media_140x140_1.gifmedia_105x140_1.gifmedia_105x105_1.gifmedia01.gif
media02.gif
media_140x105_1.gif
media_105x105a_1.gif

Vélemények, hozzászólások:
media@lico-art.hu


Kulturális, zenei programokról bővebbet a www.sambosi.hu,

Bemutatkozó

A város mocska

Prága - rulez!!!

"ARENA PLAZA, ahol a trend születik" - van mit dolgozni még ezen

Józsefváros mélyén, ahol a házak összebújnak...

Király utcai gusztustalanságok

Te Szent János Kórház! Atyaég!

Amerre fű nem, csak a szar terem... Felkapott környékek siráma

Linkajánló a javából

Mindenhonnan: művész-világ, A38-as hajó, emmaportal, Nádorfi Krisztina rajongói oldala, Millenáris, szigg.net, stb.

Hová, de hová menjünk???

Szerdán kezdődik a 13. SAMBOSI JAZZ FESZTIVÁL a Belvárosban

El Camino real ORSZÁGÚT

Bécsi impresziók

Bécs, noheimal: most épp Rembrandttal randiztunk

Bécsben újra: Provence-tól Egyiptomig

"Édes hazám, fogadj magadba": Dunakanyar

"Édes hazám, fogadj magadba" - Andocs

Brüsszeli hangulatok 2007- nekik - szokatlanul meleg nyarán

"Édes hazám, fogadj magadba" - Székesfehérvár

Bécsi szelet fél napra

Krakkó kis hideg falatokban - megsózva Wielickával ;-)

Auschwitz - nagyon szubjektíven

PÁRIZSi vegyes felvágott ;-))

Versailles - a pompa szinte agyon nyom

PÁRIZS a Pékek, Álmok, Rue-k, Illatok, Zenék, Stílusok egyvelege

Prága fölött az ég szivárvánnyal

Romanticseh vártúrák

Rovinj - ékszerdoboz a templom alatt

Spanyolország: mór mámor, Don Quijote, Andalúzia, Gaudí - és most már Woody Allen -Barcelonája

Franciaország ékköve: az Azúrpart

Olaszország mindig sok mediterrán örömöt kínál

Szem-szájnak, fülnek ingere

Nyomokban még Klimtet is tartalmaz

Porzik a siker útján a Spamalot-vágta

Nagyon szegények lettünk - Vekeredi László halálára (1924-2009)

Bevadult karácsony

Tág és színes a Vodka-univerzum...

Pulykát tekercseltem - karácsonyra is jó lett

Térdre borult Budapesten Leonard Cohen

Nem várt már az indián nyár beköszöntéig Cseh Tamás

Bélszín carpaccio meg a többiek : a guszta hidegtálak bármelyik évszakot feldobják

Válságkonyha juszt is jó ízekkel, ötletekkel !

RADNÓTI MIKLÓS: 100

Rántott csibe takarékos-finoman

Az a jó öreg pogácsa évezredeket köt át

Lévai Katalin kliséinek kiskertje

Flekken medvetalpakon

Stroganoff-bélszín: az egyszerű luxus

A nagy ünnepi sertéspörkölt

A tavasz nyerő párosa: fejessaláta tojásos nokedlivel...

Kocsonya - hideg napok vigasza

Mint maceszgombóc a Vatikánban....

Megkegyelmeztünk Malackának - nem került a gulyáslevesbe!

Fejjel Allahnak

Szezám csukódj! Kínai kel, karfiol csőben sütve

Töltöttkáposzta uram módjára

Magyaros minestrone után hungarikum rétes

Bableves csipetkével - sörkorcsolya felső fokon

Bombay alu Budapesten

Hrabal szárnyacskái San Francisco-ig repítenek

PC helyett PK: politikai konyha, ahol én zsidózok...

Sajtos guba, a kaják nyári Mikulása

Caesar-saláta (magyar kisöccsei)

Polpették magyarítva - sajttól borzas húsgombóckák

Dávid hala

In mermoriam Darvas Iván 1925-2007

Csíkosiszta csirkemájak, vörösborban úszó szivek

Lángos paradicsom leveskével

Brassói aprópecsenye ürügyén erdélyi emlékek

Alain Delon és Mireille Darc együtt járták Madison poros útjait a Champes-Elysées-n

Retro: "A krumplileves, az legyen kromplileves" - antinosztalgia a 3.60-as kenyér korából

SünDisznó az asztalon

Fogyókúrás csirke Stahl-ruhában

Palacsinta: a miénk aztán igazán röpül - a goffrink meg kockáshasú ;-))

Lasagne - jó magyarosan pulykából, a Hálaadás Napja főszereplőjéből

Újházy-variációink és a francia kapcsolat

Vega-gyönyör Dóritól: rántott sajt és gombafejek

Mit rejt a háromlábú csirke hasa?

Csak jó tökösen!

Fokhagyma, vámpírok - Vámpírok bálja

Lecsó (avagy Oscar-díjasan L`ecsó :-)), gyuvecs - éhhalál elleni gyorsbevetésű csodafegyver!

Barcelona töltött paprikája meg a miénk - két külön ízvilág

Bella Itália! (pár falatnyi belőled, egy szerény magyar hűtőből...)

Túrógombóc frissítve, óhohohóóó!

Márquez, Dél-Amerika forró szíve

Kusz-kusz és perzsaszőnyegek - az arab világ ajándékai

Sólet, az a kis light-os ;-) finomság

Popey, a spenót-fan tengerész

Szent-Györgyi Albert és a paprikás csirke meséje

Dobverők a tepsiben

Pizzára fel avagy tésztaság tényleg fél egészség!

Gomba: az étkek kalapos nagyasszonya

Stefánia, Te drága, annyian szeretnek!

Gyökérkezelés

Massát megmentették, de a gyalogbetegnek tavaly halált hozott a honvédosok közönye - nem vagyok meglepve!

Mit ér a magyarságunk?

2009, szeptember 5-e, Freddy Mercury születésnapja:. vajh megint vérbe borul a homokozó??

Vágó és legújabb csapata kíméletlen harcban az ezotériával

Nincs nyugi romaügyben... De ez így nem mehet tovább! -

Rettegett Viktor

Kutyafül

Szégyen, hogy mekkora "állat" az ember!

Ali-balett négy felvonásban

Macskahalál egy kurva film miatt - következmény? Ja, az nincs ilyenért Magyarországon...

MANCSról film készülne Jean Renoval - Mi a kutyusaink emlékét itt is őrizzük

Nőből vagyunk

A Korai Fejlesztőknél soha nincs elég korán!

Párizsi bevásárlótúrán: Lafayette-től Chanelig

Somától Salma Hayek melléig

Dr. Katona Ferenc , a kicsik 1000 %-os ORVOSA

Angelina Jolie vintage-mániája - noha nála ez azért nem a spórolás, csakis a vadászat szelíd őrülete

A pénz beszól

Brüsszeli Green Week: egyetlen kelet-európai részvevőként meghívták a Zöld homlokzat-projekt gazdáját

Spórkassza: hogyan éljük túl a gázvita által kinyitott jégcsapot meg a többi nyalánkságot?

********

ANGOLTANÍTÁS ÉS FORDÍTÁS:
www.teleteacher.hu


Archívum

Fotógaléria




Csíkosiszta csirkemájak, vörösborban úszó szivek

A csirkemájat + szivet egyik nagycsarnokbeli http://www.piaconline.hu/ portyánkon (a piacozás külön műfaj: megfigyelésem szerint pasik szeretik jobban űzni, illetve ők a szórakozás részét veszik ki inkább, ha már ott vannak - nem az a vad begyűjtési láz dolgozik bennük, mint bennünk, a "világ sherpáiban": a nőkben... Jobban el tudnak mélyülni a látványban, a kofákkal való dumákban. Nálunk legalábbis így van.) vettük meg "olyan guszta, majd jó lesz valamire"-alapon pár hete Na, eljött ez a pillanat is ;-)). Kettecskén lévén most épp a fiammal, bevetettem csodafegyvernek a már elhatározott petrezselymes újkrumpli mellé. Mivel szívvel együtt adták szívesen, ebből az izmos testrészből - nem volt sok, hét-nyolc darab, mint a májak - pici pörköltízelítőt



készítettem, vörösborral meglocsolva.(igen eccerű: olivaolajon hagymát dinsztelni, arra rádobni a felszeletelt szívet, megsütni picinykét, majd liszttel-pirospaprikával összekeverve berántani, hideg vizet zuttyintva rá, hogy szaftja testes legyen. Kapott borsot, sót, vörösbort is, rotyogott is benne: fincsi lett!) Pont jól ment a Dávid hozta friss, langyos Szamos-beli http://www.szamosmarcipan.hu/ mennyei juhtúrós pogácsához.

De a lényeg és a figyelem a csíkos húsos baconba csomagolt májacskákon volt.



A csirkénél (egyéb madárnál is) arra azért ügyelni kell a tisztításnál, hogy össze NE vegyüljön az epével, mert akkor használhatatlanul keserű lesz. Nos, ezek már a pulton szépen el voltak elválasztva és jókora méretűek is voltak: egy felnőtt kb. együltő helyében ebből hármat max.! négyet bír elfogyasztani. Nekünk még maradt is pár... Az egészségmániás USA-ban például nagyon nincs hagyománya a májevésnek, mert méregtelenítő szervként az gondolják róla, hogy tömény méregraktár, tehát fúj-fúj és borzadály lenyelni is! San Francisco-i barátném vejét, Travist - aki önmagát édes törtséggel és lényegretörő egyszerűséggel csak per: " bunkó ámerikainak" mutatta be - komoly munka árán vette rá arra, hogy kóstolja meg egyszer halált megvető bátorsággal a resztelt, rántott, sült májat... Miután a fiúka saját legnagyobb meglepetésére ezek után is életben/egészségben maradt, nagyon rácuppant e finomságokra. De a többi x százmilliót még nem tudták megtéríteni ;-))) Én ezt a csirkemájat szalonnába-göngyölést először egy, az Operában tartott igen puccos fogadáson kóstoltam pazarul elegáns Gundel-kivitelezésben http://www.eszemiszom.hu/m.asp?D=VM&M=2&R=6549. Volt mellette aszalt szilva is ugyanígy, szalonnába takarva, ami szintén igen finom, de rám nézve meglehetős gyorsító hatással bír... Ezért ezt csak otthoni meghittségben és a toalettől nem több, mint 10 m távolságra merem azóta is megkockáztatni... De amúgy, akinek azbesztgyomra van - mint pl. az uramnak - annak ajánlom ínyencfalat előételként.

Elkészíteni ezt a kaját szinte gyerekjáték, ha már lenyiszáltuk róluk a szívet meg a hártyákat. Kis olivaolajjal kikent tepsibe lefektettem egymás mellé a húsos, és ettől - a ma oly divatos - piros-fehér csíkosnak látszó bacondarabokba göngyölt májakat. Sózni nem szabad, mert megkeményedik (és a szalonna amúgy is sós), de megtekertem rá bőven a borsszórót (majorannát is elbír), majd pici narancsjuice-t öntöttem rá szaftnak. Lefedtem alufóliálval és a szokott fél hetemen (lemászott beosztás helyett így mérem be a sütőm hőfokát) elkezdtem párolni. A legvégén a grillfokozattal is pirítottam rajtuk, levéve az aulófólia-burkolást, hogy üvegesre-ropogósra sülhessen a szalonnaruha. Húsz perc se kellett az elkészültéhez.

Hozzá a koranyár sztárját, a petrezselymes újkrumplit adtam fel.



Nemrég olvastam a neten én is, hogyan kell igazán ízletesen ezt elkészíteni. Semmi vízben pacsáltatás - sőt az szigorúan tilos!! - , hanem csak magukban párolni fedő alatt, néha-néha rázogatva!! Amikor puhák lesznek, kb. 10-15 perc - persze rájuk kell nézni, nehogy leégjenek -, akkor nagyobb lángon már a petrezselyemmel együtt lehet őket sütve pirultatni. Mi mindig héjában esszük, hisz az alatt van a legtöbb vitaminja! (elég jól megmosni, direkte guszta lesz aranybarna bőrében!) Utána lehet sózni, ám a párolás alatt inkább NE!!! Ehhez a fogáshoz friss paradicsomból, uborkából, márványsajtból, tejfölből, fokhagymából, sóból, Knorr joghurtos salátaöntetből összeütöttem húsz perccel az események előtt finom, üde salátát is. Nem olaszos, nem görögös, hanem csak a mifajta magyar. De jónak jó!




© 2005 Lico Bt.

Tiffany díszüvegekMédiaZöld homlokzat

www.kronart.hu - KronArt Design - weblapkészítés, reklámgrafika, programozás, dekoráció