media_140x140_1.gifmedia_105x140_1.gifmedia_105x105_1.gifmedia01.gif
media02.gif
media_140x105_1.gif
media_105x105a_1.gif

Vélemények, hozzászólások:
media@lico-art.hu


Kulturális, zenei programokról bővebbet a www.sambosi.hu,

Bemutatkozó

A város mocska

Prága - rulez!!!

"ARENA PLAZA, ahol a trend születik" - van mit dolgozni még ezen

Józsefváros mélyén, ahol a házak összebújnak...

Király utcai gusztustalanságok

Te Szent János Kórház! Atyaég!

Amerre fű nem, csak a szar terem... Felkapott környékek siráma

Linkajánló a javából

Mindenhonnan: művész-világ, A38-as hajó, emmaportal, Nádorfi Krisztina rajongói oldala, Millenáris, szigg.net, stb.

Hová, de hová menjünk???

Szerdán kezdődik a 13. SAMBOSI JAZZ FESZTIVÁL a Belvárosban

El Camino real ORSZÁGÚT

Bécsi impresziók

Bécs, noheimal: most épp Rembrandttal randiztunk

Bécsben újra: Provence-tól Egyiptomig

"Édes hazám, fogadj magadba": Dunakanyar

"Édes hazám, fogadj magadba" - Andocs

Brüsszeli hangulatok 2007- nekik - szokatlanul meleg nyarán

"Édes hazám, fogadj magadba" - Székesfehérvár

Bécsi szelet fél napra

Krakkó kis hideg falatokban - megsózva Wielickával ;-)

Auschwitz - nagyon szubjektíven

PÁRIZSi vegyes felvágott ;-))

Versailles - a pompa szinte agyon nyom

PÁRIZS a Pékek, Álmok, Rue-k, Illatok, Zenék, Stílusok egyvelege

Prága fölött az ég szivárvánnyal

Romanticseh vártúrák

Rovinj - ékszerdoboz a templom alatt

Spanyolország: mór mámor, Don Quijote, Andalúzia, Gaudí - és most már Woody Allen -Barcelonája

Franciaország ékköve: az Azúrpart

Olaszország mindig sok mediterrán örömöt kínál

Szem-szájnak, fülnek ingere

Nyomokban még Klimtet is tartalmaz

Porzik a siker útján a Spamalot-vágta

Nagyon szegények lettünk - Vekeredi László halálára (1924-2009)

Bevadult karácsony

Tág és színes a Vodka-univerzum...

Pulykát tekercseltem - karácsonyra is jó lett

Térdre borult Budapesten Leonard Cohen

Nem várt már az indián nyár beköszöntéig Cseh Tamás

Bélszín carpaccio meg a többiek : a guszta hidegtálak bármelyik évszakot feldobják

Válságkonyha juszt is jó ízekkel, ötletekkel !

RADNÓTI MIKLÓS: 100

Rántott csibe takarékos-finoman

Az a jó öreg pogácsa évezredeket köt át

Lévai Katalin kliséinek kiskertje

Flekken medvetalpakon

Stroganoff-bélszín: az egyszerű luxus

A nagy ünnepi sertéspörkölt

A tavasz nyerő párosa: fejessaláta tojásos nokedlivel...

Kocsonya - hideg napok vigasza

Mint maceszgombóc a Vatikánban....

Megkegyelmeztünk Malackának - nem került a gulyáslevesbe!

Fejjel Allahnak

Szezám csukódj! Kínai kel, karfiol csőben sütve

Töltöttkáposzta uram módjára

Magyaros minestrone után hungarikum rétes

Bableves csipetkével - sörkorcsolya felső fokon

Bombay alu Budapesten

Hrabal szárnyacskái San Francisco-ig repítenek

PC helyett PK: politikai konyha, ahol én zsidózok...

Sajtos guba, a kaják nyári Mikulása

Caesar-saláta (magyar kisöccsei)

Polpették magyarítva - sajttól borzas húsgombóckák

Dávid hala

In mermoriam Darvas Iván 1925-2007

Csíkosiszta csirkemájak, vörösborban úszó szivek

Lángos paradicsom leveskével

Brassói aprópecsenye ürügyén erdélyi emlékek

Alain Delon és Mireille Darc együtt járták Madison poros útjait a Champes-Elysées-n

Retro: "A krumplileves, az legyen kromplileves" - antinosztalgia a 3.60-as kenyér korából

SünDisznó az asztalon

Fogyókúrás csirke Stahl-ruhában

Palacsinta: a miénk aztán igazán röpül - a goffrink meg kockáshasú ;-))

Lasagne - jó magyarosan pulykából, a Hálaadás Napja főszereplőjéből

Újházy-variációink és a francia kapcsolat

Vega-gyönyör Dóritól: rántott sajt és gombafejek

Mit rejt a háromlábú csirke hasa?

Csak jó tökösen!

Fokhagyma, vámpírok - Vámpírok bálja

Lecsó (avagy Oscar-díjasan L`ecsó :-)), gyuvecs - éhhalál elleni gyorsbevetésű csodafegyver!

Barcelona töltött paprikája meg a miénk - két külön ízvilág

Bella Itália! (pár falatnyi belőled, egy szerény magyar hűtőből...)

Túrógombóc frissítve, óhohohóóó!

Márquez, Dél-Amerika forró szíve

Kusz-kusz és perzsaszőnyegek - az arab világ ajándékai

Sólet, az a kis light-os ;-) finomság

Popey, a spenót-fan tengerész

Szent-Györgyi Albert és a paprikás csirke meséje

Dobverők a tepsiben

Pizzára fel avagy tésztaság tényleg fél egészség!

Gomba: az étkek kalapos nagyasszonya

Stefánia, Te drága, annyian szeretnek!

Gyökérkezelés

Massát megmentették, de a gyalogbetegnek tavaly halált hozott a honvédosok közönye - nem vagyok meglepve!

Mit ér a magyarságunk?

2009, szeptember 5-e, Freddy Mercury születésnapja:. vajh megint vérbe borul a homokozó??

Vágó és legújabb csapata kíméletlen harcban az ezotériával

Nincs nyugi romaügyben... De ez így nem mehet tovább! -

Rettegett Viktor

Kutyafül

Szégyen, hogy mekkora "állat" az ember!

Ali-balett négy felvonásban

Macskahalál egy kurva film miatt - következmény? Ja, az nincs ilyenért Magyarországon...

MANCSról film készülne Jean Renoval - Mi a kutyusaink emlékét itt is őrizzük

Nőből vagyunk

A Korai Fejlesztőknél soha nincs elég korán!

Párizsi bevásárlótúrán: Lafayette-től Chanelig

Somától Salma Hayek melléig

Dr. Katona Ferenc , a kicsik 1000 %-os ORVOSA

Angelina Jolie vintage-mániája - noha nála ez azért nem a spórolás, csakis a vadászat szelíd őrülete

A pénz beszól

Brüsszeli Green Week: egyetlen kelet-európai részvevőként meghívták a Zöld homlokzat-projekt gazdáját

Spórkassza: hogyan éljük túl a gázvita által kinyitott jégcsapot meg a többi nyalánkságot?

********

ANGOLTANÍTÁS ÉS FORDÍTÁS:
www.teleteacher.hu


Archívum

Fotógaléria




Töltöttkáposzta uram módjára

A fiammal is kooperáltunk ezügyben ;-))





Már annyi hó esett november közepéig 2007 végén, mint az előző télen összesen. Ilyenkor nálunk jöhet a gigabyte adag töltöttkáposzta, mert van hová - a kinti párkányra - pakolni azt a hatalmas bödönt, amiben elkészült. Tudjuk - közmondás is aláhúzza -, hogy ez az étel felmelegítve, többször fogyasztva az IGAZI! És tényleg: így összeérnek az ízei, markáns és pikáns,laktató és egészséges lesz egyre jobban és jobban. Hiszen a káposzta http://www.geocities.com/zold_gyum/kaposz.html az egyik legsokoldalúbban egészséges növényünk. Teli van A-, B-komplex, C- és U-vitaminnal, kénnel, jóddal, kaliummal, kalciummal, vassal, klórral és nátriummal, így rák ellen, bélflóra-helyreállításban, gyulladáscsökkentésben verhetetlen. Azonkívül glutaminnal+ aminosavakkal zsúfolt, amik megmentik a májat (a legfőbb méregtelenítő szervünket) az alkohol átkos hatásaitól :lásd korhelyleves!!, mint gyógyír a berúgásra . Leghatékonyabb persze nyersen - a kései fajtáját szokták savanyítani -, de főzve is jó. Persze, állandóan rágyógyulva okozhat emésztési gondokat is, ám akinek candida(gomba)-fertőzése, cukorbaja, idegbaja, reggeli, utazási émelygései vannak, az hamar jobban lehet, ha beépíti táplálékai közé. Főleg, ha más zöldségekkel keveri. A bélflórát - ezzel összefüggésben a bőrt - is eredményesen tisztítja, segíti a jó baktériumok újbóli megtelepedését és ezzel is rákmegelőző hatású.

Az a jó vastagnak tartott - pár hülye sznob által lenézett - magyar konyha is kitüntető helyen kultiválja ezt a "tőtikét": ami a töltött paprikával http://www.lico-art.hu/media/cikkek.php?cikk=41 együtt a török hódoltság máig élvezetes "gyümölcse"... De mellette az erdélyi rakottas, aztán az a fent emlegetett korhelyleves, a káposztásrétes, káposztás cvekedli(kocka) ill. -pogácsa, batyú, stb. is mind ínycsiklandó finomság. Mondjuk engem a paradicsomos káposztával a világból is kikergethet, aki akar, de lehet, hogy valakinek meg épp bejön ez a hajdani menzák réme ;-))...

Most, ahogy a cím is sejteti, újra hagytam drága párom kibontakozni a tűzhely mellett, mert állítólag nagyon kellemes receptre lelt (és mert folyton nyarvog, hogy elnyomom a kuktai zsenialitását) ;-). Let it be! - gondoltam, addig se kellett kikelnem a finom meleg ágyból, ebben a zegernyében szombaton.

Nos, mivel ő a Lehel piac fanja, ott szerzett be mindent pénteken ehhez a nagy neki buzdulásához: úgy mint 3/4 kg darált sertéshúst, 1 kg savanyúkáposztát, hozzá még 30 dkg levelet, egy jódarab füstölt oldalast (azt még aznap este meg is főzte puhára). Majd a darálthúst összekeverte a már omlósra főtt füstölttel, hozzáadott tengeri sót (inkább visszafogottan, mert megszórni lehet utólag, de elvenni belőle nem ;-)), tört feketeborsot, majorannát, felvágott fok- és vöröshagymát (ki mennyit szeret), két férfimaréknyi rizst. Ezt beletöltötte a megmosott levelekbe (amiket kettévágott előtte, mert akkorák voltak), s fogpiszkálóval össztűzve beletette a - most épp oliva- és napraforgóolajból mixelt- felforrósított zsiradékba, amin egy óriási lábosban már ott sercegett a pirospaprikás savanyúkáposztaadag. Így főttek együtt kb. másfél órán át babérlevelekkel megszórva, egész hagymát is bújtatva - nem mondom, jókora "illatot" eregetve... Mivel nekünk nincs elszívónk, ablakot nyitottunk a talpig hóban álldigáló fákra, a by the way kimondottan erre a havas hidegre kitenyészett, mutatós vörös


ezek épp Párizsban, a megmaradt Montmartre-i szőlők mellett virultak

és vajfehér-sárgás díszkáposztákra (áprilisban állítólag megehetők)- seprűként bezúdítva a metsző sarki levegőt. Az is jól kiviszi az ételszagot és legalább nem fogyaszt plusz áramot a "hú de trendin be vagyunk gépesítve"-elv alapján... Jó, oké vállalom: itt maradtunk a XIX. századból. De szerintem - látva azért a globális felmelegedés hatásait: 42 fokos nyár, tornádók, árvizek, szárazság, stb.http://index.hu/tech/tudomany/felm1117/ - csitíthatnánk így is ezen a fenenagy áramzabáláson egy kicsit. :)

Szóval nagyon finom lett a 20 formás töltelék tejfölsipkával feltálalva, kis kenyérrel tunkolgatva - fröccsel leöblítve abszolút kedélyes kocsmahangulatot lehet varázsolni egy ilyen kietlen téleleji ebéd idején is ;-). Amikor a fiam még kisebb volt, az egyik haverjánál mindig hatalmas töltöttkáposzta-készítési verseny dúlt a téli szünetben. Sok baráti család összeállt, és a titkosított nagyi-receptek alapján "öldöklő" küzdelemben gyártották a különböző felfogású káposzta-golyóbisokat. Akadt teljesen avantgard is narancsos-mazsolás!!!! beütéssel és még mi is neveztünk a távolból Dávid révén, elküldve a mamámét, aki erősen savanykásra vette a figurát. A győztes pedig mindig igen büszke volt teljesítményére. (valami sikerélményünk volt, de nem emlékszem a helyezésünkre már...)Én csak hallottam erről a dzsemboriról, de le a kalappal előttük: azt biztos, hogy 10-15 féle káposzta ízét meg nem tudnám különböztetni egymástól! Az a lényeg, hogy jó, egésznapos murivá fajult mindig ez káposztaolimpia...

Ki lehet próbálni ezt a miénket is fejleszteni és variálni: el tudom képzelni a gombócokat húsos baconba is bele göngyölni, lehet a töltelékébe tojást is tenni (a férjem receptje ezt nem kívánta),rizs helyett gerslivel/árpagyönggyel dúsítani, stb. A fenti mennyiség 12 db nagyobb tenyérnyi gombira volt elég.

2008-ban, a közelgő karácsonyra tekintettel Dávid fiam - megkímélvén a sok bajmolódástól - boldogan nekilátott a saját fejlesztésű főztjéhez. (haverjaival szilveszterre ők is indítanak egy ilyen juniorversenyt megint). Erre edzve készítette el a maga verzióját. Amibe én is belepofátlankodtam, mert a gombócokat - 12 nagyobbacskát - én gyúrogattam előző este: 1 kg darált, sovány sertésből, egy zacskó, már megfőzött barnarizsből (olivaolaj meg ez= egészséges táplálékhoz vezető út, nemde?)http://www.hazipatika.com/articles/A_barna_az_igazi?aid=20020404102043;srchkywrd=barnarizs, tengeri sóból, két tojásból, kis rozmaringból, feketeborsból, közepes fej vöröshagymából, vastagabb gerezd fokhagymából és egy szál, apróra belévágott kolbászból. Ám Dávidom a levélbecsavarást nem tudta megoldani (időhiány miatt nem párolta meg a vastag leveleket, így azok nem engedelmeskedtek neki.) Maradt hát a kopasz gombócos változat, nem kell a hódító-leigázó törökök hagyományának uszályában vergódni mindig!!! ;-)) A savanyított szálakat paprikás szaftban forralta, benne főttek a gombócok békésen,amíg sertéshús kész nem lett. Ezt még füstölt oldalas ízesítette. Én némi pezsgővel is locsoltam, hogy le ne égjen - nem tett rosszat neki!!!

Sokan azért ódzkodnak az ilyen étek fogyasztásától, mert szelesít illetve meg is hajt. (például nekem még jól is esett, hogy nem kellett a göngyöleg-levelekkel küzdenem!) De ahogy a belinkelt értekezés is írja, ez csak akkor fordul elő, ha a béltraktusban már nagyon sok a régen lerakódott, ki nem ürült méreganyag. Tehát ez a kellemetlenség még jól is jöhet, ha jelzésnek fogjuk fel: vigyázzunk és figyeljünk oda bensőnk állapotára, mielőtt nagy baj támad!

Fotók: Sebő Gábor




© 2005 Lico Bt.

Tiffany díszüvegekMédiaZöld homlokzat

www.kronart.hu - KronArt Design - weblapkészítés, reklámgrafika, programozás, dekoráció