media_140x140_1.gifmedia_105x140_1.gifmedia_105x105_1.gifmedia01.gif
media02.gif
media_140x105_1.gif
media_105x105a_1.gif

Vélemények, hozzászólások:
media@lico-art.hu


Kulturális, zenei programokról bővebbet a www.sambosi.hu,

Bemutatkozó

A város mocska

Prága - rulez!!!

"ARENA PLAZA, ahol a trend születik" - van mit dolgozni még ezen

Józsefváros mélyén, ahol a házak összebújnak...

Király utcai gusztustalanságok

Te Szent János Kórház! Atyaég!

Amerre fű nem, csak a szar terem... Felkapott környékek siráma

Linkajánló a javából

Mindenhonnan: művész-világ, A38-as hajó, emmaportal, Nádorfi Krisztina rajongói oldala, Millenáris, szigg.net, stb.

Hová, de hová menjünk???

Szerdán kezdődik a 13. SAMBOSI JAZZ FESZTIVÁL a Belvárosban

El Camino real ORSZÁGÚT

Bécsi impresziók

Bécs, noheimal: most épp Rembrandttal randiztunk

Bécsben újra: Provence-tól Egyiptomig

"Édes hazám, fogadj magadba": Dunakanyar

"Édes hazám, fogadj magadba" - Andocs

Brüsszeli hangulatok 2007- nekik - szokatlanul meleg nyarán

"Édes hazám, fogadj magadba" - Székesfehérvár

Bécsi szelet fél napra

Krakkó kis hideg falatokban - megsózva Wielickával ;-)

Auschwitz - nagyon szubjektíven

PÁRIZSi vegyes felvágott ;-))

Versailles - a pompa szinte agyon nyom

PÁRIZS a Pékek, Álmok, Rue-k, Illatok, Zenék, Stílusok egyvelege

Prága fölött az ég szivárvánnyal

Romanticseh vártúrák

Rovinj - ékszerdoboz a templom alatt

Spanyolország: mór mámor, Don Quijote, Andalúzia, Gaudí - és most már Woody Allen -Barcelonája

Franciaország ékköve: az Azúrpart

Olaszország mindig sok mediterrán örömöt kínál

Szem-szájnak, fülnek ingere

Nyomokban még Klimtet is tartalmaz

Porzik a siker útján a Spamalot-vágta

Nagyon szegények lettünk - Vekeredi László halálára (1924-2009)

Bevadult karácsony

Tág és színes a Vodka-univerzum...

Pulykát tekercseltem - karácsonyra is jó lett

Térdre borult Budapesten Leonard Cohen

Nem várt már az indián nyár beköszöntéig Cseh Tamás

Bélszín carpaccio meg a többiek : a guszta hidegtálak bármelyik évszakot feldobják

Válságkonyha juszt is jó ízekkel, ötletekkel !

RADNÓTI MIKLÓS: 100

Rántott csibe takarékos-finoman

Az a jó öreg pogácsa évezredeket köt át

Lévai Katalin kliséinek kiskertje

Flekken medvetalpakon

Stroganoff-bélszín: az egyszerű luxus

A nagy ünnepi sertéspörkölt

A tavasz nyerő párosa: fejessaláta tojásos nokedlivel...

Kocsonya - hideg napok vigasza

Mint maceszgombóc a Vatikánban....

Megkegyelmeztünk Malackának - nem került a gulyáslevesbe!

Fejjel Allahnak

Szezám csukódj! Kínai kel, karfiol csőben sütve

Töltöttkáposzta uram módjára

Magyaros minestrone után hungarikum rétes

Bableves csipetkével - sörkorcsolya felső fokon

Bombay alu Budapesten

Hrabal szárnyacskái San Francisco-ig repítenek

PC helyett PK: politikai konyha, ahol én zsidózok...

Sajtos guba, a kaják nyári Mikulása

Caesar-saláta (magyar kisöccsei)

Polpették magyarítva - sajttól borzas húsgombóckák

Dávid hala

In mermoriam Darvas Iván 1925-2007

Csíkosiszta csirkemájak, vörösborban úszó szivek

Lángos paradicsom leveskével

Brassói aprópecsenye ürügyén erdélyi emlékek

Alain Delon és Mireille Darc együtt járták Madison poros útjait a Champes-Elysées-n

Retro: "A krumplileves, az legyen kromplileves" - antinosztalgia a 3.60-as kenyér korából

SünDisznó az asztalon

Fogyókúrás csirke Stahl-ruhában

Palacsinta: a miénk aztán igazán röpül - a goffrink meg kockáshasú ;-))

Lasagne - jó magyarosan pulykából, a Hálaadás Napja főszereplőjéből

Újházy-variációink és a francia kapcsolat

Vega-gyönyör Dóritól: rántott sajt és gombafejek

Mit rejt a háromlábú csirke hasa?

Csak jó tökösen!

Fokhagyma, vámpírok - Vámpírok bálja

Lecsó (avagy Oscar-díjasan L`ecsó :-)), gyuvecs - éhhalál elleni gyorsbevetésű csodafegyver!

Barcelona töltött paprikája meg a miénk - két külön ízvilág

Bella Itália! (pár falatnyi belőled, egy szerény magyar hűtőből...)

Túrógombóc frissítve, óhohohóóó!

Márquez, Dél-Amerika forró szíve

Kusz-kusz és perzsaszőnyegek - az arab világ ajándékai

Sólet, az a kis light-os ;-) finomság

Popey, a spenót-fan tengerész

Szent-Györgyi Albert és a paprikás csirke meséje

Dobverők a tepsiben

Pizzára fel avagy tésztaság tényleg fél egészség!

Gomba: az étkek kalapos nagyasszonya

Stefánia, Te drága, annyian szeretnek!

Gyökérkezelés

Massát megmentették, de a gyalogbetegnek tavaly halált hozott a honvédosok közönye - nem vagyok meglepve!

Mit ér a magyarságunk?

2009, szeptember 5-e, Freddy Mercury születésnapja:. vajh megint vérbe borul a homokozó??

Vágó és legújabb csapata kíméletlen harcban az ezotériával

Nincs nyugi romaügyben... De ez így nem mehet tovább! -

Rettegett Viktor

Kutyafül

Szégyen, hogy mekkora "állat" az ember!

Ali-balett négy felvonásban

Macskahalál egy kurva film miatt - következmény? Ja, az nincs ilyenért Magyarországon...

MANCSról film készülne Jean Renoval - Mi a kutyusaink emlékét itt is őrizzük

Nőből vagyunk

A Korai Fejlesztőknél soha nincs elég korán!

Párizsi bevásárlótúrán: Lafayette-től Chanelig

Somától Salma Hayek melléig

Dr. Katona Ferenc , a kicsik 1000 %-os ORVOSA

Angelina Jolie vintage-mániája - noha nála ez azért nem a spórolás, csakis a vadászat szelíd őrülete

A pénz beszól

Brüsszeli Green Week: egyetlen kelet-európai részvevőként meghívták a Zöld homlokzat-projekt gazdáját

Spórkassza: hogyan éljük túl a gázvita által kinyitott jégcsapot meg a többi nyalánkságot?

********

ANGOLTANÍTÁS ÉS FORDÍTÁS:
www.teleteacher.hu


Archívum

Fotógaléria




Szezám csukódj! Kínai kel, karfiol csőben sütve





Előfordult, hogy torlódás volt a fridzsiderben: kínai kel, karfiol tömörült ott egy ideje (van, hogy elfelejtkezünk az eldugottabb polcokon sunnyogókról), amikkel illene kezdeni valamit. Azt viszont nem mondhatnám, hogy megszállott kelkáposzta-és karfiolfan lennék :(((... Előbbit azért nem állom kiskoromtól, mert ahol laktam (most egyre coolabb helynek számít a WestEnd környékén) ott egy zsidó ínségkonyha működött az alagsorban a rendszerváltásig: ez volt a Joint. Külföldről - főleg Amerikából - küldték a pénzt az üzemeltetésére, de hogy hová tűnhetett az a teméntelen dollár??? Mert lepra volt hely is meg a kaja is: állandóan - hajnali fél öttől - csak a rákönyökölhetően masszív kelkáposztabűz áradt szerte-széjjel hosszú évtizedekig! Annyira szar lehetett, mint a bűze: még a rászoruló kisöregek is felháborodva csapták oda a kapunkba a kapott löttyöt, hatalmas üvöltések közepette, hogy ki és mi lopja ki ennyire szemérmetlenül az ő szemüket.... Úgyhogy a hitközségei előljárók napi rendszerességgel tetemre voltak híva a gusztustalan tócsák közé. Persze egyetlen egy ottani hivatlosságot nem láttam én az ott töltött 22 évem alatt! ;-) Na, szóval azóta a szagától is már hányok, az íze is borzasztó szerintem, így ez teljesen kimaradt asszonykorom változatos főzési tudományából. De van fény az éjszakában azért: mert a kínai kel http://www.elelmezesvezetok.hu/szamok/05/02/11.htm, amelyik itthon nem olyan régen jött divatba, más ügy: nincs szinte taszító aromája, ha főzöm-sütöm, kellemes, üde és könnyű. Sok-sok C-vitamin gazdagítja friss-hars zöld leveleit, melyekről már "szüretkor" letépik a keményebb alsó darabokat. Az erei sem ehetetlenek, de a vastagabbját ki is lehet vágni.

Én egy 80 dkg-as darabnak kb. a kétharmadát használtam fel, levelekre szedve, megmosva, megfőzve ecetes vízben . Vele főtt egy fél fej nagyobbacska karfiol http://www.elelmezesvezetok.hu/szamok/06/02/25.htm, ami szintén C-vitaminbomba, rostban dús de szénhidrátban szegény zöldség. Mediterrán vidékről került el a késő reneszánsz idején Olaszországba, majd elterjedt szerte a földön. De Amerikát inkább a brokkoli (ami "testvére" szinte) hódította meg. A karfiol is bír jókora szagélményt eregetni, ha főzzük; ecetes vízben forralása ennek csökkentésében jótékonyan segít... Kéntartalma és rostanyagai miatt fel is tud fújni, és annak biza lehetnek kellemetlen következményei. Erről IS szólt az a svéd kultuszfilm, ami 2008-ban épp 30 éves: a Picasso kalandjaihttp://hu.wikipedia.org/wiki/Picasso_kalandjai. A bohém spanyol piktornak az első felesége Olga Koklova volt, a Gyagilev-balett http://hu.wikipedia.org/wiki/Szergej_Gyagilev táncosnője. A mozidarab épp azt jelenet figurázza ki - de gyilkosan ám! - amikor a karcsú és könnyeden ugrabugráló Olgánk egy karfiolvacsora után fellép a világot jelentő deszkákra. Zúgva és messze száll a szelektől, mint a győzelmi lobogó.. Sőt. Aztán amikor már jóideje elváltak egymástól és Picasso hajókázik egy óceánjárón, rémülten rezzen össze körülnézve, amikor meghallja a felbődülő hajókürtöt: "Olgaaaa????!!" -kérdezi dermedten.

Nos, ennek ellenére azért szakemberek melegen ajánlják mindkét zöldség fogyasztását bélrák, emésztési nehézségek, vitaminpótlás és fogyózás céljából. Amikor az én kelem és karfiolom megpuhult (nem kell agyonfőzni) leöblítettem hideg vízzel. Addigra kifőztem egy keménytojást, kikevertem 1 doboz joghurtból, 1 másik tojásból, pici mustárból, sóból, tejből és pár kanálnyi lisztből folyós palacsintaszerű tésztát, amibe szezámmagokat kevertem. Felvágtam 6-8 húsos bacont három darabra. Beolajoztam olivával a tepsi alját, majd rá a kínai kel leveleit, arra a tojásszeleteket, szalonnát. Megöntöztem e mártással, reszelt sajttal, utána pedig jött a karfiol-emelet. Arra ugyanúgy tojáskarikák, baconok, sajtreszelék. Amíg el nem fogyott a hozzávaló, így haladtam.



A végére is maradt még locsolni való és sok-sok reszelt sajt + szezámmag még. Gyönyörűen megsült - 4-5 adagnyi - kb. 15-20 perc alatt, kitöltve egy közepes tepsit. Ha a bacont elhagyjuk belőle, vegaörömként is funkcionál - már ha a lakto- és ovovegákat leszámítjuk - , hiszen tej, joghurt/tejföl, tojás azért szükséges ehhez a csőben sütéshez, avagy gratinírozáshoz. Ami ezt jelenti egy netes szakinfo szerint: A "csőben sütést", más néven gratinírozást sütőben - vagy grillsütőben - végezzük. Pirítást jelent, mert a különböző csőben sült ételeket először meg kell főzni, esetleg a megfelelő mártással bevonni, így csak rövid ideig kell sütni, azaz csak a felső rétegüket kell megpirítani. Az ily módon sült ételek elkészítését a tálalás idejére időzítsük, különben összeesik, kiszárad." (amúgy ez sem teljesen igaz, mert lehűtve még pár napig finom marad) Ilyesformán sokféle ételt lehet feldobni, határ a most fagyosan csillagos ég.........




© 2005 Lico Bt.

Tiffany díszüvegekMédiaZöld homlokzat

www.kronart.hu - KronArt Design - weblapkészítés, reklámgrafika, programozás, dekoráció