media_140x140_1.gifmedia_105x140_1.gifmedia_105x105_1.gifmedia01.gif
media02.gif
media_140x105_1.gif
media_105x105a_1.gif

Vélemények, hozzászólások:
media@lico-art.hu


Kulturális, zenei programokról bővebbet a www.sambosi.hu,

Bemutatkozó

A város mocska

Prága - rulez!!!

"ARENA PLAZA, ahol a trend születik" - van mit dolgozni még ezen

Józsefváros mélyén, ahol a házak összebújnak...

Király utcai gusztustalanságok

Te Szent János Kórház! Atyaég!

Amerre fű nem, csak a szar terem... Felkapott környékek siráma

Linkajánló a javából

Mindenhonnan: művész-világ, A38-as hajó, emmaportal, Nádorfi Krisztina rajongói oldala, Millenáris, szigg.net, stb.

Hová, de hová menjünk???

Szerdán kezdődik a 13. SAMBOSI JAZZ FESZTIVÁL a Belvárosban

El Camino real ORSZÁGÚT

Bécsi impresziók

Bécs, noheimal: most épp Rembrandttal randiztunk

Bécsben újra: Provence-tól Egyiptomig

"Édes hazám, fogadj magadba": Dunakanyar

"Édes hazám, fogadj magadba" - Andocs

Brüsszeli hangulatok 2007- nekik - szokatlanul meleg nyarán

"Édes hazám, fogadj magadba" - Székesfehérvár

Bécsi szelet fél napra

Krakkó kis hideg falatokban - megsózva Wielickával ;-)

Auschwitz - nagyon szubjektíven

PÁRIZSi vegyes felvágott ;-))

Versailles - a pompa szinte agyon nyom

PÁRIZS a Pékek, Álmok, Rue-k, Illatok, Zenék, Stílusok egyvelege

Prága fölött az ég szivárvánnyal

Romanticseh vártúrák

Rovinj - ékszerdoboz a templom alatt

Spanyolország: mór mámor, Don Quijote, Andalúzia, Gaudí - és most már Woody Allen -Barcelonája

Franciaország ékköve: az Azúrpart

Olaszország mindig sok mediterrán örömöt kínál

Szem-szájnak, fülnek ingere

Nyomokban még Klimtet is tartalmaz

Porzik a siker útján a Spamalot-vágta

Nagyon szegények lettünk - Vekeredi László halálára (1924-2009)

Bevadult karácsony

Tág és színes a Vodka-univerzum...

Pulykát tekercseltem - karácsonyra is jó lett

Térdre borult Budapesten Leonard Cohen

Nem várt már az indián nyár beköszöntéig Cseh Tamás

Bélszín carpaccio meg a többiek : a guszta hidegtálak bármelyik évszakot feldobják

Válságkonyha juszt is jó ízekkel, ötletekkel !

RADNÓTI MIKLÓS: 100

Rántott csibe takarékos-finoman

Az a jó öreg pogácsa évezredeket köt át

Lévai Katalin kliséinek kiskertje

Flekken medvetalpakon

Stroganoff-bélszín: az egyszerű luxus

A nagy ünnepi sertéspörkölt

A tavasz nyerő párosa: fejessaláta tojásos nokedlivel...

Kocsonya - hideg napok vigasza

Mint maceszgombóc a Vatikánban....

Megkegyelmeztünk Malackának - nem került a gulyáslevesbe!

Fejjel Allahnak

Szezám csukódj! Kínai kel, karfiol csőben sütve

Töltöttkáposzta uram módjára

Magyaros minestrone után hungarikum rétes

Bableves csipetkével - sörkorcsolya felső fokon

Bombay alu Budapesten

Hrabal szárnyacskái San Francisco-ig repítenek

PC helyett PK: politikai konyha, ahol én zsidózok...

Sajtos guba, a kaják nyári Mikulása

Caesar-saláta (magyar kisöccsei)

Polpették magyarítva - sajttól borzas húsgombóckák

Dávid hala

In mermoriam Darvas Iván 1925-2007

Csíkosiszta csirkemájak, vörösborban úszó szivek

Lángos paradicsom leveskével

Brassói aprópecsenye ürügyén erdélyi emlékek

Alain Delon és Mireille Darc együtt járták Madison poros útjait a Champes-Elysées-n

Retro: "A krumplileves, az legyen kromplileves" - antinosztalgia a 3.60-as kenyér korából

SünDisznó az asztalon

Fogyókúrás csirke Stahl-ruhában

Palacsinta: a miénk aztán igazán röpül - a goffrink meg kockáshasú ;-))

Lasagne - jó magyarosan pulykából, a Hálaadás Napja főszereplőjéből

Újházy-variációink és a francia kapcsolat

Vega-gyönyör Dóritól: rántott sajt és gombafejek

Mit rejt a háromlábú csirke hasa?

Csak jó tökösen!

Fokhagyma, vámpírok - Vámpírok bálja

Lecsó (avagy Oscar-díjasan L`ecsó :-)), gyuvecs - éhhalál elleni gyorsbevetésű csodafegyver!

Barcelona töltött paprikája meg a miénk - két külön ízvilág

Bella Itália! (pár falatnyi belőled, egy szerény magyar hűtőből...)

Túrógombóc frissítve, óhohohóóó!

Márquez, Dél-Amerika forró szíve

Kusz-kusz és perzsaszőnyegek - az arab világ ajándékai

Sólet, az a kis light-os ;-) finomság

Popey, a spenót-fan tengerész

Szent-Györgyi Albert és a paprikás csirke meséje

Dobverők a tepsiben

Pizzára fel avagy tésztaság tényleg fél egészség!

Gomba: az étkek kalapos nagyasszonya

Stefánia, Te drága, annyian szeretnek!

Gyökérkezelés

Massát megmentették, de a gyalogbetegnek tavaly halált hozott a honvédosok közönye - nem vagyok meglepve!

Mit ér a magyarságunk?

2009, szeptember 5-e, Freddy Mercury születésnapja:. vajh megint vérbe borul a homokozó??

Vágó és legújabb csapata kíméletlen harcban az ezotériával

Nincs nyugi romaügyben... De ez így nem mehet tovább! -

Rettegett Viktor

Kutyafül

Szégyen, hogy mekkora "állat" az ember!

Ali-balett négy felvonásban

Macskahalál egy kurva film miatt - következmény? Ja, az nincs ilyenért Magyarországon...

MANCSról film készülne Jean Renoval - Mi a kutyusaink emlékét itt is őrizzük

Nőből vagyunk

A Korai Fejlesztőknél soha nincs elég korán!

Párizsi bevásárlótúrán: Lafayette-től Chanelig

Somától Salma Hayek melléig

Dr. Katona Ferenc , a kicsik 1000 %-os ORVOSA

Angelina Jolie vintage-mániája - noha nála ez azért nem a spórolás, csakis a vadászat szelíd őrülete

A pénz beszól

Brüsszeli Green Week: egyetlen kelet-európai részvevőként meghívták a Zöld homlokzat-projekt gazdáját

Spórkassza: hogyan éljük túl a gázvita által kinyitott jégcsapot meg a többi nyalánkságot?

********

ANGOLTANÍTÁS ÉS FORDÍTÁS:
www.teleteacher.hu


Archívum

Fotógaléria




Lángos paradicsom leveskével





Itt volt és elsuhant már a nyár. Jó kiadós volt, hálisten, hisz "firenzei" időjárással kecsegtető tavaszunk - köszönhetően sajnos a globális felmelegedésnek - után perzselt a hőség (42 fok júliusban). Ismét enyhe telet jósolnak a havas belépős november után... De amikor végre jó az idő, - és ez azért 2007-ben kb. félév volt! - a napfény meghozza mindenkinek a "Hurrá-nyaralunk!"-feelinget (de édes szovjet flm volt, a tőlük igen ritka humoros fajtából!). Na és az aztán elválaszthatatlan a lángostól, ami azért nemcsak idénykaja: annyira nagyon finom, hogy egész évben falni kell! Erről az Index koratéli lángostesztje is tanuskodik:http://velvet.hu/blogok/tejbenvajban/2007/11/06/nagy_budapesti_langosteszt/

Bizony, a jó öreg lángos nem más, mint a kenyértészta maradékának olajban kisütött "magyarosch" változata (Szentendrén állítólag nyugati turisták nyomására elkezdték porcukorral szórni!! Óh irgalom atyja, ne hagyj el!)Hogy a falusi házaknál heti szokásos vekniadag lesütése a gyereknépnek is okozzon valami szórakozást, kitalálták nekik a leesett végek gyurmázását, forró olajba-zsírba vetését. Erről vall Magyar Elek (ő volt Magyar Bálint nagypapája, ez 1 piros pont neki a millió feketéje mellé), a múlt század híres Ínyesmestere, akinek szakácskönyvéből még most is a nagy receptírás-boom ;-)) idején is sokat lehet tanulni:http://www.gyoriszalon.hu/hetnap/index.php?t=hetnap/2007/MagyarElek.html Tényleg nagy ötlet volt!!! Hiszen hány és hány élelmes, a szocializmus szovjet segítséggel jó szűkre szabott keretei között milliomossá lett ember áldja ennek az egyszerű tésztának a kitalálóját... Mert azokon a hajdani meg mostani XXI. századi balatoni nyarakon is http://abalatoninyar.fw.hu/ a lángosért /palacsintáért sortállók full aranybányává változatt/j/ák az olajbűzben fuldokló bodegákat, a hajdan maszeknak nevezett sütödéket. Oly vékonykára nyújtották a tésztát ott a kedves dolgozók, hogy át lehetett rajta látni (minimális adag liszt), de a frissen sült aranybarna finomságba beleharapni, mmmm, még így isteni volt! Ma is döng diadalmasan a "lángosbiznic" a tóparton mindenfelé nyáron: Lellén egy nem is annyira anyaghiányos darab 200 magyar forintot kóstált simán, a rávalók, tejföl, sajt, stb. külön pénzbe fájnak. Ha nem hűlt volna ki, míg az uram meghozta, nagyon finomnak is nevezhetném... (Ritkán jutok a Balcsira, mert ha összejön nyaralni való pénzem, inkább az Adriára nyomulok http://www.lico-art.hu/media/cikkek.php?cikk=5, ami majdnem egy árfekvésben van a nagy tóval. Ami, szó se róla, tényleg csodaszép, de a tenger, AZ A TENGER!!!)

No, persze a lángos nemcsak nyári élvezet (a Szigeten 350-ért mérték alapesetét, ahogy olvastam: hát húzós), hisz a piacokon állandóan kapható, ahogy az Index/Velvet kommandója értünk végigette: ahogy ők, én is ajánlhatom a Nagycsarnokban - náluk az volt a legrosszabb, nekem anno bejött -az emeleti vagy a Lehelen a földszinti standot a savanyúságosok mellett. Főleg, mert már eltakarodott onnnan az a dermesztően modortalan, hajszínét hetente változató bunkócska (sajna, mint hallom: mégsem, csak az emeletre került a földszinti boltból :((( ), aki kishíján az ember pofájában hajította a kért változatot merő emberszeretetből... a Fény utcai piacon az említett lift mellett giga-adagokat mérnek 180 forint körülii alapáron, az is érdemes megkóstolni! Az eredetileg simán kisült, csak a fokhagymás ecsettel megkent mellé odasorakozott aztán a fejlődés rohanó lépteivel ;-) a millióféle gourmet-változat: a sonkás, a sajtos, a túros, a káposztás, a sült baconos, a virslis, stb. 30 féle változatot ismer a tudomány jelenlegi állása ;-)) Nekem mégis az őseredeti teljesen "eccerű" a leginkább kedvemre való: van abban valami gyönyörű, ahogy a felpuffadt, kívül ropogós kérgű forró csodát megmarkolja az ember a fecniméretű zsírpapírjában, beszippantva az illatát (főleg, ha néha cserélik is az olajat alatta).

Nos, én úgy vagyok vele, hogy amit nagyon szerettem gyerekkoromban, azt megtanultam főzni is. (a rántott husit is már tudom 2009 februárjától! :-))) http://www.lico-art.hu/media/cikkek.php?cikk=386) A lángosról meg kiderült, amint elsajátítottam anno a kelttészta csínját-bínját, hogy marhára könnyű készíteni, szinte magától megy, ahogy az édes változata is, a fánk, aranygaluska, bukta... Ami a strapa és fúj-fúj benne, az a fritőz - olajsütő - lepakolászása, majd kitisztítása. Nem csinálom gyakran, mert ez azért csakis frissen sütve az igazi, és már nagyon ritka madár az az alkalom, hogy mindannyian otthon legyünk egyszerre. Mert csak akkor érdemes neki ugranom. :))

Hogy mindez komplett ebéd legyen, elé - mondjuk, egy jóízű torinói krémlevest ajánlok. Ez a fennkölt név tulajdonképpen az Astoria harminc évvel ezelőtti konyhájából származik; akkoriban be lehetett ülni oda bárszékekre a pult mellé pár megfizethető árú kellemes ételre. A kedvencemmé lett ez a piros lé, ami nem más, mint sűrű paradicsomleves, reszelt sajttal megszórva. Én nagyon szeretem a paradicsomot - hőségben a spanyolok gazpachojánál http://www.lico-art.hu/media/szem-szaj20.php nincs is jobb - írtam sokat róla abban a cikkben. Falom, - amikor már íze is van nemcsak a kemikáliákkal dús - két pofára, bár harminc éve emiatt (is) összeszedtem egy rohadt fájdalmas vesekövet (nagyon kálciumdús növény!). De a magyar parit nem bírom hanyagolni, olyan jó ízű... No most 400 gr-os kecskeméti sűrített paradicsomkonzervet bontottam ki hősies feszítő munkával fémdobozából. De az olasz üveges lé is nagyon finom! Kis szőlő-, gabona-, dióolajon (most ez van oliva helyett) megfuttattam pár kövér gerezd fokhagymát, majd erre öntöttem a kibűvészkedett pürét. Ezt pár kanálnyi vitaminos liszttel összekevertem, majd hideg/!/ vízzel felengedtem. Olyan krémsűrűségűre... Bele a tengeri sót, bazsalikomlevelet, oreganot, kis szárított hagymás petrezselymet, törött fekete borsot, és szép gyöngyözve hagytam forrdogálni. Pici citromlevet is jó néven vesz a leveske, amitől nagyon finom pikáns ízű lesz. Rá a koronát a szintén paradicsomos kenyérből (Príma Pék-féle, isteni még a hagymás, a paprikás, az olivás is belőle!; a Kaiser`s-ben kapható 230 Ft-ért) készített saját krutonom alkotta. Nem nehéz: olajjal megöntöztem a kockára vagdalt kenyérszeletkéket, megszórtam szárított petruskával, majd megsütöttem-pirítottam grillen. Ezeket dobáltam bele a forró levesbe, tetejére pedig sajtot - trappistát, nem a drága parmezánt, de azt is lehet persze - reszeltem. Ha azt mondom, isteni volt, nem túloztam! A paradicsomleves úgyis élvezhető és szinte egytálétel-töménységű, kiadós ebéd lesz, ha az eleve sűrű, ízes lébe sós vízben szokott módon kifőtt, majd oliva/más/olajon serpenyőben aranyra-roppanósra pirított olasz (vagy hazai)rövid tésztát dobunk. Én speciel magyar szarvacskákat csináltam, de a millióféle más is: csiga, penne, farfalle, stb. - lásd itt: http://www.latte.hu/gallery/show/tesztakalauz<6a> - mind finoman simul bele a szaftba. Átsültségük miatt el se áznak benne nagyon és reszelt sajttal pláne dús étellé válik ez a combo. :-)) Szóval a lángos barátságos étel, mert elő lehet készíteni jóval a nagy zabálás előtt (istenem, mekkora film volt ezzel a címmel 1973-ban Marco Ferreri mozija!! http://filmtortenet.tar.hu/Bouff.html; vendégségre tehát ideális! Kell hozzá kb. fél kg liszt (ha lehet, vitaminos, durum vagy más egészségesebb fajta), élesztő (kocka- vagy poralakú), csupornyi tej, kis cukor, só, egy-két tojás. A langyosított cukros tejben felfut - habossá válik - az élesztő; ezt beleöntöm abba a liszthalomba, amit előtte jó, ha átszitálunk, könnyebb lesz a tészta ettől. Kávéskanálnyi olivaolaj is belekerül, mellé a tojások, só módjával - és elkezdem megdolgozni=kiverni, hogy hólyagosan egynemű legyen az anyaga. Nem kis meló, nem mondom; bár vannak erre dagasztógépek is. Finoman rugalmas, fényes tésztát kell kapnunk, amit vihetünk is a lakás legmelegebb pontjára keleszteni - törülközőkbe jól bebagyulálva, mert ha megfázik a szentem, az a vég!! Egy-két óra alatt gyönyörűen felemelkedve meg is kel őkelme, isteni nyersen is, csak kicsit gyomorforgató!

Aztán kinyújtom a kelesztett trutyit a belisztezett deszkán, és tenyérnyi darabokat szaggatok belőle. Letakarva azok is kelhetnek még egy kicsit. Addig előcibálom (mert én csak erre meg fánkra használom) a fritőzt. Beleöntöm az olajat - mivel jó sok kell belőle, ide nem olivát ajánlok persze ;-)) - és felforrósítom a bejelölt hőfokra. Ha ez megvan, bele fejeselnek a szétlapítgatott lángosok; az enyémbe 2-3 fér bele. Mindkét oldalát aranybarnára sütöm és szalvétára lecsepegtetve, szárazon tálalom. Frissen az igazi, fokhagymás túrós tejföllel, reszelt sajttal - lásd a képen - megbolondítva. Ebből a mennyiségből (kb. fél kg-nyi liszt, de persze belekerülhet még pár deka, hogy hogy ne legyen hígfolyós)négy embernek 4-5-6 darab is kijön fejenként, persze nem akkorák, mint azok a hajdani tópartiak meg a piaciak... Na de ízre legalább annyira jók - sőt!!, mondom szerénytelenül ;-)- és a nyersanyag is ott van bennük... Amúgy bármit rá lehet kenni ketchuptól a liptóiig, kinek mit bír el az ízlése és az ízlelőbimbaja... Én aztán szalvétán át szoktam szűrni az addigra már kihűlt olajat, és hideg helyre elteszem. Kétszer-háromszor fel tudom használni így; DE persze forrósítás előtt bele kell szagolni, mert ha SAJNA mégis megavasodnék, akkor tönkre vághatja az egész sütést....






© 2005 Lico Bt.

Tiffany díszüvegekMédiaZöld homlokzat

www.kronart.hu - KronArt Design - weblapkészítés, reklámgrafika, programozás, dekoráció