media_140x140_1.gifmedia_105x140_1.gifmedia_105x105_1.gifmedia01.gif
media02.gif
media_140x105_1.gif
media_105x105a_1.gif

Vélemények, hozzászólások:
media@lico-art.hu


Kulturális, zenei programokról bővebbet a www.sambosi.hu,

Bemutatkozó

A város mocska

Prága - rulez!!!

"ARENA PLAZA, ahol a trend születik" - van mit dolgozni még ezen

Józsefváros mélyén, ahol a házak összebújnak...

Király utcai gusztustalanságok

Te Szent János Kórház! Atyaég!

Amerre fű nem, csak a szar terem... Felkapott környékek siráma

Linkajánló a javából

Mindenhonnan: művész-világ, A38-as hajó, emmaportal, Nádorfi Krisztina rajongói oldala, Millenáris, szigg.net, stb.

Hová, de hová menjünk???

Szerdán kezdődik a 13. SAMBOSI JAZZ FESZTIVÁL a Belvárosban

El Camino real ORSZÁGÚT

Bécsi impresziók

Bécs, noheimal: most épp Rembrandttal randiztunk

Bécsben újra: Provence-tól Egyiptomig

"Édes hazám, fogadj magadba": Dunakanyar

"Édes hazám, fogadj magadba" - Andocs

Brüsszeli hangulatok 2007- nekik - szokatlanul meleg nyarán

"Édes hazám, fogadj magadba" - Székesfehérvár

Bécsi szelet fél napra

Krakkó kis hideg falatokban - megsózva Wielickával ;-)

Auschwitz - nagyon szubjektíven

PÁRIZSi vegyes felvágott ;-))

Versailles - a pompa szinte agyon nyom

PÁRIZS a Pékek, Álmok, Rue-k, Illatok, Zenék, Stílusok egyvelege

Prága fölött az ég szivárvánnyal

Romanticseh vártúrák

Rovinj - ékszerdoboz a templom alatt

Spanyolország: mór mámor, Don Quijote, Andalúzia, Gaudí - és most már Woody Allen -Barcelonája

Franciaország ékköve: az Azúrpart

Olaszország mindig sok mediterrán örömöt kínál

Szem-szájnak, fülnek ingere

Nyomokban még Klimtet is tartalmaz

Porzik a siker útján a Spamalot-vágta

Nagyon szegények lettünk - Vekeredi László halálára (1924-2009)

Bevadult karácsony

Tág és színes a Vodka-univerzum...

Pulykát tekercseltem - karácsonyra is jó lett

Térdre borult Budapesten Leonard Cohen

Nem várt már az indián nyár beköszöntéig Cseh Tamás

Bélszín carpaccio meg a többiek : a guszta hidegtálak bármelyik évszakot feldobják

Válságkonyha juszt is jó ízekkel, ötletekkel !

RADNÓTI MIKLÓS: 100

Rántott csibe takarékos-finoman

Az a jó öreg pogácsa évezredeket köt át

Lévai Katalin kliséinek kiskertje

Flekken medvetalpakon

Stroganoff-bélszín: az egyszerű luxus

A nagy ünnepi sertéspörkölt

A tavasz nyerő párosa: fejessaláta tojásos nokedlivel...

Kocsonya - hideg napok vigasza

Mint maceszgombóc a Vatikánban....

Megkegyelmeztünk Malackának - nem került a gulyáslevesbe!

Fejjel Allahnak

Szezám csukódj! Kínai kel, karfiol csőben sütve

Töltöttkáposzta uram módjára

Magyaros minestrone után hungarikum rétes

Bableves csipetkével - sörkorcsolya felső fokon

Bombay alu Budapesten

Hrabal szárnyacskái San Francisco-ig repítenek

PC helyett PK: politikai konyha, ahol én zsidózok...

Sajtos guba, a kaják nyári Mikulása

Caesar-saláta (magyar kisöccsei)

Polpették magyarítva - sajttól borzas húsgombóckák

Dávid hala

In mermoriam Darvas Iván 1925-2007

Csíkosiszta csirkemájak, vörösborban úszó szivek

Lángos paradicsom leveskével

Brassói aprópecsenye ürügyén erdélyi emlékek

Alain Delon és Mireille Darc együtt járták Madison poros útjait a Champes-Elysées-n

Retro: "A krumplileves, az legyen kromplileves" - antinosztalgia a 3.60-as kenyér korából

SünDisznó az asztalon

Fogyókúrás csirke Stahl-ruhában

Palacsinta: a miénk aztán igazán röpül - a goffrink meg kockáshasú ;-))

Lasagne - jó magyarosan pulykából, a Hálaadás Napja főszereplőjéből

Újházy-variációink és a francia kapcsolat

Vega-gyönyör Dóritól: rántott sajt és gombafejek

Mit rejt a háromlábú csirke hasa?

Csak jó tökösen!

Fokhagyma, vámpírok - Vámpírok bálja

Lecsó (avagy Oscar-díjasan L`ecsó :-)), gyuvecs - éhhalál elleni gyorsbevetésű csodafegyver!

Barcelona töltött paprikája meg a miénk - két külön ízvilág

Bella Itália! (pár falatnyi belőled, egy szerény magyar hűtőből...)

Túrógombóc frissítve, óhohohóóó!

Márquez, Dél-Amerika forró szíve

Kusz-kusz és perzsaszőnyegek - az arab világ ajándékai

Sólet, az a kis light-os ;-) finomság

Popey, a spenót-fan tengerész

Szent-Györgyi Albert és a paprikás csirke meséje

Dobverők a tepsiben

Pizzára fel avagy tésztaság tényleg fél egészség!

Gomba: az étkek kalapos nagyasszonya

Stefánia, Te drága, annyian szeretnek!

Gyökérkezelés

Massát megmentették, de a gyalogbetegnek tavaly halált hozott a honvédosok közönye - nem vagyok meglepve!

Mit ér a magyarságunk?

2009, szeptember 5-e, Freddy Mercury születésnapja:. vajh megint vérbe borul a homokozó??

Vágó és legújabb csapata kíméletlen harcban az ezotériával

Nincs nyugi romaügyben... De ez így nem mehet tovább! -

Rettegett Viktor

Kutyafül

Szégyen, hogy mekkora "állat" az ember!

Ali-balett négy felvonásban

Macskahalál egy kurva film miatt - következmény? Ja, az nincs ilyenért Magyarországon...

MANCSról film készülne Jean Renoval - Mi a kutyusaink emlékét itt is őrizzük

Nőből vagyunk

A Korai Fejlesztőknél soha nincs elég korán!

Párizsi bevásárlótúrán: Lafayette-től Chanelig

Somától Salma Hayek melléig

Dr. Katona Ferenc , a kicsik 1000 %-os ORVOSA

Angelina Jolie vintage-mániája - noha nála ez azért nem a spórolás, csakis a vadászat szelíd őrülete

A pénz beszól

Brüsszeli Green Week: egyetlen kelet-európai részvevőként meghívták a Zöld homlokzat-projekt gazdáját

Spórkassza: hogyan éljük túl a gázvita által kinyitott jégcsapot meg a többi nyalánkságot?

********

ANGOLTANÍTÁS ÉS FORDÍTÁS:
www.teleteacher.hu


Archívum

Fotógaléria




Megkegyelmeztünk Malackának - nem került a gulyáslevesbe!

Bizony, ez a jópofa répa-Malackánk



megmenekült a fulladásos haláltól! A természet ilyen aranyos játékszerét mégsem szeletelhetjük-hámozhatjuk éles késsel, mégsem vethetjük forró dézsába, mint a mondókabeli katicabogarat! :) De persze az igazi gulyáslevesbe elengedhetetlen az immunerősítő, bétakarotinban igen gazdag sárgarépa. http://www.vital.hu/themes/health/carrot1.htm. A gulyásleves hungarikum és hiába kapálódzunk ellene, a külföldiek szemében mi mindörökre a gulasch földje maradunk. Van ugyan az irish stew is, http://kihivas2003.neumann-centenarium.hu/ford3/csapat068/gasztronomia/stew.html, ami ürüből, bárányból (is) készülve hasonlít a miénkhez, de itteni pásztorlevesünk azért mégis más. Mivel a marhacsordát - a gulyát - gulyás felügyelte, ez az étel a XIX. század elejéig az ő bográcsában főtt kint a szabad pusztán. (aztán került lassan az úribb közönség konyhájára) Láttam az Arte tévécsatornán egy francia filmet a Hortobágyról. Ott interjúvolták erről is lelkesen a mai - speciel - csikósokat, akik szintén nyílt tűzön készítették ezt az egyszerű de nagyon tartalmas és finom levest a stáb sűrű nyálcsorgása közepette... Mi is szoktunk nyáron igazi bográcsban ilyet főzni, de ez akkor éri meg, ha nagy társaság gyűlik össze rá. Kettőnkért szöszölni vele ott egész nap, na ne má`.... Most a férjem akciós de nagyon szép marhalábszárat vett a Match-ben, 1 kg 20 dkg-t. Ebből rittyentett egy jó téli, csak főzésre való vasárnap délelőtt isteni gulyáslevest,



ami a halászlén http://www.lico-art.hu/media/archivum.php?cikk=76 és a palacsintán http://www.lico-art.hu/media/cikkek.php?cikk=67 túl szintén a sepicialitása. Mire előkászálódtam, már rotyogott a műve - nem kuktában főzte, hanem csendesen zubogtatva egy normál edényben - délelőtt 10-től kettőig, tehát négy kerek órán át.

Felkockázta a húst - ebből a mennyiségből szerintem 10-12 adag simán kijön, még jó, hogy hideg van és kint tudjuk hűteni az erkélyen - , majd olivaolajon (tudom a zsír autentikusabb, de soha azzal nem főztünk) megpirított három közepes fej apróra vágott vöröshagymát. Arra rádobta a husit, és azt is pirította, hogy így összeugorva a külső rostjai megőrízzék a belső szaftosságot. Amikor kifehéredtek a marahalábszár darabjai, rászórt pirospaprikát, megkeverte és felöntötte vízzel. Beleszórt három-négy sárgarépát, tengeri sót (óvatosan!), borsot (egészben is), kis babérlevelet. A 8-10 közepes krumplit héjában főzte ki külön, hogy a húspuhulásban ne essenek majd szét a levesben. Ekkor léptem színre én a segédmunka talajára: ilyen nagyívű dolgoknál az uramnak a kicsire figyelés sajna nem megy. Szépen lehámozni a burgonyát vagy a lányom vagy én szoktam, mert nekünk van elég türelmünk ehhez. Őt kis ottragadt héja, ilyen-olyan pötty abszolút nem zavarja... Minket annál inkább ;-).

Na, szóval amíg a krumplicskák felnégyelve vártak a sorukra, én elkezdtem bekavarni minden népi levesek értelmét a CSIPETKÉT!!! Már a bableveses cikkben http://www.lico-art.hu/media/cikkek.php?cikk=66 is zengedeztem róla. Nem bonyolult, de időigényes. Abban a fent emlegetett francia filmben a hortobágyi jóemberek laza-zazán galuskákat szaggattak a bográcsba, ami biztos finom, de köze nincs a csipetkéhez. Egy egész tojáshoz annyi lisztet - most fehér és napraforgós barna került sorra vegyesen - adunk, amennyiből rugalmas tenyérnyi golyóbis készül. Ne ragadjon a szorgos kézhez, de elég puha legyen. Ha belesodorjuk a lassan forrdogáló lébe, azonnal kifő és nagy mennyiségben finom tölteléke lesz. Kb. félóra, amíg ott kell szórakozni vele (lásd eres, munkás kezeimet ;-) ...



Szerintem megéri a végeredmény, de persze ez az egész macerka el is hagyható... Amikor már utolsókat rúgtam (majdnem szó szerint is), akkor belezuhintottam a felnégyelt krumpit is a lébe; így amíg a csipetkézés folyt, épp átvette a jó ízeket. Én még partizánakcióm keretében kis vörösbort, ici-pici csípős indiai fűszert és valamivel több porított szerecsendiót is tettem hozzá. Akinek jól bírja a gyomra a vad hatásokat, az Erős Pistával ( magyar csípős fűszerpaprika-őrlemény) is nyakon öntheti a tányérjában.



Forrón tálalva az igazi, lehet mellé kenyeret is enni, bár szerintem a csipetke+krumpli combó épp elég tömény... A hús vajpuhává főtt, míg a répa és burgonya épp kellemes állagú maradt. Hidegben sokáig eláll, felmelegítve ugyanolyan finom, mint először, de mélyhűthető is szétosztogatva csavaros üvegben.

Utána egy kis süti,



és kész is a kiadós ebéd! Erről a nem annyira szép, mint kellemes ízű és edénytakarékos ;-)) piskótaszerűségéről már írtam egy nyári cikkben. Idézek tehát magamtól, ami nem semmi ;-): Az a plánéja az ügynek, hogy nem koszol az ember vele semmit se a konyhában az előkészületek során, hiszen azzal a joghurtos pohárral mérünk ki mindent rögtön a tepsibe, aminek a tartalmát felhasználjuk. Tehát kell bele: 1 adag joghurt(csináltam már kefírrel, sovány tejföllel is), majd ha kiürítettük, annak a helyére kerül 2 pohárnyi rétesliszt, 1 pohárnyi cukor (lehet nádcukor, szőlőcukor, stb.) fél pohár olaj, tasak vaníliás cukor, fél tasak sütőpor és 2 egész tojás. A kikent tepsi ezt mind befogadja, és benne jól össze is tudjuk dolgozni a tésztát. Szép aranysárga lesz: kb. félig töltse csak ki a teret, mert nőni fog sütés közben. Belekeverhetünk mindent - meggyet, szedret-egrest (brr!), málnát, apróra vágott barackot, almát, szőlőt, szilvát, ringlót, télen narancsot, banánt -, ami belefér! De gyümölcsös joghurttal még ennyit se kell fáradnunk, bár szerintem a friss gyümi az igazi! Na, most a képen azért barnás a drágám, mert teljes kiőrlésű lisztből csináltam éppen... A gyümis joghurtos szövegem is felül kell vizsgálnom ;-)): hisz azt olvastam, hogy annyi eper, stb. nem terem széles e földünkön, mint amennyit műanyagpohárba zártan kínálnak zamatos falatként... Tehát azok biza` élelmiszervegyészek kreatív találmányai fakérgegből, szir-szarból kikísérletezve, az igazihoz valamelyest hasonlítósra tervezve. Ezek után a lelkesedésem e termékek iránt 0-ra csappant sütésileg is. Inkább az igazit favorizáljuk, akkor legalább tudjuk, mi csúszik le.... ;-))




© 2005 Lico Bt.

Tiffany díszüvegekMédiaZöld homlokzat

www.kronart.hu - KronArt Design - weblapkészítés, reklámgrafika, programozás, dekoráció