media_140x140_1.gifmedia_105x140_1.gifmedia_105x105_1.gifmedia01.gif
media02.gif
media_140x105_1.gif
media_105x105a_1.gif

Vélemények, hozzászólások:
media@lico-art.hu


Kulturális, zenei programokról bővebbet a www.sambosi.hu,

Bemutatkozó

A város mocska

Prága - rulez!!!

"ARENA PLAZA, ahol a trend születik" - van mit dolgozni még ezen

Józsefváros mélyén, ahol a házak összebújnak...

Király utcai gusztustalanságok

Te Szent János Kórház! Atyaég!

Amerre fű nem, csak a szar terem... Felkapott környékek siráma

Linkajánló a javából

Mindenhonnan: művész-világ, A38-as hajó, emmaportal, Nádorfi Krisztina rajongói oldala, Millenáris, szigg.net, stb.

Hová, de hová menjünk???

Szerdán kezdődik a 13. SAMBOSI JAZZ FESZTIVÁL a Belvárosban

El Camino real ORSZÁGÚT

Bécsi impresziók

Bécs, noheimal: most épp Rembrandttal randiztunk

Bécsben újra: Provence-tól Egyiptomig

"Édes hazám, fogadj magadba": Dunakanyar

"Édes hazám, fogadj magadba" - Andocs

Brüsszeli hangulatok 2007- nekik - szokatlanul meleg nyarán

"Édes hazám, fogadj magadba" - Székesfehérvár

Bécsi szelet fél napra

Krakkó kis hideg falatokban - megsózva Wielickával ;-)

Auschwitz - nagyon szubjektíven

PÁRIZSi vegyes felvágott ;-))

Versailles - a pompa szinte agyon nyom

PÁRIZS a Pékek, Álmok, Rue-k, Illatok, Zenék, Stílusok egyvelege

Prága fölött az ég szivárvánnyal

Romanticseh vártúrák

Rovinj - ékszerdoboz a templom alatt

Spanyolország: mór mámor, Don Quijote, Andalúzia, Gaudí - és most már Woody Allen -Barcelonája

Franciaország ékköve: az Azúrpart

Olaszország mindig sok mediterrán örömöt kínál

Szem-szájnak, fülnek ingere

Nyomokban még Klimtet is tartalmaz

Porzik a siker útján a Spamalot-vágta

Nagyon szegények lettünk - Vekeredi László halálára (1924-2009)

Bevadult karácsony

Tág és színes a Vodka-univerzum...

Pulykát tekercseltem - karácsonyra is jó lett

Térdre borult Budapesten Leonard Cohen

Nem várt már az indián nyár beköszöntéig Cseh Tamás

Bélszín carpaccio meg a többiek : a guszta hidegtálak bármelyik évszakot feldobják

Válságkonyha juszt is jó ízekkel, ötletekkel !

RADNÓTI MIKLÓS: 100

Rántott csibe takarékos-finoman

Az a jó öreg pogácsa évezredeket köt át

Lévai Katalin kliséinek kiskertje

Flekken medvetalpakon

Stroganoff-bélszín: az egyszerű luxus

A nagy ünnepi sertéspörkölt

A tavasz nyerő párosa: fejessaláta tojásos nokedlivel...

Kocsonya - hideg napok vigasza

Mint maceszgombóc a Vatikánban....

Megkegyelmeztünk Malackának - nem került a gulyáslevesbe!

Fejjel Allahnak

Szezám csukódj! Kínai kel, karfiol csőben sütve

Töltöttkáposzta uram módjára

Magyaros minestrone után hungarikum rétes

Bableves csipetkével - sörkorcsolya felső fokon

Bombay alu Budapesten

Hrabal szárnyacskái San Francisco-ig repítenek

PC helyett PK: politikai konyha, ahol én zsidózok...

Sajtos guba, a kaják nyári Mikulása

Caesar-saláta (magyar kisöccsei)

Polpették magyarítva - sajttól borzas húsgombóckák

Dávid hala

In mermoriam Darvas Iván 1925-2007

Csíkosiszta csirkemájak, vörösborban úszó szivek

Lángos paradicsom leveskével

Brassói aprópecsenye ürügyén erdélyi emlékek

Alain Delon és Mireille Darc együtt járták Madison poros útjait a Champes-Elysées-n

Retro: "A krumplileves, az legyen kromplileves" - antinosztalgia a 3.60-as kenyér korából

SünDisznó az asztalon

Fogyókúrás csirke Stahl-ruhában

Palacsinta: a miénk aztán igazán röpül - a goffrink meg kockáshasú ;-))

Lasagne - jó magyarosan pulykából, a Hálaadás Napja főszereplőjéből

Újházy-variációink és a francia kapcsolat

Vega-gyönyör Dóritól: rántott sajt és gombafejek

Mit rejt a háromlábú csirke hasa?

Csak jó tökösen!

Fokhagyma, vámpírok - Vámpírok bálja

Lecsó (avagy Oscar-díjasan L`ecsó :-)), gyuvecs - éhhalál elleni gyorsbevetésű csodafegyver!

Barcelona töltött paprikája meg a miénk - két külön ízvilág

Bella Itália! (pár falatnyi belőled, egy szerény magyar hűtőből...)

Túrógombóc frissítve, óhohohóóó!

Márquez, Dél-Amerika forró szíve

Kusz-kusz és perzsaszőnyegek - az arab világ ajándékai

Sólet, az a kis light-os ;-) finomság

Popey, a spenót-fan tengerész

Szent-Györgyi Albert és a paprikás csirke meséje

Dobverők a tepsiben

Pizzára fel avagy tésztaság tényleg fél egészség!

Gomba: az étkek kalapos nagyasszonya

Stefánia, Te drága, annyian szeretnek!

Gyökérkezelés

Massát megmentették, de a gyalogbetegnek tavaly halált hozott a honvédosok közönye - nem vagyok meglepve!

Mit ér a magyarságunk?

2009, szeptember 5-e, Freddy Mercury születésnapja:. vajh megint vérbe borul a homokozó??

Vágó és legújabb csapata kíméletlen harcban az ezotériával

Nincs nyugi romaügyben... De ez így nem mehet tovább! -

Rettegett Viktor

Kutyafül

Szégyen, hogy mekkora "állat" az ember!

Ali-balett négy felvonásban

Macskahalál egy kurva film miatt - következmény? Ja, az nincs ilyenért Magyarországon...

MANCSról film készülne Jean Renoval - Mi a kutyusaink emlékét itt is őrizzük

Nőből vagyunk

A Korai Fejlesztőknél soha nincs elég korán!

Párizsi bevásárlótúrán: Lafayette-től Chanelig

Somától Salma Hayek melléig

Dr. Katona Ferenc , a kicsik 1000 %-os ORVOSA

Angelina Jolie vintage-mániája - noha nála ez azért nem a spórolás, csakis a vadászat szelíd őrülete

A pénz beszól

Brüsszeli Green Week: egyetlen kelet-európai részvevőként meghívták a Zöld homlokzat-projekt gazdáját

Spórkassza: hogyan éljük túl a gázvita által kinyitott jégcsapot meg a többi nyalánkságot?

********

ANGOLTANÍTÁS ÉS FORDÍTÁS:
www.teleteacher.hu


Archívum

Fotógaléria




Magyaros minestrone után hungarikum rétes





Tudom, tudom, hogy az az igazi talján minestrone persze más: http://en.wikipedia.org/wiki/Minestrone Ahogy az angol nyelvű szöveg is megemlíti, ez a recept az olasz povera cucina=szegény konyha egyik tipikus esete, amikor mindent beledobáltak, ami az egyszerűbb népek kamráiban, kertjeiben lapult ahhoz, hogy egy kiadós, a hasat jóleső melegen megtöltő lötty kerekedjék belőle. Engem se vezetett más, mit mondjak ezekben a zegernyés (anyagi és hőmérsékleti értelemben véve) időkben. (Bár... Ahhoz képest, hogy mindenki sír-rí, mennyire nagy nyomor van - sok helyen tényleg éheznek gyerekek, felnőttek, ami iszony! - azért pl. a Premier Outletben egy sima novemberi szombat délelőtt el se lehetett férni se a járdán, se a parkolókban a márkás dobozokban tobzódó népektől... Meg aztán kezdődik, gondolom karácsony előttről lévén szó, a plazmatévékért folytatott öldöklő küzdelem is, mer` aztán anélkül kultúrember egy lépést se manapság... Szóval a mi szegényeink egy /tetemes / része azért elég jól él, lekopogom ;-) ) Na, asszony bölcskedés helyett mars vissza a fortyogó bödönhöz! Hisz szerintem a spórolás azzal is kezdődhet/megvalósulhat sokszor, ha egy kis fantáziát viszünk a mindennapi kajákba, így azok kapnak egy különleges, uncsi hétköznapoktól kicsit elvivő ízt, hangulatot.Ez nem pénzkérdés! Én épp ezt kívántam meg, tehát a magam módján elkészítettem, ahogy a meleg rétest is. De mindekettőt kicsit másképp, mint szokás.

Vállalom, mégha el is átkozna egy olasz ezért a "névbitorlásért"... Tehát nekem minestrone=zöldségleves volt az, amit egy borús és derékfájós délelőttömön kotyvasztottam... Talján módinak az egyik fajta azért nem volt nevezhető, mert épp a fő szám: a paradicsom - mivel mostanság már drága és semmi de semmi íze - és a parmezán (pótolta a liptói) hiányzott belőle, másféle zöldség bőven termett viszont ;-)). Olyanok mint - mert épp az volt otthon, mondhatná kórusban az, aki szokott volt olvasni ;-) - sárgarépa feldarabolva, savanyúkáposzta, lila- és póréhagyma vékony karikára szelve, gombafejek szép számmal felaprítva, zöldpaprikacsíkok, babérlevél-darabok. Először a répát kezdtem karamellizálni a forró olivaolajon, majd hozzákevertem kedvenc Czeizel-egészségmegőrző vagy mifene lisztemből egy rántásnyira valót. Aztán a megpirított holmit hideg vízzel leöblítettem, és abba a lassan forrdogáló lébe belekerült még a színe végett kurkuma, némi tejföl/joghurt, kis rozmaring, tengeri só, fehérbors és citromlé cseppekben. Addig fődögéltek együtt, amíg a répa megpuhult. Azalatt elkészítgettem a bélését: épp volt a fridzsiderben friss juhtúró, amit egy tojással, liszttel, kis kaporral elkevertem könnyű tészta-állagúra. Ezt szaggattam a lehető legkisebb - picifejű műanyag - kanállal a levesbe. Gyönyörű pufira növő darabok lettek, jó laktatóak de pehelyfinomak. Ebben a nyálas-havas hideg, komor időben nagyon jólesett két alkalommal is ez a savanykás forró gazdag leves... Át is alakítottam kicsit , hogy máskor, másként is élvezhessük, hisz annyiféle variáció rejlik még benne: zöldbabbal, pici mustárral-ecettel, kaporral, paradicsommal, vajgaluskával - olivás olasz margarin+liszt -, burgonyával kicsit másféle ízűvé.



Szerintem - esetleg tészta nélkül, több savanyúkáposztával (A-, B-,C-és U-vitaminbomba)http://www.lico-art.hu/media/cikkek.php?cikk=306, hagymával, zellerrel, stb. - lehetne fogyókúrás levesnek is kinevezni. Hiszen a korombeliek tán emlékeznek egy olyan korszakra, amikor minden magára valamit is adó ill. magáról kilókat ledobni kívánó asszonyka káposztaleveskúrát csinált. Hogy eredményes lett-e, nem tudom, ez még a húdebiztostutitipp divatéhezés előtti, kőkorszaki időket idézi. Dr.A.e - lehetne írni a Kr.e mintájára.... Volt olyan ismerősöm, akit meghívtam magunkhoz vacsorára férjestül. És ilyenkor az ember lánya azért kitesz magáért: két-három fogás, desszert, stb. kerüljön azért az asztalra ugye... Sütöttem-főztem tehát, mint egy fenékbelőtt Duracell-nyuszmó egész nap. Belibeg a házaspár este hat-hét körül; ám a csaj valami józsef attilai "kegyelmeséktől kis láboskában"-stílusban. Mondom: szia, mi ez? Ja, válaszol lazán, ő most három hétig kapusnyalé-kúrán van,azt nem lehet megszakítani, úgyhogy elhozta magával, ezt fogja enni egész este... Bakker!!! Ezért főztem??? És tényleg: ezt szopogatta végig a lökött luvnyája. Annyival nem lett szebb tőle, de engem legalább kiborított kicsit vele. Bunkóság-e ez? Húszpontos kérdés, felhívhatod anyádat...

Bár a galuskák nagyon finomanra sikerültek és kétszer véve, újra felmelegítve is is jóízű ez a magyaros minestrone, egy kis frissen sült rétes



meg nem árthat semmiképp... Kész réteslapból dolgoztam, mert hát sok mindenre hajlandó vagyok a hasamért - úgymint csipetke-, fánk-, lángos-, pizzagyártás - de hártyavékonyra nyújtani x-szer tésztát nem tudok! Erre itt található millió fajta ötlet:http://retes.lap.hu/, meg egy autentikusnak tűnő recept a Wikiről: "Igazi házirétes tészta

Hozzávalók: 50 dkg rétesliszt, 2 dkg zsír, 1 egész tojás, 1 evőkanál ecet, 2-2,5 dl víz, 1 mokkáskanál só.

A vizet meglangyosítom, belekeverem a sót és az ecetet, majd az összes többi anyaggal együtt közepesen kemény tésztává gyúrom. 4 cipót formálok belőle. Az egyik cipót liszttel meghintett, tiszta abroszra vagy nagy mérető konyharuhára teszem. Tetejét olvasztott zsírral bekenem, és egy alufólia-darabbal betakarva 15 percig pihentetem. Ezután nagyon vékonyra kinyújtom, majd kézzel óvatosan alányúlva kihúzogatom. (Ha valaki nem akar bajlódni a húzogatással, akkor olyan vékonyra nyújtsa, amennyire csak lehetséges.) Bármilyen, tetszés szerinti töltelékkel megtöltöm, felcsavarom és a szokásos módon megsütöm. (A másik három tésztalapot ugyanígy készítem el.)"


Lehet, hogy egyszer kipróbálom mégis (bár zsírral nem szoktam élni)soha nem mondd, hogy soha-alapon... Az viszont tény, hogy ez a fajta tészta is hungarikum a javából! Sós, édes variációinak tényleg csak a fantázia fogyása szab határt. Mikrózható is, mélyhűtve meg sokáig tárolható finomságokkal töltve. Én egy adag felengedett réteslaphoz két nagyobb almát lereszeltem, hozzátördeltem jó maréknyi diót és belekockáztam pár darab ringlót. Ezt összekevertem egy tojással, pár kanál cukorral, zacskó vaníliáscukorral, pici fahéjjal. A kész lapokat kétfelé szedve megkentem kis olivával, majd belesodortam a gyümölcsös pépet. A tekercseket egy tojássárgájával megkentem és odatettem 200 fok körül sülni. Amikor - elég hamar - aranybarna lett, a cukros, citromos fehérjehabbal is átsimogattam, hogy még fényesebb, ropogósabb legyen a teteje. Nagyon finom, szaftosan ízletes lett.

Van olyan is, amikor vastagabbra hagyva meg a tésztát, mondjuk brokkolit teszek bele, olyan magyarfajta kínai tavaszi tekercsnek álcázva. Ilyenkor megfőzöm ecetes(nem lesz bűz a konyhában)-sós vízben a zöldséget, majd összetöröm kicsit és tejfellel, reszelt/márvány sajttal, tojással összevegyítem tölteléknek. Néha húsos bacont is vágok közé. Feltekerve kisütöm, majd tálalásnál kisebb darabra szedve adom tányérra. Szerintem isteni finom (lehet perszer gombával, karfiollal, spenóttal,tökkel!!, stb. megtömni)és még a brokkolira meg a többi, a szülők által egészségesnek becézett kajára oly nyafi kölyöknek is be lehet így csempészni némi vitamint a kényes szervezetébe...




© 2005 Lico Bt.

Tiffany díszüvegekMédiaZöld homlokzat

www.kronart.hu - KronArt Design - weblapkészítés, reklámgrafika, programozás, dekoráció