media_140x140_1.gifmedia_105x140_1.gifmedia_105x105_1.gifmedia01.gif
media02.gif
media_140x105_1.gif
media_105x105a_1.gif

Vélemények, hozzászólások:
media@lico-art.hu


Kulturális, zenei programokról bővebbet a www.sambosi.hu,

Bemutatkozó

A város mocska

Prága - rulez!!!

"ARENA PLAZA, ahol a trend születik" - van mit dolgozni még ezen

Józsefváros mélyén, ahol a házak összebújnak...

Király utcai gusztustalanságok

Te Szent János Kórház! Atyaég!

Amerre fű nem, csak a szar terem... Felkapott környékek siráma

Linkajánló a javából

Mindenhonnan: művész-világ, A38-as hajó, emmaportal, Nádorfi Krisztina rajongói oldala, Millenáris, szigg.net, stb.

Hová, de hová menjünk???

Szerdán kezdődik a 13. SAMBOSI JAZZ FESZTIVÁL a Belvárosban

El Camino real ORSZÁGÚT

Bécsi impresziók

Bécs, noheimal: most épp Rembrandttal randiztunk

Bécsben újra: Provence-tól Egyiptomig

"Édes hazám, fogadj magadba": Dunakanyar

"Édes hazám, fogadj magadba" - Andocs

Brüsszeli hangulatok 2007- nekik - szokatlanul meleg nyarán

"Édes hazám, fogadj magadba" - Székesfehérvár

Bécsi szelet fél napra

Krakkó kis hideg falatokban - megsózva Wielickával ;-)

Auschwitz - nagyon szubjektíven

PÁRIZSi vegyes felvágott ;-))

Versailles - a pompa szinte agyon nyom

PÁRIZS a Pékek, Álmok, Rue-k, Illatok, Zenék, Stílusok egyvelege

Prága fölött az ég szivárvánnyal

Romanticseh vártúrák

Rovinj - ékszerdoboz a templom alatt

Spanyolország: mór mámor, Don Quijote, Andalúzia, Gaudí - és most már Woody Allen -Barcelonája

Franciaország ékköve: az Azúrpart

Olaszország mindig sok mediterrán örömöt kínál

Szem-szájnak, fülnek ingere

Nyomokban még Klimtet is tartalmaz

Porzik a siker útján a Spamalot-vágta

Nagyon szegények lettünk - Vekeredi László halálára (1924-2009)

Bevadult karácsony

Tág és színes a Vodka-univerzum...

Pulykát tekercseltem - karácsonyra is jó lett

Térdre borult Budapesten Leonard Cohen

Nem várt már az indián nyár beköszöntéig Cseh Tamás

Bélszín carpaccio meg a többiek : a guszta hidegtálak bármelyik évszakot feldobják

Válságkonyha juszt is jó ízekkel, ötletekkel !

RADNÓTI MIKLÓS: 100

Rántott csibe takarékos-finoman

Az a jó öreg pogácsa évezredeket köt át

Lévai Katalin kliséinek kiskertje

Flekken medvetalpakon

Stroganoff-bélszín: az egyszerű luxus

A nagy ünnepi sertéspörkölt

A tavasz nyerő párosa: fejessaláta tojásos nokedlivel...

Kocsonya - hideg napok vigasza

Mint maceszgombóc a Vatikánban....

Megkegyelmeztünk Malackának - nem került a gulyáslevesbe!

Fejjel Allahnak

Szezám csukódj! Kínai kel, karfiol csőben sütve

Töltöttkáposzta uram módjára

Magyaros minestrone után hungarikum rétes

Bableves csipetkével - sörkorcsolya felső fokon

Bombay alu Budapesten

Hrabal szárnyacskái San Francisco-ig repítenek

PC helyett PK: politikai konyha, ahol én zsidózok...

Sajtos guba, a kaják nyári Mikulása

Caesar-saláta (magyar kisöccsei)

Polpették magyarítva - sajttól borzas húsgombóckák

Dávid hala

In mermoriam Darvas Iván 1925-2007

Csíkosiszta csirkemájak, vörösborban úszó szivek

Lángos paradicsom leveskével

Brassói aprópecsenye ürügyén erdélyi emlékek

Alain Delon és Mireille Darc együtt járták Madison poros útjait a Champes-Elysées-n

Retro: "A krumplileves, az legyen kromplileves" - antinosztalgia a 3.60-as kenyér korából

SünDisznó az asztalon

Fogyókúrás csirke Stahl-ruhában

Palacsinta: a miénk aztán igazán röpül - a goffrink meg kockáshasú ;-))

Lasagne - jó magyarosan pulykából, a Hálaadás Napja főszereplőjéből

Újházy-variációink és a francia kapcsolat

Vega-gyönyör Dóritól: rántott sajt és gombafejek

Mit rejt a háromlábú csirke hasa?

Csak jó tökösen!

Fokhagyma, vámpírok - Vámpírok bálja

Lecsó (avagy Oscar-díjasan L`ecsó :-)), gyuvecs - éhhalál elleni gyorsbevetésű csodafegyver!

Barcelona töltött paprikája meg a miénk - két külön ízvilág

Bella Itália! (pár falatnyi belőled, egy szerény magyar hűtőből...)

Túrógombóc frissítve, óhohohóóó!

Márquez, Dél-Amerika forró szíve

Kusz-kusz és perzsaszőnyegek - az arab világ ajándékai

Sólet, az a kis light-os ;-) finomság

Popey, a spenót-fan tengerész

Szent-Györgyi Albert és a paprikás csirke meséje

Dobverők a tepsiben

Pizzára fel avagy tésztaság tényleg fél egészség!

Gomba: az étkek kalapos nagyasszonya

Stefánia, Te drága, annyian szeretnek!

Gyökérkezelés

Massát megmentették, de a gyalogbetegnek tavaly halált hozott a honvédosok közönye - nem vagyok meglepve!

Mit ér a magyarságunk?

2009, szeptember 5-e, Freddy Mercury születésnapja:. vajh megint vérbe borul a homokozó??

Vágó és legújabb csapata kíméletlen harcban az ezotériával

Nincs nyugi romaügyben... De ez így nem mehet tovább! -

Rettegett Viktor

Kutyafül

Szégyen, hogy mekkora "állat" az ember!

Ali-balett négy felvonásban

Macskahalál egy kurva film miatt - következmény? Ja, az nincs ilyenért Magyarországon...

MANCSról film készülne Jean Renoval - Mi a kutyusaink emlékét itt is őrizzük

Nőből vagyunk

A Korai Fejlesztőknél soha nincs elég korán!

Párizsi bevásárlótúrán: Lafayette-től Chanelig

Somától Salma Hayek melléig

Dr. Katona Ferenc , a kicsik 1000 %-os ORVOSA

Angelina Jolie vintage-mániája - noha nála ez azért nem a spórolás, csakis a vadászat szelíd őrülete

A pénz beszól

Brüsszeli Green Week: egyetlen kelet-európai részvevőként meghívták a Zöld homlokzat-projekt gazdáját

Spórkassza: hogyan éljük túl a gázvita által kinyitott jégcsapot meg a többi nyalánkságot?

********

ANGOLTANÍTÁS ÉS FORDÍTÁS:
www.teleteacher.hu


Archívum

Fotógaléria




Retro: "A krumplileves, az legyen kromplileves" - antinosztalgia a 3.60-as kenyér korából

Retro: "A krumplileves, az legyen kromplileves" - antinosztalgia a 3.60-as kenyér korából

A cím idézet Kádár Jánostól, akinek ez a legtöbbet citált bon mot-ja, mint a cucilista ideál: az egyszerű, a tömegből soha ki nem növő átlagember és a hozzá pásszoló egy sima-egy fordított bonyolultságú művészet megfogalmazása. (By the way K.J., akit vagy szent jófejnek vagy rezzenéstelen gyilkosnak tartanak manapság: a politikai horror legújabb fejezete szerint május 1-én feltörve sírját, elrabolták porladó koponyáját és feleségének hamvait + teli graffittizték még a falat is körülöttük. Ehhez kinek volt gusztusa? Halott csontjaival focizni mélymagyarságunkért? Atyaég...) Arra a szürkén sötét korszakra emlékezünk most, ahol zenészek jelentették fel muzsikus társukat (rock, pop, stb.)önként dalolva, vagy befenyítve, mindegy, a lényeg: nem kevés ellenszolgáltatást kaptak érte. Konkrétan, amikor a vadul proller Vikidált a 2 forintos dalával megláttam szomszédunkban, a Galgóczi utcában, igen elcsodálkoztam... Hogy kerül ez a felvállaltan munkásdühű lázadó, bőrszerkós alak ide, a Szabadság-hegyre? Hát biztos ez volt a "jutifali"-ja (kutyusainknak adott finomságok, ha jól csináltak előírt gyakorlatokat) a sok beköpésért. A Dob+Basszus http://www.mtv.hu/cikk.php?id=184759 Tiltás, tűrés című adásából erről a gusztustalan módszerről eléggé jó képet lehet alkotni. Hogy mit üldözték, sőt verték például életem értelmét, a zseniális Baksa Soós Jánost

Baksa ma

együtteséért, a KEX-ÉRT, kurvajó számaiért, egyáltalán a létéért! ENNYIRE BESZARI VOLT AZ A NYOMORULT GARNITÚRA, hogy a vékony, csupacsont kis szőke alaktól, A HUMORÁTÓL, A MÁSKÉNT GONDOLKODÓ ZABOLÁTLANSÁGÁTÓL, AZ ÖNÁLLÓ VÉLEMÉNYÉTŐL csak rettegni tudtak; ütni, büntetni, letiltani, ellehetetleníteni, elüldözni Németországba. De több, mint 36 év után itt járt köztünk újra,http://www.lico-art.hu/media/archivum.php?cikk=226 a székesfehérvári Szent István Király Múzeum Csók István Képtárában volt 2007 nyarán kiállítása. http://www.fn.hu/index.php?id=10&cid=163120 Míg a másik végletet bemutató Csináljuk a fesztivált (szintén archívumból dolgozó, tehát olcsó) adása a meglapuló belesimulókról állít ki bizit, no meg azokról, akik ezt szopatták és nyakalták sláger gyanánt.... Igaza van az ezt a tendenciát kritizáló Koncz Zsuzsának (aki http://www.konczzsuzsa.hu/hirek.php sokat tett azért Illésékkel, hogy ízlés és némi ellenszegülés is lehessen akkor), hogy összemosni az ő számait a mai zombifelhozatal nyálaival, több, mint abszurd! Pont ellenük - nem anyira a személyek, de eldalolt giccses hazugságaikkal szemben alternatívaként, lázadásként(!) - lépett föl a magyar beatnemzedék. Tehát nem ÉS volt akkoriban, hanem VAGY-VAGY... (Moldova György írónak meg ez volt a kellemesség kora, ahogy egy origo-s chat-ben elmesélte. Nem irígylem a gusztusát.

A másik neuralgikus pontja az akkori párt-agymenésnek a teljesen elhallgatott/titkolt erdélyi helyzet volt. Kádárék annyira nem akartak feszkót Ceausecuval, (bár nem volt nagy szerelem köztük, hiszen a Kárpátok Cipésze merészen szembefordult a Szovjetúnióval, keresve és megtalálva a Nyugat barátságát, támogatását), hogy még Erdély Miklós képzőművészt http://www.artpool.hu/Erdely/EMcontenthu.html sem hagyták kibontakozni, már a neve miatt se... Sebő Ferenc népi muzsikát felélesztő táncház-mozgalmát is ugyanolyan gyanakodva spiclikkel figyeltették, mint a nyugati mételyt hozó popzene világát. Hátha valami csángó dallal rongálják ezek a Feriék a romlatlan kiszes lelkeket... Viszont cserébe Ceau se engedett pl. engem, mint rém veszélyes 12 éves magyar "ügynököt" össze-vissza kóricálni Erdélyben: ha Marosvásárhelyre voltam meghíva rokonokhoz, Kolozsvárra, Aradra, Nagyváradra, stb. már nem tehettem be a lábam. Még Szovátára épp, hogy "elloptak", de mást kincses világukból nem láthattam soha.

Ennyi- érthetően fanyar - anti-nosztalgia után térjünk csak vissza ide a jelenbe: mindennapi étkeim ismertetésére, ha már a kádárkort - meg az ellen küzdő művészeket - ide idéztük... Szóval az ebédünk "eccerű, de naccerű" kis krumplileves volt Stefániás zöldbabfőzelékkel. A burgonyáról http://www.lico-art.hu/media/szem-szaj22.php a csíkos krumplicsónakos cikkemben már regéltem lelkesen. Ez a lélötty maradékokból készült, mert 6-7 darab közepes méretű, már kifőtt gumót őrizgettem a fridzsiderben valami előző ételből megmaradva. Nagy etwas nem kellett hozzá, ennyi csupán az egész: kis olivaolajon megfuttatni 1 apróra vágott fej vöröshagymát, azt megpirított , kanálnyi durumliszttel berántani, hideg (!) vízzel felengedni és pár kanál főző tejszínnel, tejföllel, babérlevéllel, kis citromlével, sóval-borssal lassan összefőzni. Kellemesen savanykás, üde könnyű leveske lesz belőle (nyáron finom lehet hűtve is, de hol van még?????) elfér rajta a paprikás kenyérből gyártott crouton=kruton (megpirított olajos darabkák) is. Hogy a híres-nevezetes, Kádár Jánostól származó szöveg: "A kromplileves, pedig legyen kromplileves..." - pontosan milyen ízűre vontakozott, nem tudom. Talán vastagabb: zsírban úszó, kolbásszal dúsított lehetett - az ő proli gyerekkorában http://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%A1d%C3%A1r_J%C3%A1nos ki tudja, hogy főzte az anyja, özv. Csermanekné (írják Czermaniknak is)? Amúgy azt mindenki hangsúlyozta róla szólván, hogy bármennyire magasra kapaszkodott, ízlésében mindig megmaradt annak a kis fiumei/rijekai/ majd kapolyi csórónak, aki hokkedliről kanalazta ezt a túlzottan kifinomultnak nem nevezhető lélöttyöt.

Retrózás ide vagy oda: alo mars vissza a konyhámba! Amibe bekukanntani persze nem olyan nagy etwas, mint Orbánné Lévai Anikóéba, hiszen azért a nagy élményért már eddig 45 millát kiperkált a hálás nép. Szóval mezei kis burgonyalevesem finom lett! Az utána következő fogásról, a Stefániámról is áriáztam már ebben a Szem-száj-rovatban http://www.lico-art.hu/media/cikkek.php?cikk=54. Kiadós és jóízű harapnivaló az, hidegen-melegen ajánlható! Jól mélyhűthető. (például mamámnak - akit naponta látunk el friss kajával - szeletenként lefagyasztottam egy-két ebédre valót, hogy párizsi ottlétünk alatt is legyen mit ennie...) Nos, ehhez nagyon jól illett a szintén pihefinom, hamvas színű kurkumás, tejszínes-tejfölös, bazsalikommal bolondított zöldbabfőzelék. Fél kilónyi Mirelite sárgás vajbabot mikróban felengedtem nagy ridegségéből. Olivaolajon megint futtattam - tiszta marathon ;-))- 1 közepes fejnyi felvagdalt vöröshagymát. Kanálnyi durum simaliszttel megszórtam, hideg vízzel krémes állagúra felhigítottam és elkezdtem főzni kis lángon. Citrom híján mandarin levével savanykásítottam, de belekerült még kiskanálnyi tengeri só + kevés bors picire tépett, friss bazsalikomlevél darabkákkal. Ahogy már fentebb is írtam, főzőtejszín, tejföl, kurkuma (a színe és az egészség végett : Alzheimer-kór, rák ellen vélik hatásosnak kutatók!) se hiányhozhatott, hiszen a zöldbab elég semleges ízű: elfér benne így a laza ízorgia...

Nagyon hasznos, kedvelt növényünk, noha nincs különösebb tápanyagtartalma, ám igen gazdag folsavban és B 9-vitaminban. A curkorbetegek számára is fontos étel, mert nagyon hasonlít leve - több más növényével együtt - ahhoz a természetes inzulinhoz,ami az ilyeneknél kevésbé képződik (és ezt kell pótolni a mesterséges bevitellel). Serkenti a májműködést, méregteleníti magát a vért is, plusz segít belőle kipucolni a köszvényt kiváltó húgysavkőt (ami túl sok fehérjétől= hústól alakul ki a sav-lúgegyensúly felborulása miatt miatt), ezenkívül nyugtatja az idegeket B-vitamin tartalmával. Még a protein felszívódásában is közre működik, ami Az! izomépítő anyag (ezt falják nyakló nélkül a body-builderek). Javallják, hogy viszonylag kevés vízben főzzük meg értékeit megőrizendő; hosszában pedig soha ne! daraboljuk, mert akkor minden jó kiázik belőle. Párolva vagy főzeléknek hasznosabb tehát, mint levesnek.(zöldbab-forrás: internet)

Retro: "A krumplileves, az legyen kromplileves" - antinosztalgia a 3.60-as kenyér korából




© 2005 Lico Bt.

Tiffany díszüvegekMédiaZöld homlokzat

www.kronart.hu - KronArt Design - weblapkészítés, reklámgrafika, programozás, dekoráció