
media@lico-art.hu


Kulturális, zenei programokról bővebbet a www.sambosi.hu,

Bemutatkozó

A város mocska

Prága - rulez!!!

"ARENA PLAZA, ahol a trend születik" - van mit dolgozni még ezen

Józsefváros mélyén, ahol a házak összebújnak...

Király utcai gusztustalanságok

Te Szent János Kórház! Atyaég!

Amerre fű nem, csak a szar terem... Felkapott környékek siráma

Linkajánló a javából

Mindenhonnan: művész-világ, A38-as hajó, emmaportal, Nádorfi Krisztina rajongói oldala, Millenáris, szigg.net, stb.

Hová, de hová menjünk???

Szerdán kezdődik a 13. SAMBOSI JAZZ FESZTIVÁL a Belvárosban

El Camino real ORSZÁGÚT

Bécsi impresziók

Bécs, noheimal: most épp Rembrandttal randiztunk

Bécsben újra: Provence-tól Egyiptomig

"Édes hazám, fogadj magadba": Dunakanyar

"Édes hazám, fogadj magadba" - Andocs

Brüsszeli hangulatok 2007- nekik - szokatlanul meleg nyarán

"Édes hazám, fogadj magadba" - Székesfehérvár

Bécsi szelet fél napra

Krakkó kis hideg falatokban - megsózva Wielickával ;-)

Auschwitz - nagyon szubjektíven

PÁRIZSi vegyes felvágott ;-))

Versailles - a pompa szinte agyon nyom

PÁRIZS a Pékek, Álmok, Rue-k, Illatok, Zenék, Stílusok egyvelege

Prága fölött az ég szivárvánnyal

Romanticseh vártúrák

Rovinj - ékszerdoboz a templom alatt

Spanyolország: mór mámor, Don Quijote, Andalúzia, Gaudí - és most már Woody Allen -Barcelonája

Franciaország ékköve: az Azúrpart

Olaszország mindig sok mediterrán örömöt kínál

Szem-szájnak, fülnek ingere

Nyomokban még Klimtet is tartalmaz

Porzik a siker útján a Spamalot-vágta

Nagyon szegények lettünk - Vekeredi László halálára (1924-2009)

Bevadult karácsony

Tág és színes a Vodka-univerzum...

Pulykát tekercseltem - karácsonyra is jó lett

Térdre borult Budapesten Leonard Cohen

Nem várt már az indián nyár beköszöntéig Cseh Tamás

Bélszín carpaccio meg a többiek : a guszta hidegtálak bármelyik évszakot feldobják

Válságkonyha juszt is jó ízekkel, ötletekkel !

RADNÓTI MIKLÓS: 100

Rántott csibe takarékos-finoman

Az a jó öreg pogácsa évezredeket köt át

Lévai Katalin kliséinek kiskertje

Flekken medvetalpakon

Stroganoff-bélszín: az egyszerű luxus

A nagy ünnepi sertéspörkölt

A tavasz nyerő párosa: fejessaláta tojásos nokedlivel...

Kocsonya - hideg napok vigasza

Mint maceszgombóc a Vatikánban....

Megkegyelmeztünk Malackának - nem került a gulyáslevesbe!

Fejjel Allahnak

Szezám csukódj! Kínai kel, karfiol csőben sütve

Töltöttkáposzta uram módjára

Magyaros minestrone után hungarikum rétes

Bableves csipetkével - sörkorcsolya felső fokon

Bombay alu Budapesten

Hrabal szárnyacskái San Francisco-ig repítenek

PC helyett PK: politikai konyha, ahol én zsidózok...

Sajtos guba, a kaják nyári Mikulása

Caesar-saláta (magyar kisöccsei)

Polpették magyarítva - sajttól borzas húsgombóckák

Dávid hala

In mermoriam Darvas Iván 1925-2007

Csíkosiszta csirkemájak, vörösborban úszó szivek

Lángos paradicsom leveskével

Brassói aprópecsenye ürügyén erdélyi emlékek

Alain Delon és Mireille Darc együtt járták Madison poros útjait a Champes-Elysées-n

Retro: "A krumplileves, az legyen kromplileves" - antinosztalgia a 3.60-as kenyér korából

SünDisznó az asztalon

Fogyókúrás csirke Stahl-ruhában

Palacsinta: a miénk aztán igazán röpül - a goffrink meg kockáshasú ;-))

Lasagne - jó magyarosan pulykából, a Hálaadás Napja főszereplőjéből

Újházy-variációink és a francia kapcsolat

Vega-gyönyör Dóritól: rántott sajt és gombafejek

Mit rejt a háromlábú csirke hasa?

Csak jó tökösen!

Fokhagyma, vámpírok - Vámpírok bálja

Lecsó (avagy Oscar-díjasan L`ecsó :-)), gyuvecs - éhhalál elleni gyorsbevetésű csodafegyver!

Barcelona töltött paprikája meg a miénk - két külön ízvilág

Bella Itália! (pár falatnyi belőled, egy szerény magyar hűtőből...)

Túrógombóc frissítve, óhohohóóó!

Márquez, Dél-Amerika forró szíve

Kusz-kusz és perzsaszőnyegek - az arab világ ajándékai

Sólet, az a kis light-os ;-) finomság

Popey, a spenót-fan tengerész

Szent-Györgyi Albert és a paprikás csirke meséje

Dobverők a tepsiben

Pizzára fel avagy tésztaság tényleg fél egészség!

Gomba: az étkek kalapos nagyasszonya

Stefánia, Te drága, annyian szeretnek!

Gyökérkezelés

Massát megmentették, de a gyalogbetegnek tavaly halált hozott a honvédosok közönye - nem vagyok meglepve!

Mit ér a magyarságunk?

2009, szeptember 5-e, Freddy Mercury születésnapja:. vajh megint vérbe borul a homokozó??

Vágó és legújabb csapata kíméletlen harcban az ezotériával

Nincs nyugi romaügyben... De ez így nem mehet tovább! -

Rettegett Viktor

Kutyafül

Szégyen, hogy mekkora "állat" az ember!

Ali-balett négy felvonásban

Macskahalál egy kurva film miatt - következmény? Ja, az nincs ilyenért Magyarországon...

MANCSról film készülne Jean Renoval - Mi a kutyusaink emlékét itt is őrizzük

Nőből vagyunk

A Korai Fejlesztőknél soha nincs elég korán!

Párizsi bevásárlótúrán: Lafayette-től Chanelig

Somától Salma Hayek melléig

Dr. Katona Ferenc , a kicsik 1000 %-os ORVOSA

Angelina Jolie vintage-mániája - noha nála ez azért nem a spórolás, csakis a vadászat szelíd őrülete

A pénz beszól

Brüsszeli Green Week: egyetlen kelet-európai részvevőként meghívták a Zöld homlokzat-projekt gazdáját

Spórkassza: hogyan éljük túl a gázvita által kinyitott jégcsapot meg a többi nyalánkságot?

********

ANGOLTANÍTÁS ÉS FORDÍTÁS:
www.teleteacher.hu


Archívum

Fotógaléria




Kocsonya - hideg napok vigasza

Nem sok örömöm van az idei télben (mivel nem síelek, a többiben sem nagyon ;-)), de azért szögezzük le: a kocsonya ezek közé tartozik! Gyerekkoromban persze elfoglalt anyám nem főzött semmit sem, nemhogy ilyet; hát csak a nyálam csorgott, amikor mások erről az étekről regéltek. Apám, látva fokozott vágyaimat ez irányban, néha vásárolt a kádári közértek kínálatából, de az csak ácsorgott az igazi kocsonyák árnyékában… Valami áttetsző, gumiszerű szarból kilógott két szőrös izé, azt jól megpirospaprikázták, befóliázták - oszt ennyi volt a kulináris „bóti” mámor. Pedig a jóféle kocsonya elkészítése azért művészet, noha nem egy bonyolult kaja! Miskolcon, az étekről híres közmondás városában, - ahol hajdan az a bizonyos béka a Három rózsa nevű (ma is láthatóak a falon)kocsma pincéjében beleugrott a még langyos, hűteni kitett edénybe, majd később odadermedve pislogott ki rémülten a vendégre, aki elé mit sem sejtve feltálalták - 2000-től fesztivált is rendeznek tiszteletére! http://www.utisugo.hu/programok/hotel-apartman-info-8485 Meg is érdemli szerintem ;-)).



A férjem műve , aki nagy piacozó, kofarajongó egyed… E minőségében a Lehelen szerezte be a hozzávalókat, úgymint: . 60 dkg sovány sertéscomb, 50 dkg füstölt sertésoldalas és 50-60 dkg füstölt sertéscomb, na meg a LÉNYEG: a két darab szép, megtisztított malacköröm. Ezt a készséges hentes rögvest felaprította hosszában-keresztben, pont úgy, ahogy a kedves vevő kérte. Kézcsók érte, mert otthon ez biza macerkás lett volna ;-))… Ebből oldódik ki ugyanis az a kocsonyásító anyag, ami áttetszővé, finoman reszketővé, aszpikossá teszi a művet! De aki bírja gyomorral, tegye bele bátran a malac fülét, farkát, fejét, stb. Én nem szeretem, ha nagyon emlékeztet az étel az eredetére külsőleg…

Ezeket az adalékokat egy kb. 4-5 l-es – rozsdamentes, nagyon passzentosan záródó, hőmérsékletet kijelző fedelű – edényben feltette este főni TAKARÉKON, GYÖNGYÖZŐEN forrongó, jól megsózott (bár a füstölt hús is sós!) vízben. (Na erre jó uram - hogy már sózott cuccal indított - rá is baszarintott `09-ben, ehetetlenné téve így az ételt! Mikor sótól kiszáradva lázadoztunk a tönkrevágott kaja miatt, fogta magát és újra vett körmöket, hogy megint felfőzze az egészet vízzel higítva, de malaclábbal turbózva... Megmentette az ipari adag kocsonyánkat ezzel, most már mindennap nap boldogan esszük!) Szóval mindenre van megoldás, de a legegyszerűbb mégis az, hogy figyeljünk oda, mennyire sózott hússal ízesítjük! ;-))) (Még valami fontos: ha durr-bele módon sietünk a főzéssel, ezért lobogva felforraljuk, akkor randán szürkés, undorító zavaros lesz!)

Bele lehet dobni még ízfokozónak leveszöldséget, vöröshagymát héjastul a szép színért és a végén mindenképp jó pár gerezd felaprított fokhagymát is, borssal illetve más fűszerrel. 3 órán át – nem kuktában készült! – elfődögélt tehát magában, csendesen zubogva ez az egész miskulancia, némi szagélményt generálva persze... Amikor a húsdarabok megpuhultak, kitette az uram éjszakára a hideg spájzba vagy, ha nem fagy, a kinti párkányra. Ilyenkor klasszul megdermed és az így kicsapódott zsírját szépen le lehet szedni a tetejéről. Így trendibb/light-osabb, ehetőbb lesz ez az ősi étel, hisz mivel nem tocsog a rossz koleszterinben http://www.egeszsegkalauz.hu/egeszsegkalauz-hirek.xhtml?hir_id=10452, nem is hizlal nem is káros, csak FINOM!!! Mert az ízei azért megmaradnak a maguk - nem túúúl - sós, füstölten izgalmas voltukban, úgy, hogy az aranylóan megdermedő kocsonya kellemesen körbefogja a beléhelyezett "bizalmat" ;-)). Mmmmm…
Nos, azért amíg a kóstolásig eljutunk, e zsírtalanított fagyott anyagot megint fel kell olvasztani lassú tűzön. Abból kiszedve lehet aztán gondosan kiporciózni a husit, ugyanis vagyunk a családban, akik a cubákos részeket nem esszük, csak a színhúst. Ali, a lízingkutyánk http://www.lico-art.hu/media/cikkek.php?cikk=318 erről egészen más véleménnyel lehet. Holnap jön, majd beleveszhet ezekbe a mócsingos gyönyörökbe (aztán majd jólnevelten rohan zsíros pofácskáját a legdrágább perzsánkba beletörülni...)

Két keménytojásból vágott szeletekkel, uborkadarabokkal – aki szereti: sárgarépaszálakkal is – díszíthető a tányér alja, amibe a disznódarabok, majd minderre pedig a forró lé kerül. A legizgalmasabb állomás most következik: szépen dermed-e meg? Mi a hideg – előtte gondosan felsikált - konyhakőre tesszük hűlni egy éjszakára különféle edényekben (mivel a frigónkban nincs helyük a lötyögő, teli tányéroknak, de padlat rohadt hideg télen nálunk). Két kb. húszcentis átmérőjű jénaink és négy Carte d`Or-os fagyisdobozunk csurig töltve várta a reggelt.(By the way: szeretem ezt a fajta ínyencséget nyaranta, és kimosva jó szolgálatot tesznek e dobozok egész évben: praktikus kaját tárolni bennük.)

Gyönyörűre sikerült mindegyik! Legszebben úgy tálalható, ha kiborítjuk tányérra és úgy szeleteljük föl, mint a tortát szokás. Túlzás nélkül állíthatjuk, ez a téli asztalok mutatós dísze! Fridzsiderben kb. egy hétig eltartható, utána megromlik sajnos: elnyálkásodik és veszélyes lesz! Fagyasztani viszont nem lehet, mert akkor szilánkos és ehetetlen lesz! Szóval kényes étel tárolás szempontjából, de finom, sőt komplett sör- és borkorcsolya. Megdermedve szállítani is kellemesen lehet, egy fagyisdoboznyi kb. két adagot rejt. Összes gyerekünk vitt belőle ;-)).




© 2005 Lico Bt.

Tiffany díszüvegekMédiaZöld homlokzat

www.kronart.hu - KronArt Design - weblapkészítés, reklámgrafika, programozás, dekoráció