media_140x140_1.gifmedia_105x140_1.gifmedia_105x105_1.gifmedia01.gif
media02.gif
media_140x105_1.gif
media_105x105a_1.gif

Vélemények, hozzászólások:
media@lico-art.hu


Kulturális, zenei programokról bővebbet a www.sambosi.hu,

Bemutatkozó

A város mocska

Prága - rulez!!!

"ARENA PLAZA, ahol a trend születik" - van mit dolgozni még ezen

Józsefváros mélyén, ahol a házak összebújnak...

Király utcai gusztustalanságok

Te Szent János Kórház! Atyaég!

Amerre fű nem, csak a szar terem... Felkapott környékek siráma

Linkajánló a javából

Mindenhonnan: művész-világ, A38-as hajó, emmaportal, Nádorfi Krisztina rajongói oldala, Millenáris, szigg.net, stb.

Hová, de hová menjünk???

Szerdán kezdődik a 13. SAMBOSI JAZZ FESZTIVÁL a Belvárosban

El Camino real ORSZÁGÚT

Bécsi impresziók

Bécs, noheimal: most épp Rembrandttal randiztunk

Bécsben újra: Provence-tól Egyiptomig

"Édes hazám, fogadj magadba": Dunakanyar

"Édes hazám, fogadj magadba" - Andocs

Brüsszeli hangulatok 2007- nekik - szokatlanul meleg nyarán

"Édes hazám, fogadj magadba" - Székesfehérvár

Bécsi szelet fél napra

Krakkó kis hideg falatokban - megsózva Wielickával ;-)

Auschwitz - nagyon szubjektíven

PÁRIZSi vegyes felvágott ;-))

Versailles - a pompa szinte agyon nyom

PÁRIZS a Pékek, Álmok, Rue-k, Illatok, Zenék, Stílusok egyvelege

Prága fölött az ég szivárvánnyal

Romanticseh vártúrák

Rovinj - ékszerdoboz a templom alatt

Spanyolország: mór mámor, Don Quijote, Andalúzia, Gaudí - és most már Woody Allen -Barcelonája

Franciaország ékköve: az Azúrpart

Olaszország mindig sok mediterrán örömöt kínál

Szem-szájnak, fülnek ingere

Nyomokban még Klimtet is tartalmaz

Porzik a siker útján a Spamalot-vágta

Nagyon szegények lettünk - Vekeredi László halálára (1924-2009)

Bevadult karácsony

Tág és színes a Vodka-univerzum...

Pulykát tekercseltem - karácsonyra is jó lett

Térdre borult Budapesten Leonard Cohen

Nem várt már az indián nyár beköszöntéig Cseh Tamás

Bélszín carpaccio meg a többiek : a guszta hidegtálak bármelyik évszakot feldobják

Válságkonyha juszt is jó ízekkel, ötletekkel !

RADNÓTI MIKLÓS: 100

Rántott csibe takarékos-finoman

Az a jó öreg pogácsa évezredeket köt át

Lévai Katalin kliséinek kiskertje

Flekken medvetalpakon

Stroganoff-bélszín: az egyszerű luxus

A nagy ünnepi sertéspörkölt

A tavasz nyerő párosa: fejessaláta tojásos nokedlivel...

Kocsonya - hideg napok vigasza

Mint maceszgombóc a Vatikánban....

Megkegyelmeztünk Malackának - nem került a gulyáslevesbe!

Fejjel Allahnak

Szezám csukódj! Kínai kel, karfiol csőben sütve

Töltöttkáposzta uram módjára

Magyaros minestrone után hungarikum rétes

Bableves csipetkével - sörkorcsolya felső fokon

Bombay alu Budapesten

Hrabal szárnyacskái San Francisco-ig repítenek

PC helyett PK: politikai konyha, ahol én zsidózok...

Sajtos guba, a kaják nyári Mikulása

Caesar-saláta (magyar kisöccsei)

Polpették magyarítva - sajttól borzas húsgombóckák

Dávid hala

In mermoriam Darvas Iván 1925-2007

Csíkosiszta csirkemájak, vörösborban úszó szivek

Lángos paradicsom leveskével

Brassói aprópecsenye ürügyén erdélyi emlékek

Alain Delon és Mireille Darc együtt járták Madison poros útjait a Champes-Elysées-n

Retro: "A krumplileves, az legyen kromplileves" - antinosztalgia a 3.60-as kenyér korából

SünDisznó az asztalon

Fogyókúrás csirke Stahl-ruhában

Palacsinta: a miénk aztán igazán röpül - a goffrink meg kockáshasú ;-))

Lasagne - jó magyarosan pulykából, a Hálaadás Napja főszereplőjéből

Újházy-variációink és a francia kapcsolat

Vega-gyönyör Dóritól: rántott sajt és gombafejek

Mit rejt a háromlábú csirke hasa?

Csak jó tökösen!

Fokhagyma, vámpírok - Vámpírok bálja

Lecsó (avagy Oscar-díjasan L`ecsó :-)), gyuvecs - éhhalál elleni gyorsbevetésű csodafegyver!

Barcelona töltött paprikája meg a miénk - két külön ízvilág

Bella Itália! (pár falatnyi belőled, egy szerény magyar hűtőből...)

Túrógombóc frissítve, óhohohóóó!

Márquez, Dél-Amerika forró szíve

Kusz-kusz és perzsaszőnyegek - az arab világ ajándékai

Sólet, az a kis light-os ;-) finomság

Popey, a spenót-fan tengerész

Szent-Györgyi Albert és a paprikás csirke meséje

Dobverők a tepsiben

Pizzára fel avagy tésztaság tényleg fél egészség!

Gomba: az étkek kalapos nagyasszonya

Stefánia, Te drága, annyian szeretnek!

Gyökérkezelés

Massát megmentették, de a gyalogbetegnek tavaly halált hozott a honvédosok közönye - nem vagyok meglepve!

Mit ér a magyarságunk?

2009, szeptember 5-e, Freddy Mercury születésnapja:. vajh megint vérbe borul a homokozó??

Vágó és legújabb csapata kíméletlen harcban az ezotériával

Nincs nyugi romaügyben... De ez így nem mehet tovább! -

Rettegett Viktor

Kutyafül

Szégyen, hogy mekkora "állat" az ember!

Ali-balett négy felvonásban

Macskahalál egy kurva film miatt - következmény? Ja, az nincs ilyenért Magyarországon...

MANCSról film készülne Jean Renoval - Mi a kutyusaink emlékét itt is őrizzük

Nőből vagyunk

A Korai Fejlesztőknél soha nincs elég korán!

Párizsi bevásárlótúrán: Lafayette-től Chanelig

Somától Salma Hayek melléig

Dr. Katona Ferenc , a kicsik 1000 %-os ORVOSA

Angelina Jolie vintage-mániája - noha nála ez azért nem a spórolás, csakis a vadászat szelíd őrülete

A pénz beszól

Brüsszeli Green Week: egyetlen kelet-európai részvevőként meghívták a Zöld homlokzat-projekt gazdáját

Spórkassza: hogyan éljük túl a gázvita által kinyitott jégcsapot meg a többi nyalánkságot?

********

ANGOLTANÍTÁS ÉS FORDÍTÁS:
www.teleteacher.hu


Archívum

Fotógaléria




Csak jó tökösen!

Hallowewen előtt és után is tök az ász

Csak jó tökösen!

Kezd itthon is elterjedni az a szokás október 31, november 1 táján, amit az ír szigeten és Amerikában Halloween ünnepének neveznek. Az Óperencián túlra másfél száz éve került ez a kultusz az éhség elől oda menekülő írekkel, akik magukkal vitték smaragdszigetük e népszokását, ami a Kr. előtt az V. századból maradt rájuk. Az ősi kelta naptár szerint minden év november 1-én Samhain napistent fogságba ejtette a sötétség ura, vagyis elkezdődött a tél. A néphit szerint október utolsó napján előkúsztak a halottak földalatti rejtekükből, hogy évente egyszer látogatást tegyenek a földön. De hogy mégse találjanak ilyenkor élő, megszállni való lelket, az elővigyázatos emberek minden tüzüket kioltották, otthonaikat olyan fagyos, rideg odúnak álcázva, ahol mindennapi melegségnek nyoma sincs... Miután így kivédték a hullák rohamát, másnap a szent tölgyek körül várták, hogy a kelta papok új tüzeket gyújtsanak és tánccal kérjenek isteneiktől támogatást a hosszú télre, és egyáltalán a jövőre. Ezután egy-egy parazsat ebből a misztikus lángból adtak mindenkinek, hogy az világoljon náluk ezentúl szerencsét hozva a házra... Ez az ünnep még a Kr. utáni I. században bekövetkezett római megszállás után is életben maradt, sőt az ő Pomona-ünnepüket is magába olvasztotta. A gyümölcsök eme római istennőjének és Samhain kelta napistennek a kultuszát, majd a 835-ben kihirdetett mindenszentek katolikus ünnepnapját végülis egybe gyúrták az írek az évszázadok alatt. A Halloween név is az All Hallow`s Evening-ből rövidült.

Töklámpást meg azért készítenek lelkesen ilyenkor, mert ezzel egy Jack nevű ír részeges lókötőre emlékeznek, aki furmányosan rászedte magát a sátánt is! Mégpedig úgy, hogy felmászott előle egy fára, amelybe keresztet vésett. Az ördög őt üldözve, a gallyak közt így csúful csapdába esett. Kiszabadulásáért megígérte Jacknek, hogy soha többet nem kísérti meg. Viszont a jófirma ír úr halálakor ezekután se a pokolnak, se a mennynek nem kellett. Ám hogy el ne tévedjen az örök sötétben, a kénköves világ ura mégis adott neki egy parazsat a nála folyton lobogó tűzből. Ezt kivájt marharépában őrizte Jackünk, hogy sokáig kitartson. Mivel Amerikában több volt a kivájnivaló tök, mint répa, így lett ott kötelező kellék Halloweenkor a töklámpa, különféle borzadályos pofázmányokra mintázva-kifaragva. Gyerekek ünnepévé vált végül, akik leplekben huhogva, kísértesdit játszva barátkoznak túlvilággal, de felnőttek is szívesen riogatják magukat és egymást hülye jelmezekben... http://halloween.lap.hu forrás: internet

A halottak kultusza Magyarországon is élő hagyomány november 2-án, az egyház erre kijelölt ünnepén. Régen - akárcsak még ma is Mexikóban - szépen megterítettek az elhunytaknak, akiket erre az egy napra viszavártak a való világba. Még a koldusoknak is juttattak ételt ilyenkor. (forrás: internet) Mára ebből csak a méregdrága koszorúk, a virágosok csúcsbevétele és a temetői tülekedés maradt. A bensőséges viszonynak ez a hajcihő nem tesz jót: muszáj végig rohanni a temetőket, akár mások letarolása árán is. De ez már nem a tök meséje...

A magyarban ez a szó - azonkívül, hogy egy növény és egy község neve - még számtalan értelemben használatos, főleg persze szlengben. Mivel a sütőtök - ez a Dél-Amerikából származó, a földön kúszva óriásra megnövő zöldség, amely döngő hangot ad, ha éretten megkongatják, - belseje némileg üres, lehetőséget ad már jó régóta a hülye, bugyuta ember egy szóval is találó jellemzésére. Kabakos termése miatt az emberi fejre még ma is azt mondják, hogy kobak. A tökfilkó (a magyar kártyából), tökfej elítélő véleményt fogalmaz meg, de ez már csak szelíden korholónak tűnik a leginkább elterjedt négybetűsökhöz képest ;-)! Régen ez bizony súlyos sértés volt! Ma ugyanakkor a jó, klassz, szuper szinonimája is lett a tökállat, tökjó, tökbaró kifejezés, érdekesen vegyítve a pejoratív és a pozitív tartalmat. A tökégő pedig a nagyon kínos, borzasztó, kellemetlen, ciki egyszerűsített megfelelője.

Aztán persze a legvulgárisabb de leggyakrabban alkalmazott jelentése a nemiséggel kapcsolatos. A férfi nemiszerv legérzékenyebbjeit, a heréket jelenti mindenféle összefüggésben: tökön lehet rúgni valakit, tele van a töke valakinek valamivel, az a tökös csávó, aki igazán férfias, stb.(Még amikor lecsapható sorompószerűség tarolt a metróbejáratoknál, azt is tökgyalunak nevezte el hamar népnyelv, mert azon tájékon tudott nagy kárt okozni hirtelen lecsapódásával. :-)) Becézésként némileg bumfordi szeretet-megnyilvánulás a Töki, Töksi. Nos ezek a kifejezések mutatják, hogy e növény igazán megtelepedett honi viszonyainkban, nyelvben-konyhában egyaránt...

Spárgatökből szokták csinálni a könnyen, egyszerűen megfőzhető, jóízű tökfőzeléket, ismert a tökös-mákos rétes sok tájegységünk kuriózumaként, és persze a C-vitaminban gazdag téli csemege, az édes sütőtök is népszerű.

Bár a szotyola (napraforgómag) kezdi kiszorítani a tökmagot a nagy rágcsa-küzdelemben, ez utóbbi nemcsak finom de nagyon egészséges is! A spárgatök magja a legalkalmasabb a pirításra de odaégve már nem jó! Irtó sok B1- és B2-, E-vitamin van benne, gazdag esszenciális zsírsavakban, viszont kevés szénhidrátot tartalmaz. Kálium-, magnéziumtartalma óvja a szívet, érrendszert, ezért a magyar lakosságnak nagyon is jó lenne rá/visszaszoknia erre a köpködnivalóra... (Szemetelni pont úgy lehet vele, mint a napraforgómag héjával, ha ez szempont!)

A tökfőzelék hamar-étel, nincs sok kec-mec vele. Vegaöröm is, ha hús feltét nem kerül hozzá. A nyári megbuggyantó melegben anélkül csapja el az éhet, hogy megterhelné az ember gyomrát. (Persze régi menzákon tudták borzadályosra fazonírozni, amikor a kanál is megállt a csúszpájznak csúfolt rántásbetonban!!)

A közepes nagyságú hosszúkás tökből - amikor még friss, könnyen lehámozható a zsenge héja - lereszeljük a magház kivájása után megmaradt húst.(Mirelite-nél ez már adva is van.) Picit besózzuk, s amíg levet ereszt, odatesszük az olivaolajat forrósítani. Már önthetjük is a fazékba a szálasra vágott tököt. Kicsi hideg vízzel rántást alakítunk ki a kevert pirított liszttel, sózzuk-borsozzuk ízlés szerint. Tejföl és pár cseppnyi ecet kellemesen besavanyítja. Elengedhetetlen hozzátartozója a kapor, amit felaprítva közé keverünk, amíg bugyogva fő. Én - valamilyen felvidéki recepicés könyvben olvastam ezt nagyon régen és azóta - kiskanálnyi baracklekvárt is beleforralok. Eltűnik benne, aki nem látta, nem mondja meg, hogy ez is vele főtt, de még izgalmasabb ízűvé teszi.

10 perc sincs talán, míg elkészül, nem is kell agyonkutyulni... Tálaláskor is kaphat még egy kis tejfölsipkát. A vérszomjasok fasírttal, sült hússal, virslivel, kolbásszal, stb., míg a vegák tükörtojással, bundáskenyérrel vagy rántott sajttal fogyaszthatják. Elkészülte után lefagyasztható is.

A "tök-rokon" uborka is cucumber-szerűség, és a formája miatt az is sok kétértelmű poén szereplője. (a kígyóuborka méretesebb darabja effektív kiválthatja akcióban a rá hasonlító nemiszervet. Nőgyógyászok mesélhetnének arról, mi és honnan kerül elő néha... ;-))

Indiából származónak mondják, de Dél-Amerikában az indiánok ismertették meg a fehéreket vele: már akkor is salátaként termesztették és fogyasztották. Mivel nagy a víztartalma, vitamin- és ásványianyag-gazdagsága, ezért jó külső-belső méregtelenítő. A kozmetikai ipar odáig van érte: arckrémek, bőrpakolások alapeleme. Otthon is gyakran kísértenek asszonytársak uborkaszeletekkel a képes felükön, rémületbe hajszolva ezzel emberüket. Pedig csak neki akarnának szépek lenni így, hiszen összehúzó, tonizáló, frissítő ez a kezelés!

Salátának többféleképp is finom: ha magyaros, akkor ecetes (sok sóval beszórjuk a felkarikázott ubit, és egy idő múlva kicsavarjuk belőle a kicsit keserű levet) öntettel tálaljuk, borssal, tejföllel, paprikával, fokhagymával megvadítva. Behűtve ugyanolyan finom, mint a divatossá vált tzatziki, ami a görögös vonulat az uborkafronton. Én azt így csinálom: lereszelem - gyakran meg se hámozom, ha olyan zsenge héjú - sózom, kicsavarom, majd fokhagymával, tejföllel/kerfírrel/joghurrtal, olivaolajjal, fetasajttal (vagy másféle karakteres márványsajttal), borssal összekeverem és hűtőben hagyom összeérni.

A sopszka - ami bulgár saláta - is isteni nagy hőségben: kell hozzá megsózott és kockára vágott uborka, paradicsom, paprika, hagyma, fokhagyma olivaolajjal nyakon öntve, plusz felkockázott fetasajt. Nymmm... Ha ehhez fekete vagy zöldes olajbogyót is beledobálunk - nem tudom, mi lesz akkor a neve - de a színorgia mellett az íze is vadítóan jó lesz... Sós-olajos vízben kifőzött olasz pennét, fusillit, amorinit, vagy magyar szarvacskát, orsócskát, kagylóformát, stb. is keverhetünk az uborkához, paprikához, reszelt sárgarépához, melyeket hagymás-fokhagymás, tejfölös-tejszínes, majonézes szaftban forgatunk reszelt sajttal: akkor hideg tésztasali lesz belőle. Nagyon kiadós - kánikulában is finom, könnyű étel - de máskor is kellemes előételként, sültekhez, adag vacsoraként.

Csak jó tökösen!




© 2005 Lico Bt.

Tiffany díszüvegekMédiaZöld homlokzat

www.kronart.hu - KronArt Design - weblapkészítés, reklámgrafika, programozás, dekoráció