media_140x140_1.gifmedia_105x140_1.gifmedia_105x105_1.gifmedia01.gif
media02.gif
media_140x105_1.gif
media_105x105a_1.gif

Vélemények, hozzászólások:
media@lico-art.hu


Kulturális, zenei programokról bővebbet a www.sambosi.hu,

Bemutatkozó

A város mocska

Prága - rulez!!!

"ARENA PLAZA, ahol a trend születik" - van mit dolgozni még ezen

Józsefváros mélyén, ahol a házak összebújnak...

Király utcai gusztustalanságok

Te Szent János Kórház! Atyaég!

Amerre fű nem, csak a szar terem... Felkapott környékek siráma

Linkajánló a javából

Mindenhonnan: művész-világ, A38-as hajó, emmaportal, Nádorfi Krisztina rajongói oldala, Millenáris, szigg.net, stb.

Hová, de hová menjünk???

Szerdán kezdődik a 13. SAMBOSI JAZZ FESZTIVÁL a Belvárosban

El Camino real ORSZÁGÚT

Bécsi impresziók

Bécs, noheimal: most épp Rembrandttal randiztunk

Bécsben újra: Provence-tól Egyiptomig

"Édes hazám, fogadj magadba": Dunakanyar

"Édes hazám, fogadj magadba" - Andocs

Brüsszeli hangulatok 2007- nekik - szokatlanul meleg nyarán

"Édes hazám, fogadj magadba" - Székesfehérvár

Bécsi szelet fél napra

Krakkó kis hideg falatokban - megsózva Wielickával ;-)

Auschwitz - nagyon szubjektíven

PÁRIZSi vegyes felvágott ;-))

Versailles - a pompa szinte agyon nyom

PÁRIZS a Pékek, Álmok, Rue-k, Illatok, Zenék, Stílusok egyvelege

Prága fölött az ég szivárvánnyal

Romanticseh vártúrák

Rovinj - ékszerdoboz a templom alatt

Spanyolország: mór mámor, Don Quijote, Andalúzia, Gaudí - és most már Woody Allen -Barcelonája

Franciaország ékköve: az Azúrpart

Olaszország mindig sok mediterrán örömöt kínál

Szem-szájnak, fülnek ingere

Nyomokban még Klimtet is tartalmaz

Porzik a siker útján a Spamalot-vágta

Nagyon szegények lettünk - Vekeredi László halálára (1924-2009)

Bevadult karácsony

Tág és színes a Vodka-univerzum...

Pulykát tekercseltem - karácsonyra is jó lett

Térdre borult Budapesten Leonard Cohen

Nem várt már az indián nyár beköszöntéig Cseh Tamás

Bélszín carpaccio meg a többiek : a guszta hidegtálak bármelyik évszakot feldobják

Válságkonyha juszt is jó ízekkel, ötletekkel !

RADNÓTI MIKLÓS: 100

Rántott csibe takarékos-finoman

Az a jó öreg pogácsa évezredeket köt át

Lévai Katalin kliséinek kiskertje

Flekken medvetalpakon

Stroganoff-bélszín: az egyszerű luxus

A nagy ünnepi sertéspörkölt

A tavasz nyerő párosa: fejessaláta tojásos nokedlivel...

Kocsonya - hideg napok vigasza

Mint maceszgombóc a Vatikánban....

Megkegyelmeztünk Malackának - nem került a gulyáslevesbe!

Fejjel Allahnak

Szezám csukódj! Kínai kel, karfiol csőben sütve

Töltöttkáposzta uram módjára

Magyaros minestrone után hungarikum rétes

Bableves csipetkével - sörkorcsolya felső fokon

Bombay alu Budapesten

Hrabal szárnyacskái San Francisco-ig repítenek

PC helyett PK: politikai konyha, ahol én zsidózok...

Sajtos guba, a kaják nyári Mikulása

Caesar-saláta (magyar kisöccsei)

Polpették magyarítva - sajttól borzas húsgombóckák

Dávid hala

In mermoriam Darvas Iván 1925-2007

Csíkosiszta csirkemájak, vörösborban úszó szivek

Lángos paradicsom leveskével

Brassói aprópecsenye ürügyén erdélyi emlékek

Alain Delon és Mireille Darc együtt járták Madison poros útjait a Champes-Elysées-n

Retro: "A krumplileves, az legyen kromplileves" - antinosztalgia a 3.60-as kenyér korából

SünDisznó az asztalon

Fogyókúrás csirke Stahl-ruhában

Palacsinta: a miénk aztán igazán röpül - a goffrink meg kockáshasú ;-))

Lasagne - jó magyarosan pulykából, a Hálaadás Napja főszereplőjéből

Újházy-variációink és a francia kapcsolat

Vega-gyönyör Dóritól: rántott sajt és gombafejek

Mit rejt a háromlábú csirke hasa?

Csak jó tökösen!

Fokhagyma, vámpírok - Vámpírok bálja

Lecsó (avagy Oscar-díjasan L`ecsó :-)), gyuvecs - éhhalál elleni gyorsbevetésű csodafegyver!

Barcelona töltött paprikája meg a miénk - két külön ízvilág

Bella Itália! (pár falatnyi belőled, egy szerény magyar hűtőből...)

Túrógombóc frissítve, óhohohóóó!

Márquez, Dél-Amerika forró szíve

Kusz-kusz és perzsaszőnyegek - az arab világ ajándékai

Sólet, az a kis light-os ;-) finomság

Popey, a spenót-fan tengerész

Szent-Györgyi Albert és a paprikás csirke meséje

Dobverők a tepsiben

Pizzára fel avagy tésztaság tényleg fél egészség!

Gomba: az étkek kalapos nagyasszonya

Stefánia, Te drága, annyian szeretnek!

Gyökérkezelés

Massát megmentették, de a gyalogbetegnek tavaly halált hozott a honvédosok közönye - nem vagyok meglepve!

Mit ér a magyarságunk?

2009, szeptember 5-e, Freddy Mercury születésnapja:. vajh megint vérbe borul a homokozó??

Vágó és legújabb csapata kíméletlen harcban az ezotériával

Nincs nyugi romaügyben... De ez így nem mehet tovább! -

Rettegett Viktor

Kutyafül

Szégyen, hogy mekkora "állat" az ember!

Ali-balett négy felvonásban

Macskahalál egy kurva film miatt - következmény? Ja, az nincs ilyenért Magyarországon...

MANCSról film készülne Jean Renoval - Mi a kutyusaink emlékét itt is őrizzük

Nőből vagyunk

A Korai Fejlesztőknél soha nincs elég korán!

Párizsi bevásárlótúrán: Lafayette-től Chanelig

Somától Salma Hayek melléig

Dr. Katona Ferenc , a kicsik 1000 %-os ORVOSA

Angelina Jolie vintage-mániája - noha nála ez azért nem a spórolás, csakis a vadászat szelíd őrülete

A pénz beszól

Brüsszeli Green Week: egyetlen kelet-európai részvevőként meghívták a Zöld homlokzat-projekt gazdáját

Spórkassza: hogyan éljük túl a gázvita által kinyitott jégcsapot meg a többi nyalánkságot?

********

ANGOLTANÍTÁS ÉS FORDÍTÁS:
www.teleteacher.hu


Archívum

Fotógaléria




Mit rejt a háromlábú csirke hasa?



Uborkaszezonban ilyen címmel bulvárszenyák ezreit lehetne eladni.... Hogy nekem is beválik-e, mint marketingfogás ;-)))???

Mindenesetre az már valami, hogy a baromfihús most már Magyarországon is eléggé alapvető fogás lett az étkezésben. A már megzenésített paprikás csirke, töltött combok mellé most tehát felzárkóztatom az egész madarat bemutató cikket is.

A már pár éve folyamatosan világméretű járvánnyal riogató madárinfluenza-tünetek ellenére, - amikor a betegség hazai megjelenésekor 20 %-kal csökkent a szárnyasokat vásárló kedv -, most megint kezd visszaállni a rendes kerékvágásába a dolog. Ennek örömére emelték is az árakat, a többivel együtt. Csak a tigris-szelető géphez :`-( jutunk változatlanul jutányosan ezentúl...

Nos, az viszont mindenképpen jó hír, hogy a zsíros, vörös húsokról kezd átállni édes hazánk lakosság a fehérhusú baromfiakra. Pulyka, liba, kacsa, csibe - mindegyiknek van helye a magyar konyhákban, mégha százezerszámra is kellett szegénykéket leöldösni Bács-Kiskun megyében nyár elején meg év vége felé is. De azt mondják szakértők, emiatt legalább pl. Németországban ismét kezd jó ára lenni a hazai kacsának-libának, ha kiengedik a járvány-fertőzöttség elmúltával megint a nyugati piacokra. Hát szomorú ok a vigalomra...

Kellemes fogyasztani (minden táplálkozási próféta ajánlja), bár nehéz elvonatkoztatni attól a ténytől, hogy ezek a csirkék isten szabad ege alatt soha a büdös életben nem kóricáltak, mert tömött, mindig megvilágított ketrecekben tengődnek vágásuk napjáig. Az emberi vérszomj és a lelkiismeret sokszor ütközik (bennem is), de sajnos én még nem jutottam el a vega megvilágosodás mennyországáig. Persze az is felvethető e téren, hogyha egyszer minden állat meg lesz kímélve az ember vért csattogtató "tépő" szemfogától, akkor életben maradnak-e illetve lesznek-e még egyáltalán? Mert felnevelnek-e csakúgy passzióból, szeretetből a népek a maguk költségére gulyányi marhákat, bárányokat, malackákat, repülni se tudó, nem-énekesmadárkákat? Kényelmes és finom helyen tartva őket, drágán vehető jóízű tápon, abrakon, friss vizen; csakis a szép szemükért ki áldozna rájuk pénzt-fáradságot, hogy éljenek az állati kor végső határáig nyugiban?!

Szóval összetettebb ez a kérdéskör, mint első blikkre hinnénk, és szerintem a húsevő ember sem csak mocskos gyilkosa a földnek... De az igaz, hogy ameddig élnie adatik a jószágnak, az legyen szenvedésmentes és lehetőleg "boldog" élet! Tudtommal ez Eu-előírás is, és jó is, hogy ez már parancs.

Az állat ne legyen teljes alávetettje a két lábra állástól teljesen elszállt homo sapiensnek, mert nagyon sok mindenben tanulhatnánk tőlük intelligenciát, szolidaritást, önzetlen szeretetet, stb.


Ezt a mi csirkéknek az uram a Lehel piacról szerezte be, mint majdnem minden kajánkat. Nekem tetszik ez a Rajk László megálmodta "részeges hajó" (Rimbeaud után szabadon) fazonú színes, bolondos épület, most már főleg, hogy benőtték a növények. Annál a borzasztó dzsumbujos állapotnál, ami a régit jellemezte, mindenképp jobb. Az árai férjem, Gábor szerint a legjobbak Budapesten, van bő választék - már szóltam a két üzletben is finomságokat forgalmazó cicabenzines=tejes boltról a túrósgombócos cikkemben - ingyen lehet még mindig parkolni, sok helyről hamar és jól megközelíthető. Na, szóval hozott már több tonna baromfihúst onnan, de a legutóbbi jószág csúcsdöntő volt.

Neki lapult az a bizonyos három láb az amúgy teljesen sterilre kipucolt hasában: ahol az én gyér anatómiai ismereteim szerint nem ilyenek szoktak lenni, hanem máj, szív, zúza, gyomor, stb. Ezeknek halvány nyoma se, csak csukott szemű feje kornyadozott még a nyakán. Ettől rendesen hülyét szoktam kapni, amikor rám ront: ez számomra tömény iszony, pláne, hogy karmok integettek ki a pocijából is... Brr.

De enni kell, nincs mese, hozzáláttam. Úgy gondoltam, hogy legyen töltött, de persze csak a gomba, tej, stb. hiányzott hozzá... Ám volt főzőtejszínem, abban - kicsit felvizezve, az igaz - áztattam bele a barna kenyeret a töltelékhez. A fentiek híján reszelt sajtot, sót, borsot, kis tejfölt kevertem hozzá, majd ezt töltöttem a bőre alá meg a gyomorüregébe. Kurkumával (jó állítólag Alzheimer-kór ellen!) és csirke-fűszerkeverékkel megszórtam és ezután olivaolajjal kikent tepsiben pihenve kezdett pirulni. Először takarás nélkül alul-felül kapva a hőt, aztán fólia alatt. Néha locsolgattuk - kis bor+víz - saját szaftjával is, és kb. két óra múlva meg is lett. Sokszor írtam, hogy nagyon gondosan kell átsütni, mert nyersen életveszélyes lehet!!

Szépen kidagadt a tepsiből és amilyen gusztán nézett ki, olyan finom is lett. Ezt is sokszor szeretem csinálni, mert hidegen is jóízű, eláll pár napig, kiadós nagyon. Még köretet se ettünk hozzá, csak paprika-paradicsomsalátát, olajos, hagymás, sós lében. A zsírját kenyérre kenve jóízű reggelit vagy vacsorát nyerünk.

Bár nem ezzel egyidőben készült, de felteszem ide a sült csirkeszárnyakat is. Ez se ördöngösség, hamar megvan, ami meló benne, az a kozmetikázás: epilálni kell a piaci maradakat, mert elég nagyvonalúan engedik ki őket a forgalomba a tanyáról...;-))). Magyarul nagyon tollasak bírnak lenni a drágák: ezt jobb megelőzni, mint megenni. Amúgy ez a szegények kajájának számított még az olcsó kádáriban, sokan el is dobták a szárnyát, annyira nem tartották értékes ételnek. De besózva-paprikázva, megfűszerezve még borssal, szárnyasra való porokkal aranybarnára-ropogósra megsütni; gyakran meglocsolva a saját, illatosan kicsordult zsírjával , bizony mondom néktek: a végeredmény isteni!! Friss kenyérrel, sült krumplival, rizzsel lehet neki esni: javasolt még fényesre tunkolni a tányért is a nagy rágcsa után! Mmmmmm.... ;-)))






© 2005 Lico Bt.

Tiffany díszüvegekMédiaZöld homlokzat

www.kronart.hu - KronArt Design - weblapkészítés, reklámgrafika, programozás, dekoráció