media_140x140_1.gifmedia_105x140_1.gifmedia_105x105_1.gifmedia01.gif
media02.gif
media_140x105_1.gif
media_105x105a_1.gif

Vélemények, hozzászólások:
media@lico-art.hu


Kulturális, zenei programokról bővebbet a www.sambosi.hu,

Bemutatkozó

A város mocska

Prága - rulez!!!

"ARENA PLAZA, ahol a trend születik" - van mit dolgozni még ezen

Józsefváros mélyén, ahol a házak összebújnak...

Király utcai gusztustalanságok

Te Szent János Kórház! Atyaég!

Amerre fű nem, csak a szar terem... Felkapott környékek siráma

Linkajánló a javából

Mindenhonnan: művész-világ, A38-as hajó, emmaportal, Nádorfi Krisztina rajongói oldala, Millenáris, szigg.net, stb.

Hová, de hová menjünk???

Szerdán kezdődik a 13. SAMBOSI JAZZ FESZTIVÁL a Belvárosban

El Camino real ORSZÁGÚT

Bécsi impresziók

Bécs, noheimal: most épp Rembrandttal randiztunk

Bécsben újra: Provence-tól Egyiptomig

"Édes hazám, fogadj magadba": Dunakanyar

"Édes hazám, fogadj magadba" - Andocs

Brüsszeli hangulatok 2007- nekik - szokatlanul meleg nyarán

"Édes hazám, fogadj magadba" - Székesfehérvár

Bécsi szelet fél napra

Krakkó kis hideg falatokban - megsózva Wielickával ;-)

Auschwitz - nagyon szubjektíven

PÁRIZSi vegyes felvágott ;-))

Versailles - a pompa szinte agyon nyom

PÁRIZS a Pékek, Álmok, Rue-k, Illatok, Zenék, Stílusok egyvelege

Prága fölött az ég szivárvánnyal

Romanticseh vártúrák

Rovinj - ékszerdoboz a templom alatt

Spanyolország: mór mámor, Don Quijote, Andalúzia, Gaudí - és most már Woody Allen -Barcelonája

Franciaország ékköve: az Azúrpart

Olaszország mindig sok mediterrán örömöt kínál

Szem-szájnak, fülnek ingere

Nyomokban még Klimtet is tartalmaz

Porzik a siker útján a Spamalot-vágta

Nagyon szegények lettünk - Vekeredi László halálára (1924-2009)

Bevadult karácsony

Tág és színes a Vodka-univerzum...

Pulykát tekercseltem - karácsonyra is jó lett

Térdre borult Budapesten Leonard Cohen

Nem várt már az indián nyár beköszöntéig Cseh Tamás

Bélszín carpaccio meg a többiek : a guszta hidegtálak bármelyik évszakot feldobják

Válságkonyha juszt is jó ízekkel, ötletekkel !

RADNÓTI MIKLÓS: 100

Rántott csibe takarékos-finoman

Az a jó öreg pogácsa évezredeket köt át

Lévai Katalin kliséinek kiskertje

Flekken medvetalpakon

Stroganoff-bélszín: az egyszerű luxus

A nagy ünnepi sertéspörkölt

A tavasz nyerő párosa: fejessaláta tojásos nokedlivel...

Kocsonya - hideg napok vigasza

Mint maceszgombóc a Vatikánban....

Megkegyelmeztünk Malackának - nem került a gulyáslevesbe!

Fejjel Allahnak

Szezám csukódj! Kínai kel, karfiol csőben sütve

Töltöttkáposzta uram módjára

Magyaros minestrone után hungarikum rétes

Bableves csipetkével - sörkorcsolya felső fokon

Bombay alu Budapesten

Hrabal szárnyacskái San Francisco-ig repítenek

PC helyett PK: politikai konyha, ahol én zsidózok...

Sajtos guba, a kaják nyári Mikulása

Caesar-saláta (magyar kisöccsei)

Polpették magyarítva - sajttól borzas húsgombóckák

Dávid hala

In mermoriam Darvas Iván 1925-2007

Csíkosiszta csirkemájak, vörösborban úszó szivek

Lángos paradicsom leveskével

Brassói aprópecsenye ürügyén erdélyi emlékek

Alain Delon és Mireille Darc együtt járták Madison poros útjait a Champes-Elysées-n

Retro: "A krumplileves, az legyen kromplileves" - antinosztalgia a 3.60-as kenyér korából

SünDisznó az asztalon

Fogyókúrás csirke Stahl-ruhában

Palacsinta: a miénk aztán igazán röpül - a goffrink meg kockáshasú ;-))

Lasagne - jó magyarosan pulykából, a Hálaadás Napja főszereplőjéből

Újházy-variációink és a francia kapcsolat

Vega-gyönyör Dóritól: rántott sajt és gombafejek

Mit rejt a háromlábú csirke hasa?

Csak jó tökösen!

Fokhagyma, vámpírok - Vámpírok bálja

Lecsó (avagy Oscar-díjasan L`ecsó :-)), gyuvecs - éhhalál elleni gyorsbevetésű csodafegyver!

Barcelona töltött paprikája meg a miénk - két külön ízvilág

Bella Itália! (pár falatnyi belőled, egy szerény magyar hűtőből...)

Túrógombóc frissítve, óhohohóóó!

Márquez, Dél-Amerika forró szíve

Kusz-kusz és perzsaszőnyegek - az arab világ ajándékai

Sólet, az a kis light-os ;-) finomság

Popey, a spenót-fan tengerész

Szent-Györgyi Albert és a paprikás csirke meséje

Dobverők a tepsiben

Pizzára fel avagy tésztaság tényleg fél egészség!

Gomba: az étkek kalapos nagyasszonya

Stefánia, Te drága, annyian szeretnek!

Gyökérkezelés

Massát megmentették, de a gyalogbetegnek tavaly halált hozott a honvédosok közönye - nem vagyok meglepve!

Mit ér a magyarságunk?

2009, szeptember 5-e, Freddy Mercury születésnapja:. vajh megint vérbe borul a homokozó??

Vágó és legújabb csapata kíméletlen harcban az ezotériával

Nincs nyugi romaügyben... De ez így nem mehet tovább! -

Rettegett Viktor

Kutyafül

Szégyen, hogy mekkora "állat" az ember!

Ali-balett négy felvonásban

Macskahalál egy kurva film miatt - következmény? Ja, az nincs ilyenért Magyarországon...

MANCSról film készülne Jean Renoval - Mi a kutyusaink emlékét itt is őrizzük

Nőből vagyunk

A Korai Fejlesztőknél soha nincs elég korán!

Párizsi bevásárlótúrán: Lafayette-től Chanelig

Somától Salma Hayek melléig

Dr. Katona Ferenc , a kicsik 1000 %-os ORVOSA

Angelina Jolie vintage-mániája - noha nála ez azért nem a spórolás, csakis a vadászat szelíd őrülete

A pénz beszól

Brüsszeli Green Week: egyetlen kelet-európai részvevőként meghívták a Zöld homlokzat-projekt gazdáját

Spórkassza: hogyan éljük túl a gázvita által kinyitott jégcsapot meg a többi nyalánkságot?

********

ANGOLTANÍTÁS ÉS FORDÍTÁS:
www.teleteacher.hu


Archívum

Fotógaléria




Fokhagyma, vámpírok -  Vámpírok bálja

Fokhagyma, vámpírok - Vámpírok bálja

Levesek és hitek

Mivel megint a "mit főzzek???!!" világrengető kérdése döntögetett le a lábamról vasárnap, elő kellett vennem az elegánsan hűvös társaságot: a garnélarákokat a -22 fokból. Nem a teljes adag maradt meg valamikorról, de azért volt annyi, hogy lehetett vele valamit kezdeni. (Aki persze allergiás az ilyenfajta finomságra, az kerülje el messzire!)

Szóval a helyzet a következő volt: zöldség-alapanyag semmi, tehát mi legyen a túrógombóc előtti fogás? Mivel előző nap vettem egy csomó fokhagymát - amiről már a gazpachonál (archívum) értekeztem - úgy döntöttem, legyen abból krémleves. És éppen előbújtak a fagyasztómból a rákjaim, hát gondoltam bele velük, mi rossz történhet ebből a vegyülésből?!

Fokhagymám tehát volt doszt egy kiadós piaci cirkulálás eredményeképp. Erről a növényről - most ne az orvosi értekezéseket vegyük - érdekes hiedelmek is szólnak. A vámpírokat - setét, éjféltől hajnalig örökkön bolyongó temetői lelkek, akik az áldozat friss meleg vérével jóllakva élhetnek tovább köztes létükben - tartja távol a néphit szerint. A vámpírológia kiemelkedő helyen tiszteli Vlad "Dracul" Tepes havasföldi vajdát a XV. századból, aki kegyetlen és törökverő ember hírében állt, napi szórakozása volt a karóba húzás, mint olyan. Mindaddig, míg Mátyás király fogságba nem ejtette és Visegrádon börtönbe nem vetette. Dracul "sárkányos" melléknevet jelent, még Zsigmond idejéből, amikor is a király Sárkányrendet hozott létre "elegáns Főúri hadi klubként"... Havasföld pedig Romániában van; ott nagy turisztikai látványossággá fejlesztették soktornyú kastélyát Törcsvárott, Brassótól 30 km-re. Az ő évszázadok óta rettegett figuráját írta meg a XIX. században egy gyenge de pszichothrillert teremtő regényben Bram Stocker ír szerző, akit a magyar utazó, Vámbéry Ármin tájékoztatott e havasföldi vérszívó szörnyről szóló menemondákról.(forrás: internet) Ezt aztán megfilmesítették ezerszer, jó kis rettegnivalót kínálva az édes közönségnek a pénzéért. A máig legnevesebb fehér, beesett pofájú, tűfogú szörny a magyar Lugosi Béla lett Hollywood stúdióiban az ezerkilencszázas évek elején... Idén nyáron - maga a világsztár, Roman Polanski rendezésében - június 30-án a Pesti Magyar Színházban lépnek színre a mi vámpírjaink grandiózus báljukon, Kentaur díszletében-jelmezében. Ez Varsó, Berlin után harmadszor történik meg a volt keleti blokkban, húsz évvel a bécsi világpremier után... A színészek szinte ismeretlenek még a nagyközönség előtt (óriási castingolás volt) de két szólótáncos - Krolockként Rákász Dániel, a colos brókerfiú - és a másik Megasztár-döntős, Baranya Dávid már bemutatkozott a tévénézők millióinak. Bővebbet erről: a http://www.vampirokbalja.hu

Nos, vissza az egészséges, szörny-ölő napvilágra: három vagy négy közepes fej fokhagymát megpucolváltam, és apróra felvágtam. Addigra az olivaolaj már sercegett a lábosban, arra dobtam őket, majd kevergetés után jól megszórtam a durumbuzás illetve a rozslisztes zacskóból. Összekevertem és levesnyi hideg vízzel rántást kavartam, kis borssal ízesítve. Fél liter főzőtejszín harmadát hozzá öntöttem, ízesítettem tengeri sóval (általában mindig azzal főzök, mivel jódtartalma miatt nagyon egészséges), kurkumával (a kutatások szerint nagyon hatásos az Alzheimer-kór ellen, és bár hasonló színt lehet vele elérni, sokkal olcsóbb, mint a sáfrány, amely a szép aranyárnyalatot adja az ételeknek), belevágtam friss citromfüvet, rozmaringot, oreganót meg egy babérlevelet. Szépen forrdogált, szinte habosra. Akkor aztán a némileg felengedett - ötforintosnyi - rákokat kis öblítés után beleengedtem a levesbe. Így együtt is főttek kicsit, kevergetés-kavargatás közben. Tálalás után még megszórtam petrezselyemmel, és kis reszelt sajttal. Nagyon finom, izgalmas étel lett belőle! Hárman kétszer vettünk, és még maradt másnapra is hasonló mennyiség.

A hagymaleves is jóízű, a franciák egyik kedvence.



Igazuk is van, hiszen a vöröshagyma már egyiptomiak szent, Ízisz istennőnek ajánlott növénye volt. Gyógyerejében ősidőktől fogva mindig is hittek: régen pestis ellen, ma pedig hurutra, légúti betegségekre, szív- és érrendszeri panaszokra, rák- megelőzésre ajánlják. Olasz tudósok szerint 150 zöldség-gyümölcs közül a vörös- ill. a fokhagyma a leghatásosabb "gyógy"szer. Kénes alkotórésze okozza jellegzetes szagát és ízét. Még afrodiziákumként (potencia-növelő szer) is bevetik, kérdés, hogy erre tényleg jó-e? Ki tudja, de az biztos, hogy jó koleszterinszint csökkentő: lepucolja az erek faláról ezt a káros anyagot. Ezért ha lilahagymakarikás zsíros deszkát eszünk, tulajdonképpen már valamit tettünk is az egészségünkért ;-)). Ezenkívül a vérrögképződést gátolja, difenilaminja segítségével inzulint szabadít föl a hasnyálmirigyből, bélgörcsöt enyhít, és már Pasteur is leírta baktériumölő hatását.

Wales címerében is benne van azóta, hogy védőszentjük, Szent Dávid, - aki csak kenyéren és hagymán élt -, a csatába menő walesieket erre a nála jól bevált puritán kosztra bíztatta. Ők megfogadva tanácsát így éltek, ettek és e módon győztek! (a Wikipédia nyomán).

Nos pár közepes fej vöröshagyma felkarikázva, olivaolajon megfonnyasztva ugyanolyan eljárást igényel, mint a fentebb említett fokhagyma-zúzalék. Kalifornia egyik legfelkapottabb vendéglőjébnen a séf állítólag 5 órán keresztül karamellizálja az ő hagymáját. Na ez nekem nincs megfizetve ;-))) Jó kanálnyi adag liszttel rántást készítünk, ami krémességet eredményez; ezt tejszínnel/tejföllel lehet fokozni, meg úgy is, hogy botmixerrel pépesítjük, pár szálat egyben hagyva. Borssal, sóval, pici fehérborral, fűszerekkel - citromfű, babérlevél, stb. - összefőzzük, közben kevergetve elegyengetjük a lisztcsomókat. Amikor kész, pirított kenyérdarabokkal, reszelt sajttal vagy a képen látható módon ráolvasztott brie-vel tálaljuk. Igazán nyersen hatásosak e hagymafélék, de megfőzve is komoly védőbástyáink a bajokkal szemben. A fokhagymáról még azt is hiszik, hogy nemcsak szimplán a vámpírt, de magát az élő-viruló közemberi rosszindulatot is képes elűzni küszöbünk elől, ha az ajtónkra aggatjuk ki füzérét.

Nemcsak a Jeges-tengerben szeret úszkálni a garnélarák




© 2005 Lico Bt.

Tiffany díszüvegekMédiaZöld homlokzat

www.kronart.hu - KronArt Design - weblapkészítés, reklámgrafika, programozás, dekoráció